Гледам да "гоня" модата и технологиите и на две-три години купувам нова кафеварка.
В магазина ме затрупват с предимствата: Метален корпус, голям резервоар, фосфоресциращ нивопоказател...15!! бара налягане на помпата.
...............
Трябват ли ни тези бари винаги?
Помпата си има такава възможност, но на практика се работи с четири-пет, като то (налягането) зависи от съпротивлението на слоя кафе. А то от своя страна, от дебелината на слоя, от чистотата на филтърната решетка и от едрината на смилането.
Финото смилане води до по-добра екстракция. В т.ч. на всичко, каквото има в кафето.
А едрото - на това, което трябва: ароматните съставки, вкуса.
.......................
Виждате от колко комбинации зависи хубавото кафе.
И един решаващ фактор - видът на кафето! Матрялът!
...........................
Последната, която купих, има сменяема микропореста тефлонова подложка, която "прави" обилна пяна. За мен е от значение.(Ако няма вкус - то вид да има!)
Често прибягваме до италиано-кубинското осморъбо чудо.В нея и налягането може да бъде колкото реши законът на термодинамиката за нагрята вода в затворено пространство и по-високата (безусловно!) температура, което не е без значение при процеса екстракция, каквото е, собствено, приготвянето на кафе.
..................
При моите покупки има железен закон:винаги успявам да купя последния "изстискан" модел от уред, който утре ще е вчерашен. Като принцип на работа!
.............................
Купената ми последен писък мини ДВД камера Сони, само след три месеца бе заменена с по-евтина, но HDD с твърда памет.
.......................
( В малкия, тогава Бургас, където всички се познавахме, взех за жена най-хубавото момиче. Да знаете какви модели се появиха само след два-три месеца...
)
....................
След последната ми "обилнопенеста" кафеварка излязоха на пазара
нов тип: работят с капсулирано кафе (няма лъжа-измама с качеството и неговата повторяемост). Не мелиш, не разсипваш, не миеш. Технология на сухите ръце, както е модерно в строителството.
Да, ама 400 лева! Да , ама на кого пак ще подарявам (като нищо обиждаш човека!) старата.
.................
Горните разсъждения са на чисто любителско ниво. Търсех някаква логика.
..................
За турското кафе, по което се заплесват сърби (српско jе), гърци (кафе еллинико) няма да говорим. Да си го пият!
..................
Вие как и с какво правите хубаво кафе?
В магазина ме затрупват с предимствата: Метален корпус, голям резервоар, фосфоресциращ нивопоказател...15!! бара налягане на помпата.
...............
Трябват ли ни тези бари винаги?
Помпата си има такава възможност, но на практика се работи с четири-пет, като то (налягането) зависи от съпротивлението на слоя кафе. А то от своя страна, от дебелината на слоя, от чистотата на филтърната решетка и от едрината на смилането.
Финото смилане води до по-добра екстракция. В т.ч. на всичко, каквото има в кафето.
А едрото - на това, което трябва: ароматните съставки, вкуса.
.......................
Виждате от колко комбинации зависи хубавото кафе.
И един решаващ фактор - видът на кафето! Матрялът!
...........................
Последната, която купих, има сменяема микропореста тефлонова подложка, която "прави" обилна пяна. За мен е от значение.(Ако няма вкус - то вид да има!)
Често прибягваме до италиано-кубинското осморъбо чудо.В нея и налягането може да бъде колкото реши законът на термодинамиката за нагрята вода в затворено пространство и по-високата (безусловно!) температура, което не е без значение при процеса екстракция, каквото е, собствено, приготвянето на кафе.

..................
При моите покупки има железен закон:винаги успявам да купя последния "изстискан" модел от уред, който утре ще е вчерашен. Като принцип на работа!

.............................
Купената ми последен писък мини ДВД камера Сони, само след три месеца бе заменена с по-евтина, но HDD с твърда памет.

.......................
( В малкия, тогава Бургас, където всички се познавахме, взех за жена най-хубавото момиче. Да знаете какви модели се появиха само след два-три месеца...

....................
След последната ми "обилнопенеста" кафеварка излязоха на пазара
нов тип: работят с капсулирано кафе (няма лъжа-измама с качеството и неговата повторяемост). Не мелиш, не разсипваш, не миеш. Технология на сухите ръце, както е модерно в строителството.
Да, ама 400 лева! Да , ама на кого пак ще подарявам (като нищо обиждаш човека!) старата.
.................
Горните разсъждения са на чисто любителско ниво. Търсех някаква логика.
..................
За турското кафе, по което се заплесват сърби (српско jе), гърци (кафе еллинико) няма да говорим. Да си го пият!
..................
Вие как и с какво правите хубаво кафе?
Коментар