Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стара Българска кухня

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Стара Българска кухня

    Триеница
    ========

    По стара рецепта от с. Мечка, Русенско

    Продукти: брашно, вода, олио, червен пипер, сол.
    Приготвяне: В 1кг брашно се пръска вода на капки, за да стане на трохи. Във вряща подсолена вода, пресятите през сито трохи се пускат и варят при непрекъснато бъркане 4-5мин. Докато трохите врят се заварява 100гр олио и 1с.л. червен пипер, който се запържва и се излива във врящата триеница. След една минута се разсипва в плоски съдове.

    Бурения по варварски
    ====================

    Продукти:
    1/2 ориз,един стрък праз,6-7 сухи червени чушки,
    кисело зеле-една средна зелка,150 гр.олио,червен пипер.

    Начин на приготвяне:
    Нарязваме зелката на ситно и я слагаме в съд с топла вода и ври около десет минути до омекване.Нарязваме на ситно праза и го слагаме с олиото да се задуши.Прибавяме и червения пипер,разбъркваме.В избраната тавичка поставяме ориза,омекналото зеле и ги заливаме със запръжката от праз и червен пипер.Разбъркваме добре получената смес.Сухите чушки се изчистват от семето и се заливат с топла вода,за да омекнат.Пълнят се с получената смес/ориз,зеле,праз/и се редят в същата тава,като се поставят върху останалата смес.Заливаме ястието с топла вода и се пече на умерена фурна.
    Това е една от автентичните рецепти на с.Варвара и е традиционо ястие,което се приготвя за празника на селото"Св.Варвара"-4 декември.

    Покрекло
    ========

    От току- що закланото прасе по Коледа се вземат дреболиите - черен , бял дроб , черва , стомах и т.н. и месо което е останало като обрезки оттук- оттам . Всичко се вари в голям съд така както си е - на едри парчета с дафинов лист , сол на вкус и една глава червен лук разполовена на две. След сваряването , всичко се реже на малки парченца и се запържва в голям съд като се прибавят всякакви подправки , но най- вече сухи червени стрити чушки , чубрица и счукани скилидки скилики чесън . След запържването яденето е готово за консумация.
    Ако искате да си го приберете като зимнина го насипете в буркани и варете в продължение на два часа .

    Пърленици
    =========

    Продукти:
    1 кг. брашно
    1/2 кубче мая за хляб
    2 чаени чаши топла вода
    сол

    Приготвяне:
    От гореизброените продукти се замесва стандартно тесто за хляб. Оставя се за 30 мин. на топло за да втаса. Разделя се на 5-6 топки и всяка от тях се разточва на тънко. В добре опалена пещ се разтиква жарта. Дъното на пещта се напръсква с влажен парцал и тухлите се затриват. Пърлениците се мятат на изчистеното място и се пекат на отворена пещ до зачервяване.
    Обикновено се правят преди печене на месо в пещта.

    Джуркана коприва
    ================

    Млада коприва /или само връхчетата/ се измива и се залива с гореща вода за малко. След това се нарязва на ситно. Стрива се в хаванче.
    В тенджера се сипва малко олио,запържват се 4 супени лъжици брашно до златисто с 1 чаена лъжичка червен пипер. Прибавя се копривата и се налива студена вода. След като заври/10 минути/ се прибавя натрошено сирене и тогава се доовкусява със сол.По желание се застройва с 1 яйце. Ако прибавиш и ситно нарязано чушле,ще си оближеш пръстите.

    Чомлек
    ======

    Това е много вкусна и позабравена вече българска гозба. Тя се приготвя от говеждо месо, най-добре от гърдите, лук колкото искате - нарязан на едро,а също и малки цели главички, няколко глави чесън, 1ч.ч. вино, сол, черен и червен пипер, и дафинов лист.
    Приготвяте в глинен съд или за по-бързо в тенджера под налягане. Слагате всичко заедно и сипвате вода, без да покривате продуктите. Ако използвате глинен съд, капакът на гърнето се залепя с тесто.
    Трябва да знаете, че по този начин ястието се приготвя бавно – от сутринта до вечерта, като се оставя да се задушава във фурната цял ден, но пък става и най-вкусно. С тенджерата под налягане е лесно, само трябва да сложите точното количество вода, защото нищо няма да изври.

    Мешенки от гъби
    ===============

    Нужни са ви пресни гъби, най-добре пачи крак, но може и култивирани печурки.
    Нарязвате ги на ситно, прибавяте настъргана на ренде глава лук, два-три сварени картофа, накиснатия предварително в прясно мляко хляб, 2-3 жълтъка, сол, черен пипер, колкото обичате. Може да сложите и малко стрит чесън.
    Омесвате всичко, правите кюфтенца и ги овалвате в галета и разбитите белтъци. Пържите в сгорещена мазнина. Поднасяте с мляко или зелена салата.

    Булгур с прясно мляко
    =====================

    1 ч.ч. булгур
    1 ч.ч. вода
    3 ч.ч. прясно мляко
    1/2 запържено олио
    захар на вкус
    в съда, в който ще се вари се слага водата ,булгура с щипка сол и след като поври малко се слага запърженото олио и захарта.като се посгъсти се слага вече свареното прясно мляко и също като млякото с ориз се оставя по-рихаво за да се развие булгура.

    Белият мъж
    ==========

    Необходими са ни 3 пресни бучки сирене,
    които се обезсоляват и оставят 1 ден на
    топло да вкиснат. На следващият ден се нарязват
    1- 2 стръка пресен лук, който се задушава в 1/2 каф. чаша олио.
    Към лука се прибавя и натрошеното сирене, като
    непрекъснато се бърка до разтопяването му.
    След това се прибавят две ч.ч. брашно
    / бяло или царевично/. Брашното се запържва
    до златист цвят с непрекъснато бъркане. След което е необходимо да се налива по малко вода, до получаване на гъсто тесто. Накрая
    се слагат 1-2 с.л. захар. Изсипва се в тава и се
    оставя да изстине, след което се нарязва на парченца.

    Пирдопски очи
    =============

    10 яйца, 500 грама картофи, 100 грама кашкавал, 300 грама прясно мляко, 80 грама краве масълце, магданоз, сол, черен пипер, половин лимон.
    Картофите се сваряват, обелват и пасират като за картофено пюре.
    Добавят се настърганият кашкавал, прясното мляко,
    солта, черният пипер и изцеденото лимонче.
    Разбърквате добре и слагате сместа в намазана тавичка, като печете около 10 минути.
    Изваждате тавичката, правите с лъжичка
    малки дупки, където чуквате по едно яйце.
    Запичате отново и поднасяте ястието, поръсено с магданоз, като върху яйцата слагате по зрънце черно пиперче за зеница и стръкче чубрица за мигли.

    Пататник
    =========
    1 кг. картофи
    1 яйце
    300 гр. сирене
    2 глави лук
    2-3 суп. лъжици брашно
    мас или олио
    сол
    джоджен ( задължително)

    Приготвяне:

    Картофите сурови се настъргват на едро ренде, лука също.
    Слага се натрошеното сирене, яйцето ( за спойка), мазнина
    колкото прецените и всичко останало. Разбърква се хубаво сместа и се слага в подмазана тава . Пече се на 200 градуса
    около час. Ако искате може да сложите кора за баница отдолу и отгоре. По добре от тези дебелите кори които продават тип турски. Рецептата е изпитана, да ви е сладко.
    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

  • #2
    От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

    10X!!! Благодаря много, събудиха се детски спомени от бабините гозбички. Ще се възползвам непременно!
    The Flat Earth Society has members all around the globe.

    Коментар


    • #3
      От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

      ама ме обвиняват че съм копирал Звездев, нека МОДЕРАТОРА НА ТОЯ фОРУМ ми покаже точно откъде съм ги копирал. Ще го черпя с бира да се удави , ако ми докаже.
      Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

      Коментар


      • #4
        От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

        Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
        ама ме обвиняват че съм копирал Звездев, нека МОДЕРАТОРА НА ТОЯ фОРУМ ми покаже точно откъде съм ги копирал. Ще го черпя с бира да се удави , ако ми докаже.
        Модераторът писа "ала Звездев", сиреч не собствени рецепти, а пействани от нета, ама четенето не е като писането явно.
        И да, всеки може да си ги набере от нета спрямо продуктите и предпочитанията вкъщи.Пишеш "чушки с маслини" и си избираш каквото ти допадне.
        Идеята на този раздел е да споделим това, което е излязло от нашите тенджери и тигани, дори прочетено някъде, но направено от нас.
        Не става въпрос за обвинения, а за форумни табиетлъци, сиреч, както можем да си правим джиповете, можем да правим манджи, ракии, вино, ремонти вкъщи и т.н.
        Последно редактирано от maxxx; 30-03-11, 23:28.

        Коментар


        • #5
          да ама неееееееееееее

          аз си готвя сам и със жената и вярвай ми имам бая приятели, които ще ти докажат, какво готвя и обичам!
          Последно редактирано от белята; 30-03-11, 23:40.
          Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

          Коментар


          • #6
            От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

            Белята, ти да не си от Пирдоп бре! Какви са тези Пирдопски очи и то в тема: "Стара ... кухня" - тея, едно време не са знаели какво е кашкавал, ти го слагаш в тяхна "авторска" рецепта...

            В тази рубрика, аз пък ще ви предложа: "Печен картоф по Копришки"
            Взима се едно прасенце, малко след като е престанало да е само сукалче (дотогава то е само кокалак - като пътпъдък) 20-25кг живо тегло. Маринова се в произволна марината (нещо на основа зехтин, лимонов сок и обилно разни сухи билки), пълни се с плънка според предпочитанията (пр. дроб-сърма с гъби), намазва се богато с масло и червен пипер. В устата му се поставя един средно голям картоф (да не се прекалява с размера, за да не наруши баланса). Пече се в добре опалена пещ. Сервира с овче кисело мляко. Консумира се преимуществено с червено вино.
            Наздраве!
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #7
              От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

              БАБА ми е от с. Антон, сети се сам , че чета нейни апокрифи
              Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

              Коментар


              • #8
                От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                Ха, ми ти си наш човек (има версия, че Лъджене/Антон е основано от заселилите се там каракачани, отглеждащи овцете на копривщени)! Неслучайно после, Хаджи Ненчо е дарявал активно там. И до днес има някакви "по така" отношения.

                п. п. За да не е извън темата, обещавам по-късно да напиша рецептата: "Бръбой с мръви и напокон ошаф"
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • #9
                  От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                  Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Белята, ти да не си от Пирдоп бре! Какви са тези Пирдопски очи и то в тема: "Стара ... кухня" - тея, едно време не са знаели какво е кашкавал, ти го слагаш в тяхна "авторска" рецепта...

                  В тази рубрика, аз пък ще ви предложа: "Печен картоф по Копришки"
                  Взима се едно прасенце, малко след като е престанало да е само сукалче (дотогава то е само кокалак - като пътпъдък) 20-25кг живо тегло. Маринова се в произволна марината (нещо на основа зехтин, лимонов сок и обилно разни сухи билки), пълни се с плънка според предпочитанията (пр. дроб-сърма с гъби), намазва се богато с масло и червен пипер. В устата му се поставя един средно голям картоф (да не се прекалява с размера, за да не наруши баланса). Пече се в добре опалена пещ. Сервира с овче кисело мляко. Консумира се преимуществено с червено вино.
                  Наздраве!
                  Малко история за колегата от Копривщица.


                  Из „Летописната книга на Млекаркото училище - гр. Пирдоп”
                  През месец юни 1935 г. отваря врати първото в България и на Блаканския полуостров Млекарско училище. Първият назначен директор е д-р Донев. Приетите 25 младежи от цялата страна се обучават по модерни за времето методи в млекопроизводствената практика. През първото десетилетие завършва строителството на нова млекарница по проект на Министерство на земеделието, внедрява се инсталация за сухо мляко и сиренарско ренде, което облекчава труда и допринася за подобряване на качеството на кашкавала. През 1953 г. учебната млекарница се преустройва с млекоцентрала. Известността на Млекарското училище прекрачва границите на България и континента. Идват специализанти от Балканските страни и Египет.

                  Коментар


                  • #10
                    От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                    Значи през 1953г. дошли специализанти от Египет! Нищо чудно, явно им е държало през цялото време от 1753г. - Когато коприщени са продавали кисело мляко и пр. млечни продукти там...


                    Пак в името на темата - ще спомена друга една рецепта. Копривщенска луканка. Тази рецепта съвсем обективно не мога да предоставя, защото не я знам. Никой вече не я знае! Тайната и, се загуби преди десет-петнайсет години със смъртта на последните двама души, които я пазеха - Ганчо Искро и Атанас Салчев-Булето (в Копривщица, наставките -ов, -ев са нормално пропускана формалност, а прякорите са меродавни наравно с фамилиите). Хора, които в момента са около седемдесетгодишни, твърдят, че последно такава луканка се е предлагала в началото на `70-те, в Кореком. Не особено известно обстоятелство е това, че популярните като традиционни български - Смядовска, Карловска, Панагюрска, -луканки и суджуци, Филе "Елена" и др. под. датират корените си в края на деветнайсти век. При това, тези "традиционни" продукти са по рецепти донесени тук (и производствата основани) от погерманчени чехи. А производството на луканка в Копривщица е било заниманието на семейството Каравелови! - например... Началото на традицията всъщност е със неясна давност.
                    Последно редактирано от davc; 31-03-11, 09:05.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #11
                      От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                      поне си научих историята покрай Вас момчета, ама форума е за нещо старо и вкусно, моля Ви !!!!!!!!
                      Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                        Прабаба ми/лека й пръст/ умря на 102 години от инфекция при счупване на крака, не от смъртта си.
                        Често я болеше стомах/язва ли, гастрит ли - на лекар не ходеше/, отиваше в градината/капанския край/, набираше две шепи горида/зелено грозде/, две здрави шепи люти! чушки и два домата.
                        Слагаше в сериозно хаванче това плюс глава небелен чесън/грубо нарязани/, сол и шафран.След което го правеше с чукчето на ситна мозайка и изяждано веднага с порязаница хляб на жарава.
                        Казваше, че й олеквало.
                        Такава салата правеше и за всички, но помня, че нямаше много мераклии - чушките които си садеше бяха адски люти.

                        Коментар


                        • #13
                          От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                          Айде да ви споделя една лютика:

                          1кг картофи
                          5-6 печени червени чушки
                          2 глави лук
                          олио
                          сол
                          оцет

                          Картофите обелват, нарязват на едри кубчета и се сваряват добре (даже ако са леко преварени става още по-хубаво). След това се отцеждат и към тях се прибавят нарязаните (обелени) чушки и нарязания на едро лук. Всичко това се разбърква хубаво и леко се намачква (с лъжицата, с която бъркате). Добавяте олио, сол, оцет на вкус, сипвате си една ракийка и да ви е сладко!
                          Кръвна група 0+

                          Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

                          Коментар


                          • #14
                            От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                            тъй като иде Гергьов ден, празник, който много уважавам и актуално ще е агнешкото ,ще предложа една много вкусна рецепта, ИЗПИТАНА Е: и взимайте отсега агнешко, че после цените скачат

                            Агнешко задушено по манастирски
                            ======================
                            Необходими продукти:
                            1 кг агнешко месо
                            1/2 ч.л. смлян черен пипер
                            2 с.л. брашно
                            2 с.л. олио
                            1 жълтък
                            сока на 1 лимон (или на върха на ножа лимонтузу, размито в 1 чаена лъжичка вода)

                            Начин на приготвяне:

                            Нарязваме агнешкото месо на големи хапки, които поръсваме с черния пипер и със сол на вкус. Всяко парче овалваме в брашното и леко запържваме в загрятото олио (или същото количество краве масло).

                            Парчетата нареждаме в тенджера. Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо, за да покрие месото, и на тих огън под похлупак варим, докато месото напълно омекне.
                            Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок (лимонтузуто), смесваме го с 1-2 супени лъжици от соса и го сипваме в ястието, което разбъркваме с дървена лъжица. Държим тенджерата на огъня, докато сосът се сгъсти.
                            Да Ви е сладко!!!
                            Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

                            Коментар


                            • #15
                              От: СТАРА БЪЛГАРСКА КУХНЯ

                              Градинарско смесило на фурна

                              Необходими продукти:
                              4-5 глави лук
                              10-12 печени чушки
                              1/2 кг картофи
                              1 чаена чаша сварен зелен боб (или стерилизиран)
                              1 чаена чаша сварен зелен грах (или стерилизиран)
                              2 средни по големина тиквички
                              2-3 моркова
                              по 1 супена лъжица нарязан магданоз, копър, джоджен и прясна чубрица
                              5-6 листа от босилек
                              2-3 червени домата (пресни или от консерва)
                              1 чаена чаша бамя с орязани дръжки
                              1 кафени чашки олио

                              Начин на приготвяне:

                              В загрятото олио последователно запържваме и прехвърляме в тава нарязания на ситно лук,нарязаните на големи кубчета картофи, нарязаните на малки кубчета моркови, бамята, зеления боб, граха, нарязаните на ситно печени чушки, нарязаните на кубчета тиквички и настърганите на едро ренде домати. Слагаме зеленчуците в тавата един върху друг. Посоляваме на вкус, наливаме вода, която трябва да стигне до средата от височината на наредените продукти, и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.
                              Това се прави в една къща в гр. Хисар. Рецептата е от там и е прави баба , я знае от баба си. Да Ви е сладко!!!
                              Последно редактирано от белята; 09-04-11, 23:48. Причина: допълнение
                              Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X