Ще ми се да закача някой свински калник на терасата,но не знам как се приготвя.Та въпроса ми е-ако някой е приготвял -моля да сподели накоя рецепта.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Свински бут
Свий
X
-
До: Свински бут
Рискът да го развалиш е по-голям от вероятността да го изсушиш.Дебело парче месо с костна структура в себе си-това в атмосферна среда е доста трудна задачка/развалянето около кокала,Ако и осолен бут,е доста вероятно/.Не напразно се подчертава спецификата на климата в Еленския балкан,където такова изделие се приготвя сравнително лесно.
В промишлени условия е друго,но това е и друг въпрос/пък и аз за фабрични условия и технологии обещах да не спамя/.
Съветът ми е,да разфасоваш калника и по общия ред на осоляване да си приготвиш парчета месо,които после да си изсушиш и овкусиш по твоя преценка външно/червен пипер,чубрица,чесън,чимен,чер пипер,кимион,сминдух,бяло вино,кориандър-вариации има/.
Решението си е твое,разбира се.
-
Заговорихме се с колега от Форума за приготвянето на цял бут.Не съм казвал,че е невъзможно,но спецификата наистина е голяма.Прочети линка и прецени-дори 1/10 от факторите можеш ли да покриеш-произход/качество на месото,атмосферни субстанции-в профила ти виждам "София" и всички произходни от това като климат/чистота на въздуха.
Дори и в Еленският балкан е задължително да подбираш суровината-естествения процес при зреенето/сушенето би бил компрометиран/не говоря за климатични сушилни,но и тогава от всяко дърво свирка не става/и неуспешен като краен продукт.
http://www.novinar.net/news/ispanski...wMDsxMQ==.html
Коментар
-
Благодаря за линка ,относно климата-в профила съм писал София,щото е по лесно,но съм близо до нея-между с.Панчарево и с.Кокаляне.Преобладаващ южен вятър от Самоков,на времето е имало белодробна клиника.Та мисля,че проблем със сушенето няма да има.Относно месото-ами казвам на един познат месар,че ми трябва калник с кожа и ми го носи,но какво е яло прасето-никой не знае-все пак няма да правиме испански бут.
Коментар
-
Изял съм доста свински бутове из Европа, но по-вкусен от българския сурово-пушен не съм срещал. Технологията е лесна: 1. Десен бут от домашно прасе, хранено с царевица и жир; 2. Стара къща с пещ и пушилня; 3. Дядо, който знае как се прави.ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
преди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..
вълшебно място!
а това е гледката от верандата ми
приемам гости оффроудари по всяко време!!!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощлошите неща .. ме правят по добър човек...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнениепреди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..
вълшебно място!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощИмаш вкус Влади да си жив и здрав
И местенцето ти е прекрасно
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Коментар
-
Първоначално публикуван от nasko76 Преглед на мнениеТа рецепта никои не даде, ще има и награда кои даде наи хубавата рецепта.
Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
Каква е наградата?
Коментар
-
Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнениеРецептата е в предпоследният ми пост/ако броим този за последен/-специални животни,специални климатични условия,третиране на суровината строго определено при заготовката...
Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
Каква е наградата?
Коментар
-
Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнениепреди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
вълшебно място!
п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
Колега,без да имам претенции за специалист ще дам една технология от Странджа. Там става много хубав соленият,суровосушен бут.В дървен сандък порсваш едра сол и поставяш свинския бут с кожата нагоре. Заравяш го със сол и ако имаш сланина я редиш по същия начин отгоре .Ако го направиш сега го дръж в солта поне два месеца.После вадене,почистване от солта\сухо\ и паприковане на мястото без кожа с черен,червен пипер и чубрица.Закачаш на проветриво и сухо място и не след дълго с остър нож пълни чаши и хубави приятели.На следващата Коледа вариш куцата с боб и пак играеш същото упражнение ако е било успешно.\ Мустакатия\Успех.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар