Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматично капково напояване с минимални средства

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Автоматично капково напояване с минимални средства

Тук съм намерил две много интересни статии за капковото напояване, обяснено е перфектно, за капково и за микродъждуване. Промяна на състава на почвата, торене и много др.
    http://mygradinka.blogspot.com/2009/06/2.html
    http://mygradinka.blogspot.com/2009/06/3.html
    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
      Само маркуча с капкообразувателите повече от 2 години не може да се ползва. Запушват се отворите и не пуска, а на друго място започва да пуска по много. Даже и един сезон не изкарват понякога. Аз бях направил една част от градината на капково. Бабата пуска крана и си тече, но в един момент на места изобщо не се напоява. Няколко години карах на капково и от миналата година съм пак на познатата и изпитана схема с вадите.
      А филтър и регулатор на налягане имаше ли в системата? И капковият маркуч компенсиращ ли беше или не?
      "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Димич, това да минеш от капково на гравитачно е все едно да се качиш от кон на магаре. Вярно че е хубаво да се сменят маркучите всяка година (не винаги е задължително, зависи от вида), но инвестицията се изплаща според мене многократно.
        Кольо Динев

Коментар

Тези програматори на Gardena осигуяват настройване на цикъла за поливане до два часа дневно. Тъй като разполагам с капков маркуч с дебит на капкообразувателите 2L/ h-(капкобразувателите са през 20см.) ми се струва, че няма да са достатъчни тези два часа на деноощие. Ще напоявам домати, краставички и малко пипер. Колко време горе- долу ще е необходимо за една поливка. Разбирам, че зависи от много фактори, вида на почвата, климата... В района на София е градинката.

Коментар

Първоначално публикуван от dadko Преглед на мнение
            Тези програматори на Gardena осигуяват настройване на цикъла за поливане до два часа дневно. Тъй като разполагам с капков маркуч с дебит на капкообразувателите 2L/ h-(капкобразувателите са през 20см.) ми се струва, че няма да са достатъчни тези два часа на деноощие. Ще напоявам домати, краставички и малко пипер. Колко време горе- долу ще е необходимо за една поливка. Разбирам, че зависи от много фактори, вида на почвата, климата... В района на София е градинката.
            Не се притеснявай. Все пак не е "хидропонно" отглеждане. Според мен са ти много дори четири литра на ден на коренче! А и през 20 см. ни за домати, ни за краставички, ни за пипер! Поне стандартните схеми де. За домати заради наличието на такъв маркуч правих двуредови високи лехи с шахматно разположение на стръкчетата.
            GPS системи https://www.easytracking.bg/
            Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от dadko Преглед на мнение
              Тези програматори на Gardena осигуяват настройване на цикъла за поливане до два часа дневно. та.
              И моя е за до 2 часа, но има възможност за 2 или 4 поливки на денонощие. Освен това има капалки с променлив дебит /2-20лч/.

Коментар

Ама вие май много насериозно вземате това корена да е до капкообразувателя. Това според дори е лошо, понеже понякога се получава така че корена остава във локвичкаи загнива. Досега никога не сме следили капките да са точно до корените. Така или иначе след 10-15 минути капките са се "слели".
                Кольо Динев

Коментар

Благодаря за отговорите. Мен не ме притеснява точното разоложение на капкообразувателите спрямо коренчето. Доматите съм ги разсадил през 40см, така, че ще капе и между всяко коренче, а и допуска на разстоянието е няколко сантиметра. Притеснява ме количеството вода, което ще мога да осигуря на всеки корен при една поливка, тъй като не намирам информация за необходимото за растенията. Тъй като правя капково за първи път...Намерих едни програматори, които могат да се настройват от 1 до 180 минути . Ако времето от 3 часа на денонощие ще е достатъчно- ОК, ако не- мисля за вариант електромагнитен клапан и таймер ( механичен или електронен), който мога да настройвам както си искам. Дебита на капкообразувателите не мога да променям, тъй като съм закупил вече маркуча, който си е с вградени в него капкообразуватели. Дано 3 часа на ден да са достатъчни, че ако не са- още толкова пари за клапан на 24V +таймер+траф...

Коментар

100% ще ти достатъчни. Не видях назад в темата... на всеки ред ли ще сложиш маркуч или на 2 реда един маркуч. Ако е вторият вариант може и понякога да са малко тези 3 часа. Ама така си е чисто гадаене, докато не се разбере каква е почвата, пък то и климат и т.н. Аз все си мисля че няма да ти се получи това цяла седмица да се поливат автоматично. То понякога и ще вали и ще е сенчесто, друг пък ще напича яко. Но пробвай, дано стане.
                    Кольо Динев

Коментар

Да, на всеки ред ще слагам маркуч. Даже на краставичките мисля да пусна по два, тъй като ще им е необходима повече вода от доматите. Ще пусна и един маркуч покрай лозичките . имам стари асми, но съм боднал и нови пръчки, а те искат често поливане. По- горе написах, че ми е ясно, че зависи от много фактори: вида на почвата, климат... и уточних, че става въпрос за София. Почвата не знам точно каква е. Със сигурност не е песъчлива. По- скоро е глинеста. Чета, че за Софийско поле преобладават канелено- горски почви. Сигурно е някаква такава.
                      Като вали дъжд- естествено капковото ще се спира. Ръчно. Засега не мисля за повече автоматизация- датчици за дъжд и т. н. За толкова малка градинка като моята- не е оправдано да вкарвам още повече пари. Значи- да го взимам програматора? 3 часа на ден ще да са достатъчни ?

Коментар

не пускай капково покрай лозите. Не знам точната причина, но не е добре да се поливат с капково. Вече 10-12 години всичките ни дворни места- около 7дка са на капково, но трите редчета лозе никога не са били. Като се прибера към Стара Загора, ако искаш мога да поразпитам нашите защо не е добре.
                        Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
                          не пускай капково покрай лозите. Не знам точната причина, но не е добре да се поливат с капково. Вече 10-12 години всичките ни дворни места- около 7дка са на капково, но трите редчета лозе никога не са били. Като се прибера към Стара Загора, ако искаш мога да поразпитам нашите защо не е добре.
                          Да, ще съм благодарен да поразпиташ и да разясниш защо не е удачно капковото за лози. Капковото, което инсталирах вече една седмица работи. Купих си програматор на "florabest"- бяха пускали в Lidl такива.
                          Настроил съм го да полива нощем по 4 часа и поливам десетина редчета домати и малко краставички. Но защо за лозите да не е подходящо?

Коментар

Питах. Ако пуснеш капково, лозите ще развият т. нар. росни жили (плитки корени) и дълбоко заложената коренова система ще закърнее. Когато дойде зимата почвата замръзвана 20-тина см, с което умират плитките корени, а вече си загубил и дълбоките. На пролет вероятно лозе няма да има. За това капковото, при повечето трайни насаждения е вкопано на 50-100 см в почвата. Дано да съм бил полезен.
                            Кольо Динев

Коментар

Полезен си и още как. Има много логика в това, което пишеш. Вероятно наистина ще се развият росни корени а не корени в дълбочина. Благодарско за разясненията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X