От: Катък (крокмач)
Не ми се влиза в спорове, но нека обясня едни детайли, а знаем кой се крие в детайлите
Когато се вари неправилно нещото се убиват всички или повечето живи неща в него; при правилно варене целта е да се подготви "терена".
Подготвен, "терена" бива "заразен" с желаните млечни култури, които се развиват при описаните в рецептите условия. Ако условията се променят в коя да е посока, желаните култури НЕ са развиват или се развиват но биват потиснати/доминирани от други култури и тогава резултата НЕ е очаквания/търсения в рецептата.
Който е правил квасени печива, домашен алкохол(вино), силаж, сенаж, кисело мляко много добре ще разбере за какво говоря, който не е правил е хубаво да се вгледа в детайлите!
Култури има в съдовете където на бавен огън са вари млякото, има в тензуха където се цеди сиренето, има в лъжиците и съдовете които бабите ни са "миели" на чешмата с малко пепел от огнището, култури има и в хладилника и в атмосферата и т.н. няма случайни неща както няма и магии, просто трябва да се поизясни точната технология в детайли, нещо обаче което аз не мога да направо защото по моя край катък не е традиция и аз не съм ял никога домашен такъв.
Има и още една врътка, малко вероятна е но е валидна възможност - част от млякото да е с примеси на антибиотици или други лекарства, случва се при не спазване на карантинния период след лечение на мастити или от незнание при лечение на други заболявания на животното, да не говорим, че "добавки" се слагат и в храните на животните.
Не ми се влиза в спорове, но нека обясня едни детайли, а знаем кой се крие в детайлите
Когато се вари неправилно нещото се убиват всички или повечето живи неща в него; при правилно варене целта е да се подготви "терена".
Подготвен, "терена" бива "заразен" с желаните млечни култури, които се развиват при описаните в рецептите условия. Ако условията се променят в коя да е посока, желаните култури НЕ са развиват или се развиват но биват потиснати/доминирани от други култури и тогава резултата НЕ е очаквания/търсения в рецептата.
Който е правил квасени печива, домашен алкохол(вино), силаж, сенаж, кисело мляко много добре ще разбере за какво говоря, който не е правил е хубаво да се вгледа в детайлите!
Култури има в съдовете където на бавен огън са вари млякото, има в тензуха където се цеди сиренето, има в лъжиците и съдовете които бабите ни са "миели" на чешмата с малко пепел от огнището, култури има и в хладилника и в атмосферата и т.н. няма случайни неща както няма и магии, просто трябва да се поизясни точната технология в детайли, нещо обаче което аз не мога да направо защото по моя край катък не е традиция и аз не съм ял никога домашен такъв.
Има и още една врътка, малко вероятна е но е валидна възможност - част от млякото да е с примеси на антибиотици или други лекарства, случва се при не спазване на карантинния период след лечение на мастити или от незнание при лечение на други заболявания на животното, да не говорим, че "добавки" се слагат и в храните на животните.
Коментар