Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горнооряховско гърне (жили)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Горнооряховско гърне (жили)

    Горнооряховско гърне - емблематичен специалитет на града. За него са необходими: 4 кг телешки жили (по желание може да се добавят и телешки опашки) , 17 гр. черен пипер на зърна, 5 г млян бахар, 2 бр. дафинов лист, 2 глави кромид лук, 1 патладжан, 4 средно големи картофа, 1-2 пиперки, 3 бр. моркови, 1 корен целина, ? кг доматено пюре или пресни домати, 5 скилидки чесън, сол на вкус, 1 л червено вино за заливане на материала до 2-3 см над нивото му и ? л червено вино за доливане по време на печенето. Пече се 7-8 часа в пръстено гърне на тих огън с доливане на вино. След четвъртия час се спира с доливането, а капакът на гърнето се намазва с прясно тесто. Консумира се горещо с хубаво вино и подходяща компания.

    П.П. Специално за Юли!
    Последно редактирано от Тихомир; 21-09-08, 17:26.

  • #2
    До: Горнооряховско гърне (жили)

    Това е супер гъдел за чревоугодници,Тихо!Основно гърците умират за телешки сухожилия/най-вече към копитото и задколенни връзки/.Много калорично и питателно ястие.С малки вариации на зеленчуковото оформление съм правил жили и съм добавял телешки коленни капачки.След едно гювече не можеш да глътнеш нищо повече-задънва яко.
    Ще пробвам и твоята рецепта в оригинал-изглежда много салтанатлийска и пиеща доста бири!
    То с добавени опашки става някаква вариация на телешко варено дето друго да не близнеш.Нова рецепта при моите изкукуригали кулинарии-БЛАГОДАРЯ!!!

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X