Печено зайче по оффроудски
Необходимите продукти са: едно по-едро пакостливо зайче, за предпочитане с дробчетата. Половин чаша дръпнат ориз, добре изглеждащ и хубаво измит дебел стрък праз, малко масълце и зехтин, картофки - добре е да не са на чипс, сол, червен пипер и черно пиперче, джоджен - сух или мокър, бутилчица запотено бяло винце - за предпочитане пълна, също няколко анемични резенчета пушено беконче.
Приготовлява се наистина лесно, но само при едно условие - необходимо е много желание и малко търпение: Измивате и подсушавате зайчето, правите стотина литра течна смес от сол, червен пипер, черно пиперче, също бистра водица с малко зехтин (знаете - вече е по-евтино от олиото), след което хубаво обмазвате отвсякъде хайванчето. След това разрязвате внимателно по дължина праза на четири, наситняте го акуратно, нарязвате дробчетата и част от отчаяно дърпащото се беконче на кубчета, но в никакъв случай на тъпоъгълничета, и внимателно разбърквате. Взимате някое добре прикрито в ъгъла тиганче, като пътьом включвате фурната да подгрява, и на умерен огън, с помощта на малко зехтин, запържвате без да прегаряте. След като сместа започне приятно да ухае, добавяте половин чаша добре умития и сресан ориз, плюс стотина милилитра осолена, хладка водичка. Продължавате да бъркате, докато оризчето не си дръпне полагащата му се оризова водчица, след като сте се уверили, че няма загоряло, добавяте непременно джоджена - за да не се разсърди. Така приготвената смес с помощта на най-голямата и чиста лъжица внимателно пълните вътрешността на зайко, като не забравяте преди да зашиете да добавите още около стотина до двеста литра неизползвана водичка...
И такааа - идва най-отговорната част от занятието - печенето. След като фурната е вдигнала температурата до около 1800 градуса, мятате байко в някоя позабравена тава, завивате го с анемичните резенчета бекон и здраво го затваряте на топло. Когато след тридесетина минути лекинко хване загар, грижливо го покривате отвсякъде с алуминиево фолийце (аз по принцип използвам азбестово одеало, но напоследък трудно се намират), наливате внимателно двестатина литра равни количества нетърпеливо бяло винце и хладка водичка, намалявате градусите само на 1500 и го оставяте в сауната за около два дълги ароматни часа. Докато безгрижно се мотаете пред екрана нарязвате изтръпналите картофки - добре е първо да ги обелите или поне да ги изплакнете, като задължително ги оставяте във ваната докато им дойде времето. А когато му дойде времето, вадите и обръщате зайко, добавяте му избаняните и осолените картофки, също лекинко запичате докато хване загар и отново го завивате, поръсвайки обаче щедро с джоджен и благосклонно му отпускате час, час и половина окончателно да се предаде. И когато наистина му дойде времето - сипвате запотеното бяло винце в чинийките, подреждате красиво мръвчиците и картофките в чашите, гоните безапелационно всички навлеци от масата и здраво запретвате ръкави...Наздраве и да ви е вкусно!
Необходимите продукти са: едно по-едро пакостливо зайче, за предпочитане с дробчетата. Половин чаша дръпнат ориз, добре изглеждащ и хубаво измит дебел стрък праз, малко масълце и зехтин, картофки - добре е да не са на чипс, сол, червен пипер и черно пиперче, джоджен - сух или мокър, бутилчица запотено бяло винце - за предпочитане пълна, също няколко анемични резенчета пушено беконче.
Приготовлява се наистина лесно, но само при едно условие - необходимо е много желание и малко търпение: Измивате и подсушавате зайчето, правите стотина литра течна смес от сол, червен пипер, черно пиперче, също бистра водица с малко зехтин (знаете - вече е по-евтино от олиото), след което хубаво обмазвате отвсякъде хайванчето. След това разрязвате внимателно по дължина праза на четири, наситняте го акуратно, нарязвате дробчетата и част от отчаяно дърпащото се беконче на кубчета, но в никакъв случай на тъпоъгълничета, и внимателно разбърквате. Взимате някое добре прикрито в ъгъла тиганче, като пътьом включвате фурната да подгрява, и на умерен огън, с помощта на малко зехтин, запържвате без да прегаряте. След като сместа започне приятно да ухае, добавяте половин чаша добре умития и сресан ориз, плюс стотина милилитра осолена, хладка водичка. Продължавате да бъркате, докато оризчето не си дръпне полагащата му се оризова водчица, след като сте се уверили, че няма загоряло, добавяте непременно джоджена - за да не се разсърди. Така приготвената смес с помощта на най-голямата и чиста лъжица внимателно пълните вътрешността на зайко, като не забравяте преди да зашиете да добавите още около стотина до двеста литра неизползвана водичка...
И такааа - идва най-отговорната част от занятието - печенето. След като фурната е вдигнала температурата до около 1800 градуса, мятате байко в някоя позабравена тава, завивате го с анемичните резенчета бекон и здраво го затваряте на топло. Когато след тридесетина минути лекинко хване загар, грижливо го покривате отвсякъде с алуминиево фолийце (аз по принцип използвам азбестово одеало, но напоследък трудно се намират), наливате внимателно двестатина литра равни количества нетърпеливо бяло винце и хладка водичка, намалявате градусите само на 1500 и го оставяте в сауната за около два дълги ароматни часа. Докато безгрижно се мотаете пред екрана нарязвате изтръпналите картофки - добре е първо да ги обелите или поне да ги изплакнете, като задължително ги оставяте във ваната докато им дойде времето. А когато му дойде времето, вадите и обръщате зайко, добавяте му избаняните и осолените картофки, също лекинко запичате докато хване загар и отново го завивате, поръсвайки обаче щедро с джоджен и благосклонно му отпускате час, час и половина окончателно да се предаде. И когато наистина му дойде времето - сипвате запотеното бяло винце в чинийките, подреждате красиво мръвчиците и картофките в чашите, гоните безапелационно всички навлеци от масата и здраво запретвате ръкави...Наздраве и да ви е вкусно!
Коментар