Днес по погрешка вместо телешко си купих кило замразено филе от елен
Казвайте как да го моря, че интернетските рецепти се опитват да ме вкарват в някакви 30 часови филми.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
еленско месо
Свий
X
-
еленско месо
О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!Тагове: Няма
-
О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
От: еленско месо
Ако насмърдява тежко на дивеч, първо го нарежи или нацепи и го накисни поне 1 нощ във вода и вино или оцет. После го вари 2-3 мин с вода, вино, 1 гл.лук и подправки - даф.лист, чер пипер и т.н. Вадиш само месото и после - може и по тая рецепта
Аз бих добавил 1 шепа стафиди и 1 лъжица мед.Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнениеЗадушено в гювеч с червено вино, картофки, моркови, чесънче, арпаджик, дафинов лист, бахар! Това всичкото в гювеча, запечатано и на бавен огън 5-6 часа!ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
Коментар
-
От: еленско месо
А аз забравих - след процедурата която ти каза и преди моята бих запържил парчетата в добре загрято олио за няколко минути за да се запечатат!Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнениеАз бих добавил 1 шепа стафиди и 1 лъжица мед.יעבור
«И това ще мине»
Коментар
-
От: еленско месо
В съдина която може да влезе във фурната с капак, нарязано до големина на хапки, около 50гр. пушен колбас и около 100гр. пилешко и го нарязано. Оп-колбаса на колелца. 1-2 моркова рендосани, средна глава кромид лук на филийки, ч.пипер, 3-4 зърна бахар дафинов лист. Вино червено но не много, колко за цвят и аромат. У фурната на бавен огън и 3-4 часа. Мога да ти дам и бърза рецепта но не знам от какво добиче е месото. Аз го правя и от благороден и от лопатар. Парчета месо малко по-малки от юмрук, възможно най-големите домати по диаметър нарязани на кръгове, сол. На шиша и месото между кръгчета домати. Това само на хубава жар става, но ако е лосова мръвката си нямам идея дали няма да е жилаво. Става маняшко-извратеняшко мезе за водка ако след сваляне от шиша го нарежеш на филийки и го понамажиш със сладко от боровинки. Приятен апетит.
п.п По моят рецептурник НИКОГА И ПО НИКАКЪВ начин маринати и киснене в тях на еленско месо.Последно редактирано от derhunter; 13-01-13, 20:33.Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Коментар
-
От: еленско месо
Рецептите с виното силно ме притесняват защото виното е на цената на еленското
Става въпрос за северен елен.
http://www.google.bg/search?hl=bg&ne...CYvP4QSQzYGYAg
Утре ще го моря, че е дълбоко замразено. Благодаря за съветите !О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
От: еленско месо
Ба ли го кво е на този елен месото. В нашата дивечова кулинария по-крехко от еленското не съм срещал, а не е като да не съм пробвал мръве от разни гадинки.Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
Селска фурна аспух нема. Пак същият.
В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки
Коментар
-
От: еленско месо
Дълбоко замразеното е нож с две остриета, зависи колко е стояло - може да се спуздри при отпускането.
Завари го, хвърли първата вода, после в тенджера под налягане 20-на минути.
Направи си нашенски гювеч - месото на едро,картофи на едро, гъби, морков, патладжан/обелен и обезгорчен - знаеш как/, лук на едро, чесън, домати, магданоз, целина, аз слагам и малко юзъм, виното е скъпо, но чаша бира/все пак е диво/ ще му дойде добре - в гювеча, в тенджерата ще залягаш около нея.Сложи и малко бекон, гърди - каквото решиш.Солта според вашият вкус.
Сглобяваш в гювеча и го мориш на бавен огън, ако домата е пресен го сложи когато картофите са готови/или почти/ иначе ще ги чакаш доста, ама няма да ги дочакаш.
Успех, майсторе.
Коментар
-
От: еленско месо
Ако искаш да му усетиш вкуса – „запечатваш” цялото парче в мазнина, слагаш го в съд, най-добре гювеч с капак, от който да не излиза парата – хем да се задушава, хем да се пече, покриваш го с тънки ивици бекон (възможно най-неутрален - непушен), за да не прегаря, на дъното малко алкохол (възможно най-неароматен) и малко вода, общо течността да не е повече от 1 пръст и го мориш на бавен огън не по-малко от 3 часа, а ако трябва и повече. Ако все пак течността се изпари доливаш по малко. Гарнитурите отделно си ги правиш.
Ако искаш да го съчетаеш с повече аромати, но да не е манджа – го шпиковаш с чесън, морков, целина, масурчета бекон пушен, на дъното подреждаш гъби и всичко останало като горното.
Ако искаш да стане по-тръц, когато е готово го посипваш с микс от сирена тип топени или пушени. Те се го обмазват, колкото могат, останалото се стича в течността и става чудесен сос.
И трите варианта съм ги пробвал, но с месо от благороден за северен не знам.JEEP CHEROKEE '86 XJ 4.0
Манол Денев
Коментар
-
От: еленско месо
Беше 1983-та, като бях управител на механа "При ловеца" в Гранд хотел "Балкан"./сега "Шератон"/
За съжаление малко си спомням оттогава, но като цяло съветите за накисване във вода с оцет и шпековане със сланина и чесън, може и други зеленчуци, е правилното решение.
Правеше се и руло, с горепосочените съставки, вързано с конец и на фурна, на бавен огън - може и с малко бира/ако не вино/, но е добре да има алкохол в тавата, защото помага да не е жилаво, като всеки дивеч.
Добър апетит!Life is too short to drive dull cars!
Fight global warming !
... turn on your A/С !
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар