Случайно попаднах на стара такава тема и гледам, че има и други проявили такъв интерес.
Преди години живеех в Берлин и там много хора си гледат билки и подправки вкъщи, а доста имат и градинки непосредствено извън Берлин. Едно познато момиче си беше направило цяла зеленчукова градина в малкото задно дворче на първия етаж на апартамента, в който живееше в центъра.
Тя ме впечатли най-много и тогава почнах да си гледам и аз босилек, чубрица, мащерка и подобни, няколко пъти и повече на майтап чери домат или стъбло грах.
2017та се прибрах да живея в България, където разполагам с ~80 квадрата на 3 покривни тераси на мезонет. За съжаление няма някоя с по-голяма площ, а са една сравнително дълга, но тясна, която обикаля първия етаж от северната, източната и южната страна и по две малки тераски на горния етаж - югоизточна и северна.
Реших да оползотворя дългата тераса на долния етаж и да почна да си гледам зеленчуци малко по-истински.
Първите два основни въпроса бяха в какви саксии и с какво да ги напълня. Искам да гледам максимално големи растения, като в градина, което значи голяма - поне 50л саксия.
Разбира се, важно е и какво ще се сади. Нужен е и разсад. Честно казано, за три години направих изключително малко разсад, най-вече поради липса на хубави семки и рядко оставяне на зеленчуци за семе. Разсада си го купувах от женския пазар или ми го даваха познати и баби на познати
Болестите и най-вече маните са проблем, който продължава да ме мъчи вече трета година. Практически не ползвам химикали - в началото ползвах повече Радомил Голд, но той е тежка системна химия с големи карантинни срокове и като цяло спрях да го използвам. Пръскам със син камък. Първата година след средата на сезона имаше големи поражения - не знаех признаците и симптомите, кога какво да правя, реагирах вече късно... Кога се пръска, кога се полива и т.н. Мръсният въздух в София причинява страшни заболявания. Един и същи разсад, гледан по подобен начин в градина над Панчерево боледува значително по-малко.
И така, заех се и почнах да довличам до последния етаж балите и човалите и да бъркам пръст. Първата година започнах с около 1 кубик субстрат - смес от 500л торф, 100л перлит, 100л вермикулит, 100л компост и вермикомпост, 250л biocvet смес.
Първите напълнени саксии с новите насаждения - 31.05.2017
Първата година гледах тиквички (тъмнозелените куржети, популярни навсякъде извън България и превъзхождащи многократно масовите светли тиквички), домати, краставици, чери домати, чушки, мащерка и други билки
Това е източната част от терасата (13.06.2017)
Ъгълът изток - юг
Тиквите избуяват доста бързо (15.06.2017)
Междувременно си взех и барбекю за в градината (:
Една от първите реколти (25.06.2017)
Тук, няма и месец след като съм ги посадил, вече се виждат петната на маните. Тогава все още не подозирах какво ме чака
По средата на сезона (10.07.2017) реших, че съм взел твърде малки саксии за някои от растенията и бързо пресадих малко от 12/25л в нови 50л саксии
Напълно запълнено с корени за по-малко от месец и половина
С половината босилек
Направих първото песто
Краставиците се оказаха корнишони, но в същото време едни от най-хрупкавите и вкусни краставици, които съм ял до сега
Чушките никога не ми станаха особено високи без значение от разсада, за сметка на това винаги са раждали по доста и едри плодове
Бързо (21.07.2017) се отворих на мулчиране - покривам саксията с 5-7см настъргани дървени кори, които много осезаемо по-дълго задържат влагата, пречат на плевелите и пречат на болестите да заразяват почват (всяка година сменям изцяло мулча)
С градиснките домати имах много слаб успех - едни болни, други кисели и твърдокори. Розовият беше върха и с черито имах голям успех
И горе долу това беше първият ми опит за правене на градина на терасата през 2017
Преди години живеех в Берлин и там много хора си гледат билки и подправки вкъщи, а доста имат и градинки непосредствено извън Берлин. Едно познато момиче си беше направило цяла зеленчукова градина в малкото задно дворче на първия етаж на апартамента, в който живееше в центъра.
Тя ме впечатли най-много и тогава почнах да си гледам и аз босилек, чубрица, мащерка и подобни, няколко пъти и повече на майтап чери домат или стъбло грах.
2017та се прибрах да живея в България, където разполагам с ~80 квадрата на 3 покривни тераси на мезонет. За съжаление няма някоя с по-голяма площ, а са една сравнително дълга, но тясна, която обикаля първия етаж от северната, източната и южната страна и по две малки тераски на горния етаж - югоизточна и северна.
Реших да оползотворя дългата тераса на долния етаж и да почна да си гледам зеленчуци малко по-истински.
Първите два основни въпроса бяха в какви саксии и с какво да ги напълня. Искам да гледам максимално големи растения, като в градина, което значи голяма - поне 50л саксия.
- Имам познати, които са имали опит с отглеждане на други култури в домашни условия 😀 и от тях знам за едни платнени торби за отглеждане на растения по 3, 5, 10, 20, 50 литра. Материалът е някаква пластмаса на пресовани фини влакна. Има голяма здравина, а в същото време лесно пропуска вода и въздух за аерация на субстрата. 50 литрови обикновени саксии се намират трудно, а кашпите са много масивни и скъпи. 50л платнена саксия е 10лв. След 3 години ползване, според мен са най-подходящия контейнер. С годините събрах ~30х50л, ~5x70л, 2x100л, ~5х25л
Минусите им са, че дишат чудесно, но огряни от пряко слънце в горещ летен ден 30-35С+, субстратът изсъхва много бързо като под сешоар.
Освен това белите, наоравени от прозрачни влакна, пропускат светлина, която достига до корените прорасли до периферията между субстрата и саксията. Теорията е, че това кара растението да спре да расте. Практиката ми е, че в черните саксии не забелязвам растенията да се развиват много по-различно.
- Има два широко разпространени субстрата, който се използват за отглеждане
- Единият вариант е базиран на блатен торф. Влакнест е, задържа доста вода и хранителни вещества. Няма никаква хранителна стойност за продукцията. Голям проблем е, че ако се изсуши прекалено много, почти напълно, става хидрофобен и трябва да се накисне, за да поеме вода, иначе тя само изтича през него. Голям проблем е, че не е много устойчиво добиването му, защото се орбазува бавно - десетки и стотици години, а повечето находища на торф са в торефени блата, които са важни обитания. За съжаление той е най-достъпния и познат, а често и най-евтин. С годините съм взел почти 2 кубика торф...
- Другата опция е субстрат базиран на кокосови фибри. Този източник е доста по-устойчив, фибрите са отпадък от индустрията с кокосови орехи, също абсорбират добре вода, но не стават хидрофобни, когато се изсушат. Отново имат изключително ниска хранителна стойност.
- Градинската пръст не става, защото много лесно се спича в малкия обем.
- Освен фибрите, другите нужни материали за субстрата, които според мен са важни и използвам са:
- (агро)перлит - вулканично стъкло, което при нагряване добива голям кух обем - има голяма пропускливост, а задържа малко вода, така че спомага да не се спластява субстрата. Около 10-15% в субстрата, който ползвам.
- вермикулит- друг експандиран минерал, който пък задържа доста вода, което предпазва субстрата от бързо изсъхване и задържа за по-дълго време и бавно отделяне хранителни вещества, разтворени във водата. Също около 10-15% от субстрата. Изключително важен за гледане на саксия на открито и пряко слънце
- компост - предполагам повечето хора, който влизат в този раздел знаят поне компост какво е. Използвам го за дулготрайно захранване на растенията с основни хранителни вещества, защото всичко до момента е инертно. Други 10-15%
- вермикомпост (биохумус) - компост от червен калифорнийски червей - друг много добър източник на усвоими вещества за растенията. Още 10-15%
Процентите варират, защото с годините съм взимал различни продукти - чували с кокосови фибри, с чист торф на бали, вермикулит, перлит, компост, вермикомпост; друг път готови смески в различни съотношения.
Взимал съм от разсадници, от Biocvet, които работят предимно на едро и снабдяват борси, ферми, оранжерии, Бриколаж; от немските био смески, които се продават в Баухаус и са учудващо добри и изгодни; последно и съм най-доволен от agro-borsa.net
Разбира се, важно е и какво ще се сади. Нужен е и разсад. Честно казано, за три години направих изключително малко разсад, най-вече поради липса на хубави семки и рядко оставяне на зеленчуци за семе. Разсада си го купувах от женския пазар или ми го даваха познати и баби на познати
Болестите и най-вече маните са проблем, който продължава да ме мъчи вече трета година. Практически не ползвам химикали - в началото ползвах повече Радомил Голд, но той е тежка системна химия с големи карантинни срокове и като цяло спрях да го използвам. Пръскам със син камък. Първата година след средата на сезона имаше големи поражения - не знаех признаците и симптомите, кога какво да правя, реагирах вече късно... Кога се пръска, кога се полива и т.н. Мръсният въздух в София причинява страшни заболявания. Един и същи разсад, гледан по подобен начин в градина над Панчерево боледува значително по-малко.
И така, заех се и почнах да довличам до последния етаж балите и човалите и да бъркам пръст. Първата година започнах с около 1 кубик субстрат - смес от 500л торф, 100л перлит, 100л вермикулит, 100л компост и вермикомпост, 250л biocvet смес.
Първите напълнени саксии с новите насаждения - 31.05.2017
Първата година гледах тиквички (тъмнозелените куржети, популярни навсякъде извън България и превъзхождащи многократно масовите светли тиквички), домати, краставици, чери домати, чушки, мащерка и други билки
Това е източната част от терасата (13.06.2017)
Ъгълът изток - юг
Тиквите избуяват доста бързо (15.06.2017)
Междувременно си взех и барбекю за в градината (:
Една от първите реколти (25.06.2017)
Тук, няма и месец след като съм ги посадил, вече се виждат петната на маните. Тогава все още не подозирах какво ме чака
По средата на сезона (10.07.2017) реших, че съм взел твърде малки саксии за някои от растенията и бързо пресадих малко от 12/25л в нови 50л саксии
Напълно запълнено с корени за по-малко от месец и половина
С половината босилек
Направих първото песто
Краставиците се оказаха корнишони, но в същото време едни от най-хрупкавите и вкусни краставици, които съм ял до сега
Чушките никога не ми станаха особено високи без значение от разсада, за сметка на това винаги са раждали по доста и едри плодове
Бързо (21.07.2017) се отворих на мулчиране - покривам саксията с 5-7см настъргани дървени кори, които много осезаемо по-дълго задържат влагата, пречат на плевелите и пречат на болестите да заразяват почват (всяка година сменям изцяло мулча)
С градиснките домати имах много слаб успех - едни болни, други кисели и твърдокори. Розовият беше върха и с черито имах голям успех
И горе долу това беше първият ми опит за правене на градина на терасата през 2017
Коментар