Триеница
========
По стара рецепта от с. Мечка, Русенско
Продукти: брашно, вода, олио, червен пипер, сол.
Приготвяне: В 1кг брашно се пръска вода на капки, за да стане на трохи. Във вряща подсолена вода, пресятите през сито трохи се пускат и варят при непрекъснато бъркане 4-5мин. Докато трохите врят се заварява 100гр олио и 1с.л. червен пипер, който се запържва и се излива във врящата триеница. След една минута се разсипва в плоски съдове.
Бурения по варварски
====================
Продукти:
1/2 ориз,един стрък праз,6-7 сухи червени чушки,
кисело зеле-една средна зелка,150 гр.олио,червен пипер.
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелката на ситно и я слагаме в съд с топла вода и ври около десет минути до омекване.Нарязваме на ситно праза и го слагаме с олиото да се задуши.Прибавяме и червения пипер,разбъркваме.В избраната тавичка поставяме ориза,омекналото зеле и ги заливаме със запръжката от праз и червен пипер.Разбъркваме добре получената смес.Сухите чушки се изчистват от семето и се заливат с топла вода,за да омекнат.Пълнят се с получената смес/ориз,зеле,праз/и се редят в същата тава,като се поставят върху останалата смес.Заливаме ястието с топла вода и се пече на умерена фурна.
Това е една от автентичните рецепти на с.Варвара и е традиционо ястие,което се приготвя за празника на селото"Св.Варвара"-4 декември.
Покрекло
========
От току- що закланото прасе по Коледа се вземат дреболиите - черен , бял дроб , черва , стомах и т.н. и месо което е останало като обрезки оттук- оттам . Всичко се вари в голям съд така както си е - на едри парчета с дафинов лист , сол на вкус и една глава червен лук разполовена на две. След сваряването , всичко се реже на малки парченца и се запържва в голям съд като се прибавят всякакви подправки , но най- вече сухи червени стрити чушки , чубрица и счукани скилидки скилики чесън . След запържването яденето е готово за консумация.
Ако искате да си го приберете като зимнина го насипете в буркани и варете в продължение на два часа .
Пърленици
=========
Продукти:
1 кг. брашно
1/2 кубче мая за хляб
2 чаени чаши топла вода
сол
Приготвяне:
От гореизброените продукти се замесва стандартно тесто за хляб. Оставя се за 30 мин. на топло за да втаса. Разделя се на 5-6 топки и всяка от тях се разточва на тънко. В добре опалена пещ се разтиква жарта. Дъното на пещта се напръсква с влажен парцал и тухлите се затриват. Пърлениците се мятат на изчистеното място и се пекат на отворена пещ до зачервяване.
Обикновено се правят преди печене на месо в пещта.
Джуркана коприва
================
Млада коприва /или само връхчетата/ се измива и се залива с гореща вода за малко. След това се нарязва на ситно. Стрива се в хаванче.
В тенджера се сипва малко олио,запържват се 4 супени лъжици брашно до златисто с 1 чаена лъжичка червен пипер. Прибавя се копривата и се налива студена вода. След като заври/10 минути/ се прибавя натрошено сирене и тогава се доовкусява със сол.По желание се застройва с 1 яйце. Ако прибавиш и ситно нарязано чушле,ще си оближеш пръстите.
Чомлек
======
Това е много вкусна и позабравена вече българска гозба. Тя се приготвя от говеждо месо, най-добре от гърдите, лук колкото искате - нарязан на едро,а също и малки цели главички, няколко глави чесън, 1ч.ч. вино, сол, черен и червен пипер, и дафинов лист.
Приготвяте в глинен съд или за по-бързо в тенджера под налягане. Слагате всичко заедно и сипвате вода, без да покривате продуктите. Ако използвате глинен съд, капакът на гърнето се залепя с тесто.
Трябва да знаете, че по този начин ястието се приготвя бавно – от сутринта до вечерта, като се оставя да се задушава във фурната цял ден, но пък става и най-вкусно. С тенджерата под налягане е лесно, само трябва да сложите точното количество вода, защото нищо няма да изври.
Мешенки от гъби
===============
Нужни са ви пресни гъби, най-добре пачи крак, но може и култивирани печурки.
Нарязвате ги на ситно, прибавяте настъргана на ренде глава лук, два-три сварени картофа, накиснатия предварително в прясно мляко хляб, 2-3 жълтъка, сол, черен пипер, колкото обичате. Може да сложите и малко стрит чесън.
Омесвате всичко, правите кюфтенца и ги овалвате в галета и разбитите белтъци. Пържите в сгорещена мазнина. Поднасяте с мляко или зелена салата.
Булгур с прясно мляко
=====================
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. вода
3 ч.ч. прясно мляко
1/2 запържено олио
захар на вкус
в съда, в който ще се вари се слага водата ,булгура с щипка сол и след като поври малко се слага запърженото олио и захарта.като се посгъсти се слага вече свареното прясно мляко и също като млякото с ориз се оставя по-рихаво за да се развие булгура.
Белият мъж
==========
Необходими са ни 3 пресни бучки сирене,
които се обезсоляват и оставят 1 ден на
топло да вкиснат. На следващият ден се нарязват
1- 2 стръка пресен лук, който се задушава в 1/2 каф. чаша олио.
Към лука се прибавя и натрошеното сирене, като
непрекъснато се бърка до разтопяването му.
След това се прибавят две ч.ч. брашно
/ бяло или царевично/. Брашното се запържва
до златист цвят с непрекъснато бъркане. След което е необходимо да се налива по малко вода, до получаване на гъсто тесто. Накрая
се слагат 1-2 с.л. захар. Изсипва се в тава и се
оставя да изстине, след което се нарязва на парченца.
Пирдопски очи
=============
10 яйца, 500 грама картофи, 100 грама кашкавал, 300 грама прясно мляко, 80 грама краве масълце, магданоз, сол, черен пипер, половин лимон.
Картофите се сваряват, обелват и пасират като за картофено пюре.
Добавят се настърганият кашкавал, прясното мляко,
солта, черният пипер и изцеденото лимонче.
Разбърквате добре и слагате сместа в намазана тавичка, като печете около 10 минути.
Изваждате тавичката, правите с лъжичка
малки дупки, където чуквате по едно яйце.
Запичате отново и поднасяте ястието, поръсено с магданоз, като върху яйцата слагате по зрънце черно пиперче за зеница и стръкче чубрица за мигли.
Пататник
=========
1 кг. картофи
1 яйце
300 гр. сирене
2 глави лук
2-3 суп. лъжици брашно
мас или олио
сол
джоджен ( задължително)
Приготвяне:
Картофите сурови се настъргват на едро ренде, лука също.
Слага се натрошеното сирене, яйцето ( за спойка), мазнина
колкото прецените и всичко останало. Разбърква се хубаво сместа и се слага в подмазана тава . Пече се на 200 градуса
около час. Ако искате може да сложите кора за баница отдолу и отгоре. По добре от тези дебелите кори които продават тип турски. Рецептата е изпитана, да ви е сладко.
========
По стара рецепта от с. Мечка, Русенско
Продукти: брашно, вода, олио, червен пипер, сол.
Приготвяне: В 1кг брашно се пръска вода на капки, за да стане на трохи. Във вряща подсолена вода, пресятите през сито трохи се пускат и варят при непрекъснато бъркане 4-5мин. Докато трохите врят се заварява 100гр олио и 1с.л. червен пипер, който се запържва и се излива във врящата триеница. След една минута се разсипва в плоски съдове.
Бурения по варварски
====================
Продукти:
1/2 ориз,един стрък праз,6-7 сухи червени чушки,
кисело зеле-една средна зелка,150 гр.олио,червен пипер.
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелката на ситно и я слагаме в съд с топла вода и ври около десет минути до омекване.Нарязваме на ситно праза и го слагаме с олиото да се задуши.Прибавяме и червения пипер,разбъркваме.В избраната тавичка поставяме ориза,омекналото зеле и ги заливаме със запръжката от праз и червен пипер.Разбъркваме добре получената смес.Сухите чушки се изчистват от семето и се заливат с топла вода,за да омекнат.Пълнят се с получената смес/ориз,зеле,праз/и се редят в същата тава,като се поставят върху останалата смес.Заливаме ястието с топла вода и се пече на умерена фурна.
Това е една от автентичните рецепти на с.Варвара и е традиционо ястие,което се приготвя за празника на селото"Св.Варвара"-4 декември.
Покрекло
========
От току- що закланото прасе по Коледа се вземат дреболиите - черен , бял дроб , черва , стомах и т.н. и месо което е останало като обрезки оттук- оттам . Всичко се вари в голям съд така както си е - на едри парчета с дафинов лист , сол на вкус и една глава червен лук разполовена на две. След сваряването , всичко се реже на малки парченца и се запържва в голям съд като се прибавят всякакви подправки , но най- вече сухи червени стрити чушки , чубрица и счукани скилидки скилики чесън . След запържването яденето е готово за консумация.
Ако искате да си го приберете като зимнина го насипете в буркани и варете в продължение на два часа .
Пърленици
=========
Продукти:
1 кг. брашно
1/2 кубче мая за хляб
2 чаени чаши топла вода
сол
Приготвяне:
От гореизброените продукти се замесва стандартно тесто за хляб. Оставя се за 30 мин. на топло за да втаса. Разделя се на 5-6 топки и всяка от тях се разточва на тънко. В добре опалена пещ се разтиква жарта. Дъното на пещта се напръсква с влажен парцал и тухлите се затриват. Пърлениците се мятат на изчистеното място и се пекат на отворена пещ до зачервяване.
Обикновено се правят преди печене на месо в пещта.
Джуркана коприва
================
Млада коприва /или само връхчетата/ се измива и се залива с гореща вода за малко. След това се нарязва на ситно. Стрива се в хаванче.
В тенджера се сипва малко олио,запържват се 4 супени лъжици брашно до златисто с 1 чаена лъжичка червен пипер. Прибавя се копривата и се налива студена вода. След като заври/10 минути/ се прибавя натрошено сирене и тогава се доовкусява със сол.По желание се застройва с 1 яйце. Ако прибавиш и ситно нарязано чушле,ще си оближеш пръстите.
Чомлек
======
Това е много вкусна и позабравена вече българска гозба. Тя се приготвя от говеждо месо, най-добре от гърдите, лук колкото искате - нарязан на едро,а също и малки цели главички, няколко глави чесън, 1ч.ч. вино, сол, черен и червен пипер, и дафинов лист.
Приготвяте в глинен съд или за по-бързо в тенджера под налягане. Слагате всичко заедно и сипвате вода, без да покривате продуктите. Ако използвате глинен съд, капакът на гърнето се залепя с тесто.
Трябва да знаете, че по този начин ястието се приготвя бавно – от сутринта до вечерта, като се оставя да се задушава във фурната цял ден, но пък става и най-вкусно. С тенджерата под налягане е лесно, само трябва да сложите точното количество вода, защото нищо няма да изври.
Мешенки от гъби
===============
Нужни са ви пресни гъби, най-добре пачи крак, но може и култивирани печурки.
Нарязвате ги на ситно, прибавяте настъргана на ренде глава лук, два-три сварени картофа, накиснатия предварително в прясно мляко хляб, 2-3 жълтъка, сол, черен пипер, колкото обичате. Може да сложите и малко стрит чесън.
Омесвате всичко, правите кюфтенца и ги овалвате в галета и разбитите белтъци. Пържите в сгорещена мазнина. Поднасяте с мляко или зелена салата.
Булгур с прясно мляко
=====================
1 ч.ч. булгур
1 ч.ч. вода
3 ч.ч. прясно мляко
1/2 запържено олио
захар на вкус
в съда, в който ще се вари се слага водата ,булгура с щипка сол и след като поври малко се слага запърженото олио и захарта.като се посгъсти се слага вече свареното прясно мляко и също като млякото с ориз се оставя по-рихаво за да се развие булгура.
Белият мъж
==========
Необходими са ни 3 пресни бучки сирене,
които се обезсоляват и оставят 1 ден на
топло да вкиснат. На следващият ден се нарязват
1- 2 стръка пресен лук, който се задушава в 1/2 каф. чаша олио.
Към лука се прибавя и натрошеното сирене, като
непрекъснато се бърка до разтопяването му.
След това се прибавят две ч.ч. брашно
/ бяло или царевично/. Брашното се запържва
до златист цвят с непрекъснато бъркане. След което е необходимо да се налива по малко вода, до получаване на гъсто тесто. Накрая
се слагат 1-2 с.л. захар. Изсипва се в тава и се
оставя да изстине, след което се нарязва на парченца.
Пирдопски очи
=============
10 яйца, 500 грама картофи, 100 грама кашкавал, 300 грама прясно мляко, 80 грама краве масълце, магданоз, сол, черен пипер, половин лимон.
Картофите се сваряват, обелват и пасират като за картофено пюре.
Добавят се настърганият кашкавал, прясното мляко,
солта, черният пипер и изцеденото лимонче.
Разбърквате добре и слагате сместа в намазана тавичка, като печете около 10 минути.
Изваждате тавичката, правите с лъжичка
малки дупки, където чуквате по едно яйце.
Запичате отново и поднасяте ястието, поръсено с магданоз, като върху яйцата слагате по зрънце черно пиперче за зеница и стръкче чубрица за мигли.
Пататник
=========
1 кг. картофи
1 яйце
300 гр. сирене
2 глави лук
2-3 суп. лъжици брашно
мас или олио
сол
джоджен ( задължително)
Приготвяне:
Картофите сурови се настъргват на едро ренде, лука също.
Слага се натрошеното сирене, яйцето ( за спойка), мазнина
колкото прецените и всичко останало. Разбърква се хубаво сместа и се слага в подмазана тава . Пече се на 200 градуса
около час. Ако искате може да сложите кора за баница отдолу и отгоре. По добре от тези дебелите кори които продават тип турски. Рецептата е изпитана, да ви е сладко.
Коментар