Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да се справя трайно с джанки-саморасляци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да се справя трайно с джанки-саморасляци

Здравейте, приятели!
    От две години събирам желание да изчистя на село три ябълкови градини и една ливада от джанки-саморасляци, които вече надхвърлят един човешки бой. Смятам да отрежа всички дървета в основата и след това да намажа с нещо прясно отрязаното дърво, за да изсъхне корена и после лесно да ги изкореня, ако реша. Въпросът ми е какво да е това нещо/препарат и изобщо дайте някакъв съвет от челен опит, че джанките за 8-10 години са превзели всичко. Благодаря ви!

От: Как да се справя трайно с джанки-саморасляци

Чувал съм какво ли не. От посипване с пепел, до мазане с нафта, или концентриран препарат за плевели.
    Не съм намерил окончателно решение.
    Навременно почистване и това е.
    При мен е същия проблема с брястовете.
    Но има и джанки, диви круши, люляци, мушмули...
    Ако не даваш възможност за развитие на листна маса, корените рано или късно ще изгният.
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Даааа, явно в регулярното почистване е истината. Миналата година изчистих една полянка само с рязане без обработка на останалото дърво и.... тази пролет цялата полянка е облистена с млади и свежи филизи, прокарали от отрязаните чуканчета. Ще ми се да спра този процес. Не мога всяка пролет да чистя полянки и градини Ееее поне не всяка година

Коментар

Спомням си, че в една друга тема някъде някога, един колега спомена за покриване с черен найлон.
        За смокини ставаше въпрос, които и те са напаст.
        Обаче, под найлона всичко изгаря и тревка не никне после известно време.
        Посред ливадата бях опънал една гумена транспортна лента за да я измият дъждовете.
        Така остана почти две години.
        Сега, от година вече , още нищо не е поникнало там.
        Ако земята ще я обработваш, цаката му е дълбоко прекопаване на права лопата и чистене в дълбочина на коренищата.
        Ако е за ливада (полянка), спасението е само редовно косене и почистване на филизите.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Аз имам голям двор, който преди няколко години реших да превърна в една озеленена с райграс поляна, с няколко плодни дръвчета. Как се преборих с всякакви бурени, люлячета и млади филизи на джанки - използвах препарата Раундъп, но той се оказа слаб. После ми дадоха подобен препарат, който се използва за почистване на растителността по край ЖП линиите, произвежда се в "Биовет" гр.Пещера. Препарата е много ефективен, за младите фиданки, нискостеблените растения и други треви. С него се справям всяка година срещу растеж на каквото и да е било, там където не искам нищо да расте. Успях да уморя люляка и джанките още преди няколко години, още в началото. Важното е следното:
          1. С препарата се пръска само върху листата на растението, да се намокрят добре;
          2. Трябва времето да е много топло, минимум два дена преди третиране с препарата;
          3. Пръскането да се извърши в обедните часове (13-14ч.), когато също е топло.
          Тогава растенията, които дишат чрез листната си маса, повишават дишането си, като по този начин поемат отровата в корените си, и за няколко дена , максимум до седмица, може само да ги събереш изсъхнали и изхвърлиш където трябва. Най високото дръвче, което си изпати беше един люляк от около два метра, но го третирах два пъти за една година. Ако спазите точка 1,2 и 3 е гарантирано.
          Nissan Terrano II 2.7TDI 2000г. R20 и Detlefs RT2

Коментар

Първоначално публикуван от Mil68 Преглед на мнение
            Аз имам голям двор, който преди няколко години реших да превърна в една озеленена с райграс поляна, с няколко плодни дръвчета. Как се преборих с всякакви бурени, люлячета и млади филизи на джанки - използвах препарата Раундъп, но той се оказа слаб. После ми дадоха подобен препарат, който се използва за почистване на растителността по край ЖП линиите, произвежда се в "Биовет" гр.Пещера. Препарата е много ефективен, за младите фиданки, нискостеблените растения и други треви. С него се справям всяка година срещу растеж на каквото и да е било, там където не искам нищо да расте. Успях да уморя люляка и джанките още преди няколко години, още в началото. Важното е следното:
            1. С препарата се пръска само върху листата на растението, да се намокрят добре;
            2. Трябва времето да е много топло, минимум два дена преди третиране с препарата;
            Тогава растенията, които дишат чрез листната си маса, повишават дишането си, като по този начин поемат отровата в корените си, и за няколко дена , максимум до седмица, може само да ги събереш изсъхнали и изхвърлиш където трябва. Най високото дръвче, което си изпати беше един люляк от около два метра, но го третирах два пъти за една година. Ако спазите точка 1,2 и 3 е гарантирано.
            Благодаря, колега! Звучи добре. Може да пробвам и ще доложа.

Коментар

Колега, ако добавиш и амониева селитра към тоя твой препарат-ще издуших всичко!!!
              Целта е, да подлъжеш растението, че го храниш, а всъщнос- да му подадеш отровата!

Коментар

Първоначално публикуван от zlost Преглед на мнение
                Смятам да отрежа всички дървета в основата и след това да намажа с нещо прясно отрязаното дърво, за да изсъхне корена и после лесно да ги изкореня,
                Това най-лесно става есента и зимата, когато растежът е забавен. Ако си решил да режеш и мажеш, слагай глифосат (силен хербицид, питай в Сортови семена и подобни)

Набляга се на външния кръг, който е расъл под кората, там е най-свежо. Трябва да се намаже прясно отрязано, за да има свежи сокове на мястото. Ако си ги отсякъл преди седмица-две, може да отрежеш пак малко по-надолу, за да е свежо и тогава слагаш глифосат. По-големи дънери може да дупчиш с бормашина или да чопкаш с тесла да има вдлъбнатини, пак външния кръг под кората, и да наливаш там глифосат. Накрая увиваш с найлон, за да не го отмива дъжд.

Коментар

Първоначално публикуван от Mil68 Преглед на мнение
                  Сега успях да го намеря, препарата се казва "Ефазат 36". Успех!

Коментар

Най добрия начин ,ако искаш да имаш плодни дръвчета и красива морава ,е редовното косене.Всичко друго е компромис или със дръвчетата или с тревата.
                    Преди години почистих едни два декара от големи самораслици ,и сега само кося.Не че не излизат нови издънки ,но е много вероятно ако ги третирам с препарат да унищожа някои от плодните дръвчета ,чиито издънки са.
                    Румен Николов

0888 358 572

Коментар

за мен най-добрият начин е в най-големия замръз трактор да обърне цялото място... де що има корен да измръзне... после няма троскот няма нищо
                      това е решение ако няма д пазиш ябълките...

Коментар

Само не ми е ясно как с трактор се прави дълбока оран в най големия студ.Земята тогава е на камък.
                        0 8 76 36 8 542

Коментар

Събираш джанките и вариш ракия

Коментар

Първоначално публикуван от zlost Преглед на мнение
                            Ще ми се да спра този процес. Не мога всяка пролет да чистя полянки и градини Ееее поне не всяка година
                            Здравей. Виждам, че става чесане на езиците и тропане по клавиатурата. Написал съм името на препарата и начина на третиране за да постигнеш това, което има аз, а именно: Къщата ми се намира на две улици, сега си седя на барбекюто, пия си ракийка, а очите ми се наслаждават на зелената морава, двата входа са обгърнати от чемшири, а по цялата ограда висока 0.5м., но с обща дължина вкл. ъгъла, са разсадени 60-70бр. чемшири високи 0.5м./40/40см.. Както колегата по горе писа - иска косене. Направата на горе долу 1дк. от лехи засадени с какво ли не , на зелена морава радваща окото, ми отне малко време и повечко работа, но това е един път. После за подръжката трябва постоянство. Сега във влажния период кося през пет дена, около един час ми отнема, но ме радва когато по възрастните хора се спират, и се радват на това което сме направили със съпругата си. Има украса от естествени дървени саксии ( не знам как да ги опиша) на сред моравата в различни части от терена. За да се подържа всичко това - морава,чемшири и т.тн. има нужните косачка, тример с корда, храсторез за чемширите и естествени доктори за моравата. Мога да щракна някоя снимка ако искаш. Истината е в по горния ми пост, а после бавно, но славно всичко ще стане.

Коментар

Първоначално публикуван от metalgiar Преглед на мнение
                              Само не ми е ясно как с трактор се прави дълбока оран в най големия студ.Земята тогава е на камък.
                              земята е на камък на 30см надолу... зависи от трактора и от това, което наричаш дълбока оран... и от зимата де... ако си в Сибир е друго

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X