Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как си пазите градината от крадци?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как си пазите градината от крадци?

Здравейте!
    Дайте идея как да се справя със следния проблем:
    Ежегодно майка ми сади градина на село в двора и айдуците и помагат при прибиране на реколтата.Селото лека полека взе да се затрива, взеха да се продават къщи по на центъра и "братята" взеха да се заселват от махалата в центъра.Баща ми почина и майка ми е сама жена на село.Къщата е на 2 улици - от едната страна е с метални порти 1,90 - като от до средата е плътно а нагоре е решетка а от другата е бетон на 60 см и нагоре колони и между тях дървени платна на решетка.Миналата година ни обраха, ходих в полицията пусках жалба и отговора бе нещо от сорта : заведена е преписка срещу неизвестен извършител.На къщата сложих аларма,но двора го тарашат.Имаше остана ли дърва /акация/ от 5-6 години беше изсъхнала на барът , и пробвах да я режа но се мъчеше машината и я зарязах та зимата ги гепиха и тях.Имаше куче но горкото го бяха били и бе ослепяло с едното око и много наплашено щом от мен се страхуваше.Пролетта почина.Пускахме пак жалба и пак нищо.Мислех си за куче но лошото е че няма кой да го гледа от 09 - до 03м. , комшията до нас почина.Питах новите но те са младо семейство ,ходят на смени на работа по Козлодуй и си имат доста ангажименти и не им се занимава.Сложих 2 фенера от тези с фотоклетките но лошото , че сработват фалшиво от вятър като заклати клоните или пък мине някоя животинка.Миналата година седях 4- 5 дни нощно време на сеновала постови, но нямаше лов.
    Тая година вчера майка ми се обади , че са минали пак на проверка.Имало е 5-6 стръка с ранен домат и са ги обрали и са оронили и зеления в бързината.
    Не знам вече какво да правя! Труда и /копане,поливане,пръскане/от март месец насам отива на кино.След смъртта на баща ми тя реши че по добре е да ходи от пролетта до есента на село да се занимава иначе тука само ревеше и ходеше на гробища.Градината не е много голяма 5-6 реда домати и 4-5 лехи пипер , колко за зимнина да има нещо но идиотите ще го оберат.
    Единственото което ми идва на идея е куче от интересните породи - Доберман,Ротвайлер,питбул и др. Но няма кой да го гледа през зимата а и ако го взема голямо дали няма да хапне някой от нас.Дори и да склоня някой да го гледа гадовете ще го отровят и нямам на идея какво да правя с тия идиоти.
    Ако имате някакви идеи очаквам предложения.
    Последно редактирано от Венци- малкия; 21-07-10, 09:47.

От: Как си пазите градината от крадци?

Питбула е агресивен към външни, за господаря си е безопасен. Вариантите не са много. Куче или датчици за външен монтаж, свързани към алармата, но последните са сериозна цифра.

Коментар

Аларми датчици и пр. няма да ти свършат работа без присъствие на човек там, който да "реагира".
      Може да сложиш разни вълчи, мечи капани около лехите и да си направиш кеф на душата като ги видиш задействани някоя сутрин и с "веществени доказателства" по тях. Ама да не вземе майка ти да стъпи в тях по невнимание.
      Или пък проучи в агроаптеките за някой фунгицид, инсектицид с карантинен срок на употреба и пръскай здраво. Няма да ядеш преди да изтече карантинния срок, пък ако някой от "братята" консумира преди да е изтекъл карантиння срок си е на негов риск.
      Ама пак трябва да внимаваш майка ти да не вземе да бере реколта преди да е минал срока.

Коментар

Или пък проучи в агроаптеките за някой фунгицид, инсектицид с карантинен срок на употреба и пръскай здраво. Няма да ядеш преди да изтече карантинния срок, пък ако някой от "братята" консумира преди да е изтекъл карантиння срок си е на негов риск.

Това е много хитро ама ако го ядът малки деца какво ще стане.

Коментар

Проблема наистина е сериозен...и то не заради кражбите...
          Не искам да те паникьосвам, но мангалите не рядко стигат до крайности. Примерите са много...
          Най-разумно е да я убедиш да не живее на село сама...
          И тогава ако няма в района СОТ, сложи аларма с мощен звуков сигнал, включване на осветление и връзка с мобилен телефон. Това последното не съм наясно как точно ставаше, но зная, че се прави.

Коментар

Първоначално публикуван от vasko jonchev Преглед на мнение

Ами всеки съвестен земеделец си третира продукцията против вредители - и си спазва карантинния срок. Дай сега щото има хипотетичната възможност някой да ти открадне продукцията и да спреш да пръскаш против гъбни заболявания, листни въшки и пр. за да не навредиш на някой случайно.

Коментар

Нямаш право на ЛС, дай някакви координати. Има едни забранени ключови думи и идеи в този форум и не ща да пиша публично, и без това ще го изтрият.
              А тва с тровенето - недей, все едно да превишиш доза на лекарство, ще навредиш на себе си. Ако и да е след карантинен срок.

Коментар

Забележи 5-6 едри домата вържи им по един червен конец да си ги знаеш и със спринцовка им вкарай по един кубик Б-52.И им кажи НАЗДРАВЕ.Няма как да се справиш с напаста освен по не традиционен начин....
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Благодаря за идейте.СОТ за съжаление няма.Алармата я слага мой познат и е с яка сирена.Има си и като паник бутон, в случай на зор да го натисне и да вие.Това за препаратите въобще не ми е минало през главата.По принцип майка ми пръска редовно и си спазва дните.Във селото има ветернарна аптека и там жената е доста в час и казва кога с какво да се пръска за мана и там другите истории.Харасе ми идеята за инжектирането но си мисля ,че след 1 ден сигурно домата в следствие от препарата ще се заразваля и няма да ми клъвне на пуснатата стръв.Иначе за по нестандартни идей , които не са за форума пишете на: emo1111@mail.bg.
                  Сега вече го разбирам онзи човек от Оряхово ,защо бе минирал двора.Писнало му е да се разправа и им е е*** м*****а.

Коментар

Това си е кофти работа.
                    Може би предложението за капани тип "клюса" би било резултатно и със задоволяващ резултат, но крие и рискове, възможно е да си навлечете гнева на тези крадци (вероятно роми) а те са и нагли, вервай ми .

Ако, както казваш, градинката не е голяма, няма ли да е по-добре да си засадите разни цветя или нещо дето ще ви допада. Не си струват ядове, кражби, садене и т.н. разправии и в крайна сметка и продукцията може да я няма.
                    Предполагам майка ти се познава с хора из селот, комшии и т.н., мисълтами е, че има такива дето понякога изкарват повечко от това дето могат да изядът/консервират и продават на разни познати. Споделям го като идея, понеже може и от пазара да си вземете 30-40кг домат ама няма гаранция каква пластмаса ще ви продадът.
                    Друго като предложение, но за целта трябва да се имате и да сте добри приятели с някой който си е постоянно там и съответно да ползвате и помагате в неговата градина.

Незнам кофти напаст са такива набези, но народа е много огладнял, еле пък ромчетата
                    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от vasko jonchev Преглед на мнение

Проблема е на крадливият родител! Никой не го е бил по мързеливата кратуна да ходи и да краде-да си призведе и няма да има тези главоболия.
                      0(-)

Коментар

Влизам в циганската махала и питам кой ми прави пакости,после ако няма отговор почвам от най известния джепчия,бой и така докъто не каже кой е пакостникът после пак бой по пакостникът......изпитано е и работи.........но имай предвид че съм бил два пъти републикански шампион по фул контакт в полутежка категория.......та ако не си сигорен поне гледай да си с повече авери пак става........всичко останало като застраховки,огради,сот и др. са ефективни до толкова че да сведът загубите до минимум.........Може и да си сложиш една две камери и да видиш кой по точно ти краде градината и така пак в махалата и бой до припадък.........Инъче цял живот ще си жертва на някакъв мръсен ,жалък и мизерен циганин.....аз лично няма да се понасям ако допусна това........
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

По добро от капан, куче и як прът няма, точно в тази последователност. Имах същия проблем - точно 10 корена с домати, минавам пътьом една сряда и виждам , че се розовеят вече 4-5 домата, викам си, в неделя ще си направим салатка. Отиваме в неделя - курец, а и не си носехме щото щеше да има. Сега пустее, кучета имам, ама няма време да се залостя и да ги дебна тъмно зелените доматоядци. Иначе след първия пострадал сериозно, ама много, с почти ампутиран крадлив израстък и потрошена чутура, няма да са нагли. Решимост и време и малце с кола.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

проблема не е в циганите а в самите нас .ако всички направим така че да се спазват законите както е навсякъде по света няма да има нужда нито от клюси нито от препарати нито от кучета .тук където живея просто се поставя табелка на дървото че плодовете са продадени и никой не ги пипа .да не си помислихте че това е в българия .макар че съм я напуснал по тази причина .не можах да убеда съда че циганите бяха пребили баща ми за да му откраднат овцете . и затова са яли бой .но това е друга тема

Коментар

Камери бате, и много бой на снимания, ама много и заплахи задругите дето гледат, ама не ги пипай тях, само снимания. Следващия път пак - бой само на снимания и заплахи за дугите, но пак не ги пипаш....така няколко пъти, докато започнат да те уважават, а ще започнат, повярвай, ама трябва даси точен ...бой само на снимания, иначе ще ги насъскаш всичките срещу теб.
                              Поздрави! Мами...та им смрадлива, крадлива и т.н................ Да не съм го сял за тях, да им ...мамицата. Купих си и аз една къща в едно севлиевско забравено от бога село, а комшиите ми - братя роми. Обикалях няколко пъти наоколо с Калашника(ловен), вечер гръмнем няколко пъти в дворакато пием по едно...няколко пъти, писах им имената пред тях, на шега уж по патроните, правя им се на приятел, ама отивам един петък вечер и гледам на външната чешма ми откраднали канелката ...и откачих, айде с калашника и колата с пищене на спирачки пред комшиите, с шут в двора и питам: кой бе ваш'та.....м..а, а те бате, не сме ние, еди кой си беше.....След съвет да го светнат, че следващият път като изчезне нещо от двора или къщата ще спи 2 нощи в мазата ссъс строшено коляно и китки като запролети на комшията липата я бяха изпотрошили само стърчащ 10 метра кол бяха оставили за да оберат цвета, а моята не я бяха пипнали...и сега идват да ме питат дали ще ми трябва сеното от съседния двор(чужд, не мой) за да окосят те, ако не ми трябва на мен!!! Мам....та им крадлива. НО трябва да си твърд - бой, не отстъпваш и не омекваш, ама само на снимания, макар че и другите имат нужда от такъв профилактичен, но ще ги настроиш кофти! Както казваше Т.Колев в онзи филм "...строг но справедлив...". А камери за по 10 лв за компютър и едно келяво компютърче правят чудеса, ама с датчици и прожектори за движение!
                              А дано съм бил полезен!!!!
                              Последно редактирано от sempetrovi; 30-07-10, 12:50. Причина: допълване
                              Ssangyong Rexton, MT, 2.9D, 2004
                              Chrysler Grand Voyager 3.3, AT, 1996

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X