Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водна помпа

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Теорията: При удвояване на оборотите дебита също се удвоява, а налягането се покачва на квадрат, тоест 2^2=4 пъти. Въпросът обаче е при какви обороти е проектирана да работи помпата. След като няма документация е нужно да се тества на място. Лошото е, че ако работи добре 5 минути не означава, че ще издържи цял ден. Ще стрелям в тъмното и ще предположа, че държиш на 3 бара, защото в таблицата на разпръсквачите минималното налягане, което е посочено е 3 бара. Ако това е причината трябва да знаеш, че ще работят и при по-ниско налягане, просто ще покриват по-малка площ и ще са нужни повече премествания. Единствено при прекалено ниско налягане се получават неприемливите проблеми.

    Коментар


    • #17
      Опитвах с чисто нова напорна помпа Петров 2ва цола но не можеше да ми захрани и единият разпръсквач. Отделно ми гореше по 3,5литра на час, направо ми отряза главата. Нейният воден стълб беше 20 метра а пък дебита беше 30 кубика на час. Направи ми впечатление че като и вдигм оборотите вдига и налягането. От там ми дойде идеята да карирам настоящата помпа на един двг и да си реголирам налягането с оборотите. Опасявам се че в даден момент помпата може да пресече водата и да постигна обратен ефект.

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Как се пресича вода?

    • #18
      Минималните обороти, при които достига посочените параметри са дадени, въпросът е при какви максимални обороти може да работи без за се счупи и/или да започнат да се образуват въздушни мехури, тоест да се получи кавитация https://bg.wikipedia.org/wiki/Кавитация
      С петрова въобще е било излишно да се пробва. След разпръсквачите дебита винаги е много по-малък от обявения на помпата, така е при всички помпи по обясними причини. С такъв дебит ще са нужни няколко денонощия за една поливка. Какви са разпръсквачите, ако може да попитам?

      Коментар


      • #19
        Разпръсквачите са ривери 35 метра радиус и дават и 30 кубика да хвърлят вода. Много хубаво работят. А водата нея филтрира.

        Коментар


        • gy6ter
          gy6ter коментира
          Редактиране на коментар
          Проба ,грешка ? По сегашния каталог на видинките има помпи които работят на 1450 и 2900 оборота ,но тази дали е такава не мога да намеря данни - http://vipom.ru/bg/p1_1_2.shtml .

      • #20
        Става дума за Симе Ривър явно - 3 броя. Търси друга помпа, тази едва ли ще захрани и два от разпръсквачите. Те ще пръскат, но ще ти трябват дни, за да направиш една поливка. Ако имаш късмета да разполагаш с достатъчно вода по-добре се възползвай. Ако имаш възможност да сглобиш набързо нещо с тази помпа, за да я тестваш - давай, в противен случай направо мисли за нова помпа. Ако има условия да предлагаш и поливни услуги, то няма нужда да мислиш - търси друга помпа.

        Коментар


        • #21
          Смятам че около 100 _ 120 кубика ще ме устройва. Каква помпа да си търся

          Коментар


          • gy6ter
            gy6ter коментира
            Редактиране на коментар
            Само помпена част ,или комплект ? Електрическа ,или с двигател с вътрешно горене ?

        • #22
          Само помпена част.

          Коментар


          • #23
            Оставам с впечатлението, че не познаваш добре възможностите на разпръсквача, от който си купил 3 броя, преди да имаш помпа, която може да ги захрани. За да се постигнат цитираните от теб 30 м3 на час освен дебита са нужни и 6 бара ПРИ разпръсквача, а ти имаш 3 такива. Нужна е помпа с висок дебит и налягане. Ако не си разбрал 1 бар дава 10 м. напор. Тунджа 70 я дават до 70 м. напор, тоест до 7 бара при помпата. Надявам се вече си започнал да се ориентираш какво да гледаш. Запознай се и по-добре с параметрите на разпръсквача:
            http://www.sime-sprinklers.com/en/files/River.pdf

            Дано са ти дали и пълният комплект дюзи.

            Коментар


            • #24
              Много късно ми разбрах че тези пръскалки макар хубавата работа които вършат с малко вода и налягане искат яка помпа., Ами се набутах и с още един 65метров разпръсквач. Ще си търся такава тунджа както ме съветва, дано ги захрани тези пръскалки, ако ли не, ще ги намаля. Благодаря ти много колега за изчерпателни те отговори които ми даде. Здраве, щастие и късмет от мен.

              Коментар


              • #25
                http://vipom.ru/bg/search_pump2900.shtml?q1=40 - примерно този модел . http://vipom.ru/bg/p_vamo.shtml - тези са със двигател . http://vipom.ru/bg/p2_5.shtml - тези са прикачни за трактор . Ако търсиш нова може да се свържеш с тях и да изберете подходяща за твоя случай .

                Коментар


                • #26
                  След като си купил и по-голям разпръсквач работи само с него. Много по-лесно е да се работи само с един, а и би трябвало да полива по-ефективно. Опасявам се, че ти предстоят още неприятни изненади. Струва ми се, че нямаш реална представа колко често ще трябва да се полива и с какви количества, ако годината се случи сушава и топла.

                  Коментар


                  • #27
                    https://agrocomers.com/traktorna-nav...roduct239.html - друг вариант .

                    Коментар


                    • #28
                      Точно тази не изглежда да е по-добър избор от тунджата, на сайта параметрите в заглавието не отговарят на реалните за модела, правилните са в таблицата. Тази помпа обаче на хартия изглежда добре: https://agrocomers.com/traktorna-nav...roduct241.html само че, ако някой ще я купува трябва да го направи директно от Турция, тук изглежда, че са попрекалили с надценката - над 100%.

                      Коментар


                      • gy6ter
                        gy6ter коментира
                        Редактиране на коментар
                        Гледах таблицата.

                      • Димитър Поповски
                        Димитър Поповски коментира
                        Редактиране на коментар
                        Цената на не е оправдана за поливане на 30 декара люцерна. По добре една тунджа за около 1000 лева. Стига тракторчето да издържи.

                    • #29
                      Момчета, намерих си една тунджа и скоро ще я пробвам. Дано господ да е с мен.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X