Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Драники /тиганици/

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Драники /тиганици/

Ако станете пръвь а жената и децата още спят, изненадайте ги с пълна чиния драники.

В дълбока купа настъргвате на ситното ренде три картофа и три моркова. Добавяте сол, брашно, две яйца и разбърквате добре.

В силно нагорещено олио сипвате с лъжица плоски "кюфтенца" и ги пържите от двете страни.

Като чуете, че в тоалетната се мият ръце, зъби, направете кафе, чай, или горещо мляко с какао. С оранжево-кафявите драники върви всичко.

Да ви е сладко.

От: ДРАНИКИ

Райбекюхен.
    ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Тиганици, има още доста вариации, с тиквичка, сирене, колбас, чушка и т.н.
      Драники, понеже българската кухня е кьопава откъм разнообразие и наименования, та да се образоваме от братския съветски народ, за нещо правено тук от много години и във всички краища на България...
      Понякога идолопоклонничеството наистина е непонятно, освен ако пишещия не принадлежи към съответната нация, в противен случай става още по-непонятно.
      Пелмени или кнедли ?
      ...има и китайски пелмени, има и варени гевреци, ...
      Последно редактирано от maxxx; 16-10-10, 18:02. Причина: пг

Коментар

Звучи вкусно, но може ли някаква по-точна мярка за брашното? Солидно количество, или просто леко поръсване на сместа?
        Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Тиганици

2 картофа
          1 тиквичка
          1-2 моркова
          1 червена чушка
          2 яйца
          7-8 с. л. брашно
          4-5 стръка копър
          4-5 стръка магданоз
          1 ч. ч. олио
          1-2 щипки сол
          по желание скилидка/две накълцан ситно чесън

Зеленчукът се настъргва и нарязва в купа, яйцата и брашното се разбиват и се добавят при него.Посолява се и се разбърква всичко добре.Сгорещява се олиото, гребва се с лъжица от сместа и внимателно се изсипва в тигана, натиска се с лъжицата да се пооформи масата като кюфте, средно дебело.Когато краищата започнат да кафевеят се обръща/на газов котлон, около 3/4 минути/.
          След приготвянето на сместа, започвайте веднага с пърженето, солта "изважда водата" на тиквичките и картофите и става рядко ако се забавите.
          Тогава може да се сгъсти с малко брашно, другия вариант е да изцедите в сито настърганите тиквички и картофа, поръсени с щипка сол, после да си приготвите останалото за тиганиците.
          Вариации има с кренвирш, ако няма тиквичка/може и с двете/ с обелен и смлян/ситно нарязан патладжан, натрошено сирене, бих определил тиганиците като всесезонен чистач на хладилника/зеленчуковия шкаф.

Все стават вкусни и са лесни за приготвяне.
          Последно редактирано от maxxx; 16-10-10, 18:03.

Коментар

От: Драники /тиганици/

Тази вечер направих драники по рецептата на клегата Симеон в пост#1.Супер са и повечко препържени вървят чудно с червено винце.Колега благодаря за идеята!

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              Тиганици, има още доста вариации, с тиквичка, сирене, колбас, чушка и т.н.
              Драники, понеже българската кухня е кьопава откъм разнообразие и наименования, та да се образоваме от братския съветски народ, за нещо правено тук от много години и във всички краища на България...
              Понякога ""идолопоклонничеството""наистина е непонятно, освен ако пишещия не принадлежи към съответната нация, в противен случай става още по-непонятно.
              Пелмени или кнедли ?
              ...има и китайски пелмени, има и варени гевреци, ...
              Две бележки - отгтовор:
              -Хайде да не правим от нещастните драники идоли и политика. Не намерих български вариант на подобни палачинки. А Пламен? Немскопоклонник?
              -Пелмените, както и много други неща са си китайски. Италианците и руснаците са ги копирали. А че пелмени и кнедли е едно и също - не е вярно! Пелмените са джоб с пълнеж (най-често с кайма), а кнедлите се сварени тестени топки

Моите драники изглеждат досущ като посочените от Пламен Райбекюхен.
              http://en.wikipedia.org/wiki/Reibekuchen.
              Само че при мен цената е мнооого по-ниска.
              Последно редактирано от Симеон; 17-10-10, 09:33. Причина: p.p.

Коментар

Има кнедли с кайма, както и с ягоди.Хапвал съм ги в Литомержице, близко до Прага е.Както виждаш, тиганиците и драниките са с аналогично съдържание и начин на приготовление.
                Да не отклоняваме темата повече, пропуск и в твоята и в моята рецепта е, че не сме упоменали да се отцедят тиганиците след пърженето на филтърна хартия или нещо подобно.Попиват доста мазнина и може да има стомашни проблеми след консумацията им.

Коментар

Всичките тези префърцунени "драники" и там подобни са нищо за мен, пред /в миналото-бабини, а сега мамини/ тиганички, приготвени по най обикновена рецепта с брашно мляко и яйца и след изпържване сервирани с пудра захар, сладко от дюли и ябълки и голяма кана студен айран.
                  Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                  Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Я кажи когато са със сладко за гарнитура, какво слагаш в тиганиците ?

Коментар

Той го е казал - "брашно, мляко и яйца", но това повече ми мяза на банички
                      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                        Той го е казал - "брашно, мляко и яйца", но това повече ми мяза на банички
                        Брашно, мляко и яйца, пържени в тигана са си палачинки.Щипка сол и захар плюс предното и после наливай с черпака в сгорещен намазнен тиган тънък слой от сместа.

п.п.голяма играчка ми се вижда дебненето да не ги прегоря, хващам се един път на тримесечие максимум.

п.п.2 а пържени банички, по нашия край им казваме гюзлеми.Лека й пръст на баба ми, правеше ги страхотни с ръчно точени кори.Не можах да се науча как се правят и пържат, пробвах няколко пъти, все греда.

Коментар

Аз за пръв път се сблъсках с гюзлема като дойдох в Чирпан. Даже първия път като си поръчах си мислех, че ударението е на "е", а то било на "а" и доста ми се смяха Сега не съм в Чирпан, но като се прибера другия месец ще поразпитам как ги правят.
                          Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Какво да ти кажа, уж фасулска работа, но не точно, излиза на финала.
                            Редиш на лИста сирене, яйца, мляко, щипка сода бикарбонат, кисело мляко/каквото си забъркваш за баница, според прогонена рецепта/, сгъваш на каре и пържиш в много олио/да не кажа маслена баня/.
                            Е да, ама не - моите станаха такъв мазноч, че можех да продавам олио, ако бях завинтил канелка на гюзлемите.Пробвах да изям една, попиля ме гастрита.
                            При творенията на баба ми такива откати нямаше, също ги правеше в много мазнина, ама много.Опс, сетих се нещо докато пиша, тя ги правеше в свинска мас/пак много/, дали там е ключа от палатката ?

Коментар

Макс много грешки!
                              Първо за тиганиците - тестото се прави гъсто гребваш с намазнена супена лъжица и пържиш в много мазнина.
                              Второ за Гюзлюмите - твърдо тесто, мажеш масло и сирене и сгъваш на плик, разточваш, мажеш, сирене и пак сгъваш, така три пъти и накрая разточваш и печеш на сач.
                              Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                              Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X