Един небезизвестен колега трябваше да ми "употреби" материала, ама се оказа несериозен и на мен ми стана жал за хубавите сливки и...ще правим ракия... Та както и да е, не пия ракия изобщо, ама знам как се прави. Подходяща тема за дискусии. Не ми е за първи път, но сега ще е от джанки (не, че има разлика).
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Сливова ракия
Свий
X
-
От: Сливова ракия
Единствената,но не маловажна разлика е,че тези джанки се нуждаят от доста захарчица за да пуснат някой литър качествена ракия. Природата дала и е жалко да се похаби такова нещо.
Колега макар,че не пиеш ти я направи все ще се намери някой дето ще се "прежали" да я пие.
Успех.
-
От: Сливова ракия
Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнениеСтана ли?
Коментар
-
От: Сливова ракия
Там (при ракията нямам кирилица на клавиатурата, та затова не пиша).
Значи...процесът е на две фази: Едната цели по-неузрелите сливи, от които става разкошен сироп, след варене с малко захар.
Втората е същинската...ракиджийскта. Плодовете са издебнати да са достатъчно узряли (2 дни след снимките) При бруленето падат лесно и някои едва се пукат. Идеята е да имат максимална захарност(узрялост) и да се изпревари самоволното капене, свързано с презряване и гнилост.
Та това е направено. Държа да отдбележа, че НЯМА изгнили ,или накакси некачествени плодове в материала, като същевременно смятам, че са максимално узрели. Разбира се не меря захарност, не че не трябва, ама се сещам за един от бившите ми работодатели, дето все ревеше: "Колко е захарността!?" А аз на ум му отговарях: "А бе, да ти е>а майката, ти като купува без пари, пита ли ме, дали стават!"
Принципно сливите се коригират със захар, но идеята в случая е не да се гони рандеман, а да стане мо'абед по темата. Все пак смятам, че са добре узряли и купона ще стане.
Значи изчистени са загнилите, ако има такива, смачкани механически на около 80%...все пак става лесно, а и нямам мелница под ръка. Костилките са в материала. Най-правилно е да се прекарат през мелница и да се отделят, ама няма.
Коментар
-
От: Сливова ракия
Сливите са събрани, смачкани и поставени в бидон, около 240л, в момента до средата. В процеса на самото мачкане е пиготвена мая, магазинска, за хляб, 3 пакетчета по, да речем 25гр. По-късно ще обясня как се приготвя. И...бъркаме...всеки ден по няколко пъти. Ферментацията протича незабавно, даже слънцето яко напича(бидона все още е на открито)...Ние не обичаме "топлите" ферментации и го закривам с подръчни материали от пряка слънчева светлина.
Пояснявам, топлото не пречи, а помага на ферментацията, ама бурната реакция кара "шапката" да изплува много бързо и се налага незабавно бъркане, или някакъв друг способ за отреагиране, а аз не съм постоянно на линия, да не говорим, че никой не ми диша във врата и да ме кара да "варя на 3-я ден...!
Коментар
-
От: Сливова ракия
Бъркалка за боя и циментови лепила върши чудеса, декстрозата също.
Декстрозата пуска 1:1 ракия, джанките - за аромат и без друго не пускат почти нищо.
И гледай казана да не кипне, ако трябва помощ - свиркай.
Аз съм във сливов район ( нямам предвид , че у дома сме 3:1 - само аз съм с морков) Ловеч, сладко и сокове - без пари, ама ракията си сака захар ( декстроза).
Куцото при мен е , че имам три сорта джанки и един сливи, едните джанки са вече готови, ама другите след седмица, третите - след още една, а сливите - след това. Много кахъри, много бачкане и пари за ходене до там - да гният, мамка им.
Коментар
-
От: Сливова ракия
Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнениеБъркалка за боя и циментови лепила върши чудеса, декстрозата също.
Декстрозата пуска 1:1 ракия, джанките - за аромат и без друго не пускат почти нищо.
И гледай казана да не кипне, ако трябва помощ - свиркай.
Аз съм във сливов район ( нямам предвид , че у дома сме 3:1 - само аз съм с морков) Ловеч, сладко и сокове - без пари, ама ракията си сака захар ( декстроза).
Куцото при мен е , че имам три сорта джанки и един сливи, едните джанки са вече готови, ама другите след седмица, третите - след още една, а сливите - след това. Много кахъри, много бачкане и пари за ходене до там - да гният, мамка им.
Имам и бъркалка, имам и захарен сироп, не ги ползвам, защото смятам, че не е нужно. Ако представлява интерес мога да пусна анализните свидетелства на видовете декстроза, изосуит, глукозов, фруктозов и др. сиропи. Скромният ми опит показва, че рандеманът е силно близък, отнесено по цена, до този на захарта, но вкусовите качества дърпат резултата надолу.Последно редактирано от chrichri; 11-07-13, 01:02.
Коментар
-
От: Сливова ракия
Преди да си легна искам с няколко думи да изясня идеята на правене на ракия от сливи. Народното творчество, в смисъл-събирай сливите с лопатата и...в казана е идиотщина. Най-добрата захарност дават сините сливи, достатъчна за направата на добър продукт, без външна интерванция. Не случайно в Троян и Тетевен се прави "хубава" сливова. Всички сливи стават за целта, важно все пак е да са узрели добре, това е същината на процеса. По селата ги чакат да окапят и тогава ги събират. Аз ги дебна да узреят и тогава ги друсам. Разликата е малка , но същественна-НЯМА ЗАГНИЛИ, това е, което ние "отворените" не можем да преборим. Припомням, че при ферментация от загнилата част се получава метанол. Та...условно казано , след 20 дена би трябвало ферментацията да завърши. Разликата от другите джибровки е, че когато е с костилки, произведеният вече алкохол екстрахира циановодород от костилката на плода. Това важи не само за сливите, а за каийсии праскови и други плодове. Т.е следва незабавно варене(ако не са отделени костилките), т.е. не може този материал да стои и да чака удобно за варене време. Важно е, защото за малко дни, ракията може да стране силно отровна, ако е от горчиви кайсии, дори смъртоносна. За отбелязване е, че метанолът е силно безвреден, отнесен към цианидите, които си подлежат на стандарт за ВАН. С две думи, нужна е шокова ферментация, независимо от захарното съдържание-каквото има да се трансформира в алкохол максимално и апогея да се "хване" и незабавна дестилация. В случая има приказка-сливовата се вари на 22-я ден. Хубаво е тези, които си варят ракия да прочетат това поне два пъти.
Коментар
-
От: Сливова ракия
Малко спам ма може да е истина - бащата имаше един колега с 4 щерки,като вкара у тях кайсиева ракия и я вади сливова след това,колко е вярно друг да казва.TOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
От: Сливова ракия
Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнениеМалко спам ма може да е истина - бащата имаше един колега с 4 щерки,като вкара у тях кайсиева ракия и я вади сливова след това,колко е вярно друг да казва.
Коментар
-
От: Сливова ракия
[QUOTE=chrichri;2238378]..........
Принципно сливите се коригират със захар, но идеята в случая е не да се гони рандеман, а да стане мо'абед по темата. Все пак смятам, че са добре узряли и купона ще стане.
... да споделиш количеството етилов алкохол,без корекцията със захар, стана ми интересно, щото аз винаги слагам...
Коментар
-
От: Сливова ракия
Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнениеMaystore, явно ме бъркаш с някой, знам че обичаш да си на всяка манджа мерудия, ама аз не питам как се прави ракия, а обяснявам как се прави.
Коментар
-
От: Сливова ракия
Ице, побързай с представянето на технологията, че тези дни ще залагаме материала - да не сбъркаме нещо...моля те. Аз искам да сложа и малко захар..заради "рандемана" - дай рецепта..сериозно! Сега съм в Унгария, но утре като се прибера, ще чета. Поздрави!00359893488603
....нямам си вече LR...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар