Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стара Българска кухня

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

КАЧАМАК:

Продукти: 500 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло,100гр кр. сирене 50гр., олио, червен пипер, сол,

ПРИГОТВЯНЕ:
    Първи начин:
    Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка, (дървена лъжица) се прави дупка, през която за излиза парата.
    След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда.
    Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Съвет - Да не се прекалява с водата, че става клисав.
    • Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината, по -вкус и червен пипер.

Втори начин на приготвяне:
    • Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане.
    • След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките (през зимата), или се заливат с прясно мляко.

Трети начин на приготвяне:
    • Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене.
    • Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината.
    • В някои райони му казват наложен качамак.
    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
      КАЧАМАК:

Продукти: 500 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло,100гр кр. сирене 50гр., олио, червен пипер, сол,

ПРИГОТВЯНЕ:
      Първи начин:
      Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка, (дървена лъжица) се прави дупка, през която за излиза парата.
      След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда.
      Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Съвет - Да не се прекалява с водата, че става клисав.
      • Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината, по -вкус и червен пипер.

Втори начин на приготвяне:
      • Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане.
      • След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките (през зимата), или се заливат с прясно мляко.

Трети начин на приготвяне:
      • Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене.
      • Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината.
      • В някои райони му казват наложен качамак.
      Колега, от горенаписаното от теб ми става ясно, че ти лично, никога не си приготвял качамак.

Едно време, преди 25години имаше една кръчма между Севлиево и Троян, забравих името на селото и на кръчмата, но никога няма да забравя вкуса на качамака и как вървеше водчицата с него. Много пъти съм си правил и съм си поръчвал в разни краища на България, но този вкус не съм го усещал.
      Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
      Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
        Колега, от горенаписаното от теб ми става ясно, че ти лично, никога не си приготвял качамак.

Едно време, преди 25години имаше една кръчма между Севлиево и Троян, забравих името на селото и на кръчмата, но никога няма да забравя вкуса на качамака и как вървеше водчицата с него. Много пъти съм си правил и съм си поръчвал в разни краища на България, но този вкус не съм го усещал.
        Качамакът си е народно ястие и в различните краища на страната се приготвя по различен начин.

Баба ми от с. Манастир в Родопите го правеше по първият начин, описан от колегата. Винаги го вареше в един калайдисан бакър (медник), както го е правила и баба и. Винаги ползваше домашно масло и сирене, мерките на око, за това не знам пропорциите

Имаше и други вариянти.

Например свареният качамак се поднася с яйца, чукнати в прясно мляко, като се добавя масло и сирене.

Друг начин: В бакъра се слага доста масло (да кажем 500 гр.) и малко вода. След разтапянето на маслото се добавя една бучка сирене (700-800 гр.). Ври малко така, като сиренето се разпада в маслото и водата. След това се добавя около 1 кг. брашно, което поема сместа от масло вода и сирене. Получава се нещо като рядко тесто, което се бърка на бавен огън докато се посгъсти.

Съжалявам, че рецептите ми са много неясни, но карам по спомени от както бях на 15 години.

П.П. Някой купувал ли е скоро хубаво и истинко царевично брашно, че напоследък са модерни разни царевични грисове и не знам как ще се получи качамакът с тях? Споделете марка.
        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
          П.П. Някой купувал ли е скоро хубаво и истинко царевично брашно, че напоследък са модерни разни царевични грисове и не знам как ще се получи качамакът с тях? Споделете марка.

Много добре се получава качамакът със това едросмляно брашно! Не става глетаво/клисаво, а много приятно сипкаво и не загаря лесно.

п. п. Тази рецепта със половин кило масло и топеното сирене - непременно ще я пробвам.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Като дойдещ в Сф ела ще ти направя лично пред геб КАЧАМАК но ти благодаря за мнението, личи си,че;май ти нe си я правил тая гозба.
            Последно редактирано от белята; 20-04-11, 20:55.

Коментар

Като дойдещ в Сф ела ще ти направя лично пред геб КАЧАМАК но ти благодаря за мнението, личи си,че;май ти нe си я правил тая гозба.
              Нямам нищо против, но питай някой готвач/професионалист/ как ще вариш качамак ЧАС - ЧАС И ПОЛОВИНА!!

Коментар

Колега, до скоро пътувах бая из Б-я и съм го виждал направен така. Ял съм го. Да знаеш, че не е здравословен, но съм, съгласен съм с теб, сега има качамак готов и става за секунди, но темата е за стара българска кухня все пак

Коментар

За час и половина ще загориш качамак/малай и на газена лампа, камо ли друг топлоотдаващ източник, в т.ч. и огън на двора.

Коментар

Пиле сьс зарзават

1 средно по големина пиле,2 кг пресни чушки (или от фризера),5-6 скилидки чесън,1 глава лук,4 червени домата (пресни или от буркана),2 с.л. олио,по 1/2 чаена лъжичка червен и смлян черен пипер

Сваряваме пилето, обезкостяваме го и го накъсваме на малки парчета. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парчета. В загрятото олио изпържваме нарязания на ситно лук. Прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Пържим, докато доматите се сгъстят. Тогава слагаме пилешкото месо, чушките и счукания със …хаванче чесън.

Тази я знам от баба ми,и е много простичка

Млечник
                    Вземете половин пакет готови кори за баница / ако не искате сами да си разточите /. Между всяка кора ръсвате разтопено масло и така на всички кори.
                    След това ги нарежете на квадрати или правоъгълници. Намажете ги с още малко масълце и ги запечете докато се зачервят. Оставете ги да изстинат, след което залейте корите със смес от 3 разбити яйца, 1 чаена чаша прясно мляко, захар и ванилия. Запчечете отново. След като извадите млечника от фурната, го поднесете със смес от настъргани ябълки с мед и счукани орехи.

И още едно ядене,което много ядохме на село беше Миш-Маш

Бабата го правеше по следния начин:
                    Загрейте малко мазнина в дълбок тиган и пуснете в нея нарязаните на ситно печени чушки. Като се запържат добре, добавете два нарязани на ситно домата, ръснете малко сол,сложете щипка босилек и натрошете сирене. Разбъркайте докато гозбата се сгъсти и чукнете няколко/около 4-5/ яйца, в зависимост от количеството на чушките и разбъркайте няколко пъти. Поръсете с магданоз и оставте да поистине.

Голямо ядене падаше
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 07-05-11, 16:47.
                    ARO 243 D
                    TATA SAFARI 4x4
                    VITARA ДБ 16v
                    Всичкото с лебедки 😂

Коментар

От: Стара Българска кухня

Моята баба, лека и пръст, ми правеше една лятна манджа.
                      Печени,белени чушки нарязани на парчета, печен патладжан и настъргани домати се запържват в тиган за кратко, заливаше го с половин литър прясно мляко и една две лъжици препечено брашно, магданоз и така ми се услаждаше, че съм научил жената и редовно я прави. Така изплуват стари спомени.

Коментар

Здравейте приятели!Относно темата, сигурно на много от вас ще е интересно да прочетат тази книга- pdf формат."Храната
                        сакрална и профанна"
                        http://www.etar.org/izdania/img/hranata-sakralna.pdf

Извинявам се,но само предложих да прочетем горната книга,не да я назубрим наизуст!Личи си ,че и на времето е имало хора мераклии и табиетлии!Така че, да продължим да си хортуваме за стари табиетлийски рецепти!
                        Последно редактирано от maxxx; 12-05-11, 22:42.

Коментар

Не пишете нещо, но намерих оригиналва рецепта за Чеверме:

Чеверме

Ако искате да изжиеете нещо незабравимо – просто опитайте българското чеверме. Това е истинска кулинарна атракция. Свързана е със стара народна традиция, която и днес битува в различни кътчета на България. Чеверме се прави по различни поводи, но най-често за празник или за здраве на семейството. По този случай се коли агне или овца. Одрано и почистено от вътрешностите, животно се посолява, зашива. Набучва на дълъг прът по цялата дължина и така вече е готово за печене. Запалва се голям огън, на който изгарят около половин кубик дърва, за да стане хубава жар. Когато пламъците са затихнали, на височина около 40 - 60 см от жарта се поставя агнето, прикрепено на два чатала. То се непрекъснато се върти, като от време на време месото се намазва с лой. Доброто чеверме става на бавен огън, за не по-малко от 7 часа. Когато е готово, се сваля от големия шиш, разчупва се на парчета и месото само се отделя от костите. Под и над него за около 15 минути се слагат борови или елхови клони, които му придават особен аромат. Удоволствието е изключително, ако към вкуса на приятно препеченото агнешко добавим чашка хубава българска ракия или руйно червено вино. Преживяването е наистина незабравимо, ако можеш да гледаш как чевермето се върти на шиш, върху тлееща жарава на горска поляна, сред вековни борове и ели. Приянен апетит.

Коментар

Не пишете нещо, но намерих оригиналва рецепта за Чеверме:

Чеверме

......
                            Нещо такова се получава:
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:180_8044_resize.JPG
Прегледи:1
Размер:317.8 КБ
ID:5285853
                            Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                            LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                            Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Печени,белени чушки нарязани на парчета, печен патладжан и настъргани домати се запържват в тиган за кратко, заливаше го с половин литър прясно мляко и една две лъжици препечено брашно, магданоз и така ми се услаждаше,
                              Абре Дочев ! Може ли в една манджа да има патладжан и чесън и да не е хубава ?
                              Не може. Подушвам я веднага и ще изям хладилника барабар с компресора .
                              Уморените коне не ги убиват , нали ??

Коментар

да ама неееееееееееее

аз си готвя сам и със жената и вярвай ми имам бая приятели, които ще ти докажат, какво готвя и обичам!
                                Може и сам да ги готвиш, но че си ги копнал от нета си е факт:

http://www.gastronom.bg/index.php?mo..._item&show=236
                                http://veracooper.blogspot.com/2009/04/ii.html
                                http://receptite.mcvetanov.eu/?cat=21
                                http://www.gastronom.bg/index.php?mo..._item&show=238
                                http://veracooper.blogspot.com/2009/...g-post_21.html
                                http://gotvarstvo.georgievi.net/a/patatnik
                                http://www.zamamma.com/index.php?opt...=888&Itemid=30

Пробвал ли си наистина да ги приготвиш вкъщи?
                                Звучат интересно.

Дори не подозираш колко си прав:

http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B...BC%D0%B0%D0%BA
                                Последно редактирано от maxxx; 14-06-11, 07:38.
                                Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                                Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X