Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Компостиране - въпроси

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Компостиране - въпроси

    Опитвам се да правя компост от събраните листа. Проблемът ми е, че са примесени с борови иглички. Чувам, че от игличките материала ставал "кисел" и не е добре за растенията.
    Иначе на вид изглежда като истински
    Има ли прост (и евтин) начин да проверя колко е кисел получения компост и в какви граници трябва да е?
    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

  • #2
    От: Компостиране - въпроси

    Има, ше му измериш PH-то.
    Но какъв е проблема, зависи какво ще ториш.
    Как правиш компоста ?
    Има едни пластмасови "кошове" дето ги раздават от общините, по некви програми, естествено ако си си платил данъците , или си направил нещо ?
    Разкажи и за това, щото и мен ме интересува темата, ама съм до никъде.
    ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

    Коментар


    • #3
      От: Компостиране - въпроси

      Компостирането в белите страни е цяла индустрия... и култура. Темата е интересна.
      На въпроса конкретно мога да добавя - в мюл депата, където се събират и извозват зелените отпадъци за преработка, боровите клони се събират заедно с други отпадъци от градините, листа, трева, цветя...

      Коментар


      • #4
        От: Компостиране - въпроси

        Сещам се, че опира до ПХ-то, обаче как? и с какво? Едва ли ще занеса матрЯл в лаборатория. Има ли прост и лесен (домашен) начин? Някой химик да каже?
        Да кажем, че съм получил някакво число за PH. Нали трябва да го сравнявам с нещо? В какви граници е нормално/добро PH на почвата/тора/компоста ?

        Нищо специално не съм правил. Дървета в изобилие: десетина бора и още толкова брези, май и цер има. Всичко това прави много листа, тук там шишарки и клонки. За да расте трева листата трябва да се чистят.
        Мислех си да му правя кош, но реших, че няма смисъл. Обема е доста голям, а и така си гние. Купешките компостери са доста малки.
        На есен трупам всичко на едно място и то кротко си гние. Както казах, крайния резултат прилича на пръст/тор. Само шишарките не щат да гният , но пък лесно се отстраняват.
        Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

        Коментар


        • #5
          От: Компостиране - въпроси

          Малките пласмасови контейнери са смешно малки за градина над средна...
          Основно правило е - на тъмно и да е ВИНАГИ влажно.
          Но и чисто естетически събирането на открити големи купове не е препоръчително,
          а примерно, ако се добавят и някой чисто кухненски БИО отпадъци - което не е изключено -
          съхраняването в затворени достатъчни по обем контейнери (с вход отгоре - изход- долу) е с предимство.

          Коментар


          • #6
            От: Компостиране - въпроси

            Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
            Сещам се, че опира до ПХ-то, обаче как? и с какво? Едва ли ще занеса матрЯл в лаборатория. Има ли прост и лесен (домашен) начин? Някой химик да каже?
            Да кажем, че съм получил някакво число за PH. Нали трябва да го сравнявам с нещо? В какви граници е нормално/добро PH на почвата/тора/компоста ?

            Нищо специално не съм правил. Дървета в изобилие: десетина бора и още толкова брези, май и цер има. Всичко това прави много листа, тук там шишарки и клонки. За да расте трева листата трябва да се чистят.
            Мислех си да му правя кош, но реших, че няма смисъл. Обема е доста голям, а и така си гние. Купешките компостери са доста малки.
            На есен трупам всичко на едно място и то кротко си гние. Както казах, крайния резултат прилича на пръст/тор. Само шишарките не щат да гният , но пък лесно се отстраняват.
            Като чакаш всичко да си става "от самосебе си" нищо не става, лесно е, ама и резултата е никакъв.
            Почети малко и си направи компостер който да стои на сянка, ама като почетеш, и за това ще научиш, пък после пиши тук.
            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

            Коментар


            • #7
              От: Компостиране - въпроси

              @Джоу: Не си прав. Четох. Ама нищо не пише за PH-то. Явно ти не си дочел.
              Моето си е на сянка, и въздух има и е влажно, и резултата на изглед е много добър. Обаче ме човърка киселото, затова питам!
              P.S. И доматите не се оплакват, растът си, обаче пак ме човърка
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

              Коментар


              • #8
                От: Компостиране - въпроси

                Лакмусова хартийка ти трябва
                Виден столичен ихтиолог

                Коментар


                • #9
                  От: Компостиране - въпроси

                  Само не слагай листа от орех, че язък за труда. Те не се разлагат и правят беля.
                  Последно редактирано от белята; 11-11-14, 17:46. Причина: кривопис
                  Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Компостиране - въпроси

                    орех - не, и не на сянка, на тъмно трябва, не проветриво... процесите протичат иначе много бааавнооо

                    Коментар


                    • #11
                      От: Компостиране - въпроси

                      Да, ореховата шума не се слага в компоста,както и стъбла/листа от домати. Ако ги изгориш, не е проблем да сложиш пепелта в компоста. За киселинноста...и аз съм чел, че от иглолистни не се слага, но дотам. Имам няколко на вилата и от килима нападали иглички под тях (почти) нищо не расте. Рододендроните искали по-кисела почва, но не съм пробвал да боцна до моите иглолистни.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Компостиране - въпроси

                        aко има начин просто да избегнеш смесването на игличките с шумата/тревата просто го направи
                        ако няма...

                        Коментар


                        • #13
                          От: Компостиране - въпроси

                          Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
                          @Джоу: Не си прав. Четох. Ама нищо не пише за PH-то. Явно ти не си дочел.
                          Моето си е на сянка, и въздух има и е влажно, и резултата на изглед е много добър. Обаче ме човърка киселото, затова питам!
                          P.S. И доматите не се оплакват, растът си, обаче пак ме човърка
                          Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
                          Лакмусова хартийка ти трябва
                          ... и като намериш, взимаш дестилирана вода в която слагаш от твоя тор, разбъркваш и мериш,
                          а ако и това не знаеш, четеш и тогава мериш, и коригираш,
                          ако и това не си разбрал как, пак пишеш тук, пък аз до тогава ще гледам да го "дочета" някъде и ще ти го напиша в темата.

                          P.S. Лакмусова хартийка и дестилирана вода има в "Жълтия магазин", да не се хАбиш да търсиш поне това.
                          ... а ако ти се дават пари има и РН-метри за почва, но за тях ше трябва да поровиш сам, че много на готово ше стане.

                          P.P.S. А ако знаеш за доматите колко не съм дочел !

                          P.P.P.S. При индетерминантно отглеждане се изкарват 15-18т. от декар, ама не става "както баба ми ги е гледАла", с лайната от обора.
                          Последно редактирано от Джоу (x3mrjoe); 11-11-14, 21:46. Причина: P.P.S. и P.P.P.S.
                          ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

                          Коментар


                          • #14
                            От: Компостиране - въпроси

                            Тор от борови иглички става чудо за ягоди и малини.


                            Това за киселинността е лесно преодолимо, само ги оставяш първо настрани да поизсъхнат и чак като после ги буташ в купчинката за тор. Киселинността им е по-голяма като са пресни, но като изсъхнат се намалява значително.


                            По-големият проблем с тях е че се разлагат бавно, особено като са пресни. ако имаш тревокосачка може да ги насечкаш с нея, правиш купчинка и минаваш няколко пъти с косачката през тях, да се наситнят поне малко. А като ги нахвърляш в купчината за компостиране, гледай да са размесени добре с останалите съставки, да не са на самостоятелен пласт. Ако нямаш много други съставки, може да омешаш боровите иглички с намачкан вестник, смисълът е да се получи порест пласт. Друго което може да добавиш е оборски тор, дори в София след каруците току остане нещо, хем ще се пишеш добросъвестен гражданин грижещ се за чистотата на столицата


                            После поливаш тора два пъти седмично и го разбъркваш веднъж на две седмици. Ако нямаш любопитни съседи, вместо да поливаш с вода, може да пишкаш върху торната купчинка, това ускорява процеса подобрява качествата на крайния продукт.


                            Ако имаш повече борови иглички вътре ще е готов за 3-4 месеца.


                            Лакмусови хартийки може да си направиш сам, но ще ти трябва безкиселинна хартия - филтър от кафемашина, или ако намериш обозначена като безкиселинна при тетрадки, или от някой арт магазин като безкиселинна хартия за декупаж. Режат се лентички и се намацват добре с плод от бъз, оставяш да изсъхнат и са готов лакмус, променят се към червено при допир с киселина и към зелено при допир с основа. Вместо бъз може да се направи силна отвара от червено зеле, да пусне цвят, като изстине разделяш в две купички. Първата купичка е за сравнение, в нея добавяш няколко капки оцет, да видиш как ще се промени цвета при киселинност. Във втората вече добавяш щипка от компоста и следиш дали цвета се променя по същия начин, по принцип ще бъде по-червеникаво за киселинност и по-зеленикаво за основа.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Компостиране - въпроси

                              Най-добър резултат се получава при киселинност (рН) в границите между 6 и 8.
                              Преди няколко години правих тази малка книжка наръчник за компостиране - narychnik.pdf.
                              Бяха поръчка на Столична община и ги раздаваха заедно с компостерите.
                              www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                              0898777327

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X