Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Компостиране - въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Компостиране - въпроси

Опитвам се да правя компост от събраните листа. Проблемът ми е, че са примесени с борови иглички. Чувам, че от игличките материала ставал "кисел" и не е добре за растенията.
    Иначе на вид изглежда като истински
    Има ли прост (и евтин) начин да проверя колко е кисел получения компост и в какви граници трябва да е?
    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

От: Компостиране - въпроси

Има, ше му измериш PH-то.
    Но какъв е проблема, зависи какво ще ториш.
    Как правиш компоста ?
    Има едни пластмасови "кошове" дето ги раздават от общините, по некви програми, естествено ако си си платил данъците , или си направил нещо ?
    Разкажи и за това, щото и мен ме интересува темата, ама съм до никъде.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Компостирането в белите страни е цяла индустрия... и култура. Темата е интересна.
      На въпроса конкретно мога да добавя - в мюл депата, където се събират и извозват зелените отпадъци за преработка, боровите клони се събират заедно с други отпадъци от градините, листа, трева, цветя...

Коментар

Сещам се, че опира до ПХ-то, обаче как? и с какво? Едва ли ще занеса матрЯл в лаборатория. Има ли прост и лесен (домашен) начин? Някой химик да каже?
        Да кажем, че съм получил някакво число за PH. Нали трябва да го сравнявам с нещо? В какви граници е нормално/добро PH на почвата/тора/компоста ?

Нищо специално не съм правил. Дървета в изобилие: десетина бора и още толкова брези, май и цер има. Всичко това прави много листа, тук там шишарки и клонки. За да расте трева листата трябва да се чистят.
        Мислех си да му правя кош, но реших, че няма смисъл. Обема е доста голям, а и така си гние. Купешките компостери са доста малки.
        На есен трупам всичко на едно място и то кротко си гние. Както казах, крайния резултат прилича на пръст/тор. Само шишарките не щат да гният , но пък лесно се отстраняват.

Коментар

Малките пласмасови контейнери са смешно малки за градина над средна...
          Основно правило е - на тъмно и да е ВИНАГИ влажно.
          Но и чисто естетически събирането на открити големи купове не е препоръчително,
          а примерно, ако се добавят и някой чисто кухненски БИО отпадъци - което не е изключено -
          съхраняването в затворени достатъчни по обем контейнери (с вход отгоре - изход- долу) е с предимство.

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
            Сещам се, че опира до ПХ-то, обаче как? и с какво? Едва ли ще занеса матрЯл в лаборатория. Има ли прост и лесен (домашен) начин? Някой химик да каже?
            Да кажем, че съм получил някакво число за PH. Нали трябва да го сравнявам с нещо? В какви граници е нормално/добро PH на почвата/тора/компоста ?

Нищо специално не съм правил. Дървета в изобилие: десетина бора и още толкова брези, май и цер има. Всичко това прави много листа, тук там шишарки и клонки. За да расте трева листата трябва да се чистят.
            Мислех си да му правя кош, но реших, че няма смисъл. Обема е доста голям, а и така си гние. Купешките компостери са доста малки.
            На есен трупам всичко на едно място и то кротко си гние. Както казах, крайния резултат прилича на пръст/тор. Само шишарките не щат да гният , но пък лесно се отстраняват.
            Като чакаш всичко да си става "от самосебе си" нищо не става, лесно е, ама и резултата е никакъв.
            Почети малко и си направи компостер който да стои на сянка, ама като почетеш, и за това ще научиш, пък после пиши тук.

Коментар

@Джоу: Не си прав. Четох. Ама нищо не пише за PH-то. Явно ти не си дочел.
              Моето си е на сянка, и въздух има и е влажно, и резултата на изглед е много добър. Обаче ме човърка киселото, затова питам!
              P.S. И доматите не се оплакват, растът си, обаче пак ме човърка

Коментар

Лакмусова хартийка ти трябва
                Виден столичен ихтиолог

Коментар

Само не слагай листа от орех, че язък за труда. Те не се разлагат и правят беля.
                  Последно редактирано от белята; 11-11-14, 17:46. Причина: кривопис
                  Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

орех - не, и не на сянка, на тъмно трябва, не проветриво... процесите протичат иначе много бааавнооо

Коментар

Да, ореховата шума не се слага в компоста,както и стъбла/листа от домати. Ако ги изгориш, не е проблем да сложиш пепелта в компоста. За киселинноста...и аз съм чел, че от иглолистни не се слага, но дотам. Имам няколко на вилата и от килима нападали иглички под тях (почти) нищо не расте. Рододендроните искали по-кисела почва, но не съм пробвал да боцна до моите иглолистни.

Коментар

aко има начин просто да избегнеш смесването на игличките с шумата/тревата просто го направи
                        ако няма...

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                          @Джоу: Не си прав. Четох. Ама нищо не пише за PH-то. Явно ти не си дочел.
                          Моето си е на сянка, и въздух има и е влажно, и резултата на изглед е много добър. Обаче ме човърка киселото, затова питам!
                          P.S. И доматите не се оплакват, растът си, обаче пак ме човърка
                          Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
                          Лакмусова хартийка ти трябва
                          ... и като намериш, взимаш дестилирана вода в която слагаш от твоя тор, разбъркваш и мериш,
                          а ако и това не знаеш, четеш и тогава мериш, и коригираш,
                          ако и това не си разбрал как, пак пишеш тук, пък аз до тогава ще гледам да го "дочета" някъде и ще ти го напиша в темата.

P.S. Лакмусова хартийка и дестилирана вода има в "Жълтия магазин", да не се хАбиш да търсиш поне това.
                          ... а ако ти се дават пари има и РН-метри за почва, но за тях ше трябва да поровиш сам, че много на готово ше стане.

P.P.S. А ако знаеш за доматите колко не съм дочел !

P.P.P.S. При индетерминантно отглеждане се изкарват 15-18т. от декар, ама не става "както баба ми ги е гледАла", с лайната от обора.
                          Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 11-11-14, 21:46. Причина: P.P.S. и P.P.P.S.

Коментар

Тор от борови иглички става чудо за ягоди и малини.

Това за киселинността е лесно преодолимо, само ги оставяш първо настрани да поизсъхнат и чак като после ги буташ в купчинката за тор. Киселинността им е по-голяма като са пресни, но като изсъхнат се намалява значително.

По-големият проблем с тях е че се разлагат бавно, особено като са пресни. ако имаш тревокосачка може да ги насечкаш с нея, правиш купчинка и минаваш няколко пъти с косачката през тях, да се наситнят поне малко. А като ги нахвърляш в купчината за компостиране, гледай да са размесени добре с останалите съставки, да не са на самостоятелен пласт. Ако нямаш много други съставки, може да омешаш боровите иглички с намачкан вестник, смисълът е да се получи порест пласт. Друго което може да добавиш е оборски тор, дори в София след каруците току остане нещо, хем ще се пишеш добросъвестен гражданин грижещ се за чистотата на столицата

После поливаш тора два пъти седмично и го разбъркваш веднъж на две седмици. Ако нямаш любопитни съседи, вместо да поливаш с вода, може да пишкаш върху торната купчинка, това ускорява процеса подобрява качествата на крайния продукт.

Ако имаш повече борови иглички вътре ще е готов за 3-4 месеца.

Лакмусови хартийки може да си направиш сам, но ще ти трябва безкиселинна хартия - филтър от кафемашина, или ако намериш обозначена като безкиселинна при тетрадки, или от някой арт магазин като безкиселинна хартия за декупаж. Режат се лентички и се намацват добре с плод от бъз, оставяш да изсъхнат и са готов лакмус, променят се към червено при допир с киселина и към зелено при допир с основа. Вместо бъз може да се направи силна отвара от червено зеле, да пусне цвят, като изстине разделяш в две купички. Първата купичка е за сравнение, в нея добавяш няколко капки оцет, да видиш как ще се промени цвета при киселинност. Във втората вече добавяш щипка от компоста и следиш дали цвета се променя по същия начин, по принцип ще бъде по-червеникаво за киселинност и по-зеленикаво за основа.

Коментар

Най-добър резултат се получава при киселинност (рН) в границите между 6 и 8.
                              Преди няколко години правих тази малка книжка наръчник за компостиране - narychnik.pdf.
                              Бяха поръчка на Столична община и ги раздаваха заедно с компостерите.
                              www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                              0898777327

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X