Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горски Извор

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Три исторически снимки от двора на къщата... Първата вероятно е още в края на четиридесетте години, двете деца с агънцата са чичовците ми Желю (почина тази година след много дълго боледуване) и Димо - с бялото агънце. Жената зад тях е Димка, майка им. На втората снимка се вижда обяд на двора. Дядо ми Тодор и чичо Желю вдигат наздравица. Възрастната жена с очилата е баба Димка, майка на дядо ми и баба на чичо ми. Жената в центъра е баба ми Райна, до нея е леля Калина... И на третата снимка е забавление - слушане на грамофон (патефон). Тя е малко тъжна, защото от хората на нея живи са само леля Калинка и баща ми - момчето в центъра. Другите господ си ги прибра... а и къщата ни остана. И сега някой ако ми каже, че трябва да спра да се занимавам с нея?!?

    Коментар


    • jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      А столовете седят ли? аз на село още имам два такива, а няколко съм бракувал през годините. И такова малко столче имам, ама съм го ремонтирал и е малко модифицирано.
      Хубава си е къщата, кой ти е казал да не се занимаваш с нея? Не иска кой знае какво да се поддържа и устройва.

    • Frysco
      Frysco коментира
      Редактиране на коментар
      Абе май са в къщата на леля/чинка Калина. Сякаш там съм ги виждал. При мене има едни други...

    • Венци- малкия
      Венци- малкия коментира
      Редактиране на коментар
      С цялата тази история която си събрал, няма как да бутнеш или зарежеш всичко. Хубаво ще е да я предадеш напред успех.

  • #17
    А това са най-старите дигитални снимки, които съм открил за момента... отидох на Великден 2015 и съм снимал двора и къщата след акция по почистване на плочките на двора и малко ремонти на входната врата на двора. Тук все още покрива не е ремонтиран... ремонта почна в края на май, а баба почина на 3-ти юни. Озовахме се цялото семейство там, за погребението. Покрай това, си бяхме там и за събора на селото, който е на петдесетница.

    Коментар


    • #18
      Реших да снимам хартиените снимки с телефона. Първо побликувам тези четири... Това са баба Райна, дядо Тодор и брат ми, също Тодор. Добре се вижда къщата и двора от моето детство.
      Последно редактирано от Frysco; 09-09-20, 21:28.

      Коментар


      • #19
        Тук показвам четири неща - двора, асмалъка с лозата, дама(обор) от който не остана и следа и лятната кухня от която имаше следа... Ама кел файда. Няма кой да ми каже къде се дянаха материалите за покривите им-толкова много турски керемиди и здрави греди. Айде, гредите са заминали в печките, ама керемидите кому бяха нужни? Честно казано, щях да ги вкарам в употреба, останали са пет-шест и са много кораво нещо...

        Коментар


        • #20
          Три калпави снимки отвътре... Със лентова сапунерка фрии фокус толкова съм могъл. Тогава се чудех защо си хабя позите на лентата, а сега съм благодарен че съм щракал...

          Коментар


          • #21
            Тези пет снимки са най изразителните. Тях даже съм залепил в албума. Те предават най пълно атмосферата от онова време. Правени са юни месец 1999 година...
            Оттук нататък ще пускам сравнения преди и след и ще показвам как се стремя да достигна същата атмосфера, обстановка, същия дух...

            Коментар


            • #22
              И едно описание само от думи, относно това което се вижда на снимките горе. Дама и лятната кухня вече споменах, но ще покажа тези места отново, със пресните и актуални снимки който ще направя тея дни. Чемширите ни бяха големи и гъсти. Първо ги стригаха неправилно - от клонка... обезформиха се. После пак, накрая вече съвсем на нищо не приличаха и ги нападна оная китайска гад. Докато се усетим-опоска ги напълно. Загинаха.
              Мярка се един бор, зад чешмата беше. Него го удари гръм. При отсичането изкриви асмалъка - още чака момента си за ремонт търпеливо.
              Имаше още други овошки - загинаха. Черници - бяха отсечени до дъно, подивяха, пуснаха издънки и с багера ги вадихме.
              Кали, рози, божури, здравец, петунии - помня всяко цвете в тоя двор. Ще се възстановяват по малко. Ще ги направя по добре и от преди.
              Асмичките бяха много - по асмалъка беше бяло грозде, Болгар ако не се лъжа. До лятната кухня беше червено - памид. От бялото сега вирее нещо подивяло по оксана, който на снимките липсва. А бръшляна по дама беше завладял целия двор. Сега вирее върху черницата и оксана. Предстои му да бъде поне подстриган.

              Но търпение - по нататъче ще пусна сравнителни снимки, ще отбера от най-първите, през междинните и сега. Също и отвътре, още не пускам, докато не снимам актуалните.

              Коментар


              • #23
                Те сега нещо по като за раздела. Искам да го лекувам... Четох че ги чистят с длето, пръскат син камък и замазват с овощарска замазка... Мнения?

                Коментар


                • #24
                  Най-доброто, което може да направиш е да предотвратиш достъпа на вода в кухината, за да се забавят гнилостните процеси. Най-доброто, което въобще може да се направи е чрез мостови присаждания да се затвори отвора с жива тъкан. Сърцевината на дърветата не е жизнено важна. Проводящата ѝ функция е (почти) нулева, а основно изпълнява скелетна функция. С други думи подобно дърво не е задължително пътник.

                  Коментар


                  • Frysco
                    Frysco коментира
                    Редактиране на коментар
                    На мене хралупата не ми пречи. Въпроса е да спра гниенето. Имаме дупки горе между клоните - от една страна налива се оттам, а от друга се проветрява

                • #25
                  Frysco, много ми е интересна темата ти. Поздравления за мерака, ентусиазма и труда който полагаш.

                  Прави впечатление, че сте голям род. Не си направих труда да запомня кой какъв на кого е.

                  Но ти сигурен ли си, че това, което правиш, труда и парите, които хвърляш един ден ще останат само за теб?

                  Преди години и аз започнах да стягам къщата на дядо ми, строена в началото на 50-те. Докато беше западнала и неугледна, никой не се интересуваше. Когато нещата започнаха да добиват вид изведнъж братовчедите ми добиха мераци и те да участват, защото и те са наследници. Брат ми също. Ок, прави са. В един момент, всички са пълни с идеи, но никой не идва да работи и чакат на мен. А всеки си иска неговото

                  На мен меракът рязко ми спадна и в момента полагам труд само колкото да запазя, това което е останало.

                  Та ако имаш възможност, направи така. че къщата да стане изцяло твоя. Пък тогава я оправяй. Иначе, рискуваш да попаднеш в моя филм.

                  Следя с интерес. Успех!

                  Nissan Terrano 2,7 TDI

                  Коментар


                  • BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Много мъдър съвет, и аз се нагледах на орташки филми с плачевен край, ако не може да се узакони собствеността аз лично не бих вкарал и миг време и стотинка повече, защото един прост и алчен роднина е достатъчен да реши да продавате и всичко отива у ряката, за съжаление.

                • #26
                  Време е да се попохваля с нещо. Доста рядко ми се случва, защото процеса се оказа бая сложен. Телефона ми категорично отказва да снима в рамките на максимално разрешения размер на форума и се налага да сваля снимките, да ги обработя и чак тогава мога да ги кача. А да пиша без снимки е безсмислено...
                  Та тази година се захванах да изпълня плана си за пристройката. Възстановяването на лятната кухня е един от повратните моменти в историята на имота. По принцип сто пъти предпочитам да си беше останала старата, симпатична и уютна пристройка, но времето си взима своето. Новата почти повтаря нейната концепция, с изключение на това, че едната стая е превърната в навес... това обаче лесно може да се промени, ако преценя че ще ми трябва и това помещение (а то вероятно ще потрябва ако наистина отида там и се заема с градината).

                  Коментар


                  • #27
                    Темата е основно за двора, а не за къщата, та да напиша и за него. Мисля че постигнах стабилен резултат с тревата. Тя се разви достатъчно добре, иска доста поливане, редовно косене, пръскане с два вида хербициди за да седи чиста и на есен и пролет ще трябва да я мина с вертикулатор. Но като цяло, започнах да я разглеждам просто като етап от развитието на това място -прекалено ми е голо. Хубаво е че сега е чисто от бурени, зеленко е, почвата се поддържа хладна.
                    Но нататък ще вървя към пресъздаване на това, което се вижда на старите снимки - повече овошки, повече храсти и повече цветя. Захванал съм се да чета книжки, чрез които да направя нещата правилно, да подредя културите така че да си помагат, а не да си пречат. Липсва ми от погледа и оградката която разделяше двора на две части, та се навивам да я възстановя и нея. Откъм къщата ще са овошките, цветята и храстите, а оттатък ще е градината със зеленчуците. Вече експериментирам с водоснабдяването, навързах едни ПЕН тръби и гледам как да ги подредя оптимално, защото ще има и капково и пръскачки за тревата. Тревата трябва да намалее сериозно като площ.
                    Естествено в градината при зеленчуковите култури също ще се засади някое друго дръвче, цвете и билки, за да станат както трябва нещата. Лехите смятам да ги направя повдигнати, много предимства се изтъкват за това. На мене ми харесва основно за да закопая мрежа под тях, че с къртиците няма оправия.
                    И остана да се похваля и с първите две цветни лехи-едната е от семена, другата е с разсади. Тази с разсадите има закопана мрежа, а отгоре сложих геотекстил и мулч. Поливат се капково. За момента единствената загуба са латинките, листната въшка ги опоска пъргаво, но после прочетох че това цвете се използва именно с такава функция, да ги привлече и да бъдат унищожени накуп. Така че просто ги напръсках и след два дена ги изчистих от лехата и се надявам че съм спасил другите цветя от тая напаст. За съжаление съм ги насял много нагъсто, не съм кършил и прищипвал нищо. Но все пак самия факт че отново има цветя в двора е успех.
                    Нашите отидоха да си карат лятото там и това силно ме радва.

                    Пуснах трите стари снимки, за да покажа към какъв резултат ще се стремя. Искам гъсто насаден двор. Огромните полета райграс не са по душата ми, но са временно решение за облагородяване.

                    Коментар


                    • #28
                      Чудесно става. Браво. Прав си , че иска овошки. Така голо е като стадион

                      Коментар


                      • #29
                        Я сподели за мрежата, каква сложи и как, че ми предстои и на мен да слагам едни 100м2 и се чудя
                        ________________________________________________
                        Subaru OUTBACK 2,5
                        Hyundai TUCSON 2.0

                        Коментар


                        • #30
                          Ами то по големите маркети се продава някаква уж специално за къртици, зелена на цвят, обаче забелязах че в практикер я има същата, но черна и не е специално за нищо. Пластмасова мрежа, горе долу с 2 на 2 см прозорче. Сложих засега под лехата със разсадените цветя, на дълбочина една лопата, като "леген", един вид. Къртицата там не се е появявала.
                          Там я има на малка и голяма ширина, 2 метра май беше голямата - говоря малко наизуст, че съм в София, а всичко е на село, включително и касовата бележка, но в сайта им лесно ще я откриеш. Достатъчно жилава е за да не може да я скъса, въпреки че къртицата е силно животно.

                          Коментар


                          • IvanIvanovi
                            IvanIvanovi коментира
                            Редактиране на коментар
                            да, и повдигнати обмислям. много сляпо куче има при нас и измъква всичко, това е проблема, къртиците не ми пречат

                          • Венци- малкия
                            Венци- малкия коментира
                            Редактиране на коментар
                            Пластмасовите ги прегризват. Трябва си метална мрежа.

                          • Frysco
                            Frysco коментира
                            Редактиране на коментар
                            Може би се тренират, такова наблюдение имам... При мене се научиха да игнорират шумялките, да заобикалят капаните...

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X