Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лозе

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• И сега ги има , района на Сандански Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_20240429_195527_Gallery.jpg
Прегледи:465
Размер:312.5 КБ
ID:6963933
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

• Е те..! Същата гад! Сега още я нямам, но с какво да пръскам, за да не се появи?

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Питай леля ми Рилка в аптеката над пазара.
        Аз на всяко пръскане слагам и някаква отрова. Преди две седмици пръсках с Шампион и някаква отрова по 25мл на машина.
        Засега е добре, пък ще видим.

• Паджеровод
        Паджеровод коментира
        Редактиране на коментар
        Аз все при нея ходя, ама сега гледам да не се е появило и ново ноу хау

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_20240429_210111_Gallery.jpg
Прегледи:460
Размер:332.0 КБ
ID:6963940
      На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Е, те. Афитек слагах аз.

• Още мааалко му трябва:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2024-09-06_11-59-59-610.jpg
Прегледи:327
Размер:223.3 КБ
ID:6973288 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2024-09-06_11-59-59-779.jpg
Прегледи:314
Размер:222.7 КБ
ID:6973289 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2024-09-06_11-59-59-709.jpg
Прегледи:312
Размер:239.4 КБ
ID:6973290 ​​​​​​​
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2024-09-06_11-59-59-848.jpg
Прегледи:320
Размер:211.6 КБ
ID:6973287

Коментар

• gabocvet
        gabocvet коментира
        Редактиране на коментар
        На вид е станало, само със захаромера ще каже дали е готово.

• С захаромера тая година няма проблем с тая суша. Перфектно изглежда колега 19R продаваш ли бяло вино.

При нас перфектно време за гроздобер

26 със стандартните захаромери /това май му е мах на скалата/, а този с “рефлетометър” полудя и показва 28
      Прикачени файлове
      088455338две
      "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
      Джамбазов 2010г..

Коментар

• gabocvet
        gabocvet коментира
        Редактиране на коментар
        Много добре изглежда. Аз тази седмица Нямаше как да бера след дъждовете не, че са много. Планувам да го бера сега в събота, единствено Молдовата и Сензонто не са напълно готови.

• 19R
        19R коментира
        Редактиране на коментар
        Имам останало малко в бег ин бокс 5л.

• Малко побръмчах между новите лозички.Почвата беше благодатна за тази дейсност. Доволен съм. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:viber_image_2025-03-16_10-52-49-334.jpg
Прегледи:150
Размер:224.6 КБ
ID:6993044

Коментар

• jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Тука нещо съм пропуснал... Откога са тия лозички? Сортове? Защо не обработваш междуредията с тракторето?

Какво става с ония от първите страници на темата?

• От лозе нищо не разбирам и затова питам тук.
      Имам ограда на двора, която върви север - юг и си мисля да сложа 6 лози в ред през горе-долу 1,8м, понеже чета, че са силно растящи. Няма да са на асмалък, а на колове и телове. НВ - 700 метра в Софийско.

Лозите от есента са в саксии, вкоренени, адаптирани и се развиват чудесно - Молдова, Русалка 3, Болгар, някаква селска неизвестна и Наслада.

И тук идват въпросите
      1. На какво разстояние да ги засадя от бетонната основа на оградата. 30см Ок ли са? Гледам един съсед през две-три къщи ги е набутал плътно в дувара, ама това ми се струва простотия.

2. Трябва ли има достъп до лозите и от двете страни или могат да бъдат обслужвани само от едната страна, в случая запад?

3. Тази част от двора е затревена и смятам така да остане. Най-много да окопая в 50см диаметър около всеки корен.

4. Дайте акъл за коловете и теловете - разстояние, височина и тн.

Всякакви съвети и коментари са добре дошли за откровен дилетант като мен

Коментар

• Привет, Бате М.!

Първо да ти кажа че за района /н.в./ ти трябват десертни ранни и суперранни сортове, така че ако можеш слагай такива. Наслада и Болгар са много хубави /имам ги/, не знам при тебе ще стават ли... Преди повече от 15 години за един познат точно от твоя край вземах вкоренени лозички от ИЛВ Плевен и те ги подбираха, май нещо сорт Плевен и някакъв Мискет беше...
        Оградата от какво е? Разстоянието от бетона може и така както си го писал, може и по малко, може и повече... Може да се обслужва едностранно, но от две страни е по-лесно. Може да ги гледаш на ред, ако имаш възможност да ги пуснеш по нататък на асма към двора ти още по добре.
        На затревена повърхност е супер, при мен асмите на село са така от десетилетия.
        Колове каквито ти паднат, може бетон, може и салкъм, па може и някви модерни изгъзици да има...

Още има и ще си дописвам после

Коментар

• Сортовете са десертни, уж комплексно устойчиви - и на болести и на студове. Имам един приятел в Панчарево, горе долу на моята надморска височина - много е доволен от болгара, раждал добре и не страдал от лошо време.

При мен оградата е всъщност бетонна подпорна стена, като аз съм от горната страна, т.е би трябвало да е по-отцедливо мястото. При мен бетона е 30см над терена и нагоре е мрежа с колове. И затова си мислех да хвана някакви вертикални стойки за бетона и те да носят теловете.

Така ще мога да обслужвам лозето само от едната страна, ама май не е много добра тази идея.

Коментар

• jordanov sv
            jordanov sv коментира
            Редактиране на коментар
            Сортовете е важно да са устойчиви - да, но за да могат да узреят достатъчно при слънчевите часове които имаш на твоята н.в. е хубаво да са ранни към суперранни. Просто те се нуждаят от по-малко часове слънце. Пак казвам помисли добре сортовете и огледай наоколо къде какво има. Според мен вземи още няколко и ги сложи по-нагъсто, 1.5 примерно или още по и след две три години ако се хванат всичките и ако някой не ти хареса, ше го махнеш и ше вземеш отводка от съседния /на отводките им разбираш, май/

• Ей така си мисля да направя нещата - стойки и телове на 30-40см от бетона.

Коментар

• jordanov sv
            jordanov sv коментира
            Редактиране на коментар
            Става и така /като няма колове по-лесно ще поддържаш тревата/ но и с колове няма да имаш кой знае кви грижи, все пак при тебе ще са 3-4 кола, нали тъй?
            Но! - тая конструкция ще трябва за догодина, а сега на лято спокойно може да минеш с 5-6 колчета от гората по метър и педесе, само като вариант го казвам, па и да има за кво да си лафим на зима, хаха. Малко закъсняваш с саденето, така че форсирвай нещата.
            Ся, знаеш ме че съм от старата школа и фен на класическия подход, та хващай правата лопата и почвай да копаеш дупки - 30-40 санта и до 50-60 дълбоко, повече не ти трябва. Горния пласт на едната страна, долния на другата. Горният го смесваш с /ако имаш/ оборски тор, дървесна пепел, материал от компостер или т.н. една шепа изк. тор фосфор/калий и обратно в дупката. Коренчето на лозичката требе да стъпи на хълмче от чиста пръст, поливаш и зариваш с долният пласт от дупката, поливаш и газиш с ботуша. За коренище оставяш 3-4-5 хубави коренчета по 8-10-12 сантима най-отдолу равномерно срещуположни, всичко нагоре изчистваш, най-отгоре трябва да имаш едно чепче с две пъпки. Това чепче трябва да ти остане над нивото на почвата /ако ще имаш слягане трябва да го отчетеш при засаждането/ и го покриваш с почва и него като хълмче. Не ти споменавам че предварително трябва да маркираш реда и накрая да имаш маркер къде са ти лозичките, знам че си наясно.
            Последно редактирано от jordanov sv; Днес, 15:46.

Активност за темата

Свий

Тук са 6 потребители онлайн. 1 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
        X