Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кисело зеле без претакане.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кисело зеле без претакане.

    За всички които като мене не знаят че, хубаво кисело зеле може да се направи без да се преточва многократно.

    Съвсем случайно от познат научих за този мързелив метод за слагане на зелето.
    Идеята е проста:

    Рецептата е кой както си я прави, солта и подправките също.
    Последователността на редене и уплътняване на зелките отново е същата.
    Подготовката на саламурата за заливане не се различава.

    Сега разликата е следната след като се залеят зелките със подсолената с необходимото количество сол вода, върху тях се поставя предварително подготвен чист нов найлон за хранителни цели и върху найлона решетка и тежест против изплуване на зелето.
    Идеята е да няма достъп на кислород до зелето и водата, при липсата на кислород протича Анаеробна ферментация във целия обем на съда. При така протичаща ферментация не се налага да се претака зелевия сок а само ден през ден да се разклаща леко бидона за да се отделят остатъчните мехури въздух останали из зелките и евентуалните газове продукт на ферментацията.
    Процеса е по бърз от стандартния и зелето става много вкусно.

    Тази година пробвах този метод и съм очарован.
    Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
    Място и хора към които да принадлежи ...

  • #2
    Чувал съм, че в бидона слагат наелонов чувал, пълнят го със зеле и саламура и го вързват. След 40 дни развързват чувала и зелето е готово.

    Според мен, без претакване се губи чара. Слезнеш в избата, обърнеш две-три кофи саламура, пък обърнеш буркан вино ...

    Но най-важен е крайният резултат. Наздраве!
    Nissan Terrano 2,7 TDI

    Коментар


    • #3
      Има традиционни керамични съдове за анаеробна ферментация - горния ръб на съда представлява улей, който се пълни с вода, така че, като се сложи капака в него се получава воден "сифон". Така въглеродния диоксид или други газове получени при ферментацията могат да избълбукат при повишаване на налягането в съда, но въздух не може да влезе... сигурно има и по-лесен начин, както си го описал, горното само потвърждава, че метода за анаеробна ферментация е традиционен.
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

      Коментар


      • #4
        Ъъъ
        Поправете ма ако греша.
        Киселото зеле го прави млечнокисела ферментация. Тя е анаеробна изначално.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

        Коментар


        • #5
          Ъъъ, естествено, Хер, няма кой да ти излезе насреща и да те поправя даже...
          Има тука някъде една тема за кисело зеле - там съм обаждал че поне от 6-7 години го правя без претакане Рецептата я четох някога някъде из вестниците, една Професорка я обясни. Бидоня не го лашкам, айде нема нужда, па и те моите са два, по 100 литра. найлон не слагам, това са митове и легенди каквито и без това има достатъчно покрай зелето.

          П.п. Да си допиша. Методът не е породен от мързел.

          Коментар


          • #6
            Правя кисело зеле от 15 години. Нареждам зелето, пълня с вода и му мятам солта. Първите ден-два му надувам по един маркуч да размеси солта във водата. Това ако се сетя. Лошо зеле до сега не е ставало.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

            Коментар


            • #7
              Баба ми прави зелето без претакване от години, като го сложи и добавя половин бутилка оцет, един корен хрян и един кочан царевица. След 40 дни зелето е готово.
              Hyundai TERRACAN J3 2,9 CRDI 200HP 2" lifted on 31" Cooper Discoverer AT3 4s
              Ford Fiesta 1.4 Tdci

              Коментар


              • #8
                Метода е същия като правенето на ракия без да бъркаш джибрите. Важното е да не изплува материала над течността.
                Който търси , намира !
                Човекът е човек, когато е на път !

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X