Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Новите изисквания за отглеждане на прасета?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Новите изисквания за отглеждане на прасета?

Обаждам се на един познат, с кланница да ми обработи няколко прасета, но понеже държах да си взема месото точно от моите, редовни , перфектни и т.н. парчета, но ударих греда..

Вече ще се приемат прасета само от лицензирани свинеферми...

Т.е. за да получиш лиценз за отглеждане на прасета, трябва да си направиш проект за свинефера, да минеш през РИОС, да искаш разрешение от цялото село и това е като начало..

После започва строителната документация, по мой опит за едно помещение, хартиите ще са около 4 кашона, без допълнителните, времето отделено за обикаляне по чиновници - около половин година, рушветите - здрави...

Като попитах дали всъщност не е по-важно да се изследва месото, моя човек ми отговори, "абе кой се занимава с такива глупости... Важното е при прасетата да се влиза с бели престилки - според евронормите!"...

Пълен купон! А най-смешното е че всичко живо гледа прасета на село и все още на никой не му се е размътил мозъка дотолкова, че да иска да си коли животното в специализирана кланица!

Доколкото разбрах, по новите изисквания, за да возиш животно, трябва да не си имал нарушение като водач, през последните две години!

Сериозно! Човек може да возиш, но животни - не, ако за този период имаш акт за нещо...

"Боговеге сигурно са полудели!"

С една дума, всички прасета, живи към днешна дата из селата няма начин да бъдат заклани в кланица, защото са нелегални!

Според мен, трябва стопаните да си ги отгледат до естественна смърт от старост, ако искат да са в рамките на закона!

Или да ги заколят нелегално, което съм убеден, че на никой здравомислещ селянин, няма да му мине през ума!

Колко живее едно прасе, че моите са много - да им спретна старчески дом...
    Последно редактирано от Volk; 12-05-10, 20:25.

До: Новите изисквания за отглеждане на прасета?

Мнение на Volk
    Доколкото разбрах, по новите изисквания, за да возиш животно, трябва да не си имал нарушение като водач, през последните две години![
    Това вече ме шашка. Дали е само за прасета? А за котки? В смисъл аз си го возя в клетка, но, имаш ли представа? Всякакви животни ли?
    п.п. прощавай че не е по темата, но е странно изискване!

Коментар

Това е все още прясна и непроверена информация ...

Понеже ми стана много интересно, до къде е напреднало заболяването на нормативният орган, ще се поинтересувам с голям интерес и ще разкажа за симптомите и отклоненията...

"Кому въгодно?" Засега само на европейските тирове на Калотина, така ,че тия неща си имат обяснението...

Коментар

За осакатяване на животно - 15 г. пандиз и колко там беше 15 000 лева глоба. За осакатяване на дете - 200 лв. глоба. Нищо вече не ме учудва. Да кихаш на държ. чиновници, май това се иска. Сигурно са почнали да скучаят, ненужни... зер е криза и секнаха много таксички...
        Преди 10-на г. в почти всяка къща на село си имаше крава. С тия цени на изкупуване вече има в 2-3 къщи останали. Внасяме сухо мляко от къде ли не, свинско от Ирландия... Вече и хляб да не е тъпкан със всякакви "подобрители" и мизерии не мога да си намеря! Не мога да го отрежа с ножа, като дунапрен! Ще си купувам машина за хляб... бахти на къде отива тоя свят!
        Последно редактирано от Rabin; 12-05-10, 21:28.

Коментар

Странното е че изискванията и усилията са насочени не към качеството на месото, а към това, да не стане възможно прасе да бъде отгледано официално извън голям комплекс!

Което ми говори, че страха идва от това да се открие какво всъщност пристига с ТИРовете, какви ГМО и гадории е яло и как е успяло да стигне тегло отговарящо на два пъти по-голяма възраст...

Това са интересните въпроси господа, но ако искаме кисело мляко от 9 ст. с опаковката, ще трябва да е само от лицензиран производител!

Коментар

Лошото е в закъснял ефект. Моят начин на хранене е малко по-особен и, съответно, съм по-чувствителен към продуктите. Твърдя, че от година усещам вредното влияние на храната. Не знам до какво ще доведе. Да му мисли следващото и след него поколения.
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Това е голямата месомелачка на глобалния бизнес!

Количество!

Така се бори глада - класическия американски бройлер не може да се изправи на крака, защото костната му система не го издържа!

Но е лицензиран, за разлика от нашата домашна кокошка, дето рови червеите на слънце покрай пътя!

Не се набляга на изледвания и окачествяванене на месото /нещо елементарно, но с огромна опасност ТИРовете да се насочат към някой екарисаж/!

А пращат селянина да си узакони кочината, което е точно толкова невъзможно, колкото чиновник да я почисти!

Коментар

Размекнати от потребителско "мислене" бюрократи ни налагат разбиранията си. За наше добро! Газят ни се основни конституционни права... народецът не се интересува... явно навлизаме в нова форма на еволюция. Премного сме на тая планета, всеки има акъл на главата да се ориентира! Не казвам, че няма спасение, но както вече споменах, дори единият хляб е продукт на съвр. химия, какво остава за останалите неща?
                Само това не мога да го измисля, че и в организмите ни си позволяват директна и задължителна намеса:
                http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...t=75626&page=4
                за останалото си има цяр!
                Последно редактирано от Rabin; 12-05-10, 22:16.

Коментар

Добре де, кое е нашето добро? Животни, отглеждани във всеки двор и от всеки мърляч, хранени и лекувани неясно с какво, или животни от ферми със съответен ветеринарен и т.н. контрол? Пътя към качеството не минава ли тъкмо през лицензиране/стандартизиране на условията за отглеждане?

Коментар

Принципно звучи ОК, но практиката е друга...

Както казах по-горе - в бизнеса има само една ценност - количеството, респективно печалбата...

В реалността нещата се обръщат наобратно - няма стопанин, който да е мърляч и да отгледа хубаво и здраво прасе!

Но има безброй "лицензирани" свинарници, които изхранват животните /поради финансови проблеми/ с невероятни неща, за които не смея да пиша и няма никакъв проблем с лицензиращия орган, защото той не спи в кочината, а и както знаеш "Корупцията е смазочното масло в механизма на прогреса!"

На мен не ми пречи аз месо от магазина не ям, както и децата ми, както и приятелите ми...

Така че проблема не е мой, но е интересно как лесно изглежда - "Извинявай, но по нашето законодателство, за да не хванеш трипер, ще трябва да спиш не с това маце, а с някое от нашите! Те са лицензирани!"
                    Последно редактирано от Volk; 12-05-10, 22:43.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                      Добре де, кое е нашето добро? Животни, отглеждани във всеки двор и от всеки мърляч, хранени и лекувани неясно с какво, или животни от ферми със съответен ветеринарен и т.н. контрол? Пътя към качеството не минава ли тъкмо през лицензиране/стандартизиране на условията за отглеждане?
                      Доброто за НАС е - да сме свободни в собствената си държава, собственото село и собствените нужди.
                      Който си мисли, че в европа има такива изисквания - гарантирано не е ходил в нито едно село, а само по моловете или автокъщите.
                      Във Франция - ВСЕКИ може да отглежда собствена продукция, в собствения двор със собствена марка. Подлежи само на регистрация и изследвания (нормалните ) които са периодични.
                      В Италия - даже и не се регистрират. Там селата са мнооого по зле от нашите. Гледат си всичко, но нямат право да го продават в търговската мрежа, а само на месокомбинатите. Само с документ за собственост ( важи за конете ).
                      В Швейцария - кравите дори са на 20 м от детската площадка. Няма човек до тях, а само се охраняват с електропастир. Има няколко корита с вода и ...... не видях човек за 4 дни да си нагледа стадото ( около 20 крави). Може много рано сутрина да е идвал .....
                      В Германия - всяко село си има свободно пасящи животни. А прасетата ги колят в съседство с къщичката на кучето. Няма глоби и такива изисквания като в европейска България.
                      Всичко това който не го вярва - като посещава накоя държава в европата вместо по аутобана или магистрала нека да мине по други пътища. Ще види всичко което съм видял аз.
                      Имам и снимки, но чак толкова да не се впрягам.
                      Единствената цел на всички тези норми е да има монопол на ГОЛЕМИТЕ - т.е. "НАШИТЕ" ....и да се мачкат малките и инициативните, дребните производители.
                      За радост - където е текло пак ще тече. Нито ракията ще спрат , нито отглеждането на прасета в селата .
                      Няма народ като нашия - колкото и да го натискат все оцелява и се чувства добре . И се усмихва .....

Допълнение гатанка: какво е "условно годно" месо според закона ? Законно е . Но ....помислете....

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                        Работата е, че всякакви забрани и правила дори и в дома ти са широко възприемани от 90% от хорицата. Да, същите, които се влияят от рекламите за праха на леля Мария, коментират последната сага в Листопад... и в общи линии консумират това, което им се поднесе. Болестта не е само до БГ, по немско и английско маркетите им са по-тъпкани от химия дори от тук.
                        Да не изпадам в многословия - искам да мисля и решавам сам за себе си, а не някоя размъкната дебела лелка или чичко да решават вместо мен:
                        -дали ще ваксинирам мен и детето си
                        -какво ще консумирам
                        -ще ли си варя ракия и свивам цигари у дома, за собствена употреба
                        -ще ли си оставям детето само в къщи
                        -ще ли го пускам да играе вечер и до колко
                        много други...

Практиката показва, че обикновено като вземе някой много да мисли за тебе:
                        "Всичко в името на Човека, всичко за благото на Човека" - обикновено скоро се разбира кой е и "Човека".

Искам да си купувам продукти от хора като Volk, и не искам някой алчен мозък да решава вместо мен дали това е редно и законно!

Първоначално публикуван от bgbul
                        ...Във Франция - ВСЕКИ може да отглежда собствена продукция, в собствения двор със собствена марка. Подлежи само на регистрация и изследвания (нормалните ) които са периодични.
                        В Италия - даже и не се регистрират. Там селата са мнооого по зле от нашите. Гледат си всичко, но нямат право да го продават в търговската мрежа, а само на месокомбинатите. Само с документ за собственост ( важи за конете ).
                        В Швейцария - кравите дори са на 20 м от детската площадка. Няма човек до тях, а само се охраняват с електропастир. Има няколко корита с вода и ...... не видях човек за 4 дни да си нагледа стадото ( около 20 крави). Може много рано сутрина да е идвал .....
                        В Германия - всяко село си има свободно пасящи животни. А прасетата ги колят в съседство с къщичката на кучето. Няма глоби и такива изисквания като в европейска България...
                        Наистина, в Ирландия видях крави и овце в почти всеки двор в провинцията. Снимки искате ли и от мен? А ние, дупедав... ъъъ... европейците де, ще лицензираме и колибата на кучето!
                        Последно редактирано от Rabin; 12-05-10, 23:00.

Коментар

bgbul направо ме шокира!

Аз си представях нещата така - гледаш каквото гледаш, закарваш го в кланницата, поръчваш си пълни изследвания на месото, за които сътветно си плащаш, после или с тия изследвания ти бракуват стоката и въобще не я виждаш или гордо ги размахваш пред клиентите!

Има ли нещо криво или ненормално в подобна схема?

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                            ..........- искам да мисля и решавам сам за себе си, ..........-какво ще консумирам
                            -..........!
                            Да де, и аз така искам, въпроса е в магазина да имаш гаранция за качество и безвредност.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              bgbul направо ме шокира!

Аз си представях нещата така - гледаш каквото гледаш, закарваш го в кланницата, поръчваш си пълни изследвания на месото, за които сътветно си плащаш, после или с тия изследвания ти бракуват стоката и въобще не я виждаш или гордо ги размахваш пред клиентите!

Има ли нещо криво или ненормално в подобна схема?
                              Тя сега е такава схемата. Какво и е лошото .
                              Ако искаш в кланица си колиш животните, ако искаш викаш само ветеринар и той ти издава документ за месото.
                              Проблем е когато искат да я заменят с нова схема и казват, че така е в европа. Лъжат .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X