Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

    Здравейте,

    Оказва се, че в под-форума за храни и вкуснотии ... тема за хляб няма (с изключение на една тема преди година с няколко рецепти за машина за хляб)

    Сигурен съм, че има вещи в изкуството на печенето на хляб. Ще Ви помоля тук да споделите знанията и рецептите си при печене на хляб в домашни условия и без машина.

    И понеже напоследък се стремим да живеем по-здравословно и т.н. ...
    ще се радвам да споделите рецепти за приготвяне на ръжен и / или пълнозърнест хляб.

  • #2
    От: Ръжен Хляб ... и не само

    Явно това е от нещата които "и баба знае".. лошото е че наистина баба ни ги знае, но ние .. не много..
    Важното е че знаем, че тя го знае.

    Моля модератора да промени името на темата като добави "Търсят се рецепти за ..."
    Благодаря

    Коментар


    • #3
      От: Ръжен Хляб ... и не само

      Хляб се прави от брашно, вода, сол и мая, оттук нататък следват "фатките" на търговците и може да се набута какво ли не. Тестото трябва да е твърдо и жилаво, брашното и водата са в количество и пропорция осигуряващи точно такава консистенция. Видовете мая са безброй, съответно количеството и начина за втасване.
      Не съм сигурен дали имаш представа за наистина ръжен хляб, той няма нищо общо с боядисаните алхимии от магазина и ако трябва да се опише най-кратко: Прилича на кал, изобщо не е вкусен, а здравословността му е доста относителна и със сигурност важи за много тесен кръг частни случаи. Приказките, пословиците и поговорките за "Белия хляб" изобщо не са безпочвени и случайни. Актуалните измишльотини на презадоволеното ни общество за разните "фибри", "влакнини" и прочие, са просто евфемизми за груба несмилаема целулоза и нищо повече. Пълнозърнесто е брашното барабар с триците (точно така), ако има начин, ще почнат да ни убеждават, че още по-здравословно е зърното да се мели със сламата и както ни продават същото с триците на тройна цена, то със сламата може да е на десеторна...
      Инак, пресяваш брашното, правиш "харманче" - дупка в средата на купчинката и сипваш там вода. Маята се разтваря в малко затоплена вода и се добавя към сместа. Меси се, в процес на месенето се добавя вода, или брашно, според нуждата. Тестото, както писах, трябва да се получи твърдо и жилаво и да не лепне. Поставя се в дълбок съд да втасва. Втасването протича по-добре и е препоръчително - на топло, съда е завит и да няма течение. Като сложиш тестото, правиш посредата дупка с пръст, това е "индикаторът" за готовността му - като втаса, дупката е издута заедно със всичкото останало тесто. След това се пече, на умерено силна до силна фурна, 200-250градуса.
      Това е. И наблягай на Бял хляб!...
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #4
        От: Ръжен Хляб ... и не само

        Колега davc, брагодаря за поучителната лекция.
        Все пак темата е за рецепти, ако искаш може да споделиш с нас.
        А хляб съм правил, не е като да съм виждал само в магазина. Първоначалната ми идея беше да потърся рецепта точно за ръжените "тухли" , после видях, че в любимия форум липсва въобще тема за хляб и реших да разширя темата.

        Коментар


        • #5
          От: Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

          Не съм искал да звучи нравоучително, или пази боже назидателно (това е в приоритетите на други участници) - само изразих мнението си.
          А рецепта съм написал, това е и за ръжен, и за бял, и за типов, та и от овес, ако искаш.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • #6
            От: Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

            мда ... дотук само знания .... рецепти - 0.

            Коментар


            • #7
              От: Ръжен Хляб ... и не само

              Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
              .... рецепти - 0.
              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              ... пресяваш брашното, правиш "харманче" - дупка в средата на купчинката и сипваш там вода. Маята се разтваря в малко затоплена вода и се добавя към сместа. Меси се, в процес на месенето се добавя вода, или брашно, според нуждата. Тестото, както писах, трябва да се получи твърдо и жилаво и да не лепне. Поставя се в дълбок съд да втасва. Втасването протича по-добре и е препоръчително - на топло, съда е завит и да няма течение. Като сложиш тестото, правиш посредата дупка с пръст, това е "индикаторът" за готовността му - като втаса, дупката е издута заедно със всичкото останало тесто. След това се пече, на умерено силна до силна фурна, 200-250градуса...

              Тази пробва ли я? При мен се получава. Може да се допълни, че пресяването няма за цел толкова да се отстранят някакви евентуални примеси, а да се "разбухне" брашното, ако правиш хляб от "пълнозърнесто" брашно, то при това пресяване, триците ще се отделят - върни ги (за да си остане пълнозърнесто).
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #8
                От: Ръжен Хляб ... и не само

                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Тази пробва ли я? .
                Ами то май няма друга. И не си прав, че не е вкусен, аз например бял хляб да не видя, без да съм изкукал на тема здравословност.
                Само не знам истинско ръжено брашно откъде ще намери, питах веднъж за ръжено брашно в един хлебозавод, в който знам, че правят ръжен хляб.
                Отговориха ми, че нямат

                Коментар


                • #9
                  От: Ръжен Хляб ... и не само

                  Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Ами то май няма друга. И не си прав, че не е вкусен, аз например бял хляб да не видя, без да съм изкукал на тема здравословност.
                  Само не знам истинско ръжено брашно откъде ще намери, питах веднъж за ръжено брашно в един хлебозавод, в който знам, че правят ръжен хляб.
                  Отговориха ми, че нямат
                  ...кафе, може и преработено през еспресо машина, най-често...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Ръжен Хляб ... и не само

                    Преди да пусна тук темата съм пробвал следното -

                    пълнозърнесто и ръжено брашно 4 и половина чаши
                    вода - 2 чаши
                    1ч.л сол
                    1ч.л мед или кафява захар
                    2ч.л. зехтин
                    1ч.л. лимонов сок
                    мая (гранулирана) - 2 ч.л. - в четвърт чаша топла вода - 10 мин да шупне.

                    добявям течните съставки към течни и сухи към сухи, и после харманче, кладенче или както Ви харесва. Омесваме добре. Тъй като тестото е ръжено е ужасно лепкаво и може да е по-добре в началото да се бърка с лъжица. При месенето добавяме брашно поръсвайки, ако залепва за съда или ръцете ни.
                    След като омесим - покриваме с кърпа и оставяме на топло за около час или докато тестото стане двойно. Премесваме отново и оставяме пак за час на топло (може и завито с одеяло) отгово докато стане двойно. След това прехвърляме в намаслена и обрашнена форма или тавичка и поставяме в предварително загрята фурна. Температура - 180 градуса. Може да намажем тестото отгоре леко с вода. Пече се около час или докато се зачерви леко отгоре а кората започне да бие на кухо.
                    Тъй като това е брашно в което няма глутен, то не бухва особено много .. точно както би трябвало да изглежда ръжения хляб.

                    Това е моя скромен опит с печенето на хляб. Пробвах още 2-3 пъти и правих леки корекции в пропорциите и съставките.
                    А за тестото не берете грижа ... брашна се намират - стига да има кой да иска да меси. А щом казвате, че няма ръжени брашна, давайте рецепти за бял хляб.

                    Поздрави.
                    Последно редактирано от Slick; 04-10-10, 07:26.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

                      Ето ти базова рецепта за бял хляб, трета година в ежедневна употреба:
                      -520 гр. брашно
                      -11 гр. мая/жива, кубчето е 44 гр. и го деля на 4/
                      -1 1/2 ч.л. сол
                      -1 1/2 ч.л. захар
                      -1 с.л. олио
                      -300 мл/л вода
                      Машината на програма 750 гр. хляб и на най-силната степен за изпичане на коричката.

                      Вариации, които съм пробвал:

                      1. Когато писне, че е време за слагане на добавки/около 15 мин. след започване на месенето/, 80 гр. обезкостени и срязани на две маслини.В този случай не слагам сол.

                      2. 50/50 бира и вода-300 мл/л общо, 100 гр. сурово-пушен бекон накълцан на малки кубчета/слагам го пак като маслините, когато писне машината/.В този случай не слагам сол и олио.Слагал съм и 8-10 гр. млян чимен в началото, също се е получавал хубав хляб.

                      3. В началото още 3-4 ч.л. сминдух/зависи колко е силен/, ако нямам, вместо сол, 3 ч.л. шарена сол/зависи от солта пак, щото и тя е "шарена" откъм производители и съдържание/.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Търсят се рецепти за ръжен хляб ... и не само

                        Ръжено брашно - сто процента от ръж, може да се купи от една фирма (при разрешение, ще напиша име и адрес за София, иначе на ЛС). Понеже брашното е наистина ръжено, хляба става много зле и на машина, и "класически". След няколко опита, стигнахме до пропорция 2/1 с бяло брашно тип 500 (2/1 в полза на бялото). Чувалче 25кг струва 19,50лв.
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X