Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да изгоня врабчета от кокошарника

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да изгоня врабчета от кокошарника

Здравейте пичове,

Имам следния въпрос - ако някой се е сблъсквал с него или има идея, нека да помогне.

Имаме кокошарник с 10 кокошки и петел. Кокошарникът е затворено помещение, което се отваря към малко вътрешно дворче (около 15 квадрата). Проблемът са врабчетата, които постоянно влизат в закритото помещение през отворените врати през деня и кълват храната на кокошките. Не ми е такъв голям проблем храната, която ядат, колкото това, че искам да огранича контакта на дивите с домашните птици. Въздушна пушка нямам и не е вариант, тъй като съм и бърд-уочър

Във връзка с ограничаването на контакта на дивите с домашните птици е и следният проблем - от около месец една от кокошките е нещо умърлушена и кашля и си тръска главата през няколко минути. Не се храни както преди, а и перата й започнаха да падат (което обаче може да е най-нормално есенно линеене). Някой може ли да посъветва как да процедирам с тази кокошка - като се зачетох в нета за възможните болести, ми се изправи косата Най-лесно е да я умъртвим и заровим, но ми е мила, и е краен вариант. Други кокошки със симптоми няма.

Мерси за съдействието!

От: Как да изгоня врабчета от кокошарника

Покриваш тези 15 кв.м. с някаква мрежа , и решаваш проблема с дивите птици.
    В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

За врабчетата: повечето стопанства които съм виждал решават въпроса с котка. Шанс да пострадат възрастните кокошки няма, малките пилета обикновено все едно са отделно. Врабчета и гълъби рядко припарват край котка.

Виждал съм и котка спяща при жълтите пилета ама това е за напреднали.

Другият вариант е по-зъл петел. Има такива дето и дворно куче-пазач заместват.

Коментар

Първоначално публикуван от vidar1 Преглед на мнение
        ... Кокошарникът е затворено помещение, което се отваря към малко вътрешно дворче (около 15 квадрата). Проблемът са врабчетата, които постоянно влизат в закритото помещение през отворените врати през деня и кълват храната на кокошките...

Мерси за съдействието!

И при мен са така. "Отворената" врата може да остане затворена. Отдолу правиш отвор за минаване, с малка вратичка и по-тежки ресни, които спират врабците и същевременно задържат топлото през зимата, ако ги пускаш навън де. Но варианта на колегата с мрежа отгоре на открития двор е най-истински и става волиер. За кокошката не знам, хранене, пиене, изхождане как са? Опаразитяване, скрити рани и т.н.? И ако е ценна, Доктор евентуално...

Коментар

Въздушна пушка нямам и не е вариант, тъй като съм и бърд-уочър

Това е единия от работещите варианти. Другия е както казва Ясен - котка.
          Останалите са инвестиционни.
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Мерси за предложенията. Вариантът с мрежата и аз го мислех, но в дворчето има една висока ябълка и няма как да я обгърна с мрежа. Иначе входче само за кокошки, малко, с тежки ресни, също звучи добре.

А иначе въздушна пушка и закачане на врабчета, съм виждал, че не помага - съседът на село беше окичил черешата си това лято като коледна елха, ама в минутата, в която се прибереше, и дървото пак ставаше цялото във врабчета.

Разпечатах две изображения на котки и една на бухал и ястреб - само силуетите и се получи добре. Ще ги ламинирам и закача вътре в помещението като първа мярка, дано помогне.

Иначе за болната кокошка - проучвам. Доста гадни са болестите, за които чета, тази от един месец е така, а иначе кокошките ги имаме от две години и половина, и досега не сме имали проблеми. За ветеринар още е рано и дано не се наложи, т.к. сме във вилна зона до голям град и по принцип не е разрешено да се държат домашни птици (която забрана за мен си е простотия, разбира се).

Коментар

Мерси за предложенията. Вариантът с мрежата и аз го мислех, но в дворчето има една висока ябълка и няма как да я обгърна с мрежа. Иначе входче само за кокошки, малко, с тежки ресни, също звучи добре.

А иначе въздушна пушка и закачане на врабчета, съм виждал, че не помага - съседът на село беше окичил черешата си това лято като коледна елха, ама в минутата, в която се прибереше, и дървото пак ставаше цялото във врабчета.

Разпечатах две изображения на котки и една на бухал и ястреб - само силуетите и се получи добре. Ще ги ламинирам и закача вътре в помещението като първа мярка, дано помогне.

Иначе за болната кокошка - проучвам. Доста гадни са болестите, за които чета, тази от един месец е така, а иначе кокошките ги имаме от две години и половина, и досега не сме имали проблеми. За ветеринар още е рано и дано не се наложи, т.к. сме във вилна зона до голям град и по принцип не е разрешено да се държат домашни птици (която забрана за мен си е простотия, разбира се).
              Хубаво си се сетил за плашилата като на магистралата!Най-много ги е страх от сокол-скитник.Така че направи макети,по-реалистични и гледай кво става!Ама и кокошките ти може да спрат да носят яйца....от страх.
              Впрочем врабчетата са голяма биологична напаст и трябва бърдуочинг само през оптиката на пушката!Сина много редовно храни котката като ги наблюдава!
              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Врабчетата в никакъв случай не може да ги третираме като напаст, те си имат запазено място в хранителната верига! Въздушната пушка и макети/плашила са временна мярка и без "инвестиционно" решение няма да стане. В пчеларския форум всяка година по едно и също време се разправяме по въпроса с пчелоядите. За котката съм съгласен, стига да намерим и поддържаме подходяща, в съседната тема за къртиците също го споменаваме този домашен любимец/хищник. А ако можем и някое симпатично порче да дресираме да спира врабците и да обгрижва кокошките, ще е супер, направо за качване в ютуб...

Коментар

Има електронни джаджи дето пеят звуци от хищни птици.
                  Не знам обаче дали няма да плащат кокошките, аз лично ще пробвам напролет срещу лястовичата напаст в къщата.
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Ще бъдеш поредният, похарчил 90 лв. на вятъра. Миналата година и аз закупих такъв уред, излъчващ 16 вида крясъци на хищни птици, за да се боря с врабчета и лястовици. Първите дни имаше някакъв спорен ефект. След това свикват и ефекта става дефект - надува моята глава, когато съм си на вилата. Отказах се и оставих лястовиците да си направят гнезда. Тъкмо ги завършихо и о-чудо! Врабчетата ги прогониха! Сега се боря с врабчовата напаст с променлив успех, но вече с въздухарка. Та така.

Коментар

Аз гледам едно за 450лв. Може и да проработи знам ли.
                      Land Rover Discovery II, V8 4.0
                      VW Golf VI variant
                      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Разликата в цената се определя от площта, която покрива уреда. Принципът на работа е един и същ. Дано имаш успех!

Коментар

Извинявай, но
                          Врабчета има само зимния сезон, с тези 10 кокошки не знам колко врабчета има, но не са милион, като знам колко ядат, да изядат за цялата зима 5кила жито.
                          Е 5 кг по 50ст, са 2.50.
                          Голяма мъка са тези 2.50ЛВ , но си помисли за лятото. Ако имаш овошки, врабчетата са най добрия инсектицид, справят се и с мухи и комари.
                          Полезни и красиви животинки са. Отделно последните години намаляха сериозно.

Коментар

... Проблемът са врабчетата, които постоянно влизат в закритото помещение през отворените врати през деня и кълват храната на кокошките. Не ми е такъв голям проблем храната, която ядат, колкото това, че искам да огранича контакта на дивите с домашните птици...

Във връзка с ограничаването на контакта на дивите с домашните птици е и следният проблем - ...

Мерси за съдействието!
                            Колегата го е написал и явно си има някои съображения. При мен лястовички, врабчета и пчелояди също не са ми проблем, но имам готовност при необходимост да взема "организационни" и "инвестиционни" решения. "Пушкарски" варианти, освен за плъхове, не предвиждам.

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                              Извинявай, но
                              Врабчета има само зимния сезон, с тези 10 кокошки не знам колко врабчета има, но не са милион, като знам колко ядат, да изядат за цялата зима 5кила жито.
                              Е 5 кг по 50ст, са 2.50.
                              Голяма мъка са тези 2.50ЛВ , но си помисли за лятото. Ако имаш овошки, врабчетата са най добрия инсектицид, справят се и с мухи и комари.
                              Полезни и красиви животинки са. Отделно последните години намаляха сериозно.
                              Съображенията му са не колко ще изядат, а че диви птици имат досег с домашните. Сега, до колко са основателни - друг въпрос. Кокошките могат да измрат от куп неща, и в общия случай дребосъци като врабчета и лястовици нямат никакво отношение към въпроса. Не помня да съм виждал кокошарник с мрежа отгоре по селата, през целия ми съзнателен живот. Не и заради борба с дребни диви пилци. Взимани са мерки срещу порове, лисици, и кво ли не, ама срещу врабци - тсъ. Да, случвало се е по 1-2 на сезон да дадат фира по някакви си причини, но нищо извънредно.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X