Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Импрегниране с горяло двигателно масло

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Импрегниране с горяло двигателно масло

    Здравейте колеги, занимавам се с пчеларство от известно време, хоби, което ми остана като наследство. Инвентара ми е сравнително старичък, останало от прадядо ми, с някои обновления. Та да пристъпя по-директно към въпроса. След последните две сравнително пагубни години за повечето пчелари из България, останах с 4 кошера. Реших да подновя празните, като започна от най-старите. Обелена боя, разковани летви и дъски, изгнили крачета и т.н. Та взех първия и с флекса с накрайник-шкурка позагладих, свалих остатъците от боя, позаковах някой пирон, някоя летва. Съжалявам, нямам много снимков материал, но за придобиване на представа:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:28946127_10215780327166977_2023925835_o.jpg
Прегледи:1
Размер:159.4 КБ
ID:6144388
    След консултаци с един стар пчелар, той ми предложи като бюджетен вариант импрегниране с горяло масло, доста се чудих, знам, че се импрегнира дървения на стари къщи с горяло масло, но за кошера бях малко скептичен, защото все пак си е моторно масло. Той ме посъветва, да намажа кошера, да изчакам 2 седмици да дръпне хубаво, а след това с боя отгоре. Все пак един от кошерите го обработих с маслото и го оставих да съхне:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20180321_174827.jpg
Прегледи:1
Размер:494.4 КБ
ID:6144389
    Та искам да се допитам до повече опитни пчелари, удачно ли е да продължавам и с другите кошери или не е оправдан риска? Благодаря предварително на всички споделили мнение.

  • #2
    От: Импрегниране с горяло двигателно масло

    Съвременните масла, даже и най-евтините, имат такива чудесии в тях, че аз лично се отнасям резервирано към идеята. Преди 50 години може и да е било относително смислен начин. Това го казвам като химик, от пчеларство и дърводелство слабо разбирам.

    И още: как точно смяташ да боядисаш дърво, покрито с "несъхнещо" масло?

    Коментар


    • #3
      От: Импрегниране с горяло двигателно масло

      "Горелите" имат още повече чудесии в тях.

      С уговорката че и аз не разбирам, не знам как това би се отразило на пчелите и проуктите им. Струва ми се че нещо като ленено масло или ленен безир би-било по-смислено решение.
      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

      Коментар


      • #4
        От: Импрегниране с горяло двигателно масло

        Ами дали е по-вредно от блажната боя, с която са били боядисани преди това, с която и възнемарявам да покрият, предполагам че ще хване върху маслото, а и за две седмици би трябвало да "дръпне" в дървото.

        Коментар


        • #5
          От: Импрегниране с горяло двигателно масло

          Блажната боя е предназначена да боядисва предмети, които имат контакт с хората. Тя е вредна само докато съхне - и не много. После можеш да приготвяш храна върху боядисаното.

          На маслото на етикета пише да се работи с ръкавици, да се избягва контакт, има инструкция какво се прави като ти попадне на кожата или другаде, ... а като поработи в двигателя съставът му с нищо не се подобрява.

          Коментар


          • #6
            От: Импрегниране с горяло двигателно масло

            В една голяма търсачка пишеш -- боя за кошери , и там има много за четене. С поздрав Борето

            Коментар


            • #7
              От: Импрегниране с горяло двигателно масло

              Божеее,
              Хората правят биологично чисто пчеларство, ти искаш да мацаш кошерите с горяло масло? Виждал съм в по-големите хипермаркети, че продават бои специално предназначени за пчелни кошери, на водна основа са и може да се налага по-често, но все пак...
              Отделно от познат знам, че бърка някаква био смес, която както колегата по-горе каза, че съдържа някакво ленено масло ли какво беше, ако се интересуваш ще питам. Не си трови пчелите и себе си...

              Коментар


              • #8
                От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                Блажна боя, горяло масло ... ти всъщност сигурен ли си, че искаш да се занимаваш с пчеларство ?!

                ... с тоя подход спокойно можеш да продаваш два-три пъти повече "мед" отколкото ще произведеш от пчелите.

                P.S. Имам приятели пчелари, и смея да твърдя, че това е философия, а не бизнес тип "СвИне за мЕсо".
                ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

                Коментар


                • #9
                  От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                  Дано не попадам на мед от тоя кошер.
                  Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

                  Коментар


                  • #10
                    От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                    Благодаря за съветите, но въпроса ми беше специално за имрегнирането с масло, иначе съм наясно със боите на водна основа, специалните импрегнанти, сместа на ленено масло и восък, безир и т.н., въпроса опира до средства. Желание има, но не става само с него за съжаление Просто събирам повече за и против, надявах се че може във форума да има някой от по-старите поколения пчелари, които да са го правили, чували че някой го е правил и не е имало проблем, чували че някой го е правил и е имало някакви проблеми. В нета не пише много точно по този въпрос и затова питам.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                      Това е хоби, както уточних по-горе по наследство, не го правя за бизнес, както и да е, благодаря за мненията, било то стойностни или не.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                        Първоначално публикуван от Mwb Преглед на мнение
                        . След последните две сравнително пагубни години за повечето пчелари из България, ..
                        Това категорично не е вярно.
                        Съветвам те когато говориш със стар пчелар, винаги да имаш едно наум. Верно, за теб и за мен е хоби, но доскоро пчеларството беше занаят, и като такъв - се краде. Горяло масло или грес се ползват и понастоящем за краката /и аз ползвам/, но нагоре - не. От 20 години, поне, нито съм чувал, нито виждал такава практика. Преди 4-5 години у пчеларския форум някой от начинаещите беше повдигнал въпрос за импрегниране тип жп траверси /креозот-пирозот/, насмляхме го по устав. Съветвам те тая дървения която е наядена директно да я бракуваш от пчеларството /пълна е с патогени/ и, макар че става за кучешка колиба, цветарник, капан за рояци - по-добре директно в огъня. Старото, което е здраво, първо обгаряш хубаво с горелка, стържеш с шпакла, като искаш може и да си го китосаш и тогава го минаваш там с безири или ленени масла и от тоя тип. Има варианти с импрегнация /едновременно и дезинфекция/ потапяне в горещ парафин или восък /има клипове в тубата/ но това са маниащини и няма смисъл. Освен ако не те кефи де.
                        Най-добре лека полека си обновявай инвентара. Ако имаш въпроси, питай. Успех!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                          jordanov sv, изключително много ти благодаря за отговора. Точно на такива коментари се надявах, градивни. Адмирации. Значи вече отпада маслото, един кошер зян, но риска си е риск. Мога да се опитам да изшлайфам слоя масло, но не вярвам да се получи. Какво имаш предвид под наядена, от дървояда ли? Те повечето са със здрава дървесина, но излющена боя и поразхлопани дъски и най-интересното е, че най-силното ми и здраво семейство е в най-порутения кошер, където се хвана като рояк само, този кошер беше подготвен за бракуване, но вече 3-та година го обитават и не смея да ги местя, защото съм на принципа да не правя интервенции, където всичко е наред.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                            Не се шашкай. Колкото и да им разбираме, пчелите винаги ще намерят начин да ни изненадат.
                            Тоя омасления що да е зян, оставяй го някъде да го пече слънцето, па нататък ще му мислиш. Наядената дървесина - точно тая от дървояда, да - щом е тръгнал веднъж, няма спасение. Ако е от вътрешната страна, пчелите ще го оправят, но ако е отвън просто няма смисъл да влагаш ресурс в него. По принцип краката, дъната, някоя дъска може да си ги смениш... Ама като погледнеш как е, по-добре си вземи дървен материал или готово дюшеме и си сглоби нещо сам. Иначе тия коруби както казах и напред и както и ти вече си го видял - за капани стават и то без твоя намеса. Колко по е наклепан и омазан извътре с прополис, толко по ги привлича. Имал съм го същия, навремето като почнах с два дванайсетака, сигур бяха 40 годишни. Ремонти и т.н., единият като му дойде времето баща ми го разби, другия ми дожаля, че беше и бяло боядисан и го оставих под един бор, като декорация, еми след две седмици бяха вътре, хаха. Хубаво е обаче после да си ги прехвърлиш в чист, спретнат, стегнат сандък, с точни размери. Капаци, магазини, всичко да си пасва. Да ти е лесно и на тебе, па и на тях.

                            П.п. Даже както е станал тъмен, нищо чудно и да им хареса. Миризмата мисля че не е страшна. Правил съм си кошери от военни сандъци дето са били при мен няколко години/имали са фумигация някаква/, абсолютно никакви проблеми, въпреки че преди години доста колеги бяха скептични по въпроса. Да не казвам, че и хранилки за зайците съм правил от таквиз дъски - гризат ги, па смъртност нулева.
                            Последно редактирано от jordanov sv; 22-03-18, 15:50.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Импрегниране с горяло двигателно масло

                              Сега ти разгледах снимките на спокойствие, нищо му няма на сандъка. Три сантима дебелина има ли? Един месец на слънце и никви бои, никви лакове не му трябват че да изкара още десет години. Вътре не си го мазал предполагам?, ако не си го обгарял - обгори го преди да го заселиш, но внимавай пък да не го подпалиш. Моторното масло няма как да е добра практика на днешно време все пак, но нищо чудно тая химия дето е отвънка да е като захарно петле сравнено с отровите дето някои профита, па и не само вкарват вътре при пчелата. Макар и пчелините им да са като от картинка...

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X