Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да я отпочна с пчелите?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Как да я отпочна с пчелите?

    Покрай няколко други теми, реших и аз да се пробвам да понауча нещо за пчелите и пчеларството и да си отгледам поне няколко кошера. Ще си призная, че до сега не съм се доближавал до тази тематика, тъй като баща ми е смъртно алергичен към ужилването им, а и моя роднина почина от ужилване на пчела. Така де, мисля, че му дойде времето и на това знание, да бъде придобито и научено. Ще започна с това което имам, защото е почти нищо, пък очаквам от вас да добавите какво ще ми трябва като за начало, пък и за после. Надявам се да стане една полезна тема. И така:
    Имам няколко места (разбирай парцели в и извън населени места - не знам кое е по-подходящо), на които мога да позиционирам един-два, та до няколко стотин кошера дори (зависи доколко ще съм впечатлен от "новата играчка" ).
    Имам желание да се пробвам и със сигурност имам желание да прочета, науча, видя, пипна и направя. Книжките са ясни, но авторите обикновено пишат за нещата по-небаш някак. Имам предвид, че ми разказват така, все едно вече отдавна знам какво е пило и зрял маточник... Идея си нямам. Да, мога да прочета дефинициите, ама как се държат тия неща в действителност, какво поведение има рояка, като го тръснеш, какво аджеба значи да "тръснеш рояка", това плетеното с отвора нагоре или надолу се слага, като "носиш рояк" той не ти ли е..ва м..та? Въобще, аз като трябва да съм екипиран, с каква екипировка, от къде, има ли надеждна нашенска и ненадеждна китайска? Ако е така, в китай пчели не гледат ли .....
    Така де, имам място, желание и куп въпроси. Да започна с първия : От къде и как да започна?
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

  • #2
    От: Как да я отпочна със пчелите?

    и за мен би било интерестно да науча ка става меда
    Живей всеки ден така все едно ти е последен, защото рано или късно ще се окажеш прав
    :D

    Коментар


    • #3
      От: Как да я отпочна със пчелите?

      Здрасти колега Юпи

      Преди месец два и ние бяхме абсолютно на твоето дередже - искахме да "завъдим" 3-4 кошера, за лични нужди, но понятие нямахме как, защо, колко и откъде
      На село имаме един комшия, той се занимава много време с пчели, та той ни е мастър Йода тъй да се каже
      Но иначе в Интернет има мнооооого маТриал относно начинаещите пчелари, има и много книжки по въпроса (вярно, по принцип книгите за написани на малко по-висок стил, сякаш отдавна се занимаваш с това, но има и такива на разбираем за нас език).
      По принцип жена ми чете книжките и в нета, пък аз съм повечко по практиката Та лично на мене не са ми ясни много неща, но се надявам полека лека да се научим.

      Чети тази тема:
      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?t=121219

      в този мой пост (№ 20) съм обяснил как гепваме рояците и какво ги правим после:
      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...27#post1564827

      а ние си купуваме нещата оттук - http://pchelar.com/ , но просто можеш да ползваш сайта за инфо, цени и т.н.

      Като за начало накратко какво ти трябва:

      1. 1-2 тръвни (плетени) кошера - за да си хванеш рояци (като имай предвид, че те май още малко ще се роят и после няма), така че нямаш много време;


      2. Нормални кошери (колкото искаш вече) - прочети за тип Дадан Блат, тип "многокорпусен" и т.н. Чел съм, че не е хубаво да имаш много различни по тип кошери (рамките са различни, всичко им е различно), но при нас така се получи, че имаме 6 Дадан блат-а и 2 многокорпусни ...
      Каквито и да са кошерите (особено пък ако са стари ползвани) задължително отвътре се обгарят с горелката

      3. Пушалката е задължителна (това дето ги опушваш), много помага в доста случаи;


      Като "гориво" за нея може да ползваш изсушени кравешки акота (миришат малко кофти), или ние си купихме едно като брикети, но е пресовани дървени трици, и я палим с кубчета сух спирт;



      4. Екипировка - аз ползвам такова було:


      а жена ми си взе цял гащеризон + ръкавици:




      като ръкавиците стигат до лактите.

      Ако не цял гащеризон, можеш да си вземеш само було (като на първата картинка) + ръкавици, и да се обличаш с дълги гащи и дреха с дълъг ръкав и по възможност с ластик на ръкавите.

      5. Четка за "смитане" на пчелите - и тя помага много, и се ползва в някои случаи вместо пушалката:


      6. Рамкоповдигач - тия гадинки залепват рамките една за друга, както и за корупса на кошера - горе-долу със същия успех може да ползваш един обикновен кухненски нож



      По-късно ще допълня още, че имам малко работа сега
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

      И аз искам България чиста ! ! !

      Коментар


      • #4
        От: Как да я отпочна със пчелите?

        Дядо ми гледа от дете кошери. Помагал съм му като бях по-млад и зелен(и по близо до него през ваканциите).Беше ми много интересно. Пушилката е задължителна, но внимавай какво слагаш вътре. Слага се полуизгнило дърво или пархан. Спомням си как "открехнах" дядо ми на фокуса да прави пушек с димки от амониева селитра (това беше във времената ми на бесен пъпчив тинейджър). Много пушек трябва когато се ловят диви рояци, а много пушек от амониева селитра може да убие много пчели за отрицателно време...
        Идеята да оставиш няколко кошера на необитаема поляна не мисля, че е най-добрата. Пчелите ходят на "паша" до 3 километра от кошера си, така че е възможно да си ги държиш на двора на вилата, а те ще си намерят какво да събират. Намери някой дядо пчелар наоколо и той с радост ще ти разкаже повече отколкото има изписано по книгите. Ако искаш и до моя мога да те заведа, стига да не те притесняват 150 км Успех с начинанието
        LZ1DWW

        Коментар


        • #5
          От: Как да я отпочна със пчелите?

          Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
          Покрай няк... От къде и как да започна?
          Започни с въпрос за себе си; Защо искаш са гледаш пчели? За да печелиш,или за да ядеш мед... Важно е, осмисля следващите ходове.
          Интересно е, лесно е, но не е печелившо...в Булгаристан. Виж в Турция държавата гарантира изкупуването на всичкия произведен мед.
          Ако "захапеш" ще има полезни съвети.
          Поздрави!

          Коментар


          • #6
            От: Как да я отпочна със пчелите?

            Така, гледам, че има хора, които искат да се занимават с пчели и това много ме радва. Ще се опитам да ви отговоря на въпросите от гледна точка на действащ пчелар с немалък опит.
            И така, относно инвентара. Пушалка и було-абсолютно задължителни, както и рамкоповдигач. Последният НЕ МОЖЕ да бъде заменен с обикновен нож. С рамкоповдигача се извършват още много операции, освен отделяне на рамките една от друга. С него се почистват дъна, рамки, отлепят се дъна и корпуси при многокорпусните сандъци, както и магазините при Дадан-Блат сандъците. За пошалката ще ви дам идея за лесен материал за опушване-кори от яйца-пушат чудесно. Изсушена гъба прахан от дърво-също, памучни парцали стават, но не препоръчвам-образуват много черен катран, който капе по рамките. Корите са най добри и достъпни.
            Относно сандъците. За начало препоръчвам Дадан-Блат. Те са подходящи и за планински райони с по-бедна основна паша, при тях по-лесно се избягва роевото състояние. Многокорпусните кошери са добре за богата паша, в райони с интензивен цъвтеж на различни медоносни култури.
            От къде да намерим пчелно семейство. Ако решите да си завъдите пчели, най добре е да си купите т. нар. отводка. Това е семейство, което се продава от опитен пчелар, обикновено на 3 рамки, с напълно работеща, оплодена млада майка. Прехвърляте рамките във вашият сандък, и започвате да подхранвате семейството поне 2-3 пъти в седмицата, нищо че има паша. То има малко пчелички, което значи, че и малко от тях ще събират нектар, другите ще се грижат за пилото и майката. Целта е не да вадите мед от кошера тази година, а да го развиете на 8-10 рамки за да осигури храна за зимата и успешно презимуване. А мед....следващата година. Сега по това време е напълно нормално да се правят и продават отводки. Като ги прехвърляте гледайте дали има прясно снесени яйца-познават се по това, че са прави в килийката или леко наклонени. Това значи, че майката работи и снася. Поставете и 1 восъчна основа в кошера, за да градят пчелите пита и да оползотворявате восъкоотделянето на младите пчели. Внимание-ако не давате сироп, или няма паша, пчелите прогризват восъчната основа и съсипват питата.
            И така...полека до догодина. После има още мнооого неща да учите, това е едва началото.
            Що се отнася до хващане на рояк...става, но повикайте опитен пчелар да го прегледа после, да оцени силата и възрастта на майката и дали е оплодена. В рояка задължително поставете дори 2 восъчни основи, те ги градят мн бързо, има си причини за това.
            Поздрави и късмет на новите пчелари. Ще следя темата с интерес.

            Коментар


            • #7
              От: Как да я отпочна със пчелите?

              Първоначално публикуван от lazarlk Преглед на мнение
              Пушалка и було-абсолютно задължителни, както и рамкоповдигач. Последният НЕ МОЖЕ да бъде заменен с обикновен нож. С рамкоповдигача се извършват още много операции, освен отделяне на рамките една от друга. С него се почистват дъна, рамки, отлепят се дъна и корпуси при многокорпусните сандъци, както и магазините при Дадан-Блат сандъците.
              Приемам критиката, просто аз още не съм стигнал дотам, та да ползвам всичките му възможности, и засега само с един нож и една шпакла се оправям, но си купих и въпросния рамкоповдигач де.

              Относно горивото за пушалката - всеки може да ползва каквото му е най-добре (стига да не уморите пчелите), а най-лесно е като си купуваш пушалката, в магазина има и "гориво" за нея - пресовани дървени трици под формата на цилиндър, от който после си люспиш колкото искаш. На село най-често се ползват изсушени кравешки ла*на, защото ги има много

              Изброил съм по-горе някои неща от екипировката и оборудването, които като се замисля, на първо време май май са напълно достатъчни (поне аз нямам нищо повече от изброеното).

              Остава да споменем всъщност в кошерите (сандъците) какво се слага - ми рамки, с тел на тях, и восъчни основи.
              Рамките са различни като размер (май само височината е различна), в зависимост от типа на кошера (Дадан-Блат, многокорпусен и т.н.).
              В началото, понеже много набързо станаха нещата, и си купихме готови сковани рамки с монтирана тел, и отделно восъчни основи, които после сложихме, и доста оттях се свлякоха, но това е друга тема

              Ето това представлява рамката за плодника (основния корпус), за Дадан Блат, с монтирана восъчна основа:


              а това са рамки без восъчна основа:


              Ако не си много на зор, по-добрия вариант е да си купиш рамките несглобени и да си ги сковеш ти, тел отделно и т.н.
              Хем по-евтино излиза, хем е по-кеф.

              Купуваш си значи летвичките:


              Купуваш си пирончета (и в пчеларските магазини има, но вероятно са по-скъпи, не съм сравнявал);

              Купуваш си и едни дистанционни ламаринки (тия черните, на снимката с монтираната восъчна основа), които слушат за да държат рамките на точно определено разстояние една от друга. Може и без тях, като в този случай самите вертикални летвичкии са по-уширени в горния си край.

              Купуваш си тел за рамките (има различни като дължина):


              После за сглобяването на рамките ще ти трябват съответно чукче (200-300 грамово е най-оптималното май), клещи резачки (за телта), винтоверт или дрелка, с които да пробиваш дупките в рамките, през които ще минава телта;

              Като имаш вече сглобена рамката, трябва да имаш и восъчни основи:


              като за да ги монтираш пък на рамката, най-лесно е да си купиш шпоричка (не мога да намеря картинка в нета), но си е обикновена шпора с пластмасова ролка, и с дръжка, с която после минаваш по телта, и тя леко влиза във восъчната основа.

              Аз преди си мислех, че тая восъчна основа е само за да има върху какво да градят пчелите, ма то била малко по-друга работата
              Тия шестоъгълните кутийки във восъчната основа служели като еталон за градежа по-нататък на кутийките, т.е. стените да са с точно този размер - ако са по-големи твърде е вероятно да се излюпят търтеи после ...

              След като вече си сковал рамките, сложил си телта, монтирал си и восъчната основа, рамката е готова да бъде поставена в кошера

              Като хванеш рояк с тръвния кошер, предварително си нагласи "нормалния" кошер, т.е. сложи няколко рамки вътре, в зависимост от големината на рояка, но примерно 2 или 4 рамки, или ако е много голям, може и малко повече. Съседа, дето ни помага, винаги слага тия първоначални рамки в единия край на кошера (обикновено в ляво от входа, като застанеш ПРЕД кошера) - в свободното пространство в дясно тръсва тръвния кошер и мухоляците падат вътре, затваряш бързо капака, и да кажем на другия ден добавяш останалите рамки - пчелите вече са се поуспокоили и всичко е ок

              Някъде съм споменал, ако ползваш стари ползвани кошери, задължително ги обгори с горелката преди това. Също така ако ползваш стари рамки, и тях ги обгаряш с горелката, като преди това един друг комшия пък ме подучи, да ги накисна малко в гореща вода + сода каустик (от тая, дето правят домашния сапун). Наистина рамките от доста тъмни и почернели, станаха доста по-светли и "дезинфекцирани"

              За тези, които искат да си правят и кошери и всичко сами, току-що намерих един интересен сайт, с готови извадени размерите на детайлите:
              http://donboneti.mylivepage.ru/wiki/...9B%D0%90%D0%A2

              Тук също има доста информация, доста интересни клипчета също, а и въбоще в ютубата има мноого нагледене материал:
              http://pchelite.free.bg/kocheri.html

              Абе материали много има, и книжки има доста, започваш и четеш и ще видиш как ще ти се изяснят много неща.

              Ние тая година също не мислим да вадим мед, за да имат какво да папат зимата, а вече за догодина евентуално ...
              Така че за по-нататък още не знам какво оборудване ще ми трябва, освен центрофугата разбира се

              Успех!
              И някой да допълва, ако пропускам нещо - пак да кажа, че и аз съм абсолютен новак, и едва от месец-два имаме кошери за пръв път в живота си Така че, ще се учим взаимно.
              Прикачени файлове
              Последно редактирано от HD; 24-06-11, 12:37.
              Hristo Draganov
              http://htftp.domainbg.com/HD/

              И аз искам България чиста ! ! !

              Коментар


              • #8
                От: Как да я отпочна със пчелите?

                За пушалката се ползва също изгнила върба.Взема се сърцевината и тя е една оранжево - червена и се строшава.За разпалка ние ползваме памучни парцали.Другите се топят и дразнят пчелите.За вестниците с амониева селитра казвам :Не опитвайте това вкъщи.Този дим приспива пчелите и е един от начините за оправяне на търтовка но това е за по - напреднали.

                Коментар


                • #9
                  От: Как да я отпочна със пчелите?

                  За пушалката / доста важен атрубут.../ - най добре е да се позват дървени стърготини - най лесно се намират и най евтини са.Поставя се и по парче восък от стари пити - ефекта е по добър . А още по-добре е да се пусне в пушалката и малко прополисов клей / тва е строителния материал, който отделят пчелите за да уплътнят фуги по кошерите и магазините - тва нещо има и много лечебни свойства / - само че освен насекомите - можеш и себе си да дрогираш така.....
                  животът е магия !
                  X5 3.0d

                  Коментар


                  • #10
                    От: Как да я отпочна със пчелите?

                    Започни с три кошера Дадан-Блад.
                    Трябва ти пушалка, було и нож, всичко останало само ще си дойде.
                    Сложи си кошерите в двора на къщата, много е красиво.
                    "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

                    Коментар


                    • #11
                      От: Как да я отпочна със пчелите?

                      Забравих - като слагаш кошерите, хубаво е да не са на едно голо поле, хубаво е около тях да има дръвчета, да пазят и малко сянка (също го чувам от много хора), а и по този начин догодина като почнат твоите да се роят, ще се захванат на твоето си дърво и хем по-лесно ще ги гепиш
                      Доста хора казват, че входа на кошера (откъдето влизат пчелите) трябвало да бъде обърнат на юг , не знам, виждал съм и на изток, и на юг, и на запад, само на север още не съм
                      Също така входа на кошера трябва да е свободен от разни треволяци и други препятствия, за да могат пчелите да излитат и кацат без проблем.
                      Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

                      И аз искам България чиста ! ! !

                      Коментар


                      • #12
                        От: Как да я отпочна с пчелите?

                        Добре де, аз съм виждал големи ливади, пълни с кошери, съвсем на открито - ветровито и слънчево, без едно дръвче. Отпред пише "продавам мед" и кошерите са над 200 примерно. Не ми е ясно, ако са много кошери на полянка, как им правиш сянка? Ако пък за много кошери не ти трябва сянка и завет, защо тогава за малко ще ти трябва? Има ли разлика в необходимите условията, когато гледаш много кошери и когато гледаш малко?
                        Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                        0888 315 794
                        LZ1UPI
                        A1 (Rh+)

                        Коментар


                        • #13
                          От: Как да я отпочна с пчелите?

                          Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                          Добре де, аз съм виждал големи ливади, пълни с кошери, съвсем на открито - ветровито и слънчево, без едно дръвче. Отпред пише "продавам мед" и кошерите са над 200 примерно. Не ми е ясно, ако са много кошери на полянка, как им правиш сянка? Ако пък за много кошери не ти трябва сянка и завет, защо тогава за малко ще ти трябва? Има ли разлика в необходимите условията, когато гледаш много кошери и когато гледаш малко?
                          И аз съм се питал същото, защото и аз съм виждал на голо поле кошери без сянка и други "удобства"
                          Бе ако са малко кошерчетата, ако има някое дръвче наоколо - ок, ако не не, явно гадинките сами се оправят някак си, нека кажат по-запознатите
                          А, в момента се сещам - ако имаш сянка над кошерчетата, и на тебе ще ти е по-комфортно като ги отваряш, няма да се печеш на слънцето, а и имай предвид, че като сложиш було хеле пък гащеризон, става още по-горещо
                          Все си мисля, че това не е от толкова голямо значение, доколкото знам те пчелите сами си нагаждат климата вътре в кошера, нали има "вентилиращи" пчели, дето само стоят долу на входа и пърхат с криле, за да раздвижват въздуха. Бе тва страшни роботи пчелите

                          Ако питаш мене, като за начало сложи си 3-4 кошера, в двора, около някои дръвчета и си готов.
                          Hristo Draganov
                          http://htftp.domainbg.com/HD/

                          И аз искам България чиста ! ! !

                          Коментар


                          • #14
                            От: Как да я отпочна с пчелите?

                            Относно сянката на дръвчетата и кошерите на слъце , при единия случай по -голям брой пчели са заети с добиването на нектар а при тези на открито твърде голяма част от пчелите се заангажирват вместо да носят нектар те вентилират кошера за да подържат строго определена температура ,освен увеличението на вентилиращите пчели също така се и увеличават пчелите носещи вода/вместо нектар/ в кошера щото требе и определена влажност в кошера заради пилото, с други думи за предпочитане е да имат сянка така пчелите ще са съсредоточени да събират нектар .Пък и реално погледнато да осигуриш сянка на 200 кошера си е малко доста трудно ...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Как да я отпочна с пчелите?

                              Първоначално публикуван от fermer 10 Преглед на мнение
                              Относно сянката на дръвчетата и кошерите на слъце , при единия случай по -голям брой пчели са заети с добиването на нектар а при тези на открито твърде голяма част от пчелите се заангажирват вместо да носят нектар те вентилират кошера за да подържат строго определена температура ,освен увеличението на вентилиращите пчели също така се и увеличават пчелите носещи вода/вместо нектар/ в кошера щото требе и определена влажност в кошера заради пилото, с други думи за предпочитане е да имат сянка така пчелите ще са съсредоточени да събират нектар .Пък и реално погледнато да осигуриш сянка на 200 кошера си е малко доста трудно ...
                              Бе знаех си аз, че пчелите много приличат на хората (обичат удобствата ), само дето ние сме доста по-мързеливи
                              Благодаря за отговора колега.
                              Hristo Draganov
                              http://htftp.domainbg.com/HD/

                              И аз искам България чиста ! ! !

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X