Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да я отпочна с пчелите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да я отпочна с пчелите?

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
    Бе знаех си аз, че пчелите много приличат на хората (обичат удобствата ), само дето ние сме доста по-мързеливи
    Благодаря за отговора колега.
    Бе не че обичат удобствата а пилото се развива при определена температура. То отделя топлина и за това пчелите вентилират кошера, освен топлината от слънцето.

Коментар

Здравейте.
      Да се похваля и аз с мойте 20-бр. пчелни семейства.
      До сега никога не съм се интерсувал или занимавал с кошери но тази година купих 3-бр. май месец след рапицата направих две отводки от тях и ми станаха 5-бр. сега купих още 15-бр. и чакам активна паша слънчоглед но времето при нас е много гадно (вятър - дъжд).

Коментар

Привет!
        Аз като ви разправях, че пчеларството е заразно...нямаше кой да слуша...
        Ха да са ви честити, живи и здрави пчеличките...грижете се добре за тях...
        Иначе пчеларството си е готино хоби...аз например като стъпя на пчелина се успокоявам и ми е гот...
        Е не мога да си кривя душата изкарвал съм и доста финикийски знаци, но съвета ми към младите пчелари е да имат пчеларството преди всичко като хоби, да се грижат добре за пчелите, а резултатите ще дойдат някак от самосебеси...
        Съвет към по младите пчелари да използват Дадан блатови основи от по 96 грама защото 72-76 грамовите се свличат ако не са добре зателени...лично мое наблюдение е, че на по тежките основи пчелите градят по добре...е малко по скъпичко, но ще спестите доста ядове...
        Успех на всички пчелари стари, нови и бъдещи...
        Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
        .................................................................................................
        Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
          Съвет към по младите пчелари да използват Дадан блатови основи от по 96 грама защото 72-76 грамовите се свличат ако не са добре зателени...
          Това вече го изпитах на собствената си гърбинка
          Причините за свличането бяха 2:
          1. по-леките восъчни основи (де да знам аз, каквито ми дадоха от магазина);
          2. готовите рамки, на които имаше тел само хоризонтално (пак готови от магазина).

Сложих рамките, и след 2-3 дни като отворихме и се бяха свлекли. Първо помислих, че е от жегата навън, но после проработи инженерното у мен
          Сложих тел и вертикално и готово.
          Сега в момента вкарвам добре телта с шпоричката, освен това с един поялник разтопяавм няколко топчета восък (късам от основите, или парчета, където съм изрязвал) горе на дебелата летва (не я знам как се казва) - към момента вече не се свличат
          Също така рамките си ги правя като слагам тел хоризонтално и вертикално, и се образуват кутийки, като восъчната основа я пъхам между хоризонталната и вертикалната тел, та няма мърдане ...

Ние последно ги направихме 9 пчелни семейства, дори миналия уикенд сложих магазин на единия кошер (бяха започнали последната плодникова рамка, и понеже ги отварям само уикендите ..., затова може би малко избързах), та има вероятност наесен да опитаме мед собствено производство
          Също така се очертава и поне още един кошер за магазин, но там имат да завършат още 2-3 плодникови рамки.

Успех на всички!
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

От къде мога да си купя две пчелни семейства?
            От София съм.
            Пия вино само по два повода: когато за вечеря има дивеч и когато няма.

Коментар

Имай впредвид, че гледането на пчели изисква много от времето ти, почти всеки ден.
              Ако смяташ да гледаш няколко кошера там, къдеот живееш - ОК, но ако смяташ да ги оставиш някъде и да ходиш, ще ти излезе крива сметката.
              Баща ми гледа стотина кошера на три места и им е отдаден напълно. Добре, че му направихме внук, че поне един ден от седмицата да си е вкъщи
              Отделно като дръпне чертата в повечето случаи е на загуба или рядко на нула.

Коментар

За пушачката Баща ми използва най обикновенно велпепе.
                За поставянето на кошера е добре да е повдигнат от земята и да е нивелиран да не поема влага от земята.
                [SIGPIC][/SIGPIC]
                RR Classic

Коментар

Първоначално публикуван от ders4 Преглед на мнение
                  За пушачката Баща ми използва най обикновенно велпепе.
                  За поставянето на кошера е добре да е повдигнат от земята и да е нивелиран да не поема влага от земята.
                  Като каза колегата, че се сетих ...
                  Два от кошерите ми (едни стари, от дядо ми) имат едно кръгло капаче долу на дъното (има и мрежа), и ми казаха, когато е много жега да го отварям.
                  Новите кошери, дето ги купих, въобще нямат такова капаче (те и крака нямат даже) - това проблем ли е? Предполагам не, ама с капачето сигурно ще е по-добре.
                  Сложил съм ги на тухли четворки, единички, циментови колове, каквото има. Така или иначе наесен ще ги местя малко, и ще ги уеднаквя

А защо трябва да е нивелиран? Като е леко наклонен, какво му е (съвсем леко)?
                  Hristo Draganov

Коментар

Имах впредвид да е нивелиран на око.
                    Кръглите отвори отдоло са за вентилация, също така и прелките (от където влизат и излизат пчелите) да се отворят,това зависи от модела кошер, да могат по-голям брой пчели да влизат и излизат.
                    [SIGPIC][/SIGPIC]
                    RR Classic

Коментар

Първоначално публикуван от ders4 Преглед на мнение
                      Имах впредвид да е нивелиран на око.
                      Кръглите отвори отдоло са за вентилация, също така и прелките (от където влизат и излизат пчелите) да се отворят,това зависи от модела кошер, да могат по-голям брой пчели да влизат и излизат.
                      Ясно за нивелацията.
                      Да де, знам, че са за вентилация, но питането ми е - голям проблем (или малък) ли е, че новите кошери нямат капаче на дъното?
                      Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                        Ясно за нивелацията.
                        Да де, знам, че са за вентилация, но питането ми е - голям проблем (или малък) ли е, че новите кошери нямат капаче на дъното?
                        Не е проблем.
                        Моите също нямат,но съм се замислил,като почна да ги боядисвам да им направя.
                        0осем9осем7шест0осем7едно
                        Миро

Коментар

Това капаче е да се затварят зимно време. Заради студа. Но напоследък битува тезата, че пчелите не умират зимата от студ, а от прекомерна влага. Аз също мисля така. Затова не е нужно зимата да се затварят отдолу, особено ако семейството е достатъчно силно и нахранено. Поради тази причина сега повечето кошери се произвеждат с вентилационен отвор отдолу без капак. Тази година си купих 7 нови ДБ без никакъв отвор отдолу. Прорязах им отвори, сложих им мрежа и ги оставих така, без капаци. Напролет ще се разбере колко съм бил прав.
                          Тази земя, по която тъпча сега,
                          тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                          тази земя – не е моя земя,
                          тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Друга причина зимата да умират, е че ако ги затрупа сняг няма от каде да дишат и се задушеват.Издържат максимум 1-2 дни затрупани( по силен кошер умира по бързо).Затова е добре да са на достъпно място зимата,може за зимата да се местят на друго по-удобно място.
                            [SIGPIC][/SIGPIC]
                            RR Classic

Коментар

Привет!
                              Виж за снега съм съгласен.
                              Скъпи колеги пчелите не умират от студ, течение и влага...умират от глад и болести...
                              Ако има течение в кошера пчелите консумират повече мед, за да се стоплят...накрая умират от глад след като са си изяли медеца...е ясно е, че си трябва повече попара(хляб, сирене и гореща вода)...
                              Същото е и с влагата...виждал съм рой захванат до един кран където изпускат язовир...влага...ама си стоеше докато не умря...зимата...от влагата дънера беше постоянно мокър и явно са изконсумирали събръния медец...поне като разцепихме дънера всичко си стоеше, но нямаше мед...
                              Същото е със акара...ако имат акар зимата пчелите са неспокойни не са събрани в стегнато кълбо, консумират повече мед и...резултата го знаете...
                              За болестите също се досещате...
                              Аз имам късмета да имам няколко приятели ветеринарни докторчета дето и те се занимават с пчели...
                              Та те докторчетата са много вътре в нещата даже повече от мен...и обменяме мисли от време на време...
                              Значи според докторчетата ако в близките години си опазите пчеличките от акар и нозематоза ще им се радвате...май имат право...
                              Значи това, че пчелите напускат масово кошерите може да се окаже просто един акар или нозематоза...
                              Сещате ли се...смърт без причина няма...
                              Мое мнение е че има много лош вирус, но той не засяга пчелите и пчелните семейства, а пчеларите и техните семейства...кръстил съм го бациликус мързеликус...
                              Помните ли, че все ви подканям да се грижите добре за пчеличките...щото бациликус мързеликус не прощава...
                              Успех...
                              Последно редактирано от hun_ter; 11-07-11, 23:31. Причина: Допълнение...
                              Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
                              .................................................................................................
                              Е. Абу

Коментар

Значи това, че пчелите напускат масово кошерите може да се окаже просто един акар или нозематоза...
                                Сещате ли се...смърт без причина няма...
                                Мое мнение е че има много лош вирус, но той не засяга пчелите и пчелните семейства, а пчеларите и техните семейства...кръстил съм го бациликус мързеликус...
                                Помните ли, че все ви подканям да се грижите добре за пчеличките...щото бациликус мързеликус не прощава...
                                Е те с това съм напълно съгласен !
                                За да има успехи си требе работа !
                                Тази земя, по която тъпча сега,
                                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                                тази земя – не е моя земя,
                                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X