Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оранжерия направи си сам

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Седя и мисля ))
    под найлона да се сложи мрежа за замазки за да държи на сняг?
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Шъ ръждаса. Иначе, що не.

• veskov
      veskov коментира
      Редактиране на коментар
      Може би на по- малки полета с армирания или оранжериния полиетилен, или поцинкована/ пластмасова мрежа, но ще погнеш цената на поликарбоната, а ще е пипкаво и много по- мърляво.
      пп то с много пари всеки може

Що се занимавате с лайнонови глупости?

Хората са измислили поликарбонатни плоскости....

Аз си сделвам в момента от 10 мм такива.

6 х 2.1 струва 180 кинта.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      За 1.5 има готови поликарбонат и смислен размер.
      И няма да се напъвам.
      По интересно е дали мога да постигна нещо подобно за да кажем 200 лв.
      Иначе пари се изкарват. И когато има смисъл не се пести. Не карам уаз

• rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Тези готовите с поликарбон са от едни профилчета тънки като вестник

Не мога си представя какво става като духне силно.

Иначе за изтъняване на цената може покрив от поликарбон и страници от найлон.

Така лесно се отваря като му дойде времето и няма нужда от врати и прозорци.

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Те готовите са руски.
      Профила е 0.7

Баш.Ей го нашият хубавец.Снимки от вътре после като слизам пак по задачи.
    Няма страшно в умирачката...
    Страшното е да си жив!...

Коментар

• коко келеша
      коко келеша коментира
      Редактиране на коментар
      Те точно тия бяха по 210 лева с найлона едно време и както каза Деди, са дело на Полимерстрой.

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Ще ги видим полимерстрой като мине карантината щото са затворили

https://youtu.be/_31wHkGUWYU

Интересен модел от корейските другари
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Имайте предвид при проектирането на конструкцията, че ако ще се ползва найлон-конструкцията трябва да е максимално изблизана. Не трябва да има нишо което да стърчи над общото ниво, пък било то и загладено и без ръбове.
      Където има нещо да "надува" отдолу-претрива найлона, и от там се къса.
      Това от опит, доста години сме се занимавали с оранжерии.

Петре, в руската туба е пълно с клипове как си правят оранжерии. Квадрат 20х20х1,5 се огъва много лесно, евтин е и конструкциите изглеждат прилично. Тръбогиб за такива дъги се прави за два часа "на коляно".
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

• turtey
        turtey коментира
        Редактиране на коментар
        Мани руската туба
        Дай да скив такъв тръбогиб, моля

Ми то в руската туба бе, как да дам, като не я щеш.
      Ама нали те броя за преател, от мен да мине:

Ето и как правят теплица:

А ето още по-прост тръбогиб, изглежда все едно го е правил третокласник в час по трудово. Ама работи, за една оранжерия не ти трябва друго.
      Просто показвам принципа.

Последно редактирано от Кольо; 24-03-20, 15:30.

Коментар

• Gadnyara
        Gadnyara коментира
        Редактиране на коментар
        И аз съм се замислил да събера една (на първо време) оранжерия 6*3м, та темата ми е актуална.
        Мислил съм си за подобна конструкция като в клипа, сега я виждам в готов вид и е доста полезно.
        Ще събера един тръбогиб, но се чудя, ако взема поцинкован правоъгълен профил, дали при огъването му в дъги ще се запази защитното покритие?
        Освен това, трябва да измисля начин за сглобяване без заварки, пак с цел да запазя цинка.

Иначе, с незащитен материал е лесно и бързо, но после ще трябва редовно боядисване, а достатъчно парапети и огради имам за точно това забавление.

Поликарбоната има две капанчета-светло пропускливост и конденз. С първото ясно, четеш и избираш с второто ако не се справиш- съсипана реколта.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Между другото току що говорих с един младеж от поликарбонатния бизнес.
        Каза да си я направя от стъкло

Коментар

• 19R
          19R коментира
          Редактиране на коментар
          Не случайно съм виждал на много места от стари дървени дограми да се правят. Както и ти предполагам?
          https://www.youtube.com/watch?v=i5vKQpPWN1I ето тука човека си е сложил автоматична вратичка(от китайците предполагам) и датчик за температура...то и компютър за напояване си трябва,маркучи

• TigerHunter
          TigerHunter коментира
          Редактиране на коментар
          Поликарбоната, освен че никак не е евтин, гори от слънцето и той. Ако армирания найлон ти изкарва две-три години си напред.

Стъклото е скъпо и тежко. Съответно и конструкцията трябва да е по-здрава, което става с по-яки материали, съответно по-скъпи.

За евтино и работещо-само това дето ти показвам-профил 20х20, огънат на дъга, с разпорки отгоре(като било), и от страните поне по една.
        Опъва се тел за да държи найлона, и завиваш.
        С един найлон от дебелия се карат две или три години, според грижата и вятъра. Ако е от армирания-и повече, ама вече става и по-скъпо.
        И имай предвид,ч е през лятото трябва да се проветрява някак. Обикновено с двете страни като са отворени става, но при яки жеги се налага да се разровят и страниците дето са заровени.
        И е добре найлона да си остане като покрив отгоре докато има растения в плододаване. Никак не е добре да ги валят дъждовете, а така се запазват.
        Само как ще се бориш в сятъра щом разровиш найлона не знам...

Коментар

Имам цяла година да я направя.

Идеята за ппр тръби ми изглежда най интересна за момента.
          Перде от мрежа също е хитро под покрива и е елементарно.

​​​​​​

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение

​​​​​​
            Щще направиш дедов ,така да се каже културно ....ма ако съм в грешка ще почерпя ...на твоя територия.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение

Идеята за ппр тръби ми изглежда най интересна за момента.
              Перде от мрежа също е хитро под покрива и е елементарно.

​​​​​​
              Че се гъне в жегите,мислил съм го.На мене ми се върти некаква арматура 10мм.на дъги и за надлъжни и армиран найлон .Като сметнеш обаче може .да не излезне ,колкото готовите по 180-200лева.Стойка с растер за мрежа против.градушка направих от кнауфаджийски CD профили преди 2 години за почти цялата градина излезна към 140лв.За оранжерия от арматурно за длуго не се сещам или от сетка 6мм. и огъване и това обаче е пари.
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Найлоновата си държи на градушка, няма нужда от защита.
                Е, ако градушката е като яйца няма да устиска, ама то тогава оранжерията изобщо няма да е сред нещата за които ще се вайка човек.

Коментар

10мм арматура провисва като... . Зависи от квадратурата, но за малка истината е метални тръби(ф, г,т) и оранж/арм полиетилен. Първоначален труд и после се рахатясваш. Стъклото е от миналите векове, дървото(с все паразитите) също.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

• Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Стъклото е супер за оранжерия, не го плювай. Ама е тежко и скъпо, но вече го писах това.

• veskov
                    veskov коментира
                    Редактиране на коментар
                    А, спор няма, просто днес вече е излишно скъпа и сложна конструкция. Парника е като гъбарника, трябва висока хигиена и стъкло/ желязо е супер.

Като измисля как да стигна ще премеря предвиденото място.
                  но голяма няма да е със сигурност.
                  Не че нямам къде, но няма смисъл.

Коментар

• veskov
                    veskov коментира
                    Редактиране на коментар
                    Голяма не ти трябва, иначе си е гъдел и кеф. Идва капковото, естеств тор, етс. Не е много 800, преди две години буквално ,,събрахме" на колега на 1050мнв. Къса до късна есен от всичко, за мезе, ~20 м кв.

• Кольо
                    Кольо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Ако ще се отглеждат зеленчуци за собствена консумация(какъвто май е замисъла) 20м2 са напълно достатъчни за едно семейство.
                    Колко му трябва на едно семейство на ден? Две краставици и 4-5 домата. За да ги имаш ти трябват 5-6 корена краставици и още толкова домати.
                    С малко запас да ги направим двойно, ама повече няма никакъв смисъл.
                    Та 20 корена се събират и на 5 квадрата като ще са си на комфортно разстояние един от друг.
                    За височината нямам идея, ама не е ниско, та ще си трябва защита от слани и ниски температури до доста по-късно отколкото в равнината.

• turtey
                    turtey коментира
                    Редактиране на коментар
                    Така де, за децата
                    Малко лук, репички, освен това.
                    Иначе височината, ми пролетта идва има няма три-четири седмици след софето.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                X