Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашно сирене.
Свий
X
-
От: Домашно сирене.
Става и от пастьоризирано мляко. Мирише освен от хигиена при доене и производство също от животно и време. В много случаи нещата са малко шантави с тези фуражи, породи и болести, но всеки си знае.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Масовия довод кое мляко е истинско и кое не е времето, за което се разваля. Колкото по-малко било, толкова е по-истинско.Първоначално публикуван от georgipetkov64 Преглед на мнениеИ кисело мляко,само от мляко!
Не знам кой го е измислил, но съм го чувал многократно.
Та ако не ти се развали за един ден значи не е истинско.
Аз оня ден купих най-истинското домашно мляко - още в магазина беше развалено.
Коментар
-
[QUOTE=georgipetkov64;2978309]И кисело мляко,само от мляко!
/QUOTE]
Как успяваш да го направиш на буци,аз почти всяко лято си го правя в къщи,в момента има козе кисело мляко,но стои рядко.
Кравето го правя гъсто,но му присипвам цвика,и го изцеждам няколко дни,става гъсто почти като катък,но си играя доста.Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
-
1) От 4-5 години си подквасвам сам мляко всяка седмица. Стои си спокойно една седмица в хладилника без да му става нищо. След две седмици започва да хваща леко мухъл по каймака, но ако го махнеш, отдолу млякото отново става за ядене, с една идея по-кисело. Но рядко оставя повече от седмица. И аз имам чувството, че преди по-бързо се разваляше млякото. От ВИХВП са ми казвали, че за последните 20-30 години щамовете от бактерии за кисело мляко са променяни няколко пъти. Щото все пак аз ползвам закваска от магазина.
2) Чичо Гошо да каже, дали млякото му е краве. Освен това млякото от крава до крава може да има доста голяма разлика в гъстотата и масленост.
3) Анатолий, ти нямаше ли село в Родопите (нещо като Славейново и Петково ми се въртят, но може и да греша)..? Защото моята баба беше от с. Манастир. Та тя цял живот гледаше крава в къщи. От онези дребните, кафявите, родопските говеда. Та имам един спомен. И тя квасеше млякото като чичо Гошо в тенджера. И ставаше - точно като на снимката - гъсто и на буци. Обаче майка ми често взимаше от същото мляко и го квасеше в Пловдив. В Пловдив квасеше от същото мляко и винаги ставаше доста по-леко. Та от климата ли е или от технологията - не знам.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
-
И моите наблюдения винаги са били същите. И преди 20 години и сега.Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение1) ..Стои си спокойно една седмица в хладилника без да му става нищо. След две седмици започва да хваща леко мухъл по каймака, но ако го махнеш, отдолу млякото отново става за ядене, с една идея по-кисело. Но рядко оставя повече от седмица.
Но откъде идва схващането, че домашното/хубавото бързо се разваля не знам.
Друго, което не разбирам е защо се нарича нещо домашно, след като е купено от някоя баба или дядо, или кой знае кой селянин (в добрия смисъл)?
"Био" и "домашно" са две знакови думи в речника на самочувствието на много хора.
С "домашната" продукция трябва да си много по-внимателен отколкото с купешката. Ноо, всеки има право да си съсипва здравето.
Коментар
-
Козето няма как да го направиш гъсто, ако е само истинско козе мляко. Винаги става рядко, но аз много го харесвам, пийвам си го като айрян!Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнениеКак успяваш да го направиш на буци,аз почти всяко лято си го правя в къщи,в момента има козе кисело мляко,но стои рядко.
יעבור
«И това ще мине»
Коментар
-
Нещата наречени "Еко" и "Био" са търговски бранд и често не са нито био нито еко. Поредния способ за будалкане на лековерните.Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнениеИ моите наблюдения винаги са били същите. И преди 20 години и сега.
Но откъде идва схващането, че домашното/хубавото бързо се разваля не знам.
Друго, което не разбирам е защо се нарича нещо домашно, след като е купено от някоя баба или дядо, или кой знае кой селянин (в добрия смисъл)?
"Био" и "домашно" са две знакови думи в речника на самочувствието на много хора.
С "домашната" продукция трябва да си много по-внимателен отколкото с купешката. Ноо, всеки има право да си съсипва здравето.
От друга страна аз наричам "домашно" това което съм приготвил в нас с двете си ръце (или ръцете на домашните любимци), и на близки и познати на които имам доверие. Всичко друго си е купено.Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
За домашното киселото мляко.
Разваля се, ако не му махнеш каймака след подквасването и то се разваля. Онова отмагазина, разваленото, и то може да е истинско.
Козето кисело мляко винаги е малко по рядко, а сиренето е по трошливо. Не съм проучвал защо, но според мен е поради по-ниската масленост масленост.
За домашното сирене
При пастьоризация казеиновите връзки се разкъсват, за това млякото се подгрява до 60* С, след което бързо се охлажда до 37~38 по същата скала.
Добавя се маята, по предписание, и се оставя (завито или във фурната ) за около час. До час трябва да се е отлепло от стените и да е избил цвика.
С нож се нарязвана малки парчета за по-лесното отделяне на цвика. Изчаква се още 30 мин., пресипва е в тензух за отцеждане , като се бърка от време на време , защото в средата винаги остава повече от цвика.
От това отцеждане зависи кога ще го сложите да се пресова.
Това става като се сложи във форма и се притисне с тежест.
Следващата стъпка е стабилизиране то на съренето.
Осолява се и се оставя да преседи 24 часа, така и останалия цвик излиза.
Нарязвасе на парчета и се посвавя в солен разтвор с плътност при 20 градуса яйцето да се показва колкото монета от лев.
Така престоява 3 - 4 дни.
В нова саламура се поставя след този период за окончателно зреене - 40 дни.
Тази саламура трябва да на половина по-малко съдържание на сол, в противен случаи процесът "зреене" го няма.
Да вие сладко.
Коментар
-
Демек? Какво по-точно? 'Щот', (на кой етаж беше, на ЕПК-то) не вярвам да имаш крава например. Ма знам ли, когато идвах, до балкона не ходихме.Първоначално публикуван от siem Преглед на мнениеОт друга страна аз наричам "домашно" това което съм приготвил в нас с двете си ръце...Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Кравата и прасето са в мазето, че много тежат и блокира асансьора, а кокошките на терасата. Доматите и моркова на покрива, ама там имам териториални спорове с комшия. Съдим се за земя. Тъй де- както казват в един филм- "...кучета и котки може- прасе не може"
Между другото, майтапа настрана, но на скоро разбрах, че на съседен блок също толкова висок като моя на покрива отглеждали кошери и то повече от един. Даже май и по телевизията са ги давали.
Имаш ли желание- има начин.Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
Веднага ще ти обЯсня:Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнениеНо откъде идва схващането, че домашното/хубавото бързо се разваля не знам.
Когато даден продукт, в случая млякото е естествен, без да му са слагани консерванти-той си се разваля за някакъв период. Колко-според зависи, но за киселото мляко в хладилник-седмица до 10-на дни.
На купешките млека са добавени консерванти, които убиват бактериите водещи до "разваляне", затова са и много по-трайни.
А масово народът има панически страх от всичко което може да се нарече "химия", и кара по инерцията от този страх. А да седне и да помисли малко-тцъ, то си е трудна дейност...
Онзи ден чух, че в някаква наредба забранили в храната за детските градини да имало пържено. Щото от здравословни подбуди нали... А не се замислят, че по този начин правят мечешка услуга на децата си. Именно на тези деца над чието здраве милеят, та чак потреперват...
Моето поколение е израсло с пържени филийки, пържени бухти, пържени питки от най-обикновено месо, пържени кюфтета, пържени тиквички, пържен патладжан, и още много пържени ястия, и какво ни е станало?
По темата-преди доста години майка ми правеше домашно кисело мляко и домашно сирене. В повечето случаи от краве мляко, понякога и от козе. И в двата случая не ми харесваше да ги ям-козето мляко си има характерната миризма, а кравето сирене беше някак "гумено". Това от магазина ми е много по-приятно на вкус, Ако и онова да беше домашно. С киселото мляко същата работа. Ама поради бедност-щеш не щеш-само домашно. И ако не ти харесва-не яж.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеВеднага ще ти обЯсня:
...
По темата-преди доста години майка ми правеше домашно кисело мляко и домашно сирене. В повечето случаи от краве мляко, понякога и от козе. И в двата случая не ми харесваше да ги ям-козето мляко си има характерната миризма, а кравето сирене беше някак "гумено". Това от магазина ми е много по-приятно на вкус, Ако и онова да беше домашно. С киселото мляко същата работа. Ама поради бедност-щеш не щеш-само домашно. И ако не ти харесва-не яж.
Кольо, тогава иамше суровини в изобилие и всичко което се продаваше в магазините, беше малко по-истинско от сега. Тогава в моето село, във всяка къща имаше по 1-2-3 крави и 5-10-20 овце. В ТКЗС-то имаше много крави и овце. Умножи това по броя на селата в България и направи сметка колко суровини са отивали по мандрите и колбасарските заводи. Сега в момента тези суровини ги няма и всичко в магазина е тъпкано със заместители, оцветители, подобрители и кво ли не, само за да прилича на нещо.
Ония ден гледах в Лидл етикет на телешки сълам. Съдържание на говеждо месо - 3% !!! Другото беше свински кожи, и много МОМ. Това МОМ са смляни на паста кокали, жили, кожи и всичко останало. Но като ог натъпчеш с нитритна сол и натриев глутамат става много вкусно.
Честно да ти кажа и аз искам за опитам от онова магазинското сирене, ама от едно време. И лютеницата си спомням още и салама Камчия.Последно редактирано от bullet_pk; 28-05-16, 14:28.Nissan Terrano 2,7 TDI
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар