От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ
КАЧАМАК:
Продукти: 500 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло,100гр кр. сирене 50гр., олио, червен пипер, сол,
ПРИГОТВЯНЕ:
Първи начин:
Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка, (дървена лъжица) се прави дупка, през която за излиза парата.
След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда.
Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Съвет - Да не се прекалява с водата, че става клисав.
• Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината, по -вкус и червен пипер.
Втори начин на приготвяне:
• Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане.
• След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките (през зимата), или се заливат с прясно мляко.
Трети начин на приготвяне:
• Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене.
• Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината.
• В някои райони му казват наложен качамак.
КАЧАМАК:
Продукти: 500 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло,100гр кр. сирене 50гр., олио, червен пипер, сол,
ПРИГОТВЯНЕ:
Първи начин:
Във врящата вода се слага солта и се изсипва наведнъж брашното, като в средата му с помощта на точилка, (дървена лъжица) се прави дупка, през която за излиза парата.
След като ври 1 и 1/2 часа, качамакът се сваля от огъня и се бърка с точилка, докато започне да се отлепва от съда.
Изсипва се в широк съд, разстила се на равномерен пласт и се поръсва с натрошеното сирене и разтопеното масло. Съвет - Да не се прекалява с водата, че става клисав.
• Отгоре се прибавят запържените до златисто оцветяване пръжки на сланината, по -вкус и червен пипер.
Втори начин на приготвяне:
• Брашното се изсипва във врящята подсолена вода на тънка струя при постоянно бъркане.
• След като се свари добре в продължение на около 1 час, качамакът се изсипва върху чиста маса и се нарязва със здрав конец на порции, които се слагат в чинии, като се поръсват с натрошеното сирене, маслото и пръжките (през зимата), или се заливат с прясно мляко.
Трети начин на приготвяне:
• Качамакът след сваряването му се разстила в тава на редове, които се поръсват с масло и натрошено сирене.
• Върху най-горния ред се слагат пръжките от сланината.
• В някои райони му казват наложен качамак.
Коментар