Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Катък (крокмач)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Катък (крокмач)

    Не ми се влиза в спорове, но нека обясня едни детайли, а знаем кой се крие в детайлите

    Когато се вари неправилно нещото се убиват всички или повечето живи неща в него; при правилно варене целта е да се подготви "терена".

    Подготвен, "терена" бива "заразен" с желаните млечни култури, които се развиват при описаните в рецептите условия. Ако условията се променят в коя да е посока, желаните култури НЕ са развиват или се развиват но биват потиснати/доминирани от други култури и тогава резултата НЕ е очаквания/търсения в рецептата.

    Който е правил квасени печива, домашен алкохол(вино), силаж, сенаж, кисело мляко много добре ще разбере за какво говоря, който не е правил е хубаво да се вгледа в детайлите!

    Култури има в съдовете където на бавен огън са вари млякото, има в тензуха където се цеди сиренето, има в лъжиците и съдовете които бабите ни са "миели" на чешмата с малко пепел от огнището, култури има и в хладилника и в атмосферата и т.н. няма случайни неща както няма и магии, просто трябва да се поизясни точната технология в детайли, нещо обаче което аз не мога да направо защото по моя край катък не е традиция и аз не съм ял никога домашен такъв.

    Има и още една врътка, малко вероятна е но е валидна възможност - част от млякото да е с примеси на антибиотици или други лекарства, случва се при не спазване на карантинния период след лечение на мастити или от незнание при лечение на други заболявания на животното, да не говорим, че "добавки" се слагат и в храните на животните.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #17
      От: Катък (крокмач)

      Млякото (овче) както се каза се вари на бавен „огън” (няма вече кой да му деверува на реален такъв - вари се на котлона) поне два-три часа (докато отделената отгоре сметана не почне да покафенява).
      След това се оставя да изстине по естествен път (никакви хладилници, топене във вода и пр.).
      Пресипва се в сух (!!) съд като сметаната предварително се премахва (налепите по дъното също. P.S: в смисъл си остават на тенджерата дето сме варили.). Прехвърля се само извареното мляко.
      Добавя се сол на вкус (в зависимост колко солено обичате да ядете).
      След това има два пътя:
      1.) Млякото се оставя в този съд на хладно (да държи около 10-15 градуса макс) място, като се разбърква бавно всеки ден. Лъжицата с която се бърка не се мие! (облизва, изтрива и пр.) - оставя се да си изсъхне с млякото.
      2.) /в нас поне от пет-шест години така го правим - мързешката / - охладеното мляко го сипвам в ПВЦ шишета (от безалкохолно), връзвам ги в чувал с тежест и го цамбурвам на дъното на кладенеца. Веднъж в ден ги вадя и го разбърквам (преобръщам шишетата).
      На втората седмица някъде таквиз процедури е готов за ядене.

      П.П.: Не всякога се получава. Примерно тази година хората масово се оплакваха,че не им се беше получил...
      1.) Вече е тотално късно за приготвянето му. Овцете вече не са за доене (млякото не става).
      2.) С биволското (или краве с хубава масленост) също сме пробвали, но вкуса е различен и е още по-непредсказуемо дали въобще ще стане)
      3.) Вкуса (поне на нашия) няма нищо общо с този на сиренето!
      Трябва да е с консистенция като смес за палачинки а вкуса и аромата да е „опушен” (доста близо като на пушените меса примерно).
      Последно редактирано от BulAf; 09-10-19, 22:59.

      Коментар


      • #18
        От: Катък (крокмач)

        Точно това се опитвам да направя. Катък от мляко и сол без нищо друго. В първия пост съм описал точно какво съм направил. Сега понеже нямам кладенец на петия етаж в блока, го държа в хладилника и явно за това се развиват бавно нещата. Ще опитам по чирпански - тенджерата с катъка в леген с лед и смяна всеки ден на леда. Дано да стане. Между другото "Бел муж" не е катък. Това е следващото, което ще направя със съвети от Белоградчик.

        Коментар


        • #19
          От: Катък (крокмач)

          Първоначално публикуван от Балканджи Преглед на мнение
          Между другото "Бел муж" не е катък. Това е следващото, което ще направя със съвети от Белоградчик.
          Не е, ама то при нас катък не правеха. То и "бел муж" вече никой не прави, не остана кой.
          יעבור
          «И това ще мине»

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X