Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цената на истинското

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цената на истинското

За да се прави сирене кашкавал и други млечни производни от сухо мляко и други химически заместители основно вина носи държавата. От доста години БДС е препоръчителен а не задължителен и тук пак опираме до поговорката с баницата. Мандрите и млекопреработвателните предприятия са търговски дружества и естествено търсят начин да свалят цената на крайния продукт и да извлекът по голяма печалба това се постига с влагане на некачествени исходни суровини.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      За да се прави сирене кашкавал и други млечни производни от сухо мляко и други химически заместители основно вина носи държавата. От доста години БДС е препоръчителен а не задължителен и тук пак опираме до поговорката с баницата. Мандрите и млекопреработвателните предприятия са търговски дружества и естествено търсят начин да свалят цената на крайния продукт и да извлекът по голяма печалба това се постига с влагане на некачествени исходни суровини.
      Аз пък съм сигурен,че БДС и задължителен да беше, щяха да намерят начин да го прескочат.Защото народа е докаран до там,че да търси винаги най-евтиното...и този който си позволи да прави всичко както си му е реда,ще фалира...
      Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
        За производството на килограм сирене е необходимо 7 литра мляко.
        Четири литра и двеста грама овче или седем литра и триста грама краве е стандарта за кило сирене.Ние до скоро си правехме овче сирене и имам чуството че пуска повече. Истината е в овцете това е истинското млекоПоздрави
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
          Аз пък съм сигурен,че БДС и задължителен да беше, щяха да намерят начин да го прескочат.Защото народа е докаран до там,че да търси винаги най-евтиното...и този който си позволи да прави всичко както си му е реда,ще фалира...
          Винаги ще има хора които ще се опитват да заобиколят еди закон стандарт или норма за това съществуват контролните органи и санкцийте . Няма лошо да се правят и продукти с млякозаместители на по ниски цени но поне да пише къкво има вътре и като си купя нещо на по високата цена поне да имам някъква гаранция че продукта е само от чисто мляко.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
            Истината е в овцете това е истинското млеко
            Ама овце, които дават мляко не останаха. Но овце за стригане има още.

Коментар

Сигурно. Посоченото съотношение е от производствения цикъл на сирене от краве мляко по технология от дебелите книги.
              Имах предвид вид мляко. А и останах с впечатлението че говорим за козе и овче сирене.

Коментар

на Петрохан сиренето беше 8лв лятото... вярно, че доста вода пуска, защото е прясно, но пък беше вкусно...

има известен риск да хванете някоя болест...
                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                  Ами не е точно тъй. Колко би трябвало да струва според теб кило сирене? Все пак цената му зависи от цената на млякото, а тя не е клоняща към безкрайност.
                  ....а цената се диктува от държавата,някой да е видял животновъд и растеневъд с БМВ 7-ца ,аз не!!Така че халал да са им 10лв за сирене 1,5лв. за мляко,5/10лв. за троянско сладко от диви плодове,не се сещам за цената на биволското мляко на Кърнаре..има доста неща които си струват да се купуват
                  Съгласен съм , друго имах предвид.
                  Производителите казват, че изкупните цени на млякото трябва да са колкото 2 кг фураж. Ок,
                  2х0,40=0,80 лв/л изкупна цена
                  х 5л за кило сирене = 4 лв/кг
                  Сложи режийни + 20% печалба = около 5,50 - 6 лв/кг

А сега кравето мляко го изкупуват по 0,25/0,40 лв/л което е абсолютно недостатъчно. Прибави към това вноса на евтино сухо мляко и неизплатените субсидии и ей на ти мрачната картинка на млечното животновъдство в България.
                  Ааааа,липсата на пазар което предразполага за проваляне на продукцията,както казва Т.Х. хубаво и евтино има ,ама на различни места и докато 90% от хората гледат евтиното(по ред разбираеми причини),нещата ще са така,като видите овчар с АТВ на паша значи сме тръгнали в правилната посока
                  Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
                  на Петрохан сиренето беше 8лв лятото... вярно, че доста вода пуска, защото е прясно, но пък беше вкусно...

има известен риск да хванете някоя болест...
                  Разтройство най много, ако не го "кръстят"....а как само се разтапяяяя
                  Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Колеги някои може ли да каже какво всъшност е сухото млеко от което в момента се правят част от млечните продукти предлагани на пазара?
                    Последно редактирано от Дявол Коледа; 05-10-09, 10:30.
                    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                    тел.088четири 9едно9 4нула4
                    -------------------------------------------------------

Коментар

Първоначално публикуван от Ico_Ns Преглед на мнение
                      ....а някой да е видял животновъд и растеневъд с БМВ 7-ца ,аз не!!
                      Ако под "арендатори" се разбира и растениевъди, отглеждащи (или само гледащи ) от 3 000 дка нагоре жито, царевица, слънчоглед .... то голяма част от тях си имат я БМВ, я МЛ, я нещо друго лъсково и бързо.

Коментар

Ако под "арендатори" се разбира и растениевъди, отглеждащи (или само гледащи ) от 3 000 дка нагоре жито, царевица, слънчоглед .... то голяма част от тях си имат я БМВ, я МЛ, я нещо друго лъсково и бързо.
                        Знам животновъд с БМВ Х5 2009г.

Коментар

Знам животновъд с БМВ Х5 2009г.
                          Аз пък познавам около 200 хотелиера и търговци-прекупвачи с лъскави и бързи..... дали в БГ има 200 животновъда с такива или само прекупвачите които изкупуват мляко на 0,25 и го продават на 0,29 разредено 2:1 с вода темата за далаверажиите е дълга и ако продължаваме ще трябва да я отделим
                          Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Не ми се спори. Още повече за мошеници или хотелиери. Виж за атв-тата като бъдещето на овчарлъка може, ама в друга тема.
                            Последно редактирано от Тихомир; 05-10-09, 18:32.

Коментар

Може и да ме попсувате,
                              но ви заблудих тенденциозно.
                              Защото сме готови да плащаме скъпо
                              и прескъпо за боклуци с марки,
                              но не и ако плащаме на съграждани,
                              които катадневно се претрепват,
                              за да ги експлоатират и мамят
                              всякакви монополисти.
                              ...Бях на лов, запознах се с човек,
                              който гледа доста стока и се опитва да оцелее.
                              Платих му в двоен размер всичко,
                              (овче сирене 6лв./кг., козе 5лв./кг. х 2),
                              защото си заслужава, според мен.
                              Предпочитам да съм балъка платил
                              на сънародник за бъхтенето
                              и да ям нещо истинско,
                              отколкото да плащам на данон,
                              за боклуците на баба и дядо им,
                              не мойте....!!!!
                              Тия, дето в Франция,
                              местото на което биха им сложили тия "продукти"
                              е единствено собствените им задници,
                              са дошли тук да ни окепазяват родното българско,
                              и да ни "учат" как се прави кисело мляко...???!!!!
                              М.... му, да го духат,
                              каймака който си го изнасят за Frace,
                              щото е горещ...!!!
                              Аз ще си ям БЪЛГАРСКО,
                              произведено от БЪЛГАРИ
                              и ще го плащам на ДВОЙНА цена,
                              защото искам да плащам ТУК
                              и за ИСТИНСКО!!!!!!!!!!!

Коментар

dag, не се коси.

Гледай ти да си удовлетворен, а останалите да мислят/правят каквото си искат.

Тази пролет, моята тъща ме зарадва като ми каза че са взели 2 пъти по 30-40 л. прясно издоено овче мляко. После направила няколко тенекии домашно сирене. Не ме питай как чаках 40 дни да узрее че да го подхванем.

Спомних си детството, когато баба и дядо гледаха овце в Родопите. Лятото заедно с всички ги пускаха с овчаря - бай Кольо Глухия горе на един баир. Всеки от селото, според броя на овцете си, доеше стадото един, два или пет дена. Така докато минат всички от селото и после отново. Овцете се дояха сутрин и вечер. Баба и Дядо ставаха сутрин към 5:00 часа и се качваха при овцете (около 40-45 мин пеша по стръмен наклон). Дояха ги и към 8:00 часа се прибираха. После почваха да правят сирене. Само как обичахме да си похапваме прясно сирене. Пък после като те запече ... Вечерта отново се качвахме, този път и ние малките. Ние с едни тояжки изкарвахме овцете през една дупка една по една. От там "доячите" ги хващаха, дояха ги и ги пускаха навън. После дядо сипваше 2-3 литра прясно мляко на овчаря да има какво да вечеря и закуси. Останалото в два гюма се товареше на мулето и към 22:00 през гората надолу се прибирахме в къщи, като си светехме с един газен фенер. После ние си лягахме, а старите правеха пак сирене.
                                Към края на лятото, овцете започваха да доят все по-малко и по-малко. Но млякото ставаше много гъсто. Последния път когато дояхме овцете, дядо сипваше от това гъсто мляко в един бакър и го вареше на мно-о-ого тих огън за да не загори. Вареше го докато млякото много се сгъсти. После ни сипваше на всички по малко да опитаме. На това нещо му викаха Куркумач и беше много вкусно.
                                Овчарят бай Колю Глухият пушеше по 2 кутии Арда без филтър. Когато му свършеха цигарите си свиваше букова шума и пушеше от нея. Въпреки това той доживя до 95 годишна възраст! Ама цял живот е бил по поляните и пасищата и се е хранил с истинско овче мляко.

Спомени, спомени ...

Извинявам се за лиричното отклонение, но не всичко може да се измери с пари. Не е от значение дали си дал 5 или 10 лева за да ти стане благо на душата. Вече не останаха истински неща. Много рядко се намира от старата храна, още повече някой да я продава. В такива случаи цената не е от значение.
                                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X