Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горски Извор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Горски Извор

Не знам за кой раздел е. Досега темата обхващаше предимно тая за ремонтите, но полека лека идваме тук. И веднага искам да предупредя, че имам дар писмо и пиша дълго. Темата не е за тези, които търсят бърз отговор. Темата е за съмишлениците ми по дело - тези, които сме тръгнали да спасяваме един имот на село...

Като за начало, селото е Горски Извор, община Димитровград, област Хасково. Имота е наследствен, на знатен род от селото - Хаджипетките. Като такъв, имота се е създал от моят прадядо Желю Димов Хаджипетков. След като е преживял двете балкански и Първата световна война, той се е завърнал цял - което си е сериозен късмет. И се е хванал и е разрушил старата къща, а в ъгъла на имота е построил нова, за себе си, за жена си - баба Димка, от Църнольовия род и децата си. Има спорове в рода, коя година точно е построена - дядо ми Тодор, който е едно от децата на прадядо Желю казваше 1921. Баща ми казва 1926... единия чичо, 1923, другия вече не помня. Пишело е годината на къщата, но вече не пише. Аз за себе си избрах най-ранната година, 1921. Искам по-скоро да отбележа столетието и. А после до 2026, дал бог живот, здраве и късмет, ще си я отбелязвам всяка година.

Дядо Желю е имал шест деца. Едно се е удавило в кладенеца, мир на душицата му. Други са се разболяли и починали, още преди да го ощастливят, заедно с баба Димка, с внучета. Останали двама - Христо и Тодор. Христо се оженил и имал двама сина, мойте чичовци Димо и Желю (лека му пръст, почина тая година) но и него го покосила болест - спукал язва след усилена работа на полето. През 1946 година. А Тодор се оженил за Райна, мойта баба, от Столчевия род, внучка на дядо Нико, който османските войски заклали, когато се изтегляли. Дядо Тодор и баба Райна имали син и дъщеря, а сина им имал две момчета. По- малкото съм аз. Толкова с родовата памет...

Къщата преживяла чирпанското земетресение - по онези години е била класически градеж, дебели стени от гранитени камъни, залепени с варов разтвор, а ъглите оформени от тухли. По-лесно е от това да дялаш камъни. Таван от гредоред, и високо таванско помещение, където се складирал "багаж" (абе непотребните работи). В нея са израсли дядо и брат му, после и чичовците (оцелелия чичо Димо гони 90). Дядо ми се запалил по комунистическите идеи, той си беше и остана идеалист. Кротък и разумен човек иначе, но за справедливостта беше винаги готов за бой... Лежал и в затвора по време на войната, след това станал военен. В крайна сметка, имота е бил първоначално разделен на две части - старата къщата и едната половина на дядо ми, а другата на децата на брат му, съответно те също се разделили на две. Покойния чичо Желю си вдигна в неговата част къща по типов проект. Времето показа че е много хубава и здрава. Чичо Димо винаги е бил агроном в сърцето си. Неговия имот си остана градина, а сайванта от онези години стана на склад. До ден днешен си отглежда зеленчуци и плодове. Чак тази пролет се раздели с вярната си лада... защото засече един мерцедес и стана скандал, та сина му я върна на скрап. Сега той го вози (сина му де).

През седемдесетте години дядо Тодор се пенсионира от армията. С полагащите се заплати прави ремонт на къщата Селото вече има канализация и той прави вътрешна баня с тоалетна. Прокарва водопровод. Засипва избата, която била твърде влажна, но се налага да премахне и стълбата към тавана (тъй като въпросното помещение е станало на баня). В някои стаи са направени циментови замазки, кухнята си остава с дюшемето от двайсетте години, друга стая е с ново дюшеме, трета е с накован фазер. Те общо са пет стаи, три спални и едно антре-хол.
    Когато аз съм се родил и са ме водили там, оставах по минимум две седмици. Помня я като огромна къща, с красив, пищен двор. Беше разделен на двор и градина, с една ниска каменна ограда. Градината се гласеше като място за леля ми, като се омъжи да си строят къща, но... тя си почина мома. Иначе тогава я гледаха комшиите, баба Желязка и дядо Коста. Беше като картинка... подредено, расте ли расте всичко в нея.

После започна тъжната част. Дядо остаря, първо се разруши дама (обор) в единия ъгъл, после лятната кухня взе да и пада покрива. Дядо ми, почти на 80 се катереше да го оправя. Уви... почина преди да успее, 2001 година навърши 80 в болницата и почина три дни след това. Къщата си остана без стопанин... понеже го погребахме там, ходехме по задушници, отначало оставахме за някой ден, после вече не. И баба остаря, а и баща ми и леля ми не бяха много запалени по тая къща... може би ги е горило огънчето отвътре, все пак - роден дом... но знам ли, начин на мислене, съдба, ход на живота. Да поддържаш един дом на село, трябва да си вярваш на ръцете и кръста много. Идеи всички имат, ама трябва и да намериш някой да ги реализира.

В някакъв момент вече не можеше да се стигне до входната врата на къщата. С целия си срам, ходехме на село да прелеем дядо и се отбивахме при чичо Желю, а нашата къща ставаше все по недостъпна. Първо си купих един тример и се емнах да кося. После ми дадоха и резачка. Не помня коя година беше... мъка голяма... чистене, косене... все едно да пресушаваш морето с лъжица. Сега показвам три снимки на къщата и двора... и те са вече в някакъв напреднал етап от чистенето...

Има и още доста снимки... етапни... но са много и несортирани, ще ми отнеме време. Затова ще пусна само последните няколко, където се хваля с успеха по двора. Изравнено, изчистено, фрезовано и със засята тревна смеска... по онези по- горе изглежда че няма нужда, ама...

Коментар

Чудесно е и преди и сега. Естествено си трябва време,труд,ама така е. А гледам има даже и готов асмалък, ше засадиш ли лозички? А тези големи дървета какви са? Сигурно си купил тревна смеска съобразена с голямата сянка, а също така компютърче за напояване(удобство си е ,а са по 30-40 в ЛИДЛ,КАУФЛАНД) Имаш ли планове за самата земя? Или само чист тревен килим?

Коментар

Радост е да пишеш в тоя форум, докато си прегледаш написаното и вече има отговор
        С времето и труда идва и още по-голямо желание. Когато нещата вървят, мерака расте, вече съм готов да живея там. Не знам как ще стане, особенно момента с доходите, ама - по добре ми е да вярвам, че може да стане.
        Асмалъка беше с лозичка, но след подивяването на двора, тя се видя в чудо. Беше паднала на земята - вдигнах я на асмалъка. Но февруари все ме нямаше, та част от нея тръгна по съседния оксан (Ясеново дърво, Фраксинус). По-хилавата се моташе по асмалъка и тая година един майстор нещо му пречело, та я клъцнал, уж без да иска. Сега от лозата имам нещо което вирее по дървото и празен асмалък... варианти има, мога да се опитам да я сваля от там, мога да я подрежа и да видя какво ще стане (но не ми стигат знанията за това), а може и да се ашладиса (още по не знам как става...).
        Другите дървета са 200 годишна черница - сърцето на имота. Кастря я само отдолу, като припаднат клоните да не се блъскаме в тях. До нея расте череша, която всъщност е сортова, ашладисана върху вишна. Дава плод около черешова задушница, големи, черни и много сладки череши. Но е голяма и повече от половината са за птичките. Една година я пръсках с фунгицид и инсектицид, тогава даде адски много плод, от който обрах три кофи и много обидно - като занесох в София никой не искаше...
        Тревната смеска е за сянка, затова обработих първо тея терени, хем са недостъпни за трактор. Взех си една малка фрезичка, 60 сантиметра - мострена бройка в баухаус, за 230 лв... Обработих и разчистих почвата под дърветата, зор видях голям, ама се справих. Насях семена и поливам сега ежедневно. Компютърче има, паралелно разквасвам и другите участъци, за да може да се обработят лесно и бързо... ако не намеря тракторче, на парчета с фрезата ще ги обърна.
        Взел съм си някакви комплекти за тест за почвата и водата. Предполагам че е доста алкална, а водата в кладенеца и водопровода още повече... Искам да видя и нивото на фосфати. Видимата част на снимките ще е тревен килим, с цветни алеи, храсти и някоя друга овошка. Това което не се вижда - градината, ще си го отделя за зеленчуци, но ми е далеко от водата и тепърва ще го мисля.
        Тревата е просто начало. Тя също е капризна и иска грижи, мисля просто с нея да влезна в материята, а после да видя накъде ще ми дръпне сърцето. Място има, не е като да няма.

Коментар

О да място има, даже ако ти хрумне нещо пък след това може да го преосмислиш и да да ти дойде друго на акъла Но важното е ,че имаш ентусиазъм,планове,тръпне душата.Абе ей тва е интересното - като че ли пъпа ти е хвърлен там , пък си бил не повече от 2-3 седмици през детството.
          Искам да те поздравя за многото свършена работа - не е малко определено, особено ако няма помощник. Положил си началото - действай не се отказвай. Има едно фолио по Бриколаж,Практикер дават го против трева и плевели, та може само там където ше има роза или нещо друго да му направиш дупка , а останалата част да се засипе с мулч(примерно борови кори, камъни... каквото се сетиш) за да прикриеш фолиото. И аз го открих тази година. ето такова :
          https://semenata.shop/%D0%BC%D1%83%D...BB%D0%B8%D0%BE

В случай ,че не знаеш , може да го ползваш.

Снимай лозичката само да видим какво можем да те посъветваме. Но ако имаш желание със сигурност може да си насадиш още.

Коментар

Поздравления за труда и да те държи още дълго ентусиазма!

Коментар

Това фолио много ми прилича на геотекстил... Част от историята на имота беше лятната кухня - всъщност пристройка с три помещения, кухнята и два склада. Много си я харесвах, две стени бяха каменни, а челната беше наполовина плетарка измазана с кал и вар. Другата половина в по нови времена е била от тухли, оформящи въпросната кухня. Разрушаването и не беше чисто от само себе си. Проблемите с покрива бяха оправими, но след кончината на дядо, бабата нареди да бутнат покрива за да не пострадал някой... За нула време той се изпари напълно - не остана ни греда, ни керемида. Съответно аз "наследих" това на снимката...
              Последно редактирано от Frysco; 09-09-20, 10:15.

Коментар

Коментар

Нямах никакъв друг полезен ход в своите възможности... Да възстановя постройката означаваше ми се струваше невъзможно. Ако поне керемидите бяха останали...
                  Апропо, като споменах керемидите, се сетих че самата къща започна възраждането си именно с ремонт на покрива.

Коментар

Хубаво си се хванал. Пиши чат-пат как върви. Интересно е.

Коментар

Проблемът на такъв тип имоти е, че като теглиш една сметка...след примерно три години каторга, колко си оставил там като време, пари и нерви....и се оказва, че инвестираното би стигнало да почиваш всяка година за по месец в петзвездни хотели из екзотичните дестинации, до края на живота си.
                      В случая е ясно, че там каквото и да вложиш, никога няма да получиш нещо повече от стара къща на село. В тая връзка и неизвестното е още колко време този вид робски труд ще ти носи вътрешно удовлетворение. Може и цял живот. Но това е по-скоро на теория само.
                      Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• Frysco
                        Frysco коментира
                        Редактиране на коментар
                        Хората са строили както нас... По съвременните разбирания, материали и нужди. Това което ние сега строим, след години наследниците ни ще го наричат порутини, ще ругаят нефункцоналността му и ще го преправят. А някога много отдавна са правили таваните на два метра, подовете на пръст, прозорци със стъкла са си били лукс...

• KingofROAD
                        KingofROAD коментира
                        Редактиране на коментар
                        19R не всичко е само черта и сметка. За мен по-скоро е практичност, или прагматичност. При Фриско не знам как точно е ситуацията със старата къща, но при мен така или иначе с каквито и ремонти и реконструкции нямаше да ме изкара и до сегашния момент, да не говорим до пенсия и след пенсия. Селото не е малко - около 2500-2600 души население, според сайта на общината. Лятото особено е сравнително оживено, когато децата са във ваканция. На мен лично ми е мирно, тихо и спокойно. В моя двор сам съм си началник. Имам само двама съседи на дувар. Мога и да поработвам допълнително и часпром в гаража и работилницата. Ръцете не ми пречат. Мога, знам, интересувам се, и правя много неща. Не съм пенкилер, но понякога учудвам и сам себе си, че правя неща, които не съм и подозирал че мога.

• Frysco
                        Frysco коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ще разкажа по подробно и със снимки за старата къща. От телефона ми е тегаво...

В петзвездни хотели, ако ще и в самия рай да са, няма да почуствам тази топлинка отвътре. На такива места някой е направил нещата за да ти вземе парите. На село, аз давам и парите и труда си, за да получа съмнителен резултат за неясно колко време. Логично е да съм се прецакал, нали? А тогава защо ми е по-добре? Понякога е много по-приятно и лесно да си глупав! Да вършиш нещо против логиката и да се изненадваш че резултатът ти харесва.
                      Още един поглед на тая тема може да е това, че имам апартамент в София, в комуникативен квартал, до метро, с гараж при това! И не ми е толкова хубаво. Работа имам, от доходите не може да се оплача. А защо тогава селото, със тая стара напукана къща на сто години, със искащия непрекъснати грижи двор, с отдалечеността от добрите доходи и уж изродения... Пардон, уредения живот, ме радват повече? Няма логика, но има удоволствие. Ако търсим само логиката, то ние хората сме паразитна форма на живот на тая планета, при това много агресивна към всички останали форми. Раждаме се трудно, растем бавно, умираме лесно. И освен това задължително някой трябва да умрат или да страдат, за да им добре на други... Алфа-бета мъжкари и мъжкарани...

Офф, така се отплеснах, че чак не искам да чета какви глупости написах.

По въпроса за стария и новия градеж - голямата къща си остава така, както съм я заварил като конструкция. Почти е готова с ремонта отвътре, но ще показвам снимки поетапно. Имам и снимки от едно време на хартия, ама нямам хубав скенер.

Коментар

• santaclash
                        santaclash коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ама то си е така. Просто тия неща принадлежат към ирационалната част от света. Нищо лошо няма. Въпросът е колко време зоната ти на комфорт ще се застъпва с тая на ирационалното. При някои хора това продължава дълго.

• KingofROAD
                        KingofROAD коментира
                        Редактиране на коментар
                        Не е чак толкова до ирационална част. Големите градове, особено и София са прекалено задръстени с хора, коли и тн. Пренаселено от поне 10 и повече години насам. И става все по пренаселено. Знаете за "кореняк" софиянците как всяка събота и неделя и по празниците как се връщат по родните си места.
                        Нещо много подобно, но в по-малки мащаби е и в Пловдив. Семейството ни има три апартамента там, но въпреки това и мен не ме тегли в града гоУЕма. Особено след 2007, когато влязохме в ЕС. Отпаднаха митата на колите, и за кратко време се изпонакупиха на по-ниски цени. Няма и къде да си паркирам таратайката.

На село имам двор около 800кв./м. Имам четири колесни превозни средства, като всяко може да влиза и излиза самостоятелно. Къщата е почти готова за влизане. И гараж и работилница съм подкарал. Живот и здрава и други неща ще направя. Тишина, спокойствие, чист въздух. В общината я има, я няма 2-3ма човека опашка. ГОУЕмиО град е на около 25км. почти по права линия. Всеки работен ден си пътувам до работата и обратно.
                        Не мога да се оплача, и да получа някакво наследство в градО след време, ще го дам под наем, и пак ще си живея на село.
                        Последно редактирано от KingofROAD; 09-09-20, 14:41.

• Frysco
                        Frysco коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ами всъщност ирационалното и зоната на комфорт са твърде променливи величини, колкото и абсурдно да звучи за много хора. Човек може да е свикнал да се храни вкусно три пъти на ден и да е непоколебим в това колко голяма нужда има от това, а когато мине на кисело мляко и домати един път дневно, внезапно да установи че и така става. Та номера е че понякога ако обърнем собствения си инат срещу навиците си, печелим от това. И променяме зоната си на комфорт, а ирационалното става рационално. Дълго е за един коментар, ама надявам се ме разбирате. Не е толкова трудно да се преборим със себе си. Това е като непознат път, който не знаем ще изминем ли, но пък е твърде интересно за да се откажем...

А на мястото на лятната кухня съм подготвил фундамент - за две помещения, отново лятна кухня и склад (с тоалетна вътре) и една площадка. Стаите и площадката с общ покрив/навес.

Коментар

• KingofROAD
                        KingofROAD коментира
                        Редактиране на коментар
                        Фриско, това стъпки за колони ли са? Мен ако питаш няма да е лошо да направиш ивичести основи/темели. Не е въпроса толкова до икономия на материали, колкото до здравина на конструкцията. Колоните с по-големи стъпки - 60х60, 80х80, 50см. подложен бетон, ивиците да стъпват върху подложния бетон, за по-голяма стабилност на конструцията. Ивиците на са поне 30-40см. над нивото на терена. Нагоре с тухли. Имай предвид че когато валят дъждове, влагата може да се просмуква през тухлите. Аз по подобна технология си правя гаража. Къщата по проект си е доволно преоразмерена. Не икономисвам материали.ю

Можеш да видиш моята тема за почистване на кофражни платна. Ако имаш интерес и други снимки мога да пратя.

• Frysco
                        Frysco коментира
                        Редактиране на коментар
                        Стъпки за греди са, не за колони. В тая част ще има само една бетонена площадка, а над нея дървен навес, като продължение на покрива. Иначе където ще са двете стаи е направено както го описваш. Ако ми потрябва още някакво помещение, разбирай-още един склад, половината от тая доста голяма площадка ще я направя с някакви леки стени.

И аз от две години стягам по малко наследствена селска къща. Доста пари похарчих, още има за даване, но сега като отида и си ми е кеф. Вярно, доста почивки щяха да са за тези пари, но и за тях ще се намери време. Но къщата си остава, а и детските спомени. Давай Фриско, споделяй как вървят нещата. Такъв голям и равен двор е мечта, като порасне тревата, да я окосиш и да седнеш под сянката...да си стоиш в тишината и да си я гледаш. Имам доста по-скромна ливадка, но много ме кефи да си я окося и гледам кучето как си играе на нея.
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

Коментар

А това ли беше селото , където винаги имаше КАТаджии преди години Или Покрепа?!

Коментар

• Frysco
                          Frysco коментира
                          Редактиране на коментар
                          Полицейски пост Подкрепа е на пътя между Хасково и Кърджали. Не помня да е имало постоянен в наше село...

• vokel
                          vokel коментира
                          Редактиране на коментар
                          Подкрепа е на пътя Хасково-Харманли.... иначе преди Горски извор ,като идваш от Хасково е село Клокотница ,където също постоянно имаше в социализЪма милиция и пътна помощ.

• Frysco
                          Frysco коментира
                          Редактиране на коментар
                          Може би да, в Клокотница да имаше.... на нас пътя ни свършваше преди това, чавдарката ни оставяше в Горски извор. И при нас висяха бая, на входа на селото имаше Петрол, там стояха често. Тея дни бат Тончо разправя как Димитровградските и Хасковските полицаи са си деляли пътя при нас...

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                      X