Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цената на истинското

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Цената на истинското

    За да се прави сирене кашкавал и други млечни производни от сухо мляко и други химически заместители основно вина носи държавата. От доста години БДС е препоръчителен а не задължителен и тук пак опираме до поговорката с баницата. Мандрите и млекопреработвателните предприятия са търговски дружества и естествено търсят начин да свалят цената на крайния продукт и да извлекът по голяма печалба това се постига с влагане на некачествени исходни суровини.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

    Коментар


    • #17
      До: Цената на истинското

      Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      За да се прави сирене кашкавал и други млечни производни от сухо мляко и други химически заместители основно вина носи държавата. От доста години БДС е препоръчителен а не задължителен и тук пак опираме до поговорката с баницата. Мандрите и млекопреработвателните предприятия са търговски дружества и естествено търсят начин да свалят цената на крайния продукт и да извлекът по голяма печалба това се постига с влагане на некачествени исходни суровини.
      Аз пък съм сигурен,че БДС и задължителен да беше, щяха да намерят начин да го прескочат.Защото народа е докаран до там,че да търси винаги най-евтиното...и този който си позволи да прави всичко както си му е реда,ще фалира...
      Виден столичен ихтиолог

      Коментар


      • #18
        До: Цената на истинското

        Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
        За производството на килограм сирене е необходимо 7 литра мляко.
        Четири литра и двеста грама овче или седем литра и триста грама краве е стандарта за кило сирене.Ние до скоро си правехме овче сирене и имам чуството че пуска повече. Истината е в овцете това е истинското млекоПоздрави
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

        Коментар


        • #19
          До: Цената на истинското

          Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
          Аз пък съм сигурен,че БДС и задължителен да беше, щяха да намерят начин да го прескочат.Защото народа е докаран до там,че да търси винаги най-евтиното...и този който си позволи да прави всичко както си му е реда,ще фалира...
          Винаги ще има хора които ще се опитват да заобиколят еди закон стандарт или норма за това съществуват контролните органи и санкцийте . Няма лошо да се правят и продукти с млякозаместители на по ниски цени но поне да пише къкво има вътре и като си купя нещо на по високата цена поне да имам някъква гаранция че продукта е само от чисто мляко.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

          Коментар


          • #20
            До: Цената на истинското

            Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
            Истината е в овцете това е истинското млеко
            Ама овце, които дават мляко не останаха. Но овце за стригане има още.

            Коментар


            • #21
              До: Цената на истинското

              Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
              Сигурно. Посоченото съотношение е от производствения цикъл на сирене от краве мляко по технология от дебелите книги.
              Имах предвид вид мляко. А и останах с впечатлението че говорим за козе и овче сирене.

              Коментар


              • #22
                До: Цената на истинското

                на Петрохан сиренето беше 8лв лятото... вярно, че доста вода пуска, защото е прясно, но пък беше вкусно...

                има известен риск да хванете някоя болест...
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

                Коментар


                • #23
                  До: Цената на истинското

                  Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                  Ами не е точно тъй. Колко би трябвало да струва според теб кило сирене? Все пак цената му зависи от цената на млякото, а тя не е клоняща към безкрайност.
                  ....а цената се диктува от държавата,някой да е видял животновъд и растеневъд с БМВ 7-ца ,аз не!!Така че халал да са им 10лв за сирене 1,5лв. за мляко,5/10лв. за троянско сладко от диви плодове,не се сещам за цената на биволското мляко на Кърнаре..има доста неща които си струват да се купуват
                  Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                  Съгласен съм , друго имах предвид.
                  Производителите казват, че изкупните цени на млякото трябва да са колкото 2 кг фураж. Ок,
                  2х0,40=0,80 лв/л изкупна цена
                  х 5л за кило сирене = 4 лв/кг
                  Сложи режийни + 20% печалба = около 5,50 - 6 лв/кг

                  А сега кравето мляко го изкупуват по 0,25/0,40 лв/л което е абсолютно недостатъчно. Прибави към това вноса на евтино сухо мляко и неизплатените субсидии и ей на ти мрачната картинка на млечното животновъдство в България.
                  Ааааа,липсата на пазар което предразполага за проваляне на продукцията,както казва Т.Х. хубаво и евтино има ,ама на различни места и докато 90% от хората гледат евтиното(по ред разбираеми причини),нещата ще са така,като видите овчар с АТВ на паша значи сме тръгнали в правилната посока
                  Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                  на Петрохан сиренето беше 8лв лятото... вярно, че доста вода пуска, защото е прясно, но пък беше вкусно...

                  има известен риск да хванете някоя болест...
                  Разтройство най много, ако не го "кръстят"....а как само се разтапяяяя
                  Око за око и светът ще ослепее

                  Коментар


                  • #24
                    До: Цената на истинското

                    Колеги някои може ли да каже какво всъшност е сухото млеко от което в момента се правят част от млечните продукти предлагани на пазара?
                    Последно редактирано от Дявол Коледа; 05-10-09, 10:30.
                    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                    тел.088четири 9едно9 4нула4
                    -------------------------------------------------------

                    Коментар


                    • #25
                      До: Цената на истинското

                      Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                      ....а някой да е видял животновъд и растеневъд с БМВ 7-ца ,аз не!!
                      Ако под "арендатори" се разбира и растениевъди, отглеждащи (или само гледащи ) от 3 000 дка нагоре жито, царевица, слънчоглед .... то голяма част от тях си имат я БМВ, я МЛ, я нещо друго лъсково и бързо.

                      Коментар


                      • #26
                        До: Цената на истинското

                        Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
                        Ако под "арендатори" се разбира и растениевъди, отглеждащи (или само гледащи ) от 3 000 дка нагоре жито, царевица, слънчоглед .... то голяма част от тях си имат я БМВ, я МЛ, я нещо друго лъсково и бързо.
                        Знам животновъд с БМВ Х5 2009г.

                        Коментар


                        • #27
                          До: Цената на истинското

                          Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
                          Ако под "арендатори" се разбира и растениевъди, отглеждащи (или само гледащи ) от 3 000 дка нагоре жито, царевица, слънчоглед .... то голяма част от тях си имат я БМВ, я МЛ, я нещо друго лъсково и бързо.
                          Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                          Знам животновъд с БМВ Х5 2009г.
                          Аз пък познавам около 200 хотелиера и търговци-прекупвачи с лъскави и бързи..... дали в БГ има 200 животновъда с такива или само прекупвачите които изкупуват мляко на 0,25 и го продават на 0,29 разредено 2:1 с вода темата за далаверажиите е дълга и ако продължаваме ще трябва да я отделим
                          Око за око и светът ще ослепее

                          Коментар


                          • #28
                            До: Цената на истинското

                            Не ми се спори. Още повече за мошеници или хотелиери. Виж за атв-тата като бъдещето на овчарлъка може, ама в друга тема.
                            Последно редактирано от Тихомир; 05-10-09, 18:32.

                            Коментар


                            • #29
                              До: Цената на истинското

                              Може и да ме попсувате,
                              но ви заблудих тенденциозно.
                              Защото сме готови да плащаме скъпо
                              и прескъпо за боклуци с марки,
                              но не и ако плащаме на съграждани,
                              които катадневно се претрепват,
                              за да ги експлоатират и мамят
                              всякакви монополисти.
                              ...Бях на лов, запознах се с човек,
                              който гледа доста стока и се опитва да оцелее.
                              Платих му в двоен размер всичко,
                              (овче сирене 6лв./кг., козе 5лв./кг. х 2),
                              защото си заслужава, според мен.
                              Предпочитам да съм балъка платил
                              на сънародник за бъхтенето
                              и да ям нещо истинско,
                              отколкото да плащам на данон,
                              за боклуците на баба и дядо им,
                              не мойте....!!!!
                              Тия, дето в Франция,
                              местото на което биха им сложили тия "продукти"
                              е единствено собствените им задници,
                              са дошли тук да ни окепазяват родното българско,
                              и да ни "учат" как се прави кисело мляко...???!!!!
                              М.... му, да го духат,
                              каймака който си го изнасят за Frace,
                              щото е горещ...!!!
                              Аз ще си ям БЪЛГАРСКО,
                              произведено от БЪЛГАРИ
                              и ще го плащам на ДВОЙНА цена,
                              защото искам да плащам ТУК
                              и за ИСТИНСКО!!!!!!!!!!!

                              Коментар


                              • #30
                                До: Цената на истинското

                                dag, не се коси.

                                Гледай ти да си удовлетворен, а останалите да мислят/правят каквото си искат.

                                Тази пролет, моята тъща ме зарадва като ми каза че са взели 2 пъти по 30-40 л. прясно издоено овче мляко. После направила няколко тенекии домашно сирене. Не ме питай как чаках 40 дни да узрее че да го подхванем.

                                Спомних си детството, когато баба и дядо гледаха овце в Родопите. Лятото заедно с всички ги пускаха с овчаря - бай Кольо Глухия горе на един баир. Всеки от селото, според броя на овцете си, доеше стадото един, два или пет дена. Така докато минат всички от селото и после отново. Овцете се дояха сутрин и вечер. Баба и Дядо ставаха сутрин към 5:00 часа и се качваха при овцете (около 40-45 мин пеша по стръмен наклон). Дояха ги и към 8:00 часа се прибираха. После почваха да правят сирене. Само как обичахме да си похапваме прясно сирене. Пък после като те запече ... Вечерта отново се качвахме, този път и ние малките. Ние с едни тояжки изкарвахме овцете през една дупка една по една. От там "доячите" ги хващаха, дояха ги и ги пускаха навън. После дядо сипваше 2-3 литра прясно мляко на овчаря да има какво да вечеря и закуси. Останалото в два гюма се товареше на мулето и към 22:00 през гората надолу се прибирахме в къщи, като си светехме с един газен фенер. После ние си лягахме, а старите правеха пак сирене.
                                Към края на лятото, овцете започваха да доят все по-малко и по-малко. Но млякото ставаше много гъсто. Последния път когато дояхме овцете, дядо сипваше от това гъсто мляко в един бакър и го вареше на мно-о-ого тих огън за да не загори. Вареше го докато млякото много се сгъсти. После ни сипваше на всички по малко да опитаме. На това нещо му викаха Куркумач и беше много вкусно.
                                Овчарят бай Колю Глухият пушеше по 2 кутии Арда без филтър. Когато му свършеха цигарите си свиваше букова шума и пушеше от нея. Въпреки това той доживя до 95 годишна възраст! Ама цял живот е бил по поляните и пасищата и се е хранил с истинско овче мляко.

                                Спомени, спомени ...

                                Извинявам се за лиричното отклонение, но не всичко може да се измери с пари. Не е от значение дали си дал 5 или 10 лева за да ти стане благо на душата. Вече не останаха истински неща. Много рядко се намира от старата храна, още повече някой да я продава. В такива случаи цената не е от значение.
                                Nissan Terrano 2,7 TDI

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X