Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искам съвет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Искам съвет

Първоначално публикуван от svjokera Преглед на мнение
    Зайци и кокошки не съжителстват много много в близост!!!
    Макар, че не сме отворили още зайчарския моабет , последните поне 15 години при мен няма никакъв проблем от такова съжителстване. Кокошките са през една мрежа от зайците, японките са навсякъде - под и над кафезите, само в боксовете не могат да влязат. Да уточня обаче, че породата е селска подобрена, а бройката е за задоволяване на две домакинства и за раздаване

Коментар

Доста метериал за размисъл.
      Започвам в събота от пазара за животни.
      Зайци имаме,преди доста години дядо ми гледаха стотина ,сега са доста по малко,чичката ги гледа ,ядем ги ние или по точно аз,жената и децата не искат и да чуят за заешко,предимно заради ситните костици.Преди две три години имахме десетина грубо пуйки,фризерите пращяха от месо,месото от пуйките беше повече от две 150 кг.прасета.Затова и съм се ориентирал към тях..

п.п Опит майка ми има,гледа всичко,включително и нутрии имахме,ама се отпуска на последък и се занимава с глупости,както казах искам да и създам работа в къщи.

п.п Житото и царевицата на ярма ли да я меля или на зърна им се дава,питам понеже майка ми дава на зърна,мисля си че ако е на ярма ще се усвоява повече от животинките ?
      Колегата jordanov sv е написъл смляно,правилно ли съм разбрал ?
      Последно редактирано от Roninn; 14-07-15, 20:12.
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Задължително смляно зърното, ако майка ти има мерак-смесено с накълцана трева, която все пак охотно ядат, и объркано с малко водичка, да започне да лепне по кофата.
        Ако гониш носливост-задължително хранителни добавки, иначе може и без тях.
        Винаги трябва да има на разположение чиста и прясна вода, кокошките пият по много.
        Задължително е да имат огряно от слънце място за разходка(дворче оградено с мрежа), а не само да стоят на тъмно в курника.
        По един полог на 8-10 кокошки, и ако искаш да им е комфортно-кацалка за през нощта. Инстиктовно кокошките търсят да се качат на някое по-високо място за през нощта, за да се пазят от хищници. Проста стълба, с разстояние между стъпалата 20-30 см и достатъчна ширина за да се съберат кокошките на най-горните две стъпала е добро решение. Не по-висока от метър, метър и двайсе, с възможно по-полегат наклон.

Абе това е стара наука, старите хора по селата го имат това за супер елементарно, и ще ни се смеят, ако разберат, че си даваме акъли в супермодерния интернет как се гледат кокошки.
        Та питай някоя баба, тя ще ти каже много неща.
        Но все пак имай едно наум, че сред народонаселението битуват всякакви абсурдни митове и легенди.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Да, по пазарите може да се научи много. И работа трябва да се създава, безделието ражда пороци. Сутрешното хранене е със смляно зърно, да. Или ярма както му викат. Сега тука има два подхода- суха или мокра ярма. При сухото пилеят повече, особено ако хранилките не са както трябва. Мократа не я пилеят, но трябва да им се дава с разчет да я изядат до 1 час, щото вървят окислителни процеси. Зимата с топла водица добре им идва. Объркана разбира се с каквото е останало от домакинството-обелки всевъзможни, хлебец, кълцана коприва и списъка може да е безкраен... Следобед зърно на цяло.

Коментар

Един заяк яде колкото една овца.

Коментар

Днес първите обитатели се нанесоха,15 бр. кокошки някакви черни,не се сетих да питам какви са,били носачки,били на 9 месеца.От 11 часа до 16 часа снесоха 10 яйца и продължават.
              Смелих им ярма,домати,краставици и детелина,изядоха детелината,другото само го заобикалят,отдавам го, че са стресирани.Една от тях умря докъто влизаха в курника,вече е в тенджерата,другите са ОК,имаше две големи и четири малки яйца горката...какво и стана незнам,подгъна краката ,заби шия и неможа да изправи глава,наляхме и вода в клюна,но не се съвзе,след пет минути започна да се мята,и я отървахме от мъките.Имам място за още стотина пришълци ,сега мисля какви да бъдат,пуйки и/или бройлери ?

п.п Замислих се,няма петел,трябва ли им ?
              Последно редактирано от Roninn; 18-07-15, 20:02.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Ако ще развъждаш-да.Иначе не,снасят и без петел.
                Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Вземи си петел,един е достатъчен за 10-15 кокошки.Ще краси двора и заран ще си сверяваш по него часовника!
                  Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ако искаш яйца от щастливи кокошки, Петелът е задължителен. Па и друго си е да има кой да кукурига в двора хаха..

Коментар

Тая сутрин изядохме 8 от 10 вчерашни яйца,на цвят бяха като от магазина,а не както сме свикнали със старите домашни, да са тъмно жълти,инъче яйца като яйца.
                      В какво отношение се мели царевица жито,аз го правя 4 към 1 или 3 към едно.
                      Три части жито една част царевица.За добавки ще взема обезателно.

П.п направих си фуражомелка и бачка супер яко.Само трябва да добавя втория ремък,че при пуск пали първия,мелачката е на сила Ямбол,мотора 3200 вата монофазен на Ихтиман,пусковия ток е умопомрачителен,нямам трифазен ток,и затова най-големия монофазен сложих,пали контактите,храня го с 6 кв.мм кабел директно от електромера,ще му мисля Пв по-късно.
                      Последно редактирано от Roninn; 19-07-15, 11:46.

Коментар

Цвета зависи от това с какво се хранят . Наблягай повече на царевица.

Коментар

Вземи петел , да има цар харема.., а понякога ако случиш има и функцията на пазач по-голям от питбул. Ние имахме едно време на село страшен и зъл петел-боец вълча порода, голям колкото три кокошки, шарен и царствен. Не даваше живо пиле да припари до харема му, скачаше и нападаше всичко живо..но-о-о..биде заклан поради прекалена агресия, не се побра в тенджерата та беше сварен в казан. Като го попарихме и оскубахме целия беше в синилки от бой от сопата на баба..странен екземпляр-удариш го та изхвърчи на другия край на двора и моментално се връща и напада отново като изтребител знам ли го..може и от Чернобил нещо да се беше пошашавил..
                          0899 шест5313нула
                          За всекиго по нещо

Коментар

Мда, съставът и цветът на яйцето зависи от храната. Само за протокола, индустриално цвят се коригира с разните му химии, по желание на клиента. Царевицата съдържа висока енергия и бързо тлъстеят от нея. Сега в сезона 3/1 жито/царевица за мен е добре, иначе в зимата ако намалее житото съм стигал и 1/1. Добавяй в смеската задължително 10-15% слънч. кюспе. Соевото също им се отразява много добре, но почти на 100% е ГМО, ако има значение за теб... Ако намериш трици или отсевки някакви, добавяш до 20-30% от смеската. Детелината е полезна за всички животни. Освен нея може да добавяш в т.нар. ярма накълцана люцерна, тлъстица, млада коприва, зелев лист... Намери си или си направи резачка за твърди сочни фуражи. Нашата на село, заедно с трифазни ярмомелка и циркуляр са правени от стругаря на ТКЗСто и безотказно служат около 35 години вече. През нея прекарваш кори от дини, пъпеши, опадали и незагнили ябълки и круши, захарно цвекло, тикви и фуражни моркови и так дале и добавяш в ярмата. Ако пробваш с тикви и моркови, тогава ще видиш цвят на жълтък на какво се вика, хаха. Пак само за протокола, понякога от излишъците нося на колегите на работа и после обикновено ме питат, що вкусът е различен. Отговорът е елементарен - щото произвеждам за себе си а не за пазара. За пясъка и киреча ти казах, сушени смлени мидени или охлювени черупки може да добавяш, черупките от яйцата препечени и натрошени, креда - това са задължителни минерални добавки. Сухи кости ситно смлени също.
                            Пуйките и бройлерите са ясни. Ти обаче си човек с вкус към красивото, що не помислиш за токачки и фазани /ядат кърлежи и колорадски бръмбар/, че и за пауни дори? Аз от токаците се отказах, че много врещят, но все си мисля, че фазаните ще са следващото ми предизвикателство.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                              П.п мотора 3200 вата монофазен на Ихтиман,пусковия ток е умопомрачителен,нямам трифазен ток,и затова най-големия монофазен сложих,пали контактите,храня го с 6 кв.мм кабел директно от електромера,ще му мисля Пв по-късно.
                              Чисто любопитство - какъв е този монофазен двигател 3200 вата на Ихтиман. Там ги правят ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Tedo56 Преглед на мнение
                                Чисто любопитство - какъв е този монофазен двигател 3200 вата на Ихтиман. Там ги правят ли?

Тцццц моя грешка,Харманли

Имаме вече петел,имаме и още няколко червени кокошки току що пренесли или там както му се казва,имаме половин тон жито,чакам царевица и бройлери след две седмици.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X