Здравейте колеги, занимавам се с пчеларство от известно време, хоби, което ми остана като наследство. Инвентара ми е сравнително старичък, останало от прадядо ми, с някои обновления. Та да пристъпя по-директно към въпроса. След последните две сравнително пагубни години за повечето пчелари из България, останах с 4 кошера. Реших да подновя празните, като започна от най-старите. Обелена боя, разковани летви и дъски, изгнили крачета и т.н. Та взех първия и с флекса с накрайник-шкурка позагладих, свалих остатъците от боя, позаковах някой пирон, някоя летва. Съжалявам, нямам много снимков материал, но за придобиване на представа:

След консултаци с един стар пчелар, той ми предложи като бюджетен вариант импрегниране с горяло масло, доста се чудих, знам, че се импрегнира дървения на стари къщи с горяло масло, но за кошера бях малко скептичен, защото все пак си е моторно масло. Той ме посъветва, да намажа кошера, да изчакам 2 седмици да дръпне хубаво, а след това с боя отгоре. Все пак един от кошерите го обработих с маслото и го оставих да съхне:

Та искам да се допитам до повече опитни пчелари, удачно ли е да продължавам и с другите кошери или не е оправдан риска? Благодаря предварително на всички споделили мнение.
След консултаци с един стар пчелар, той ми предложи като бюджетен вариант импрегниране с горяло масло, доста се чудих, знам, че се импрегнира дървения на стари къщи с горяло масло, но за кошера бях малко скептичен, защото все пак си е моторно масло. Той ме посъветва, да намажа кошера, да изчакам 2 седмици да дръпне хубаво, а след това с боя отгоре. Все пак един от кошерите го обработих с маслото и го оставих да съхне:
Та искам да се допитам до повече опитни пчелари, удачно ли е да продължавам и с другите кошери или не е оправдан риска? Благодаря предварително на всички споделили мнение.
Коментар