Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да я отпочна с пчелите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да я отпочна с пчелите?

Привет!
    Ето и как нателвам рамките и аз, но да предупредя, че ползвам 96-100 грамови основи...
    Значи магазинни рамки имам, но плодниковата съм я нателил сега с каквато тел имам в къщи...просто, за да ви покажа...
    Винаги нателвам рамките с по пет тела...от повече няма смисъл...пък и се сменят през 3-5 години плодниковите рамки...винаги опъвайте добре теловете на рамките е китара няма да стане, но се старайте...
    На плодниковите теловете са хоризонтално, а на магазинните вертикално...
    Моля обърнете внимание на това издълбаното по средата на горната летвичка на плодниковата рамка именно там влиза горния край на основата на около 2-3 милиметра и предпазва от слепване на съседни пити, пък и пчелите захващат веднага основата в горния край към рамката...
    Стремете се основата да е максимално към страничните летвички...е за горния край ви казах...
    Скобички и тем подобни глупости отдавна не ползвам...няма смисъл от тях...направо пробивам летвичките...
    Още веднъж ви напомням да ползвате 96 грамови основи е малко по скъпичко е, но пък вие ще сте по спокойни...абе около 30 или 40 лева на година няма да ви объркат...
    Когато вадите мед задължително въртете по 10 пъти питите от едната страна, след това обръщате и въртите къмто 55-60 пъти от другата, отново обръщате питата и въртите от първата страна...въртите внимателно и равномерно така ще ви се късат по малко пити...абе и при мен стават инфекции с накъсването на пити ... и да остане медец по питите нали гледате чили...е те чилите ще си го оберат...
    Ако имате озахарен мед по питите го разпечатвате и напръсквате със вода...абе пулверизирате с фъшкало...аз ползвам такова от препарат за стъкла...като свърши материала за джам измивате фъшкалото добре и си го пълните с чиста вода...
    След като пулверизирате питата с озахарен мед с вода слагате питата зад пределната дъска да си оберат медеца...
    Когато подхранвате стремете се в кошера да нямате пити зад пределната дъска...инстинкта на пчелите е да събират мед и те трупат всичко до което се доберат...така че уж храните, но те стоят полугладни и трупат извън гнездото зад пределната дъска...
    Същото при обилен медосбор не трябва да оставате пити зад пределната дъска и да имате магазин на кошера...пчелите се объркват и пълнят първо зад пределната дъска и после слагат в магазина...така зад пределната дъска излиза че гледате лежаци...не е фатално ама си хванете тертипа...
    Щях да забравя снимките...поствам ги...
    Остана да наложа основа на плодниковата рамка, за да ви стане по ясно...
    Нещо се обърка фотосесията...ще помоля накой с модераторски права да оправи кашата...
    Успех...
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0175.jpg
Прегледи:1
Размер:46.6 КБ
ID:5292012Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0178.jpg
Размер:60.9 КБ
ID:5292013Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0180.jpg
Размер:28.6 КБ
ID:5292014Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0182.jpg
Размер:50.0 КБ
ID:5292015Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0181.jpg
Размер:26.8 КБ
ID:5292016Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0179.jpg
Размер:36.6 КБ
ID:5292017Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0177.jpg
Размер:53.7 КБ
ID:5292018Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0171.jpg
Размер:79.8 КБ
ID:5292019Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0173.jpg
Размер:45.4 КБ
ID:5292020Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0172.jpg
Размер:56.3 КБ
ID:5292021Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0174.jpg
Размер:30.3 КБ
ID:5292022
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0182.jpg
Размер:50.0 КБ
ID:5292015Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0178.jpg
Размер:60.9 КБ
ID:5292013Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0181.jpg
Размер:26.8 КБ
ID:5292016Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0180.jpg
Размер:28.6 КБ
ID:5292014Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0179.jpg
Размер:36.6 КБ
ID:5292017
    Последно редактирано от hun_ter; 27-07-11, 00:19. Причина: Допълнение...
    Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
    .................................................................................................
    Е. Абу

Коментар

Хун-тер, благодаря за разясненията.

Ми моите телове са доста изпънати, като струна на китара , даже леко свиват долната летвичка в средата. Като ги опъна леко с пръст и правят дзън-дзън
      Имам и аз няколко рамки така с канал на горната летвичка, но не се възползвах от него. Повечето от рамките ми са запоени с поялника в горния край, т.е. восъчната основа трябва хубаво да опира в дебелата (горната) летвичка и леко леко с върха на поялника само лекичко разтопявам восъка, колкото да захване за летвата - вече не ми се свличат основите. Свлечените са тия, дето съм ги слагал в началото, които не ги запоявах, защото не знаех, че може да стане така Така или иначе пак си ги шпоря основите.

А за късането на основите при ваденето на мед, и въобще ваденето на меда при мене:
      първата основа я скъсах, защото това беше и първата рамка, която тръгнах да разпечавам сам с вилицата, комшията само ми показа на една и после аз сам Сложих я в една тава, и тръгнах да разпечатвам, обаче по едно време се усетих, че рамката не стои на цялата си страна, ми само на единия ъгъл, при което се изкриви, т.е. правоъгълника стана леко на ромб, и затова стана скъсването. Викам карай и я издъвкахме цалата почти
      При другите вече внимавах, но 2-3 пък се процепиха леко при центрофугирането, много пълни бяха, а и крехки. Но тяк така леко цепнати си ги върнах в кошера, те ще си ги залепят гадинките предполагам.
      Първо въртя центрофугата около 30 пъти, но по-лекичко, после обръщам рамката, въртя още 30 пъти пак не много силно, после пак обръщам и въртя пак 30 пъти, но по-силно, така леко да се затресе "пералнята". Така ми каза комшията, не знам правилно ли е. Та може би с 2 до 3 обръщания максимум и готово.
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Превет!
        Със шпорчето задължително и аз на няколко места на ред залепям ленти...нарязвам си някоя основа на лентички широки осоло сантиметър...притискам ги леко с пръст...на плодниковите примерно по пет на ред пък на магазинните по две...
        Ако се сетя трябва да покажа на снимка...
        Не се притеснявай те магазинните така се пукат, но ако не е много не е фатално...пчелите си ги залепят пак...
        Аз по принцип избягвам да въртя магазинни рамки ама понякога се налага както при теб...
        Запомнете на рапицата меда от плодника трябва да се извади...не е хубаво пчелите да зимуват със него...
        Не гълтайте вощината, че на сутринта излизат направо свещи...
        Избягвай да се тресе центофугата...чак от такова въртене няма смисъл...пчелите и те хубав народ бря и да остане медец ще си го оберат от питата...
        Успех...
        Последно редактирано от hun_ter; 27-07-11, 17:40. Причина: Допълнение...
        Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
        .................................................................................................
        Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
          Превет!
          Със шпорчето задължително и аз на няколко места на ред залепям ленти...нарязвам си някоя основа на лентички широки осоло сантиметър...притискам ги леко с пръст...на плодниковите примерно по пет на ред пък на магазинните по две...
          Ако се сетя трябва да покажа на снимка...
          Не се притеснявай те магазинните така се пукат, но ако не е много не е фатално...пчелите си ги залепят пак...
          Аз по принцип избягвам да въртя магазинни рамки ама понякога се налага както при теб...
          Запомнете на рапицата меда от плодника трябва да се извади...не е хубаво пчелите да зимуват със него...
          Не гълтайте вощината, че на сутринта излизат направо свещи...
          Избягвай да се тресе центофугата...чак от такова въртене няма смисъл...пчелите и те хубав народ бря и да остане медец ще си го оберат от питата...
          Успех...
          Ъъ, чакай да направя едно уточнение, че май забравих ... - вадих мед от ПЛОДНИКОВИ рамки, не от магазинни.
          Сложих няколко магазина, ама той слънчогледа бързо премина и въобще не можаха да ги започнат дори магазинните и миналата седмица ги махнах.
          Така че вадих мед от плодникови Дадан Блат и от малко многокорпусни.
          Пак да кажа, наложи се да извадим малко мед, защото бяха взели да тъпчат всичко с медец и на някои рамки почти нямаше място за пило

Сега в събота ще ги отворя пак да видя какво е дереджето, а и най-малкото баш в моя кошер имах за смяна няколко рамки с паднали пити, до които те още не са стигнали. Кошера е мой , защото е единия от двата от дядо ми, и рояка лично аз съм си го хващал

1-2 рамки направо восъка изпопада и го събрах в една тава, част от него издъвкахме, но восъка го плюем накрая
          А на 1-2 рамки само леко се пропука восъка, мисля, че ще си го лепнат без проблем.

Казваш, че избягваш да въртиш магазинните рамки, ами как им вадиш меда?
          За центрофугата още не разбирам, въобще за пръв път се докоснах до такова нещо, и комшията (който е опитен) каквото ми каже, това правя ... горе-долу поне
          Аз също бих им оставил медец по питите, ама комшията вика "а, върти още, много са тежки още питите" ...

Рапичен мед нямаме грам, тъй като рояците ги хващахме след рапицата като се замисля.
          Би трябвало да е малко акациев, малко евентуално от поляните, но основно слънчогледов.

Сетих се по повод "рекетирането" на пчелите
          Също като при кравите - кравата била давала мляко - тя НЕ дава мляко, ние си го взимаме насила
          Така че и пчеличките ги доим
          Но и при двете ако не вземеш млякото и меда, после лошо за животинките
          Hristo Draganov

Коментар

За обтелването, задължително слагам и два хоризонтални тела на магазинните рамки и три хоризонтални на плодниковите.
            Виждам как връзваш края на тела, по-лесно е и по- добре с кабърче, забиваш го до половината, навиваш тела, дозабиваш го и късаш тела с усукване. На плодниковите рамки кабърчето е от долу, на тънката летва, а на магазинните отгоре, това за да не пречат за обиране на восъка.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
              За обтелването, задължително слагам и два хоризонтални тела на магазинните рамки и три хоризонтални на плодниковите.
              Виждам как връзваш края на тела, по-лесно е и по- добре с кабърче, забиваш го до половината, навиваш тела, дозабиваш го и късаш тела с усукване. На плодниковите рамки кабърчето е от долу, на тънката летва, а на магазинните отгоре, това за да не пречат за обиране на восъка.
              И аз така го увивам тела - гледам на купешките вместо кабърче използват пиронче.
              Аз, както съм показал горе на "карикатурата" , слагам 4 вертикални и 2 хоризонтални тела на плодниковите рамки.
              На магазинните също 4 вертикални и пак 2 хоризонтални - разхода на тел е по-голям, ама да се презастраховам - все пак съм новак
              Hristo Draganov

Коментар

При мен има по 3 или 4 хоризонтали тел на плодниковите и 1 до 2 на магазинните. За да не се свличат правя друго - горната летва има нут (канал) от долната си страна. Новата основа влиза "на зиг-заг" през теловете и влиза в канала на горната летва. После с токоизправител (една бобина) слагам електродите в двата края на всеки ред тел. Телта се нагрява и се врязва в основата. Ако се налага някъде натискам с ножче за да се "впие" по-добре телта в основата. И най-важното - там където основата влиза в канала на горната летва заливам със стопен восък на по две - три места от всяка страна. Само трябва да нацелите темперетурата на стопения восък да не направи дупка в основата.
                По този начин си до сега не съм имал никога свличане на основа.
                Лек ден и много мед!
                Don't hunt IF you can't kill
                първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Привет!
                  Приятели те такъв проблем имам...
                  Значи имам един нуклеос населен с хчили, обаче точно там идва проблема...
                  Постоянно трепят майката да им.......майката......
                  Значи преди месец хванах едно ройче на село...взех рамка с прясно пило, натрих с маточина и мед нуклеоса и ройчето хоп влезна...дотук добре, но мъките почнаха когато реших да сменя майката...правя всичко както трябва...затварям новата майка в клетка, напръскам ги обилно с медена вода и ракия слагам рамка със прясно пило, която взимам от съседно нуклеосче, обаче тия трепят готовата майка, а и не си пускат маточници...
                  Взех да мисля, че им харесва да ги пръскам с ракия...ко алкохолици ли ще ми стават...става вече трета майка от мойте трепят...
                  Сега вали дъжд в Добрич та дано се стреснат...иначе са си кротки, ама посредната майка им направих врътка...
                  Истърсих ги пред нуклеоса ги оставих гладни и без рамки...прибраха се веднага, а на втория ден им сложих медени рамки без пило и майката в кошара...
                  Утре ако не вали ще ги погледна и ще пиша...
                  За по незнаещите пръскането с алкохол(в случея ракия) и медена вода се прави за да се оеднакви миризмата на новата майка и пчелите...пчелите почват да се ближат една друга, заради медената вода, нахакват се като змейове от ракията и хоп миризмата им е еднаква, но трябва да напръскате и новата майка...защото в кошарата винаги има и нейни пчели, за да я обгрижват...
                  Те такъв случай за първи път имам...пък мойте майки са си хубави...до сега никой не се е оплакал от тях, аз пък най малко ще се оплача...кротки, работят снасят ама ха де...не я щат и туй то...
                  Успех...
                  Последно редактирано от hun_ter; 11-08-11, 16:25.
                  Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                    Ъъ, чакай да направя едно уточнение, че май забравих ... - вадих мед от ПЛОДНИКОВИ рамки, не от магазинни.
                    Сложих няколко магазина, ама той слънчогледа бързо премина и въобще не можаха да ги започнат дори магазинните и миналата седмица ги махнах.
                    Така че вадих мед от плодникови Дадан Блат и от малко многокорпусни.
                    Пак да кажа, наложи се да извадим малко мед, защото бяха взели да тъпчат всичко с медец и на някои рамки почти нямаше място за пило

Сега в събота ще ги отворя пак да видя какво е дереджето, а и най-малкото баш в моя кошер имах за смяна няколко рамки с паднали пити, до които те още не са стигнали. Кошера е мой , защото е единия от двата от дядо ми, и рояка лично аз съм си го хващал

1-2 рамки направо восъка изпопада и го събрах в една тава, част от него издъвкахме, но восъка го плюем накрая
                    А на 1-2 рамки само леко се пропука восъка, мисля, че ще си го лепнат без проблем.

Казваш, че избягваш да въртиш магазинните рамки, ами как им вадиш меда?
                    За центрофугата още не разбирам, въобще за пръв път се докоснах до такова нещо, и комшията (който е опитен) каквото ми каже, това правя ... горе-долу поне
                    Аз също бих им оставил медец по питите, ама комшията вика "а, върти още, много са тежки още питите" ...

Рапичен мед нямаме грам, тъй като рояците ги хващахме след рапицата като се замисля.
                    Би трябвало да е малко акациев, малко евентуално от поляните, но основно слънчогледов.

Сетих се по повод "рекетирането" на пчелите
                    Също като при кравите - кравата била давала мляко - тя НЕ дава мляко, ние си го взимаме насила
                    Така че и пчеличките ги доим
                    Но и при двете ако не вземеш млякото и меда, после лошо за животинките
                    Привет!
                    Пак съм объркал...
                    Става въпрос за плодникови рамки...
                    Извинявай...
                    Уточнявам, че избягвам да вадя мед от плодникови рамки...
                    Още едно уточнение на рапицата обаче се налага...няма как...иначе остава пък пчелите не го консумират зимата...
                    Успех...
                    Е. Абу

Коментар

Привет!
                      Проблемацията е решена...
                      Днес бях на пчелина и погледнах ройчето...освободи ли са майчето от кошарата, гледам, че е снасяла на празните килийки вътре и вън от кошарата...днес си въртеше дупето и продължаваше да снася, а пчеличките си я обгрижваха добре...
                      Явно ройчето съм го хванал малко преди да е станало търтовка...за това са трепели другите майки...ама след стреса да ги изтърся пред съндъчето и да ги държа гладни са се оправели...
                      Успех...
                      Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                        Ехеее , струва ми се, че повечето мнения от предната страница трябва да се прехвърлят в другата тема "Към пчеларите", тая тука не е ли за аматьори
                        Какви маркирания, какви чудеса, дайте да говорим на български моля

Сега в събота хубаво че дойде един приятел, дето ги разбира нещата, отворихме всичките 10 кошера последователно, и се оказа, че спешно трябва да вадя малко мед, защото мухичките бяха взели да пълнят всички плодникови пити с мед, и почти нямаше място за пило ... Набелязахме с молив съответните рамки, и в неделята вадихме мед при комшията. Ние още нямаме центрофуга, защото тази година не се канехме да вадим мед
                        По груби сметки може би има към 20-25 кг мед, разбирачите казаха, че е слънчогледов
                        От всички кошери без два само (там са слабички рояците) извадих от по 2-3 рамки мед. При разпечатването на питите 2-3 рамки се разпаднаха, много крехки се оказаха, на тяхно място сложих нови рамки с нови восъчни основи с идеята да правят пило там

Хубаво, че дойде тоя приятел, за да видя кое е мед, кое е пило, кое е клетка с търтей, и т.н.
                        Я по-добре ЗАпочни. С Отпочване няма да стане...

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                          Я по-добре ЗАпочни. С Отпочване няма да стане...
                          Ооо, аз съм я ЗАпочнал работата с пълна сила още от пролетта - и като доказателство тия дни ще кача малко снимки от вчерашното преглеждане на пчеличките
                          Хем да ви питам - единия кошер беше здраво нападнат от мравки, за щастие само отгоре между капака възглавницата - овладяхме положението, но как за в бъдеще да избегна подобни "набези" ...

П.П. Колегата Юпи (автора на темата) щеше да я ОТпочва, ама какво направи, сигурно е много зает с пчелите, затова не пише
                          Hristo Draganov

Коментар

Не съм пчелар, ама ... ще ти кажа какво съм виждал против мравки ....

Краката на кошера са сложени в консервени кутии ..... а вътре ... нафта.

Дали е правилно .... ще кажат колегите .....
                            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                              Не съм пчелар, ама ... ще ти кажа какво съм виждал против мравки ....

Краката на кошера са сложени в консервени кутии ..... а вътре ... нафта.

Дали е правилно .... ще кажат колегите .....
                              Точно това смятах и аз да направя, но не знам тая нафта да не им мирише на пчелите ...
                              Кошера в момента няма крака (така ги продават), смятам да му сложа за да го повдигна едни 20-ина см от земята и крачката в кутии или капачки.
                              Всъщност то това ще е временна мярка, тъй като наесен като ги зазимя ще ги местя с 10-15 м по-настрани, а там надявам се мравки да няма.
                              Сега проблема идва от една круша наблизко, в която се оказа мравките живеят ...
                              Ще пусна снимка тия дни.
                              Hristo Draganov

Коментар

Хм, като се начетох на четенето и то взело, че му минало времето, тъй че практиката остава за догодина. Така де, теоретичната подготовка би ме избавила от доста практически проблеми (надявам се). Относно мравките и други нелетящи твари четох, че се слагат лепящи ленти по краката на кошера.
                                Относно меда обаче има някой въпроси ... например, рапицата е 100% генно модифициран продукт. Следва ли от това, че медът от рапица е генно модифициран продукт? Мамка му и въпрос, нали? Има и други в тая насока и то, бая ....
                                Освен това, не е ли редно първо да посадя неща, цъфтящи по определено време, за да осигуря пълноценна паша на "чилити" през цялата година. Сега проучвам колко горе-долу квадратни метри с какви цвекя, дървя и хрести ще е най-удачно да засадя. Че покрай това ще знам и къде бръмкат любимците. Пък от тук идват едни въпроси - няма ли съседските хлигани да додат и те унас ... въобще, чета още основните работи.
                                Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                                0888 315 794
                                LZ1UPI
                                A1 (Rh+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X