Горнооряховско гърне - емблематичен специалитет на града. За него са необходими: 4 кг телешки жили (по желание може да се добавят и телешки опашки) , 17 гр. черен пипер на зърна, 5 г млян бахар, 2 бр. дафинов лист, 2 глави кромид лук, 1 патладжан, 4 средно големи картофа, 1-2 пиперки, 3 бр. моркови, 1 корен целина, ? кг доматено пюре или пресни домати, 5 скилидки чесън, сол на вкус, 1 л червено вино за заливане на материала до 2-3 см над нивото му и ? л червено вино за доливане по време на печенето. Пече се 7-8 часа в пръстено гърне на тих огън с доливане на вино. След четвъртия час се спира с доливането, а капакът на гърнето се намазва с прясно тесто. Консумира се горещо с хубаво вино и подходяща компания.
П.П. Специално за Юли!
П.П. Специално за Юли!
Коментар