Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кафеварка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кафеварка

Гледам да "гоня" модата и технологиите и на две-три години купувам нова кафеварка.
    В магазина ме затрупват с предимствата: Метален корпус, голям резервоар, фосфоресциращ нивопоказател...15!! бара налягане на помпата.
    ...............
    Трябват ли ни тези бари винаги?
    Помпата си има такава възможност, но на практика се работи с четири-пет, като то (налягането) зависи от съпротивлението на слоя кафе. А то от своя страна, от дебелината на слоя, от чистотата на филтърната решетка и от едрината на смилането.
    Финото смилане води до по-добра екстракция. В т.ч. на всичко, каквото има в кафето.
    А едрото - на това, което трябва: ароматните съставки, вкуса.
    .......................
    Виждате от колко комбинации зависи хубавото кафе.
    И един решаващ фактор - видът на кафето! Матрялът!
    ...........................
    Последната, която купих, има сменяема микропореста тефлонова подложка, която "прави" обилна пяна. За мен е от значение.(Ако няма вкус - то вид да има!)
    Често прибягваме до италиано-кубинското осморъбо чудо.В нея и налягането може да бъде колкото реши законът на термодинамиката за нагрята вода в затворено пространство и по-високата (безусловно!) температура, което не е без значение при процеса екстракция, каквото е, собствено, приготвянето на кафе.
    ..................
    При моите покупки има железен закон:винаги успявам да купя последния "изстискан" модел от уред, който утре ще е вчерашен. Като принцип на работа!
    .............................
    Купената ми последен писък мини ДВД камера Сони, само след три месеца бе заменена с по-евтина, но HDD с твърда памет.
    .......................
    ( В малкия, тогава Бургас, където всички се познавахме, взех за жена най-хубавото момиче. Да знаете какви модели се появиха само след два-три месеца...)
    ....................
    След последната ми "обилнопенеста" кафеварка излязоха на пазара
    нов тип: работят с капсулирано кафе (няма лъжа-измама с качеството и неговата повторяемост). Не мелиш, не разсипваш, не миеш. Технология на сухите ръце, както е модерно в строителството.
    Да, ама 400 лева! Да , ама на кого пак ще подарявам (като нищо обиждаш човека!) старата.
    .................
    Горните разсъждения са на чисто любителско ниво. Търсех някаква логика.
    ..................
    За турското кафе, по което се заплесват сърби (српско jе), гърци (кафе еллинико) няма да говорим. Да си го пият!
    ..................
    Вие как и с какво правите хубаво кафе?

До: Кафеварка

Качеството на кафето зависи не само от "матряла". От голямо значение е и температурата на водата. Идеалната температура мисля, че беше 78 градуса, не съм съвсем сигурен, но е там някъде. Т.е. далеч от стоте, при които някои "домакини" си "варят" кафе. Даже една леличка казваше "ако не се превърти три пъти в джезвето, вкусът на кафето не е добър" Глупости на търкалета-при температура по-висока от посочената, ароматните вещества даващи онова ухание на добро кафе се разграждат, и остава някакъв дъх, уж на кафе, но...
    А "Италианско-кубинското" чудо в оригинал е с 10 ръба, нищо, че вече е китайско Аз ползвам такова, но поради технологичните особености там също не се получава добро кафе-именно заради по-високата температура на водата. Там както знаем, водата се изкачва под налягането на парата образувана в долният съд, а при колко градуса се получава пара, всички знаем.
    Понякога, когато ми се налага да си правя кафе в джезве, оставям кафето да плува отгоре, не разбърквам, да не се развали "шапката", и никога не го оставям да кипне, вече казах защо. Но никога такова кафе не може да се сравнява с кафето излязло от добра машина. А наистина добрите машини трябва да имат регулируем термостат, но това е висш пилотаж, и не е за всеки.
    Да ви е сладко!
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Цял живот съм пил кафе. Допреди 8 години когато го спрях от раз и почнах да пия само чай. Тази година, след като спрях да пуша след 31 г. активно /разбирай от 2-3 кутии дневно/ тютюнопушене, започнах отново да пия кафе /без цигара/. У дома предпочитам турско в джезве /мързи ме да извадя кафе-машината от кашона/ , а навън лаваца или лазарин със сметана и две захарчета. Ако няма , тогава се задоволявам и с 3в1.

Коментар

Тествал съм различни еспресо машини през годините, даже имах една професионална Гагия по едно време. Ама трябва много обслужване, чистене, пазене а повечето хора около мен не разбират много и бързо скапват машината.
        Сега ползвам у дома Saeco Incanto - автомат - има контейнер за кафе на зърна, сама си го мели и дозира, може да си правиш миксове с подходящ аромат. Има и дозатор за смляно кафе - безкофеиново или друго по желание. Работи ми от доста време - "винаги с добър резултат".
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

Нали тук няма да спорим
          Аз имам сентенция за кафето, Хубавото кафе са прави с много кафе и пак хубаво. Преди години имахме заведение, това е първата ми специалност. Може и соц да е било но ние учихме за различните кафета много за технологията на печене и приготвяне. Обожавам кафето,бях го спряла за седмица докато имах бъбречна криза и после отново. Но никога няма да забравя аромата на кафето който се носеше в къщи когато майка ми имаше гости, никъде и никога вече не съм пила или усетила този аромат.
          Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Ако няма добра кафе машина наоколо /ужъсът беше на лице за месец и 1/2 във Франция едва изпих 2-3 добри кафета, там кафетата се ужасна безвкусна редкоч 95% от територията на страната. А на летището в Милано за малко да се отровя от кафето, да беше много добро, но Как го извади толкоз силно от тая кафе машина идея си нямам/ единственото ми спасение е да си приготвя запарка. Това става по обратната процедура на кафето от джезве. Слага се кафе в чаша около 200-250 мл, голяма чаена /аз слагам поне 2 доволни чаени лъжички, но може и повече/. Основен - на технологията е, че трябва да се слага бая кафенце, а и не е добре да е едро смляно. Следва заливане и енергично разбъркване. Изчаква се да се утаи и готово. Не много хора им допада, но кафето получено в резултат от тази запарка е доста силно и ароматно, със специфичен вкус, който не се получава по друг начин...

Коментар

Напоследък съм голям кафеджия Ползвам една кафемашина на Делонги с крема-диск. Пробвам различни видове кафета и чак ми стана интересно колко различни вкусове има. Но като гледам конопените чували, в които го доставят по магазините и как ветрее в кутиите по щандовете мисля, че е по-добре да се купува такова във вакуумна опаковка.
              Гледам, появили се някакви претенциозни производители/вносители на някакви скъпи "био" кафета. Някой пробвал ли ги е да каже заслужават ли си тези до 65 лв. на килограм?
              Например тези
              http://urban-life.info/4/5/page_1.html

Коментар

Преди време пропих кафе за да го откажа, спрях го от раз и вече повече от година не съм пил.Преди това никога не съм обичал от кафе машина, триведно също е поредната боза, само нескафе и в джезве пиех.

Коментар

И ние сме с делонги с крема диск. Все едно не съм пил кафе преди това. За сега фаворит ми е Лаваца Тиера, много добър вкус /за мен/, арабика, че робусти не пия, спецялен проект на Лаваца за устойчиво развитие и Еко ала бала, но е прекрасно. Монодозите са ми гадни, а и оставят яко излишен боклук, пък чайчета и кафе в пакетче, хмм...

Коментар

Обичам нес кафе, но не се отказвам и от хубаво еспресо, въпреки, че в къщи заради жената най-често приготвяме шфарц. За мен най-доброто нес е на Jacobs, онова на гранулите във форма на квадратчета - навремето го разбивахме със захар докато не стане на бяла пяна - който е опитвал знае за що иде реч. Пък ако се капнат капка-две коняк е направо приказно. За еспресото мога да кажа, че наистина е майсторство да се приготви - за да е супер трябва да тече в продължение на 20сек от машината, като струйката трябва да е непрекъсната. Аз самият съм приготвял кафе преди много години и то с прекрасна машина - Сан Марко. Това беше в Москва преди има-няма 20 години - купувахме сурово кафе /страхотен дефицит по онова време/ и го печехме, слагайки вътре малко краве масло и качествен грузински коняк - по-добро кафе от тогавашното нямам спомен да съм пил някога, въпреки, че преди няколко години в Италия харесах убийствените им еспресо напръстници, във Франция наистина не правят добро кафе - воднисто, леко поамериканчено.
                    А ето каво открих, разравяйки се в нета:

http://blogs.mamita-bg.com/coffee/20...2%D0%B8%D1%80/

А помните ли онова еспресо, дето го продаваха в началото на 90-те - прозрачното, с аналгин вътре за да нагарча?
                    [B][SIZE=2]
                    [/SIZE][/B]

Коментар

Благодаря на Насов, нещо такова ще е, и аз не харесвам робустите, ако са на 100%, но без малко от тях май не може - май около 10тина%? Обаче няма намиране у наше село на такава Лаваца..

Това за гризачовите акита и аз го чета в жълтите новини, ама благодаря, да си ги пият ВИП снобите, та да им върви деня като по аки

Коментар

Може си, зависи от много неща, аз предпочитам 100% арабика. А такава лаважа мога да ти пратя с наложен платеж по еконт ако искаш да пробваш, в метро беше около 10-12 кинта кутията, 250 гр. 100% sustainable проект, което ме кара да прежаля малко пари отгоре, но скоро купих да пробвам крема е густо, и е ужасно по-зле. Другото приятно кафе, което харесвам е пак на Лаваца: qualita oro, златен пакет или кутия. Като цяло италянските кафета са ми най-приятни, немските са ужасни повечето...

Коментар

И аз съм със SAECO,препоръчаха ми я за най-добра марка за непрофесионални кафе машинидали е така,не знам,но прави великолепно кафе.
                          Според мен най-важното при тия домошнярки е цедката да е нагрята преди да се пусне кафето.Разликата е огромна
                          SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                          0878299791

Коментар

Насов, сега ще обиколя още някои магазини, в които уж можело да има... Ако не намеря, ще ти пиша ЛС.

За технологията и техниката на приготвяне чета и експериментирам, наясно съм уж
                            Но все пак най-важен си е мат'рялът. По нашия край грубо се казва, че с трици маймуни не се ловят и от пръдня боя не става...

Коментар

То си пише в книжката, 30 мин преди това да пуснеш машината или да направиш 2 кафета, но само с вода... Избрах делонгито, щото ми се стори оптимално в съотношение качесто/цена/резултати. Има обаче подобен модел на моята, който е без крема диск и за 10-15 лева по-малко не си струва.

Нескафето за мен е боклук и то вреден твърде много за да го пия, пил съм де, но не струва. Лично мнение, несравнимо по-зле от едно добро еспресо.

Еспресото ми е най-любимо, после поставям извлекът. Малко хора изобщо знаят как се прави, а още по-малко го приемат и пробват дори. Значи кафето за оптимални резултати се мели различно за различните методи. За еспресо не трябва да е прекалено ситно, но и не твърде едро. За извлека е важно да е на фин прашец смляно. Прави се в голяма чаша, слагам доста кафе, 2-3 лъжички или повече ако искам да е много силно. Слагат се в чашата и отгоре се залива с вряща вода и се разбърква енергично. Оставя се да се отаи 1-2 минутки, бучка лед помага да стане по-бързо. Много догър вкус, аромат и озобщо става добро кафе с каймак, за разлика от псевдо турското, което масово се пие. Изобщо народа и тук не търси качество... ИстЕнското турско е много добре, но се прави бавно. Трябва въглени, малки джезвенце и да има кой да му бае и да зне как да бае, вади се каймакът от джезвето в чашата и прочее... Преди имахме шварц машина /още я имаме, но е прибрана след детронацията от еспресо машината/ и се получават доста приятни кафенца, но иска доста мат'рял и хубав еднократен филтър, освен това каната се осмърдява доста, а и останалите чаркове по машината та иска доста миене.

Така, значи освен качествено кафе, за направата на добра напитка трябва и прясна свежа вода, която оказва огромно влиание на вкусовите качества на приготвената напитка. Чешмяната вода НЕ става! Хлорища и боклуци от тръбите и кой знай какво. Минерална също не става. Трябва изворна вода от добра чешма или поне филтрация с активен въглен /има такива кани за вода с филтър от активен въглен/. Мога още доста да пиша по темата, леко съм маняк на доброто кафе, но почна да става дълго.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X