Първоначално публикуван от Венцислав Петров
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Режещ ръб на бръснач
Свий
X
-
Режещ ръб на бръснач
Предполагам неволна грешка защото бръсначите са с холоу гринд заточване, което е точно обратното на конвекс и няма как да се получи с мека подложка.О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!Тагове: Няма
-
От: Моят нож
Като добавка към горното, защото може би не съм съвсем ясен, уточнявам, че както конвекс може да е формата на цялото острие, така това може да е формата само на режещият ръб, а всичко нагоре да е с друга форма... Специално и конкретно за режещият ръб, аз алтернатива на конвекса не съм срещал, това е и големият проблем на всякакви машинни точения, които няма как да го направят. Освен това, за плавният и правилен "рез" на един нож, е важно как всичко това се простира по дължината на режещият ръб, включително и дали, колко и как се променят ъглите на конвекса по дължината на режещият ръб...
Коментар
-
От: Моят нож
И двамата имате право.Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнениеНе, няма грешка! Точно конвекс е на бръснача, но е само за самият режещ ръб. Затова и бръсначите се заточват върху каиш с няколко движения. Затова и формата на острието им е такава, ако не беше с течение на времето, нямаше да са бръсначи...
Да поясня - защото не всички бръсначи са холоу гринд.Има такива с 1/2,и такива - с хич.Тези,които са full hollow grind не са с конвекс,а flat edge.Тези,които имат 1/2 могат и така,и иначе,а третите са само с конвекс,ясно защо.
Позволих си да пиша,защото имам опит с тези неща.Бръсна само с бръсначи от...не помня колко години(т.е. поддържам си ги сам) и притежавам най-различни марки,модели и размери...
ПоздравиНе ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
Най-добрият ром е студеният ром!
Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!
Коментар
-
От: Моят нож
И ти си прав, пък и няма как да не си... Аз не съм го написал достатъчно ясно, в случая имах предвид само и единствено режещият ръб (последните 0.3мм). То и няма как да е другояче, поради това, че щом се мине на каиша освен конвекс друго няма какво да стане... Каиша е мек, потъва и прави конвекса.
Коментар
-
От: Моят нож
И още нещо съм пропуснал. Не случайно бръсначите се точат на каиш, не на камък, при това в обратната посока на рязане. Така се всъщност се прави микроразтегляне на стоманата и много тънък режещ ръб. Разбира се, той е много неустойчив, но ако сте забелязали, добрият бръснар, много редовно прекарва бръснача по каиша за да го поддържа... Не чака да се затъпи сериозно...
Коментар
-
От: Моят нож
Разбира се,че е така.Аз преди всяко бръснене му первам 15-20 пъти на 45см каиш.На камъни се точи след покупка,а после (зависи от стоманата)1 път на месец-два.С прави движения по камъка,срещу режещия ръб.Без да чертаем осморки,S-ове,7-ци...или други фигурки,както учат някои спецове.И точно както казваш,изисква много редовна поддръжка,дори и да не се използва,особено карбоновите.Верно,че е разправия и бръсненето не е светкавично,но пък кефа е голямПървоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнениеИ още нещо съм пропуснал. Не случайно бръсначите се точат на каиш, не на камък, при това в обратната посока на рязане. Така се всъщност се прави микроразтегляне на стоманата и много тънък режещ ръб. Разбира се, той е много неустойчив, но ако сте забелязали, добрият бръснар, много редовно прекарва бръснача по каиша за да го поддържа... Не чака да се затъпи сериозно...
Нито с пет,нито с двадесет и пет ножчета самобръсначка може да обръсне толкова гладко и най-важното - хигиенично.Особено ако се ползват качествени материяли - кърпа,сапун,четка,бръснач и автършейв...Няма такъв кеф
Но и това,както и точенето с камъни,за някои е рутинно действие,за други е нещо,изискващо факирски дарби и губене на време...
Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
Най-добрият ром е студеният ром!
Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!
Коментар
-
От: Моят нож
Добре де , примерно при мен , кожения каиш не ми дава нищо друго освен мекота на ряза . Пояснявам , като наточа бръснача на камък и т.н., два кайша или стропа , последния със хром оксид и имам вече агресивна острота , достатъчна за бръснене . От този момент на татък , не съм забелязал колана да добавя острота на бръснача , а само мекота при рязането . Даже , ако кожата на каиша не е хубава или объркаш и отпуснеш малко повече каиша и се получава обратен ефект , леко затъпяване . Същото се получава и при хубав каиш , ако не си го загрял и размекнал , а веднага почнеш на него . Аз даже , след разтъркване , отпускам каиша по свободно, и със гърба на бръснача - гръбнака , или облата част, търкам колана няколко пъти , за да го омекоти и загрее .
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар