Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

    Виктор пак уби рибата!
    +1
    Sent from my Nokia s fenerche

    Коментар


    • #17
      От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

      За по-мързеливите - birata.net е истината. 4 години домашно пивоварство, редки провали, високи добиви

      Коментар


      • #18
        От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

        Ето и ка изглежда резултатът от показаната варка в кухнята :

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:gotova-brown-ale.jpg
Прегледи:1
Размер:86.8 КБ
ID:5432332

        На цвят е нещо между кафяв и червен, на вкус - малцова и хмелова, гъста бяла пяна с леко жълт отенък, стои дълго.
        Доста силна на алкохол - 6% по изчисления, при 15% екстракт.
        Идеална за зимните вечери.
        Браун ейл или портър.
        --------------------------------------------
        Сайт и форум за домашна бира:
        http://beer-bg.com
        http://forum.beer-bg.com

        Коментар


        • #19
          От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

          Първоначално публикуван от victoryvt Преглед на мнение
          Ето и ка изглежда резултатът от показаната варка в кухнята :

          [ATTACH=CONFIG]521914[/ATTACH]

          На цвят е нещо между кафяв и червен, на вкус - малцова и хмелова, гъста бяла пяна с леко жълт отенък, стои дълго.
          Доста силна на алкохол - 6% по изчисления, при 15% екстракт.
          Идеална за зимните вечери.
          Браун ейл или портър.
          Браво!
          Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
          Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

          Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

          Коментар


          • #20
            От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

            Домашната бира беше в плановете ми за "някой ден" - евала за ентусиазма и опита, който споделяш с нас!
            Сега мисля да се пробвам в къщи пък да видим какво ще стане
            Последно редактирано от karviola; 06-12-12, 11:50. Причина: поправка

            Коментар


            • #21
              От: Някой знае ли рецепта за производство на домашна бира ?

              Ами давай, и после кажи и покажи какво се е получило.
              --------------------------------------------
              Сайт и форум за домашна бира:
              http://beer-bg.com
              http://forum.beer-bg.com

              Коментар


              • #22
                10 години 1 месец и 1 седмица откакто е замряла темата, а точно сега е подходящото време да се вари бира. Вече сварих моята първа бира от малц Пилзен и хмел Халертау. Предстои бутилиране и газиране, а после ще пусна и снимки с готовата бира. Притеснява ме само това, че в момента е доста силна като градус, но малко слаба на вкус. Озахарявах на 40*С за 20 мин.,на 53 за 20, на 67 за 45 и на 72 за 15 мин. Тук четох за 2 температури на озахаряване. Следващия път ще опитам така.

                Коментар


                • #23
                  Ето я готова първата ми домашна бира. Почти перфектна. Утолява жаждата, а не като купешките - да те кара на вода след 2-3 бири. Наздраве!

                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230222_114640086.jpg
Прегледи:355
Размер:455.1 КБ
ID:6913420

                  Коментар


                  • didoee
                    didoee коментира
                    Редактиране на коментар
                    Браво. Дано скоро и аз да се похваля така, че ми е мерак от доста време. Наздраве!

                  • trapper
                    trapper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Браво! Дай рецептата "стъпка по стъпка", литри, грамажи и т.н., и от къде купи съставките? Навих се, ще пробвам и аз.

                • #24
                  На предната страница колегата е обяснил всичко подробно. Изглежда сложно, но не е нищо по-сложно от една супа топчета, примерно. Малц, хмел и др. са от нета. Има доста информация по въпроса, да не правя реклама тук.

                  Коментар


                  • #25
                    Това е схемата по която правих аз. Подробностите са на предната страница, описани много добре от колегата. НИЩО СЛОЖНО НЯМА само така изглежда.
                    За 10 литра бира:
                    малц Пилзен 2,5 кг
                    хмел Халертау 25 гр
                    дрожди 5 гр.
                    вода за озахаряване 7-9 л.
                    вода за промиване 9 - 10л.
                    йод 1 бр.
                    процес температура (*C) време (минути) тегло
                    озахаряване
                    67 45
                    72 20
                    йодна проба
                    загряване на мъстта и едновременно с това загряване на водата за промиване 78
                    промиване 78
                    варене 90 мин. След завиране
                    хмел 10 мин. След завиране 15 гр.
                    на 80-та мин. След завиране още 10 гр.
                    охлаждане до 25*С
                    прецеждане през тензух
                    зареждане на ферментатора
                    активиране на дрождите 25-30 15
                    аериране на мъстта
                    посяване на дрождите
                    ферментация 7+2 дни
                    бутилиране със захар 7-8 гр. на литър
                    газиране 12* С - 15* С препоръчително или 20*С за английски тип бира ейл 7 дни
                    отлежаване 4 7 дни

                    Коментар


                    • #26
                      Дойде време и аз да се похваля. След закупуване на пивоварна, ферментатори, материали, амбалаж, капачки, помощ от приятел, четене във бирените форуми и т.н. и аз направих първите си две варки. Първо американски пейл ейл с цитра Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230402_220001.jpg
Прегледи:300
Размер:173.2 КБ
ID:6918358 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230402_210815.jpg
Прегледи:297
Размер:245.9 КБ
ID:6918359 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230402_220122.jpg
Прегледи:289
Размер:198.3 КБ
ID:6918360 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230331_214006.jpg
Прегледи:293
Размер:241.1 КБ
ID:6918361 и второ пилс със сааз (жатец). Явно с късмета на начинаещия се получиха много добре. Е взех си поуки и ще се опитам да правя все по-хубава бира.То е ясно,че от магазина няма да се купува вече след одобрение от моя страна и доста приятели. Ето какво се получи.

                      Коментар


                      • trapper
                        trapper коментира
                        Редактиране на коментар
                        браво!

                    • #27
                      Цитрата е моят фаворит в тоя бранш. Да уточня-за лятото.

                      Коментар


                      • #28
                        Наздраве и със моята втора варка!

                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20230401_142310037.jpg
Прегледи:207
Размер:632.4 КБ
ID:6918582

                        Коментар


                        • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                          ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                          Редактиране на коментар
                          Балканджи и кажи от къде пазаруваш материалите ,че тази цена е доста интригуваща

                        • trapper
                          trapper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Да, пиши модела и снимай казана, и къде ги продават

                        • Балканджи
                          Балканджи коментира
                          Редактиране на коментар
                          Малц, хмел и дрожди от електронния магазин на колегата Виктор от предната страница (с рецептите ) beer-bg.com . тел. 0888715426 Казаните са ми най-обикновени тенджери, а единия е казан за варене на компоти на ток, но му е много силен нагревателя и ще го преправям.

                      • #29
                        https://www.youtube.com/watch?v=7zex...annel=farm2440 Ето едно полезно видео, но с уговорката, че озахаряването е по-правилно да стане на две температури 63 и 72 градуса и ферментацията не е 40 дни а 5 и после още два (общо 7 )
                        Последно редактирано от Балканджи; 07-04-23, 15:47.

                        Коментар


                        • #30
                          Наздраве със 100% виенска . До тук 6 различни варки . Все още учим , питаме и експериментираме, но пък бирата става уникална. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2023-05-24_21-25-23-650.jpg
Прегледи:137
Размер:216.1 КБ
ID:6924879

                          Коментар


                          • Балканджи
                            Балканджи коментира
                            Редактиране на коментар
                            Чу ли, че вече искат да плащаме акциз дори и за една тенджера бира?

                          • didoee
                            didoee коментира
                            Редактиране на коментар
                            Не, от къде е инфото. Знам за "разни случай по сигнал", но все пак има доста противоречиви мнения по законноста на хобито ни. Според мен трябва ясно разписан закон за домашно производсктво и собствена консумация на ракия, вино и бира (могат да включат и сок, компот, суджук, мляко и т.н. да ги е...). Ако трябва ще се крием, ако трябва ще плащаме.

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X