Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Свински бут

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Свински бут

Ще ми се да закача някой свински калник на терасата,но не знам как се приготвя.Та въпроса ми е-ако някой е приготвял -моля да сподели накоя рецепта.

До: Свински бут

Рискът да го развалиш е по-голям от вероятността да го изсушиш.Дебело парче месо с костна структура в себе си-това в атмосферна среда е доста трудна задачка/развалянето около кокала,Ако и осолен бут,е доста вероятно/.Не напразно се подчертава спецификата на климата в Еленския балкан,където такова изделие се приготвя сравнително лесно.
    В промишлени условия е друго,но това е и друг въпрос/пък и аз за фабрични условия и технологии обещах да не спамя/.
    Съветът ми е,да разфасоваш калника и по общия ред на осоляване да си приготвиш парчета месо,които после да си изсушиш и овкусиш по твоя преценка външно/червен пипер,чубрица,чесън,чимен,чер пипер,кимион,сминдух,бяло вино,кориандър-вариации има/.
    Решението си е твое,разбира се.

Коментар

Заговорихме се с колега от Форума за приготвянето на цял бут.Не съм казвал,че е невъзможно,но спецификата наистина е голяма.Прочети линка и прецени-дори 1/10 от факторите можеш ли да покриеш-произход/качество на месото,атмосферни субстанции-в профила ти виждам "София" и всички произходни от това като климат/чистота на въздуха.
      Дори и в Еленският балкан е задължително да подбираш суровината-естествения процес при зреенето/сушенето би бил компрометиран/не говоря за климатични сушилни,но и тогава от всяко дърво свирка не става/и неуспешен като краен продукт.
      http://www.novinar.net/news/ispanski...wMDsxMQ==.html

Коментар

Благодаря за линка ,относно климата-в профила съм писал София,щото е по лесно,но съм близо до нея-между с.Панчарево и с.Кокаляне.Преобладаващ южен вятър от Самоков,на времето е имало белодробна клиника.Та мисля,че проблем със сушенето няма да има.Относно месото-ами казвам на един познат месар,че ми трябва калник с кожа и ми го носи,но какво е яло прасето-никой не знае-все пак няма да правиме испански бут.

Коментар

Едно време всяка година оставяхме от прасето по един осолен бут на тавана! Ставаше супер! Ама дали времето не беше по-студено, дали прасетата не бяха други? Не знам!
          יעבור
          «И това ще мине»

Коментар

Изял съм доста свински бутове из Европа, но по-вкусен от българския сурово-пушен не съм срещал. Технологията е лесна: 1. Десен бут от домашно прасе, хранено с царевица и жир; 2. Стара къща с пещ и пушилня; 3. Дядо, който знае как се прави.
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

преди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
              бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
              а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..

вълшебно място!

а това е гледката от верандата ми
              приемам гости оффроудари по всяко време!!!

п.с. разполагам с трактор и багер .. за спешна помощ
              Прикачени файлове
              лошите неща .. ме правят по добър човек...

Коментар

Та рецепта никои не даде, ще има и награда кои даде наи хубавата рецепта.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнение
                  преди 2 г. клахме 3 прасета и осолихме 3 плешки и 3 бута... след престоя в солтта... ги качихме на вилата ни в еленския бълкан (село Буйновци на 8 км от град Елена по пътя към вечно затворения твърдишки проход) овити в тензухени торби и в направен мухарник в едната стая или таван... мисля 4е до края на пролетта бяха готови за ядене ...
                  бяха станали страхотни ... леко запържени на тиган чудесно мезе за квото и да е .. и климата там наистина е мн интересен.. като прекалиш с алкохола на сутринта липсва явлението махмурлук !!! ДОКАЗАНО
                  а сутринта щом се сабудиш ,.. второ заспиване няма ,,просто никога не ми е сънливо .. да се излежавам ..

вълшебно място!

Средната снимка най ми хареса Имаш вкус Влади да си жив и здравИ местенцето ти е прекрасно
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от nasko76 Преглед на мнение
                    Та рецепта никои не даде, ще има и награда кои даде наи хубавата рецепта.
                    Рецептата е в предпоследният ми пост/ако броим този за последен/-специални животни,специални климатични условия,третиране на суровината строго определено при заготовката...
                    Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
                    Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
                    Каква е наградата?

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                      Рецептата е в предпоследният ми пост/ако броим този за последен/-специални животни,специални климатични условия,третиране на суровината строго определено при заготовката...
                      Хората,колега,гледат в техния си вилает и с налични суровини да си приготвят нещо вкусно.
                      Мога да ти постна технологична карта на изделие "Сушен еленски бут",дори и оптималните килограми на животното и с какво да се храни последния месец.
                      Каква е наградата?
                      Пращам от мезето плюс някоя бира.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlady_Rumenov Преглед на мнение

вълшебно място!

Браво, хубаво е, че има млади хора, които ги кефи дивата природа. Първите ми спомени от района са от 1984 г. Още тогава си помислих, че ако има рай, то той ще се намира някъде там .. Беше през зимата, спяхме в горския дом на ДЛС Преслав, до брега на яз. Тича. Кеф ти риба, кеф ти лов. Понеже нямаше ток и вода, пиехме вино и ракия. Но махмурлук - никога.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Колега,без да имам претенции за специалист ще дам една технология от Странджа. Там става много хубав соленият,суровосушен бут.В дървен сандък порсваш едра сол и поставяш свинския бут с кожата нагоре. Заравяш го със сол и ако имаш сланина я редиш по същия начин отгоре .Ако го направиш сега го дръж в солта поне два месеца.После вадене,почистване от солта\сухо\ и паприковане на мястото без кожа с черен,червен пипер и чубрица.Закачаш на проветриво и сухо място и не след дълго с остър нож пълни чаши и хубави приятели.На следващата Коледа вариш куцата с боб и пак играеш същото упражнение ако е било успешно.\ Мустакатия\Успех.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X