Селския Хляб на Ердинч
was invented by Erdinc, all rights reserved
.....................................за 1кг хляб ...........................за 750г хляб
вода...............................400ml....................................310ml
пресен лимонов сок..........3/4 teaspoon..........................1/2 teaspoon
сол.................................1+1/2 teaspoon.......................1 teaspoon
брашно............................650g ................................... 500g
мая(instant).....................1+1/2 teaspoon......................1 teaspoon
програма: основна / френска
кора: средна
1. в контейнера на машината налейте водата, добавете лимоновия сок, . После сипете с лъжица брашното (като я развявате с лъжица). добавете солта в едното ъгълче, добавете в средата на кладенче маята.
- може да импровизирате като добавите в общото количество вода прясно мляко или кисело мляко( за 1kg=70ml за 750g=50ml)
2. нагласете контейнера в машината.
3. включете машината на основна/ френска програма, 1kg/750g хляб, средна кора.
4. след първите 5мин проверете състоянието на продуктите(трябва добре да са се смесили) ако има нужда помогнете със шпатула.
5. след 15мин проверете състоянието тестото, тестото не трябва да лепне по стените на контейнера( трябва да бъде мекичко колкото месцето на ухото). Ако e много твърдо тестото добавете ч.л./teaspoon вода/мляко, ако е много мокро добавете с.л./tablespoon брашно.
-упътване за по добро тесто:
прекалено сухо ............прекалено мокро ...............OK
............. ............. източник:http://www.kucinare.it
6.след звука за прибавяне на допълнителни продукти, може да импровизирате с 1 или 2 tbsp ленено, слънчогледово или тиквено семе (по желание)
7. след звука за свършване на програмата за печене, оставете хляба да постои още близо 5мин. в машината, извадете я, и я нагласете върху решетка, оставете да изстине около 30-45min.
8. за тези които ще ползват прясна мая: не трябва да се преувеличава много c маятa, мисля че за тази рецепта за 1kg=8-9g и 750g=6g ще е предостатъчно. смесете с дървена лъжица маята, млякото и захарта във стъклената купичка, покрийте сместа със боне за душ и я оставете на топло да шупне за около 10-15min. В края на това време сместа трябва да се е активирала и образувала мехурчета по повърхността и. в контейнера на машината сложете първо водата, a после приготвената смес от мая.
да ви е сладко!
3. oпит
1 Cup = 1 ч.ч.
1 Tbsp( tablespoon) = 1 с.л.
1 Tsp(teaspoon) = 1 ч.л.
1 Cup = 240 ml
1 Tbsp = 15 ml
1 Tsp = 5 ml
Коментар