Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Относно пушените продукти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Относно пушените продукти

Здравейте,приятели!
    Доста отдавна ме занимава тази тема за опушване на различни видове меса,риби и млечни продукти.Тук намерих нещичко,но искам да споделя и своя опит и търсения.Имам една караванка,дето лятно време се пие наливна бира и реших,че ще е добре да предложа и някакави "по-така" мезета.С цел да се елиминира конкуренцията.
    Та ще ми е любопитно да обменим опит-кое как се опушва,с какво питие върви и т.н.
    Проектирам в момента една камера за домашно опушване на месо,но за нея се изискват средства.Дотогаз,карам с един 200-литров варел.Ето какво се получи от 2-3 опита:
    Прикачени файлове

До: Относно пушените продукти

Добра ти е идеята и изглеждат добре. На вкус ти ще кажеш как са или, ще кажеш къде е караваната, че да станем клиенти. Аз съм пушил месо, но го давам в колбасарски цех.
    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Здравей ,колега !Преди години си направих "пушилня"...резултатите бяха страхотни.Има два вида пушене -студено /трайността е около 6 месеца/ и топло /трайност околко 3 месеца/ . Моето беше топло- трябват ти поцинкована ламарина и малко тухли,от ламарината правиш една " бира-скара " с комин/кюнци за печка/ ,габаритите са около 1х1х1 метра,отпред задължително трябва да се затвори. Това цялото е вдигнато на три реда тухли.Насипваш влажен талаш и малко пилки/на нивото на тухлите/...палиш и си готов . Талаша предава аромат на пушек,не ползвай орех,акация,чам...аз си имам дърводелна и изборът ми е голям.Препоръчвам ти топола,и по едно клонче /малко/ от бор,ела.Ако искаш ,жена ми ще ти даде рецепти за маринатата /но трябва да кажеш какво ще пушиш/.Като стане, ще почерпиш

Коментар

Първоначално публикуван от slavin Преглед на мнение
        Добра ти е идеята и изглеждат добре. На вкус ти ще кажеш как са или, ще кажеш къде е караваната, че да станем клиенти. Аз съм пушил месо, но го давам в колбасарски цех.
        Колега, знаеш ли къде в Стара Загора може да се даде месо за опушване?
        Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Първоначално публикуван от evtimovi Преглед на мнение
          Здравей ,колега !Преди години си направих "пушилня"...резултатите бяха страхотни.Има два вида пушене -студено /трайността е около 6 месеца/ и топло /трайност околко 3 месеца/ . Моето беше топло- трябват ти поцинкована ламарина и малко тухли,от ламарината правиш една " бира-скара " с комин/кюнци за печка/ ,габаритите са около 1х1х1 метра,отпред задължително трябва да се затвори. Това цялото е вдигнато на три реда тухли.Насипваш влажен талаш и малко пилки/на нивото на тухлите/...палиш и си готов . Талаша предава аромат на пушек,не ползвай орех,акация,чам...аз си имам дърводелна и изборът ми е голям.Препоръчвам ти топола,и по едно клонче /малко/ от бор,ела.Ако искаш ,жена ми ще ти даде рецепти за маринатата /но трябва да кажеш какво ще пушиш/.Като стане, ще почерпиш

За маринатата е добре,трябват ми такива рецепти.Искам да се усъвършенствам в опушване най-вече на пилета.Тия,замразените от магазина.Колкото до вкуса на това,което вече съм пробвал...ммм,зове дивото у мен!
          Аз намерих това из нета:

Пушене. При пушенето месото и месните продукти се консервират от отделящите се от горенето на дървата химични вещества. Употребяват се сухи дърва или дървени стърготини от широколистни породи - дъб, бук, ясен ,бреза и др. Не трябва да се употребяват сурови дърва, защото при горенето им се отделя много влага, саждите полепват по продуктите и те почерняват. Боровите дърва и клони също са неподходящи за пушене, защото при горенето им се отделят много смолисти вещества, които придават на месото неприятен вкус.
          Пушените продукти придобиват по-приятен аромат, ако в огъня се прибавят черупки от орехи, бадеми, лешници или хвойна, розмарин.
          Познати са три вида пушене: горещо, топло и студено.
          Горещото пушене се извършва при пълно изгаряне на дървата.
          Топлото пушене се провежда при непълно горене при t 25-35*С в продължение на 1 до 3 денонощия. За да се осъществи това и за да се получи по-гъст дим, след като дървата се разгорят, върху тях се посипват слабо навлажнени стърготини от широколистни дървета.
          При домашни условия топлото пушене може да се извърши в комина на камината или в бъчва. На дъното на бъчвата се поставя по-дебела ламарина, върху която се разгарят дървета, а продуктите се окачват на здрави одялани клони или железни пръчки, закрепени на отвора. Бъчвата се покрива с парче плат, на което единият ъгъл се подвива, за да се получи отвор за излизане на дима.
          Камините се изпълзват като на височина около 1.2-1.5м. от основата се закрепват пръчки за окачване на продуктите.
          Студеното пушене се извършва при т 8-12*С и продължава 4-5 денонощия. То се прави през зимния сезон, когато външната температура е около 0*С. По този начин се опушват луканки (сушенето на луканките). Продуктите се смятат за опушени, когато цветът на повърхността им стане кафявочервен.

Коментар

Обикновеният 200 литров варел с малко дупчици откъм дъното е идеален вариант.Няма смисъл от сложни конструкции,но нали съм си перфекционист,искам да изпипам нещо,което хем да е пред клиента когато седне на биричка,хем да е и качествено.
            Та за варела-пробивате 10 -тина отвора по 10 мм на 7-8 см. от дъното,и това е.Вътре паля огъня-за предпочитане от меше,става жар,и след това я затрупвам със стърготини от меше /най-добре!/,омешани със счупени орехи и малко дафинов лист./надявам се никой да не ми издаде рецептата/Количеството е на око,но да покрие поне два пръста жарта.И да са добре намокрени,но не съвсем мокри.После нареждам шишовете с месото върху горната част на варела и покривам с ламарина.Горе се вижда ефекта.

Скумрията държа 10 часа във сол-плътно покрита.Измивам и на пушека за 3-3,5 часа.Трябва да се има предвид,че ако стои повече,накъртва.На всеки час се проверява за сакралния златист цвят.
            Ребърцата-18-20 часа във сол,после потапяне за 2-3 минути във вряща вода и после пак 3 часа на варела...
            Най-готини стават,като ги подържите 5-6 минути в микровълновата.Вкуса е вълшебен!
            Да ви е сладко и наздраве!

Коментар

Получи ми се проблем последния път при опушването на едни филенца от свински врат.Ама грешката си е моя.Държах ги в сол десетина часа и после ги опуших.Стана хубаво ,ама само за заклети бираджии.Иначе,явно ще е нужно да се изкисне месото след осоляването поне 2-3 часа,с 1-2 пъти смяна на водата.
              Абе...учим се...

Коментар

Показно...
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                  Показно...
                  Еее, туй ме разбива! Къде е това място и пращат ли по Еконт?

Коментар

Страхотни стават домашно пушените деликетеси.

Преди години на Баща ми му подариха една печка за пушене. Представлява един варел с 2 дъна. На първото дъно се пали огън, а отгоре на второто дъно се слагат сухи дъбови или букови дърва и орехови черупки. Като над тях се окачват мръвките.

Идеята е че долните дърва си горят и напичат тези които са на горното дъно. Те от своя страна не горят, а само тлеят и пушат.

Баща ми до преди няколко години пушеше свински бузи, плешки и филета. А те преди това са стояли във много солена марината. Особено бузите ставаха страхотни.

След опушването, могат да се ядат и веднага, но трябва да се потопят във вряща вода за 10-тина минути. Или пък да се ядат след няколко седмици без да се варят. Просто в самото начало има много силен аромат на пушек който за 2-3- седмици на открито "омеква"

В момента живеем в апартамент и не е удобно да се пали "пушилнята". Но наскоро си купихме селска къща и след ремонтите започваме пак
                    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                      Еее, туй ме разбива! Къде е това място и пращат ли по Еконт?

Дулово,България!
                      Ето и визуален контакт на "самото място" дето може да се куса това от снимките.Снимката е от миналата година.Сега има подобрения и скоро ще кача актуална.
                      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                        Дулово,България!
                        Ето и визуален контакт на "самото място" дето може да се куса това от снимките.Снимката е от миналата година.Сега има подобрения и скоро ще кача актуална.
                        Много добре изглежда. Виждам масички, ако е кръчмичка е точно мой тип. Най-вкусните неща съм ял точно по такива места.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                          Много добре изглежда. Виждам масички, ако е кръчмичка е точно мой тип. Най-вкусните неща съм ял точно по такива места.

Опитвам се да угодя на всеки вкус.
                          Но най-вече превръщам недостатъците в предимство!-в смисъл,че кръчмето не е на "поток",но който дойде,като чуе птичките и щурците,и забравя де е...а то си е на 5 минути пеша от центъра.
                          Мисля да изпращя едно модулно басейнче за таз година,че лятото не се трае от жега.Някой има ли предложение в тая насока?

Коментар

Ако имаш път през Тутракан-питаш в рибарската махала за Джеката-един от най-старите действащи рибари.Там какви пушени деликатеси от риби ядох-няма такива!Пушилнята е самоделка,копирана от руски рибари/цилиндър с диаметъра на старите перални "Перла",като скаричките са през 24 см.Задължително букови пилки и се палят да тлеят без огън на дъното./Долу-горе това запомних,защото като ме води баща ми там бяхме вече със светнали халогени и спомена ми остана преоритетно от невероятния вкус на деликатесите,не че там не се донаправихме още малко с кайсиева ракийка/Човека живее до тържището,та ако имаш път натам хвърли едно око на казанчето прдполагам няма да ти откаже.
                            Камен Механджиев

Коментар

Първоначално публикуван от kamex Преглед на мнение
                              Ако имаш път през Тутракан-питаш в рибарската махала за Джеката-един от най-старите действащи рибари.Там какви пушени деликатеси от риби ядох-няма такива!Пушилнята е самоделка,копирана от руски рибари/цилиндър с диаметъра на старите перални "Перла",като скаричките са през 24 см.Задължително букови пилки и се палят да тлеят без огън на дъното./Долу-горе това запомних,защото като ме води баща ми там бяхме вече със светнали халогени и спомена ми остана преоритетно от невероятния вкус на деликатесите,не че там не се донаправихме още малко с кайсиева ракийка/Човека живее до тържището,та ако имаш път натам хвърли едно око на казанчето прдполагам няма да ти откаже.

Благодаря,обезателно ще се поинтересувам!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 13 потребители онлайн. 0 потребители и 13 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                              X