Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бързи, лесни рецепти – под 15 минути приготовление и без полуфабрикати!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бързи, лесни рецепти – под 15 минути приготовление и без полуфабрикати!!!

Много интересна тема

като спомена колегата принцеси - много обичам през уикендите да ги правя за закуска - или с кайма, или по моя си начин:
    сместа е стандартна - настърган кашкавал + яйце, като първо мажа филийките с малко маргарин, после нареждам шпеков салам (да не е много твърд), и отгоре разбърканата смес. Като станат може да се поръсят с шарена сол.
    После раздавам ръкавици
    Ръкавиците са за да не си изядат и пръстите хората

Също така за закуска обичам макарони със сирене и захар

Нещо с яйца - омлет с гъби (от любимия ми пачи крак) - запържвам първо пачия крак, нарязат не много на ситно. После ливвам отгоре разбърканите яйца, като предварително съм добавил мъничко сол. Когато омлета е готов, го слагам в една по-голяма плитка чиния, и в едната му половина веднага (докато още е горещ) настъргвам кашкавал, и може няколко резенчета пресни доматки (според сезона). Сгъвам омлета, така че настърганите истории да се покрият и да се размекнат.
    Пак раздавам ръкавици
    Другия вариант - същото, само че вместо яйца слагам лук (зелен или стар, без значение, каквото има). После пак ръкавиците

Напоследък в къщи много се кефим на тея замразените зеленчуци (примерно в Метро ги има точно тези), в които има моркови, грах, броколи и други разни. Идеални са за гарнитурка и се задушават много бързо.

На скара също приготвям разни работи (напоследък предимно пилешко и риба), обаче там самото печене е бързо, но преди това е хубаво да се киснат мръвките в разни маринати, което отнема поне 1 ден
    Hristo Draganov
    http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

аз ако може едно предложение ... значи- зеленчуци, скариди и риба - наместо да се пържат, пекат и така нататък - заушавайте на пара! Всички от изброените им трябват 15 -17 мин. Уреда за готвене на пара не е голяма инвестиция, а пък ако нямате - продават едни железни ветрила с дупки - които се слагат в обикновена тенджера в която на дъното сипвате 2 пръста вода с малко сол.

И още едно нещо - пробвайте оризови спагети - стават за 1-2 минути врене и после вадите веднага от водата. И един съвет - във водата в която врят - сипете соев сос - 5-6 лъжици. Оризовите вървят с по-леки и свежи сосчета или терияки.

Коментар

Ааа, сега като каза водна баня и се сетих за друга рецепта, която моят съпруг прави великолепно!

Бяла риба обезкостена (да не е мазна), се слага в огнеупорна чиния и отгоре се залива със смес от зехтин, сол, черен пипер, лимон, бяло вино, чесън и босилек на дребно. Чинията се слага варху тенджерка в която има кипяща вода на дъното и после се похлупва с капака на тенджерата. И така се готви около 15тина минути. На водната баня. Става фантастично вкyсно. Трябва HD да ми каже откъде за купя само ръкавиците. Две тенджерки, две рибета и остатъка от бутилката от бялото вино. Моля не прекалявайте с количеството бяло вино което ще сложите в чинията. Наздраве!
        Ти си това,на което се правиш, затова внимавай на какво се правиш! (Кърт Вонегът)

Коментар

Първоначално публикуван от Lidka Преглед на мнение
          Ааа, сега като каза водна баня и се сетих за друга рецепта, която моят съпруг прави великолепно!

Бяла риба обезкостена (да не е мазна), се слага в огнеупорна чиния и отгоре се залива със смес от зехтин, сол, черен пипер, лимон, бяло вино, чесън и босилек на дребно. Чинията се слага варху тенджерка в която има кипяща вода на дъното и после се похлупва с капака на тенджерата. И така се готви около 15тина минути. На водната баня. Става фантастично вкyсно. Трябва HD да ми каже откъде за купя само ръкавиците. Две тенджерки, две рибета и остатъка от бутилката от бялото вино. Моля не прекалявайте с количеството бяло вино което ще сложите в чинията. Наздраве!
          Добре звучи, но не става ли тая рибка лигава? Щото ако е така няма да се разберем Повече от всичко на света мразя лигава риба (освен в консерва), аз затова само на скара я правя, или на фурна.
          А за ръкавиците - няма значение откъде, само гледай да са по-дебелички, защото ако са тънки може и пръстите да заминат, заедно с ръкавиците
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
            Добре звучи, но не става ли тая рибка лигава? Щото ако е така няма да се разберем
            Затова трябва да е не мазна риба - става сочна ... малко като яхния от риба ... може да си топкаш хляба, когато никoй не гледа
            Ти си това,на което се правиш, затова внимавай на какво се правиш! (Кърт Вонегът)

Коментар

От: До: Бързи, лесни рецепти – под 15 минути приготовление и без полуфабрикати!!!

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
              Преди около година една корейка ми показа невероятен домакински уред... тефлонова скара с капак (и двете плочи нагряват) и е с лек наклон...отдолу има нещо като легенче, което събира мазнинката дето изтича.
              На него всяка мръвка става за 10 мин. Не залепва и се чисти лесно...демек имате 10 мин да нарежете салатка....и ето ви една здравословна и вкусна вечеря...допи ми се ракийка нещо
              Подобна грил-преса има и на газ. Видях я на Горубляне в работилницата. Ако е на газ няма да имаш време и за салатката
              Последно редактирано от maxxx; 10-07-10, 17:42. Причина: линк

Коментар

От: До: Бързи, лесни рецепти – под 15 минути приготовление и без полуфабрикати!!!

Лятна Манджа

4-5 големи тиквички
                4 яйца
                300гр сирене
                200гр кашкавал
                сол
                ч.пипер
                зехтин ев

Тиквичките ги прерязвате през средата, и после всяка половина по дължина пак на половина, с лъжица махате семките и леко издълбавате ама съвсем леко.
                Разбърквате яйцата, сиренето и малко зехтин сол и пипер на вкус, докато стане хомогенна смес. Пълните тиквичките със сместа и поръсвате с кашкавала, нареждате тиквичките в намазнена тавичка и 25мин на 200градуса или докато се запече кашкавала отгоре(хубава коричка)
                СОС:
                В пасатора се слагат 50мл зехтин, 20мл балсамов оцет, 2-3 стръка магданоз и копър, 3-4 скилидки чесън, сол, зелен пипер. Пасирате 2 мин.

Сосът се сервира отделно!
                Ледено студен Мускат е почти задължителен, около две бутилки!
                --------------------------------------------------
                [FONT=Courier New]понякога седя и си мисля, а понякога само си седя......

Toyota Yaris 1.0 VVTI :)
                [/FONT]

Коментар

Първоначално публикуван от mimi77 Преглед на мнение
                  Подобна грил-преса има и на газ. Видях я на Горубляне в работилницата. Ако е на газ няма да имаш време и за салатката
                  Дам, и аз видях такава на газ наистина готви много вкусно. Прави и рибка(прясно иловен хищник, естествено) невероятна
                  Вкъщи сме си разделили задачките, кой отговаря за салатката и кой за мръвката ...та няма шанс да закъснее
                  LZ1DWW

Коментар

Педи няколко дни пробвах нещо интересно: Вимаш няколко глави лук и се издълбават в средата, в получената дупка слагам скилидка чесън една изчистена маслинка и няколко капки соев сос това нещо го затварям с малко бекон отгоре. Мажеш едно парче алуминиево фолио с малко олио или зехтин опаковаш лукчето и на скарата за 20 минути става да убиеш баща си.
                    За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                    0878 79 20 61 Борис

Коментар

Докато се пекат месата на скарата/грила/фурната, обелвам 2-3 картофа, нарязвам ги за 10 секунди с резачка за картофи(10-на лв в по-големите супермаркети), изплаквам ги, поливам леко с олио, поръсвам с подправки, слагам ги в подходяща пластмасова купа с капак и ги мятам за 5 мин в микровълновата. Ако са по-голямо количество, на 5 мин ги разбърквам. Стават като меки пържени и са по-малко вредни за храносмилателната система. За салатата остават 2-3 мин, които на мен са ми напълно достатъчни, дори остават да налея ракийката И да не забравим месото, което трябва да се свали докато е още сочно.
                      Салатата - (с купешки зарзават): измивам доматите и чушките, обелвам краставиците и лука. Изхвърлям половината от всеки домат, щото е като дърво и не става за ядене, изчиствам и нарязвам чушките и краставиците и лука. Слагам ги в чиния, шепа маслини отгоре, настъргвам или плочка сирене, поливам с олио или зехтин и олио и на масата. Тайната на бързото приготвяне е голяма дъска за рязане - да може да побере поне половината салата, без да се налага да пресипвате. И остър нож.
                      Добър апетит.

Коментар

Ясно, че подправките са въпрос на вкус, ти какво слагаш в картофите ?

п.п. не дочаках отговора на колегата и сега приготвих едни по неговия тертип.Станаха за 8 мин., но то сортове картофи има доста.
                        Подправки сложих следните:сол, чер и червен пипер, чубрица/всичко си е на вкус като количество, при мен стана щипка чер и по две щипки червен и чубрица/,две с.л. олио, на върха на ножа индийски орех.
                        Много вкусни станаха, пробват да се топят в устата при консумация.
                        Последно редактирано от maxxx; 31-07-10, 12:57.

Коментар

Подправки каквито хвана - комбинирана за картофи или натрошен бульон или вегета или шарена сол...
                          Важно е да се ползват съдове за микровълнова, защото напр. йенското стъкло много по-малко пропуска вълните и картофите стават много по-бавно.

Коментар

Навремето баба ми готвеше една лятна манджа, която скоро си припомних и изтествах. Стана много вкусно...
                            2 глави лук се нарязват на ситно и се запържват до златисто(аз го правя с малко мазнина, но въпрос на вкус), добавят се 4-5 нарязани чушки. След като и те поумекнат се добавят 2 големи домата нарязани или пасирани. Оставя се докато се посгъсти малко и е готово. Може да му се сложат и 1-2 яйца накрая. Подправките са: сол, черен пипер на зърна и босилек.
                            LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile)
                              Навремето баба ми готвеше една лятна манджа, която скоро си припомних и изтествах. Стана много вкусно...
                              2 глави лук се нарязват на ситно и се запържват до златисто(аз го правя с малко мазнина, но въпрос на вкус), добавят се 4-5 нарязани чушки. След като и те поумекнат се добавят 2 големи домата нарязани или пасирани. Оставя се докато се посгъсти малко и е готово. Може да му се сложат и 1-2 яйца накрая. Подправките са: сол, черен пипер на зърна и босилек.
                              Ако добавиш и малко сирене става трепач. Майка ми и казва миш - маш
                              За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                              0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                                Ако добавиш и малко сирене става трепач. Майка ми и казва миш - маш
                                Става - да Но това не е миш маш. Там има повечко яйца. През лятото е по приятна само от зеленчуци според мен Иначе манджата ми е позната точно от твоя район.
                                LZ1DWW

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X