От: КИСЕЛО МЛЯКО
Не знам дали някъде има останала истинска закваска. Но определено като заквасиш от различните марки купешко мляко, резултата е различен. Преди години, домашното кисело мляко се вкисваше в хладилника за 4-5 дена. В момента имам мляко от две седмици и хал хабер си няма да се вкисне. Пак е доено от крава.
Освен закваската има много голямо значение и къде точно се заквасва млякото. Баба ми цял живот е гледала крава на село. Високо в родопите, където кравите са едни дребни червеникави, дават по малко мляко, но пък много гъсто и маслено. Всеки ден баба ми квасеше по една тенджера мляко. Ставаше гъсто, вкусно и с един пръст каймак отгоре. Майка ми многократно е взимала прясно мляко и закваска от тази на баба ми. Подквасваше го в Пловдив по същия начин, както го правеше и баба ми. Но млякото в Пловдив никога не ставаше като това в с. Манастир. Винаги ставаше едно такова по-леко и не така гъсто. Нямам в предвид да се точи, но не е същото.
Преди време много добри резултати даваше заквасването с мляко Родопея. Сега не знам как е.
Не знам дали някъде има останала истинска закваска. Но определено като заквасиш от различните марки купешко мляко, резултата е различен. Преди години, домашното кисело мляко се вкисваше в хладилника за 4-5 дена. В момента имам мляко от две седмици и хал хабер си няма да се вкисне. Пак е доено от крава.
Освен закваската има много голямо значение и къде точно се заквасва млякото. Баба ми цял живот е гледала крава на село. Високо в родопите, където кравите са едни дребни червеникави, дават по малко мляко, но пък много гъсто и маслено. Всеки ден баба ми квасеше по една тенджера мляко. Ставаше гъсто, вкусно и с един пръст каймак отгоре. Майка ми многократно е взимала прясно мляко и закваска от тази на баба ми. Подквасваше го в Пловдив по същия начин, както го правеше и баба ми. Но млякото в Пловдив никога не ставаше като това в с. Манастир. Винаги ставаше едно такова по-леко и не така гъсто. Нямам в предвид да се точи, но не е същото.
Преди време много добри резултати даваше заквасването с мляко Родопея. Сега не знам как е.
Коментар