Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да я отпочна с пчелите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да я отпочна с пчелите?

Здравейте колеги в събота извадих първи път мед от слънчоглед надявам се да има и по още един магазин медец.
    Може би прибързах с ваденето но нямам никакъв изграден инвентар да сложа по още един магазин.
    Надявам се догодина да съм подготвен.
    Колко трябва да е запечатена питата за да се вади меът.

Коментар

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
      Здравейте колеги в събота извадих първи път мед от слънчоглед надявам се да има и по още един магазин медец.
      Може би прибързах с ваденето но нямам никакъв изграден инвентар да сложа по още един магазин.
      Колко трябва да е запечатена питата за да се вади медът.
      Привет!
      Ами около половината, малко повече или малко по малко, но в никакъв случай не запечатана...
      Успех...
      Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
      .................................................................................................
      Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
        Привет!
        Ами около половината, малко повече или малко по малко, но в никакъв случай не запечатана...
        Успех...

Е какво да правя нали съм вадил един път мед рапица и си мислех че и тук е така но няма какво да направя за другия път ще знам.
        Мерси за съветите.

Коментар

Е какво да правя нали съм вадил един път мед рапица и си мислех че и тук е така но няма какво да направя за другия път ще знам.
          Мерси за съветите.
          Привет!
          Ако е много медеца остави теникиите отворени във топла и суха стая, и във всяка теникия сложи по един буркан захаросан мед, като от време на време ги бъркай...е по няколко пъти на ден стига...пет, шест пъти...бъркай ги поне една седмица докато не се убедиш, че е започнал процеса на кристализация...
          По този начин ще излезе излишната влага и меда ще започне да се озахарява по бързо...задържително проветряй стаята, но само на обяд и гледай да няма мухи или мравки...ако времето е влажно или вали няма да проветряш...
          Ако е малко го разлей в предварително подсушени тави...е процедурата е същата, но в тавите по бързо излиза излишната влага...
          В никакъв случай не оставай медеца на пряка слънчева светлина...
          Само не слагай рапичен мед...всякакъв друг да, но не и рапичен...не слагай и захар, че веднага ще те хванат на пробата...
          Не се притеснявай всички така сме се учили...
          Успех...
          Последно редактирано от hun_ter; 19-07-11, 23:09. Причина: Допълнение...
          Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
          .................................................................................................
          Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от Спас Преглед на мнение
            От къде мога да си купя две пчелни семейства?
            От София съм.
            Привет!
            Догодина от мен отводки на пролет...и то ако са останали свободни, че колегата ги описва кандидатите...
            Другия вариант е да си хванеш рояци...
            Кошери от пчеларските магазини, но там са скъпи или от някой дърводелец...
            В една друга тема съветвах младите пчелари да започнат поне с три до пет съндъка...така ако уморите един съндък ще имате достатъчно пчелички, за да си направите отводка.
            А...сетих се нещо полезно за младите пчелари...ако не можете като мен да работите с ръкавици сипвайте си в шепите по малко винен оцет и си го разнесете по по ръцете...изчаквате да изсъхне и работите по спокойно...може да разнесете и по дрехите...по този начин ще ви ухапе пчела само ако я притиснете я с длан я с пръсти...
            След време ще забравите и за оцета...
            Успех...
            Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
              Привет!
              Ако е много медеца остави теникиите отворени във топла и суха стая, и във всяка теникия сложи по един буркан захаросан мед, като от време на време ги бъркай...е по няколко пъти на ден стига...пет, шест пъти...бъркай ги поне една седмица докато не се убедиш, че е започнал процеса на кристализация...
              По този начин ще излезе излишната влага и меда ще започне да се озахарява по бързо...задържително проветряй стаята, но само на обяд и гледай да няма мухи или мравки...ако времето е влажно или вали няма да проветряш...
              Ако е малко го разлей в предварително подсушени тави...е процедурата е същата, но в тавите по бързо излиза излишната влага...
              В никакъв случай не оставай медеца на пряка слънчева светлина...
              Само не слагай рапичен мед...всякакъв друг да, но не и рапичен...не слагай и захар, че веднага ще те хванат на пробата...
              Не се притеснявай всички така сме се учили...
              Успех...
              Мерси за ценния съвет.
              Нямам друг мед освен рапичния но ще го бъркам дано това помогне помещението е сухо и проветриво.
              За по на там ще знам какво да правя.

Коментар

Имах две тазгодишни немаркирани майки, които преди два дни ги маркирах. Много по-лесно се намират при прегледи, а пък и другите предимства на маркирането се знаят. Днес нахраних и прегледах двете отводки и им направих и няколко снимки от които установих че като че ли съм надписвал майките с левия крак. Ама от вълнение да не ги притисна повече....... Тази на снимката е доста тъмна, кавказка ли е каква е, но пчеличките са и доста кротки.
                Прикачени файлове
                Тази земя, по която тъпча сега,
                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                тази земя – не е моя земя,
                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Привет и от мен колеги пчелари,относно маркирането на майки има последователност на цветовете ,миналата година беше цвета СИН а за тази година мисля ,че е червен но тази схема не е задължителна и всеки може да си направи негова си цветова схема но е желателно да е поне с 3 цвята .Съветвам колегите които имат желание да маркират майки и до сега не са го правили ,първоначално да си направят един или повече самообучителен курс по маркиране върху търтеи ,защото залавянията идърженето на майката си е деликатна и пипкава работа ,риска да се увреди майката е сериозен а за по притеснителните ще спомена ,че има специално приспособление за маркирането на майки по пчеларските магазини...

Коментар

От стари члелари знам пък и в дебелите книги си го пише ,че при запечатване на питите на 2/3, меда е годен за вадене другото си е малко рисковано
                    Колко трябва да е запечатена питата за да се вади меът.

Коментар

Първоначално публикуван от fermer 10 Преглед на мнение
                      Привет и от мен колеги пчелари,относно маркирането на майки има последователност на цветовете ,миналата година беше цвета СИН а за тази година мисля ,че е червен но тази схема не е задължителна и всеки може да си направи негова си цветова схема но е желателно да е поне с 3 цвята .Съветвам колегите които имат желание да маркират майки и до сега не са го правили ,първоначално да си направят един или повече самообучителен курс по маркиране върху търтеи ,защото залавянията идърженето на майката си е деликатна и пипкава работа ,риска да се увреди майката е сериозен а за по притеснителните ще спомена ,че има специално приспособление за маркирането на майки по пчеларските магазини...
                      Цветовете не бива да са произволни. Има си утвърдени цветове за годините еднакви за целия свят. Тази година е бял. Годината завършваща на 1 и 6 - бели майки, на 2 и 7 жълт, на 3 и 8 червен, на 4 и 9 зелен и на 5 и 0 синичко. кратко и ясно.
                      Тази земя, по която тъпча сега,
                      тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                      тази земя – не е моя земя,
                      тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Ехеее , струва ми се, че повечето мнения от предната страница трябва да се прехвърлят в другата тема "Към пчеларите", тая тука не е ли за аматьори
                        Какви маркирания, какви чудеса, дайте да говорим на български моля

Сега в събота хубаво че дойде един приятел, дето ги разбира нещата, отворихме всичките 10 кошера последователно, и се оказа, че спешно трябва да вадя малко мед, защото мухичките бяха взели да пълнят всички плодникови пити с мед, и почти нямаше място за пило ... Набелязахме с молив съответните рамки, и в неделята вадихме мед при комшията. Ние още нямаме центрофуга, защото тази година не се канехме да вадим мед
                        По груби сметки може би има към 20-25 кг мед, разбирачите казаха, че е слънчогледов
                        От всички кошери без два само (там са слабички рояците) извадих от по 2-3 рамки мед. При разпечатването на питите 2-3 рамки се разпаднаха, много крехки се оказаха, на тяхно място сложих нови рамки с нови восъчни основи с идеята да правят пило там

Хубаво, че дойде тоя приятел, за да видя кое е мед, кое е пило, кое е клетка с търтей, и т.н.
                        Hristo Draganov
                        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                          Ехеее , струва ми се, че повечето мнения от предната страница трябва да се прехвърлят в другата тема "Към пчеларите", тая тука не е ли за аматьори
                          Какви маркирания, какви чудеса, дайте да говорим на български моля
                          .....

Хубаво, че дойде тоя приятел, за да видя кое е мед, кое е пило, кое е клетка с търтей, и т.н.
                          Че пък и да беше снимал ли, що ли. Обясни по подробно кое е мед, кое е пило, кое е клетка с търтеи, по колко трябва да има от едното, от другото, от третото ... дето се вика, таман на място пишеш.

Пък за елекртониката в един кошер ..., за GPS проследяване на майката и таймери за привикване на пчелите ... може би по-догодина.
                          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                          0888 315 794
                          LZ1UPI
                          A1 (Rh+)

Коментар

Привет!
                            Не се притеснявайте...ще се научите...всички така сме почвали и никой до сега не се е родил научен...
                            Вие ако не ви е ясно питайте все някой от по старите пчелари ще се намери да ви даде съвет...
                            Едва ли някой от нас по старите пчелари има време да снима, че то сега работа бол по пчелите...снимайте вие, пък ние ще отговаряме...
                            До някой от отговорите ще стигнете и сами...
                            Иво аз от доста време се занимавам с пчели ама кошер с електроника и канелка още не съм виждал...те чилите юлар нямат...
                            Требе си ръчички...я попитай колегата как му е било кеф като вади медеца...
                            Майка ми вика, че съм бил рекетьор...рекетирал съм пчеличките за медец...
                            Успех...
                            Е. Абу

Коментар

А това е пита с цветен прашец
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изобр033.jpg
Прегледи:1
Размер:212.7 КБ
ID:5291879

Хънтера ви е дал много добри съвети, само да ги слушате.
                              И аз ще ви дам един - това пчеларството не е играчка за един ден - днес ще ходя на пчелина утре не... Започвайки отглеждането на пчели поемате безсрочен и нерегламентиран ангажимент. Ако искате да имате що-годе независим пчелин, трябват ви поне 6-7 кошера и 2-3 отводки с майки. Добре е да имате и едно- две 6-рамкови (не с 12 а с 6 рамки) кошерчета за подсилване на другите кошери. С такъв брой кошери и 5 дневна работна седмица спокойно можете да забравите за свободните уикенди за почивки и разходки. Това от март до към октомври. А ако не се гледат добре пчелите почват рояци, търтовки, болести кото засягат и пчелини в съседство на голямо разстояние. Това го казвам за да си правите сметка с какво се захващате и какво може да причини нехайното отглеждане.
                              Това е от мен, желая ви всичко да върви по мед
                              Don't hunt IF you can't kill
                              първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                                Че пък и да беше снимал ли, що ли. Обясни по подробно кое е мед, кое е пило, кое е клетка с търтеи, по колко трябва да има от едното, от другото, от третото ... дето се вика, таман на място пишеш.

Пък за елекртониката в един кошер ..., за GPS проследяване на майката и таймери за привикване на пчелите ... може би по-догодина.
                                Ми да съм снимал, ама тоя път въобще не си носех фотоапарата
                                Жената май с телефона щракна няколко снимки, ше трябва да я черпя да ми ги даде, и ще ги покажа, ама като се замисля, май самите пити отблизко не ги снимахме, защото нямаше време

Бе к,ви GPS-и, к,ви чудеса? То аз не ползвам ГПС, та на пчелите ще слагам
                                Аз ще монтирам направо на всеки кошер контролер с една камара датчици, и директно връзка с лаптопа, и оттам данните от село ще идват тука в Стара Загора, където съм през седмицата

Честно казано, преди са ми казвали кое е мед, кое пило, и т.н., но след като видях на живо, чак тогава ми стана съвсем ясно

П.П. Установих опитно, че май начина, по който слагам телта на рамките не е много удачен - бихте ли ми показали вие как слагате тела?
                                Малко по-късно ще кача една рисунка как е моя, но при ваденето на меда няколко пити се разпаднаха (бяха и доста пълни) ...

Ето как я слагам аз:
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DB_ramka_big.JPG
Прегледи:1
Размер:10.5 КБ
ID:5291899

С червеното са вертикалните телове, синьото са хоризонталните, обаче при това положение, където са зелените нулички май остават доста големи квадратите и при центрофугирането восъчната основа се посцепва
                                Не слагам телени скобички отвътре, защото нямам необходимото оборудване, ами пробивам самата рамка с тънко свредло.

За догодина ще сменя телосването явно, то тая година е късно вече, но не знаех как, а пък така бяха на дядо ми рамките от старите кошери и аз по тоя тертип ги подкарах
                                Казаха ми на ромбчета, на "дубъл ве" - W или като "M" и разни такива, ще опитам следващия път.
                                Последно редактирано от HD; 26-07-11, 16:49.
                                Hristo Draganov
                                http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X