Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водни елементи в двора

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Водни елементи в двора

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение
    Ако още не си се сетил,една идея от мен за помпа-от пералня! Става перфектно за твоите нужди.
    Малък и е дебитът... няма да може да се направи малко водопадче...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Ето го моя алпинеум днес, но от растенията не се виждат скалите. Нарочно го държа обрасъл,
      защото сега всички китки са в период на цъфтеж.

Коментар

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение
        Ако още не си се сетил,една идея от мен за помпа-от пералня! Става перфектно за твоите нужди.
        Малка е помпичката на пералнята.
        Моите помпи не им знам колко вода въртят, но маркуч 1 цол бълва достатъчно вода за шумовия ефект.

Коментар

Ако мога да допълня
          Колега, започни от това какви и колко цветя ще имаш във водата. Има цветя, които се слагат в кошнички на 5 см вода, има на 10 см и така до 40 см. Направи си скица на ръка - поне на мене така ми е по-лесно. С повечко колчета и въженце направи контура на езерцето. Започваш внимателно да копаеш, след като вече си преценил кое разстение къде ще е и си оставяш малка тераска за кошничката му, според това къде ще ти е нивото на водата. След като приключиш с копаенето постилаш (сега - аз го правя, като поръчвам дъно от EPDM мембрана, но ако не намериш - по-дебел найлон) дъното, което трябва да поеме релефа добре. След което поставяш маркуча за помпата и засипваш дъното с речен филц (обли камъчета смесен размер).
          За алпинеума просто трябва да имаш концепция точно откъде и как да се движи водата отгоре-надолу, а останалото е декорация. Внимавай да не прекалиш с декорацията, че много лесно се получава кич.
          Това е накратко.
          Както казва Майкъл - лесно е, даже е много забавно да го правиш.
          Успех.
          Последно редактирано от CAESAR; 26-07-10, 14:15. Причина: правописни грешки...
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
            Ако мога да допълня
            Колега, започни от това какви и колко цветя ще имаш във водата. Има цветя, които се слагат в кошнички на 5 см вода, има на 10 см и така до 40 см. Направи си скица на ръка - поне на мене така ми е по-лесно. С повечко колчета и въженце направи контура на езерцето. Започваш внимателно да копаеш, след като вече си преценил кое разстение къде ще е и си оставяш малка тераска за кошничката му, според това къде ще ти е нивото на водата. След като приключиш с копаенето постилаш (сега - аз го правя, като поръчвам дъно от EPDM мембрана, но ако не намериш - по-дебел найлон) дъното, което трябва да поеме релефа добре. След което поставяш маркуча за помпата и засипваш дъното с речен филц (обли камъчета смесен размер).
            За алпинеума просто трябва да имаш концепция точно откъде и как да се движи водата отгоре-надолу, а останалото е декорация. Внимавай да не прекалиш с декорацията, че много лесно се получава кич.
            Това е накратко.
            Както казва Майкъл - лесно е, даже е много забавно да го правиш.
            Успех.
            Важното е да се ползват естествени материали и до се избягват правите очертания.
            После сама се появява естествената патина и така забърсва кича, ако неволно е допуснат.

Коментар

Не знам дали колегата е решил да си прави алпинеума със изкуствени скали или с естествени камъни. При алпинеумите които съм правил (от камък) съм решавал в последствие какви разстения да сея, след като съм направил вече готовата концепция, без значение дали съм я терасирал или не. Тогава имам по-добра представа, на кое разстение къде му е мястото.
              Но това е в бъдещето. Започни с основите на езерото и грубата представа от къде ще минава водата.После всичко се наслагва едно по едно.
              HONDA XL650

Коментар

При такова изобилие от естествени, истински красиви камъни е безмислено да се ползват изкуствени, но ти сам ще решиш. Освен това не е задължително в езерцата да има водни растения, лотосите например нарастват неимоверно на корени и листна маса и ще задръстят всичко за година. След това ще те е жал да ги кастриш, защото са красиви и така... докато се самозадушат и спрат да цъфтят и езерцето замирише на селската бара. Възможно е да се ползва растителен материал, взет от самата природа около нас, защото е добре дворът да повтаря естествената среда, за да релаксираш качествено. Всичко останало натоварва, да не говорим за изкуствените фигурки на жаби и джуджета с лопати на рамо, от тях леко ми се изражда чувството за реална грозота. Но... започни, пък нататък ще видим.

Коментар

Ако си навит, можем да направим един експеримент.
                  Онлайн изграждане на природен кът.
                  Направи няколко снимки на мястото да ги разгледам
                  и по тях ще давам указания какво да направиш и как.

Коментар

Първоначално публикуван от peshunov Преглед на мнение
                    Не знам дали колегата е решил да си прави алпинеума със изкуствени скали или с естествени камъни. При алпинеумите които съм правил (от камък) съм решавал в последствие какви разстения да сея, след като съм направил вече готовата концепция, без значение дали съм я терасирал или не. Тогава имам по-добра представа, на кое разстение къде му е мястото.
                    Но това е в бъдещето. Започни с основите на езерото и грубата представа от къде ще минава водата.После всичко се наслагва едно по едно.
                    Казвах за терасиране на езерцето, а не за алпинеума - това са две ралични неща.

Лотосите въобще не са за такива езерца, а за съвем други водни площи.

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                    Ако си навит, можем да направим един експеримент.
                    Онлайн изграждане на природен кът.
                    Направи няколко снимки на мястото да ги разгледам
                    и по тях ще давам указания какво да направиш и как.
                    Е ся си е.а м@мата... Като оня виц, дето двама правили секс на мегдана ще стане, ама поне ще е забавно...

Коментар

Лотосите въобще не са за такива езерца, а за съвем други водни площи.
                      Дани има предвид натрупания си голям опит и наблюдения, като цяло върху растенията т.е. трябва да се внимава в точния подбор.
                      Тази снимка показва ситуация, какво става с лотусите, когато си намерят идеално място за развитие.
                      Стават за по големи водни пространства.

Коментар

Последно то изречение: "Започни с основите на езерото и грубата представа от къде ще минава водата.После всичко се наслагва едно по едно"
                        На какви коти ще бъдат различните нива, какви завои и падове ще има. Насипване и отнемане на почва за оформяне на самото корито, прокарване на тръби и кабели, и оттам се продължава с декорацията от камъни и прочее. Извинявам се ако не съм обяснил ясно.
                        Идеята със снимките на мястото е прекрасна
                        HONDA XL650

Коментар

Дани има предвид натрупания си голям опит и наблюдения, като цяло върху растенията т.е. трябва да се внимава в точния подбор.
                          Именно де. И аз казвам същото.
                          Е, и аз имам малко опит в езерца с различни размери... Не съм ги броил, ама трябва да са над 100 без това да ми е бизнес.

Коментар

Ми дай поне 2-3 снимки от стоте, да видим и се изкефим от направеното
                            или адресите къде могат да се видят.

Коментар

Ми не съм ги виждал поне от 8-9 години, а някои от 15-17, пък тогава хич не ми е минавало през главата да ги снимам, пък и не знам за сегашното им състояние - не ги стопанисвам аз. Ще си останем с хипотезата. Както казах не си изкарвам хляба с това и отдавна не ми е интересно, но каквото знам като опит съм готов да го дам, ако на някой му потрябва, де.

Коментар

Благодаря на всички за ценните съвети.....
                                С удоволствие приемам идеята на Майкъл
                                сега ще потърся снимки
                                животът е магия !
                                X5 3.0d

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X