Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кисело мляко

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кисело мляко

    Много обичам кисело мляко, а а в диетата, която ми предписа лекарят киселото мляко от магазина ми е забранено. Добре, че помня как го правеше мама и баба на село. А ако сам го подквасвам вкъщи?
    Съвсем наблизо всяка сутрин един микробус от турските села продава прясно краве мляко по 1,20 лева за литър. Купих два литра и след малко ще го подквасвам.
    Междувременно направих проста сметка: два литра мляко по 1,20 лева - това са осем кофички по 400 грама. т.е. една кофичка излиза 24 стотинки.
    Защо да купувам мкисело мляко от магазина за 65 стотинки.
    Ако подквосеното мляко има и каймак - прощавай магазин!

  • #2
    От: КИСЕЛО МЛЯКО

    Турай подкваса от истинско млеко иначе е трагедия
    К мирной жизни не пригоден.
    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

    Коментар


    • #3
      От: КИСЕЛО МЛЯКО

      Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
      Турай подкваса от истинско млеко иначе е трагедия
      Ми прати му, бе! Ужас, закваска по куриер!
      За жалост продадох старото муле след 12 годишна езда. Утехата е, че отива при ловец.

      Коментар


      • #4
        От: КИСЕЛО МЛЯКО

        Първоначално публикуван от c_gul Преглед на мнение
        Ми прати му, бе! Ужас, закваска по куриер!
        Няма братизчезна и при нас и тука става едно сладникаво и се точи.........

        Гадост от как продадохме овцете не съм хапнал истинско млеко

        А съм израснал на попара от овче млеко
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

        Коментар


        • #5
          От: КИСЕЛО МЛЯКО

          ами ...смятам че мога да уредя истинска закваска ,само да видя колегите от УХТ в какъв вид ще ми я предоставят..та ако стане далаверата -свиркайте
          куче или вълк?
          в клетка ,или свободен?
          въпрос на личен избор.
          Вихрен Илиев
          0888249888
          blood:[COLOR=red] [B]B[/B][/COLOR] Rh ([COLOR=red][B]-[/B][/COLOR])
          Pajero 2 exeed[SIGPIC][/SIGPIC]

          Коментар


          • #6
            От: КИСЕЛО МЛЯКО

            Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Много обичам кисело мляко, а а в диетата, която ми предписа лекарят киселото мляко от магазина ми е забранено. Добре, че помня как го правеше мама и баба на село. А ако сам го подквасвам вкъщи?
            Съвсем наблизо всяка сутрин един микробус от турските села продава прясно краве мляко по 1,20 лева за литър. Купих два литра и след малко ще го подквасвам.
            Междувременно направих проста сметка: два литра мляко по 1,20 лева - това са осем кофички по 400 грама. т.е. една кофичка излиза 24 стотинки.
            Защо да купувам мкисело мляко от магазина за 65 стотинки.
            Ако подквосеното мляко има и каймак - прощавай магазин!
            Просто от любопитство - защо ти е забранено купешкото кис. мляко? Защото не е мляко, или поради друго?
            Иначе да - това е най-добрия вариант - купуваш си от това мляко дето сега, само си намираш истинска закваска и ти си човека - то не е философия да си го заквасиш сам

            Само за инфо - 2002 г за половин година бях в Германия (по студентска програма) - там както се досещате истинско кисело мляко няма
            Имаше едно, някакво датско ли беше, не помня, дето на вкус го докарваше като сегашните тука по магазините - не много рядко, само че не беше хич киселко
            В кутия от натурален сок (защото е по-голяма), изрязана отгоре (защото нямахме буркан) сложихме купешко прясно мляко, сложихме "закваска" от тоя йогурт и взе, че се закваси И хич не беше лошо на вкус, само че си личи, че я няма млечно-киселата бактерийка

            Така че ти може да ползваш и закваска от купешко кисело мляко (на мен лично продуктите на Боженци или Елена най-ми харесват, а може и Бор Чвор), пак ще се закваси, но вкуса му ще е като на купешкото
            Hristo Draganov
            http://htftp.domainbg.com/HD/

            И аз искам България чиста ! ! !

            Коментар


            • #7
              От: КИСЕЛО МЛЯКО

              Съмнявам се, че някъде в България е останало нашенско кисело мляко. Обикалям често из страната, но от години не съм намирал. Миналата пролет бях из горите на ЮИ Тракия в Турция и си отядохме на истинско кисело мляко с каймак. Има и хомогенизирано, но със същия натурален вкус. Купувахме си кутии по 2,250 кг и рядко оставаше за другия ден. Цена 6,50 т.лири. До Одрин е близо, а от Бургас ви е най-близо Дерекьой.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

              Коментар


              • #8
                От: КИСЕЛО МЛЯКО

                Колега, преди 2 месеца ходихме до Гигинци - малко след Перник е. Април пак ще ходим. Там, в манастира продават биволско мляко, което мисля, че си е истинско. Квасихме си вкъщи от него в пръстен гювеч и ставаше КИСЕЛО. Трябва обаче да си купуваш и истинско мляко. Аз купувам от един фирмен магазин, в който карат от мандрата, но 3,6 процента си е водица, истинското е 10% и нагоре.
                Александър

                Коментар


                • #9
                  От: КИСЕЛО МЛЯКО

                  В крайна сметка може ли да се намери някъде старата закваска?
                  Sent from my Nokia s fenerche

                  Коментар


                  • #10
                    От: КИСЕЛО МЛЯКО

                    Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                    Междувременно направих проста сметка: два литра мляко по 1,20 лева - това са осем кофички по 400 грама. т.е. една кофичка излиза 24 стотинки.
                    Май нещо си в грешка: два литра са в най- добрия случай 5 кофички по 400 грама, а ако си го квасиш в нормалните 500 мл. буркани са точно 4 бурканчета...освен ако не добявяш много вода, разбира се. А и при посочената сметка бурканчето ти излиза 30 стотинки.
                    В крайна сметка не това е въпроса, обаче. Аз също от много години си квася млякото- взимам от бабите на "Ситняково" една двулитрова бутилка за 3 лева на всеки два дена. Квася или с млякото от Гигинци или си купувам от "био" млеката. Реалната себестойност на едно бурканче мляко с мат'риала, закваската и енергията е около 80 стотинки, но вкусът и маслеността са друга вселена.
                    08седемшест5едно513четири

                    Коментар


                    • #11
                      От: КИСЕЛО МЛЯКО

                      Честно да ви кажа, май никога не ме е вълнувал особено много въпроса със себестойността на домашното мляко, спрямо купешкото - за мене винаги вкуса и качеството са били на преден план.
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

                      И аз искам България чиста ! ! !

                      Коментар


                      • #12
                        От: КИСЕЛО МЛЯКО

                        На пазара на Младост1 един човек продава биволско сирене и кисело мляко.На които му допада вкуса на биволско човека е там всеки ден.

                        Коментар


                        • #13
                          От: КИСЕЛО МЛЯКО

                          Само за инфо, дори и старите баби, са вече отракани бизнес дами.
                          В села където от десетилетия не е имало биволи се продава биволско мляко.
                          Ами да, крави има бол, нишесте в селския смесен магазин също, резултата е гъсто "биволско кисело мляко" с нож да го режеш.

                          Коментар


                          • #14
                            От: КИСЕЛО МЛЯКО

                            Ами току що докато си ядях от буркана с кисело мляко лично подквасен от мен и попаднах на темата. От 4 години си правим сами кисело мляко и става и със купено - главно Елена или Горна Малина за закваска. Иначе и в Германия има кисело мляко правено със нашенска закваска - във Тангелман го има и си пише че е с наша закваска и вкуса му си е като нашия. Най-важна си е температурата за консистенцията и вкуса. Как се затопля и след това охлажда. С годините станахме експерти хаха. Иначе си е най добре да се пази винаги малко от старото заквасено кисело мляко за закваските. Според мен си се развиват бактериите и става идеално кисело мляко. Може и да греша де, но не се оплаквам от липсата на вкус и каймак. Тук хората все още продават прясното по левче и често направо от кофата от под кравата наливат .
                            висете отпуснато

                            Коментар


                            • #15
                              От: КИСЕЛО МЛЯКО

                              Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                              Най-важна си е температурата за консистенцията и вкуса. Как се затопля и след това охлажда. С годините станахме експерти хаха. Иначе си е най добре да се пази винаги малко от старото заквасено кисело мляко за закваските. Според мен си се развиват бактериите и става идеално кисело мляко. .
                              Би ли споделил опита си? Аз го охлаждам докато мога да си държа пръста в него без да ми пари. След това го завивам в одеало.
                              08седемшест5едно513четири

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X