Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дървени въглища

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Дървени въглища

Първоначално публикуван от tiramisu Преглед на мнение
    Колега , погледни тук , може би ще намериш каквото ти трябва http://www.pine3.info/Charlog.htm
    А бе колеги,на някого стана ли му ясен този принцип?!Не мога и не мога да вдяна...
    как става тоя номер?!...

--------
    ПП ОПС!Измислих го!Поне теорията засега,а скоро и практика и фотосесия.Ако се получи,много ще черпите.
    200-литров варел.Едното дъно е избито,около ръба на другото,на 4-5 см.навътре са пробити отвори ф 10 мм.през 10-15 см.Отрязваме това дъно,на 8-10 см.от ръба навътре.Ръба на варела подбиваме навътре, а на полученият капак с отвори отстрани-навън.Да може да се захлупва.
    Другата част е стабилна,гъста,метална решетка 60/60 см.Аз ще ползвам моята бойна скара с пръчки ф 18 мм.
    Така.
    Изкопаваме подходящо огнище с размерите на решетката-да може да се запали хубав огън вътре.Полага се решетката,и отгоре-варелът с избитото дъно надолу към огъня.Нареждаме мешови цепеници плътно вътре-почти 200 литра обем.Аз ще ги наредя прави-повече ще събере и по-бавно гори дървото.Варелът стои без капака.Когато е пълен с дърва,запалваме огъня в изкопаната дупка.тука трябва да се експериментира за колко време ще се разгорят дървата във варела.След достатъчното им разгаряне,идеята е да се захлупи варела с капака от друггото му дъно,да се ограничи огъня отдолу и да се остави да тлее известно време/пак с опити ще се разбере/.След това,се замазват всички отвори за прекратяване на достъпа на въздух и-по някое време трябва да имаме поне половин варел въглища...
    Как ви се струва?
    Последно редактирано от Мещера; 12-03-11, 12:56.

Коментар

Според мен не това е начина, нито за производство на дървени въглища (по принцип) нито тук http://www.pine3.info/Charlog.htm.
      Идеята от линка е следната. Един варел пълен с дърва (в случая орехови, но в България дървените въглища са предимно от дъб) затворен с капак, но с отвори по периферията от горната страна за да има от каде да излизат газовете от загрятите дърва. Този варел се слага в друг по-голям, който е изрязан, като одолу се оставя място за налкаждане на огън, в случая е решено с две метални пръчки минаващи през голмият варел, и на тях ляга (стъпва) малкия. Като се запали оганят, металните пръчки от топлината омекват и под тежеста на малкия варел се огъват и така малкия варела слиза по близо до огъня. За 4 часа 20 мин въглищата са готови. Като теглото на добитите въглищата е 32% от теглото на дървата. Това от линка.
      Целта е да се нагряват дървата в затворен съд без достъп на кислорот за да не се запалят, а от тях да се изпарят разните му там газове и да останат парчета с обогатено съдържание на въглерод, които след това горят без пламък (тлеят) по дълго време.
      Надявам се че съм бил полезен

С вашият метот, ще получите недогорели дърва (както беше написал Пенчо)
      Каквото и да решите да направите, разкажете и пуснете снимки, ще ми е интересно (а и не само на мен, прдполагам), ще продължа да следя темта

Коментар

абе у наше село,циганите въглищари копаеха трапове,нареждаха дървата ,отгоре засипваха с мокра слама ..нещо такова ми се мотае из главата,виждал съм го като хлапе
        куче или вълк?
        в клетка ,или свободен?
        въпрос на личен избор.
        Вихрен Илиев
        0888249888
        blood:[COLOR=red] [B]B[/B][/COLOR] Rh ([COLOR=red][B]-[/B][/COLOR])
        Pajero 2 exeed[SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от navar Преглед на мнение
          абе у наше село,циганите въглищари копаеха трапове,нареждаха дървата ,отгоре засипваха с мокра слама ..нещо такова ми се мотае из главата,виждал съм го като хлапе
          Те това казвам и аз.
          Топлата вода е измислена.
          И при нас се прави така Трап Дърва Слама и Пръст Палиш и следиш.
          Кви варели дупки и незнам още какво.
          Ако ми остане време утре ще ги наснимам и щи ви пусна снимки.

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение
            Според мен не това е начина, нито за производство на дървени въглища (по принцип) нито тук http://www.pine3.info/Charlog.htm.
            Идеята от линка е следната. Един варел пълен с дърва (в случая орехови, но в България дървените въглища са предимно от дъб) затворен с капак, но с отвори по периферията от горната страна за да има от каде да излизат газовете от загрятите дърва. Този варел се слага в друг по-голям, който е изрязан, като одолу се оставя място за налкаждане на огън, в случая е решено с две метални пръчки минаващи през голмият варел, и на тях ляга (стъпва) малкия. Като се запали оганят, металните пръчки от топлината омекват и под тежеста на малкия варел се огъват и така малкия варела слиза по близо до огъня. За 4 часа 20 мин въглищата са готови. Като теглото на добитите въглищата е 32% от теглото на дървата. Това от линка.
            Целта е да се нагряват дървата в затворен съд без достъп на кислорот за да не се запалят, а от тях да се изпарят разните му там газове и да останат парчета с обогатено съдържание на въглерод, които след това горят без пламък (тлеят) по дълго време.

Каквото и да решите да направите, разкажете и пуснете снимки, ще ми е интересно (а и не само на мен, прдполагам), ще продължа да следя темта
            Точно това е.Подкрепям.
            „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
              Във всеки пиролизен котел дървата първо се превръщат в дървени въглища - следва жар и пепел. Начина им на приготвяне е на принципа на пиролизата, реализирана много добре от мургавите граждани на Р. България. Над Белослав, по пътя Белослав - Аврен има пункт за производство на дървени въглища в една изоставена кариера.
              Днес минах оттам и питах мангалите за технологията.
              Цепят дървата на две, нареждат ги на големи купчини, палят ги. (Каза че горят две седмици, ама май нещо не се разбрахме) Гасят ги с маркуча, номера е да не се мокрят прекалено. Завиват ги с найлон. Като са готови, ги пълнят в чували и на камиона.

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение

Благодаря за разяснението колега.
                Както казват и колегите,има палене на дървата които ще стават на въглища.И по дискавъри беше така-един голям колкото гараж метален контейнер.С мотокара ги нареждаха и после с вълга пръчка вкарват намаслени горящи парцали да разпалят.След известно време затварят плътно и жарта постепенно се задушава и угасва.Противопоказно е според мен да се ползва вода за гасенето-пада качеството.При способа от линка,ще останат кафяви парчета,които нито са дърва,нито въглища.Въглищата трябва да са жар,принудително угасена в периода след пълното й разпалване.Според мен.Опитите ще покажат.Ще пробвам и двата варианта,да видим какво ще излезе.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X