За всички които като мене не знаят че, хубаво кисело зеле може да се направи без да се преточва многократно.
Съвсем случайно от познат научих за този мързелив метод за слагане на зелето.
Идеята е проста:
Рецептата е кой както си я прави, солта и подправките също.
Последователността на редене и уплътняване на зелките отново е същата.
Подготовката на саламурата за заливане не се различава.
Сега разликата е следната след като се залеят зелките със подсолената с необходимото количество сол вода, върху тях се поставя предварително подготвен чист нов найлон за хранителни цели и върху найлона решетка и тежест против изплуване на зелето.
Идеята е да няма достъп на кислород до зелето и водата, при липсата на кислород протича Анаеробна ферментация във целия обем на съда. При така протичаща ферментация не се налага да се претака зелевия сок а само ден през ден да се разклаща леко бидона за да се отделят остатъчните мехури въздух останали из зелките и евентуалните газове продукт на ферментацията.
Процеса е по бърз от стандартния и зелето става много вкусно.
Тази година пробвах този метод и съм очарован.
Съвсем случайно от познат научих за този мързелив метод за слагане на зелето.
Идеята е проста:
Рецептата е кой както си я прави, солта и подправките също.
Последователността на редене и уплътняване на зелките отново е същата.
Подготовката на саламурата за заливане не се различава.
Сега разликата е следната след като се залеят зелките със подсолената с необходимото количество сол вода, върху тях се поставя предварително подготвен чист нов найлон за хранителни цели и върху найлона решетка и тежест против изплуване на зелето.
Идеята е да няма достъп на кислород до зелето и водата, при липсата на кислород протича Анаеробна ферментация във целия обем на съда. При така протичаща ферментация не се налага да се претака зелевия сок а само ден през ден да се разклаща леко бидона за да се отделят остатъчните мехури въздух останали из зелките и евентуалните газове продукт на ферментацията.
Процеса е по бърз от стандартния и зелето става много вкусно.
Тази година пробвах този метод и съм очарован.
Коментар