Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кисело мляко

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: КИСЕЛО МЛЯКО

Не знам дали някъде има останала истинска закваска. Но определено като заквасиш от различните марки купешко мляко, резултата е различен. Преди години, домашното кисело мляко се вкисваше в хладилника за 4-5 дена. В момента имам мляко от две седмици и хал хабер си няма да се вкисне. Пак е доено от крава.

Освен закваската има много голямо значение и къде точно се заквасва млякото. Баба ми цял живот е гледала крава на село. Високо в родопите, където кравите са едни дребни червеникави, дават по малко мляко, но пък много гъсто и маслено. Всеки ден баба ми квасеше по една тенджера мляко. Ставаше гъсто, вкусно и с един пръст каймак отгоре. Майка ми многократно е взимала прясно мляко и закваска от тази на баба ми. Подквасваше го в Пловдив по същия начин, както го правеше и баба ми. Но млякото в Пловдив никога не ставаше като това в с. Манастир. Винаги ставаше едно такова по-леко и не така гъсто. Нямам в предвид да се точи, но не е същото.

Преди време много добри резултати даваше заквасването с мляко Родопея. Сега не знам как е.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от valio_stoilov Преглед на мнение
      Би ли споделил опита си? Аз го охлаждам докато мога да си държа пръста в него без да ми пари. След това го завивам в одеало.
      Ами закваската се слага на прясното когато изстине до 37 градуса (слагам малко повече от супена лъжица кисело мляко за закваска на половинлитров буркан). После 4 часа с одеало и на топло. След това веднага хладилника. Малко разминаване и се получава рядко воднисто мляко. Иначе 37 градуса е точно колкото да "чувстваш" прясното мляко като топнеш пръст (нали казват,че крайниците ни били малко по-студени). С времето и много опити се учи без да му мислиш. Лесно е. И вкусно. Успех.
      висете отпуснато

Коментар

От: СИРЕНЕ от МЛЯКО

Тъй като подквасихме млякото (много ценни съвети) да го подсирим. На село нямаше купешка мая за сирене, а използважме някакъв израстък от стомаха на козата, като го осолявахме за консервация. Сиренето от тензухената седилка нямаше хубав вид, но го изяждахме още прясно.

Коментар

А ако сте го изчакали да узрее и сте спазили рецептата (за да има хубав вид) ехеее
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
            В крайна сметка може ли да се намери някъде старата закваска?
            Във ветеринарните аптеки продават в малки шишенца чиста млечно-кисела бактерия и не струва почти нищо. Слага по няколко капки за буркан.

А иначе, всеки след няколко опита си хваща цаката на подквасване според млякото и закваската които ползва.
            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Еееее това чакам от 10 поста!
              +1
              Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

От: СИРЕНЕ от МЛЯКО

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                Тъй като подквасихме млякото (много ценни съвети) да го подсирим. На село нямаше купешка мая за сирене, а използважме някакъв израстък от стомаха на козата, като го осолявахме за консервация. Сиренето от тензухената седилка нямаше хубав вид, но го изяждахме още прясно.
                Казва се сирищник. И не е израстък от стомаха, а се намира в стомаха на агнета и ярета които все още бозаят /цицат/. Това е един вид мая съхранена в стомаха на животинката.
                Тази земя, по която тъпча сега,
                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                тази земя – не е моя земя,
                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от Р.Якимов Преглед на мнение
                  Еееее това чакам от 10 поста!
                  +1
                  Питай бе, Колега ! Знам почти всичко !
                  ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Бат Симо цъкни на темата как се прави сирене и кашкавал

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E8%F0%E5%ED%E5

Чети мале и ако нещо у млекарството не ти е ясно ше помагаме
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                    X