Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматично капково напояване с минимални средства

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Автоматично капково напояване с минимални средства

Започвам темата със сентенцията "направи си сам, но има и друго, Кой каквото сам си направи и господ не може да му помогне" и възможно най-евтино. Имам къща в село близо до София. Вярно е, че за 15-20 мин. съм там, но като се съберат курсовете и разстоянието за поливане 3 - 4 пъти седмично се замислих за разходите за нафта, възможно и глоби. А ако е по-далеч ,би било чудесно и супер оправдано. Идеята ми е с мин. средства и материали да си направя капково напояване на 3 лехи.общо около 300 кв. метра без моето участие, тъй като не ми се ангажира никой, когато съм на почивка да идва и полива. Две лехи ще са с домати, като на леха по 60 - 80 корена и отделно една леха с краставици и тиквички и много подправки. Всичко е прекопано и наторено с оборска тор. От много гледане и разговори с фирми и магазини предлагащи всякакви устройства за капково напояване се усетих, че сумата надскача 500-700 лв. Тази статия в нета ми дойде просветлението , как да го направя най-евтино http://atanas.mipa-bg.com/%D0%B0%D0%...0%D0%BD%D0%B5/ . При мен има водопровод и ток. Тази схема ме устройва.
    Лошо е когато, човек няма ток, тогава трябва да си намери фирмен уред с батерия 9 волта и вграден клапан., който се поставя на изхода на някакъв голям резервоар с вода и от денивелацията водата сама потича и напоява, чрез маркуч за капково напояване. Но същите уреди са с цени на минимална работна заплата.
    Първи разходи, днес от една голяма търговска верига си закупих половин цол гофриран маркуч 3 бр по 20 м, 9 лв бройката. Общо 27лв. От специализиран магазин за електроника си закупих 2 бр програматора, които може да се програмират по дни в седмицата и часове, да включват ток по зададен час и да спирането му пак по зададен час. В него има батерия в случай, че токът спре за да не загуби информацията на часовника. Струва 16.60 лв.бр, за два бр. 33.20лв. Да споделя защо два програматора. Единия ще задейства две релета и напояването на двете лехи с домати през ноща от 03-04ч два пъти седмично. Ако вали дъжд, здраве да е. Другия програматор ще се включва останалото свободно реле и ще напоява 3 пъти в седмицата останалата леха пак от 3-4ч. през ноща. Краставиците и тиквите изискват повече поливане и вода.
    Ето го и програматора" Китайче е" Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0667.jpg
Прегледи:1
Размер:58.0 КБ
ID:6051764От специализиран магазин за резервни части си закупих троен спирателен клапан от пералня за 13 лв. италиански Ето снимки и на него, с 3/4 цол е и във входния отвор има вътре в него филтър.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0668.jpg
Размер:150.4 КБ
ID:6051765Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0669.jpg
Размер:145.4 КБ
ID:6051766Ще го включа в чешмата в двора. Без ток той е затворен.

От преди месец започнах да търся и самия маркуч за капково напояване, но с капкообразуватели. Оказа се, че една фирма продава 400 метра такъв маркуч ф. 16 мм., за сумата от 120 лв. Утре ще го взема. Остават самите съединителни пластмасови фитинги, а те са Т-образни, Г образни и прави. Сега съм в преговори, тъй като от тях ми трябват 100 бр. Т-образни, 50 бр. Г-образни и 50 бр-прави. Трябва да си купя и най-обикновен сферичен кран, за да ми намали налягането / ще поеме работата на редуцир–вентил/, тъй като маркуча за капковото е с много ниско налягане 1.1 бара.
    Да споделя,че маркучите за капковото ще са отгоре, някои ги зариват. За час един капкообразувател ще пусне около 2 литра вода. Най-лошото е, ако тока е спрял, тогава няма да се отворят клапаните. За сега още търся материалите. Като закупя всичко, ще снимам и поставянето им в лехите и работата на уреда , както добива на реколтата.
    За местата откъдето съм закупил горепосочените уреди ще отговарям на лични, тъй като ще е реклама.
    Последно редактирано от белята; 03-04-14, 15:41. Причина: кривопис
    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

От: Автоматично капково напояване с минимални средства

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
    Трябва да си купя и най-обикновен сферичен кран, за да ми намали налягането / ще поеме работата на редуцир–вентил/, тъй като маркуча за капковото е с много ниско налягане 1.1 бара.
    Кранът няма да намали налягането, а само дебита. Трябва си регулатор на налягане!
    LR Disco II 99 - TD5
    www.lre-bulgaria.org

Коментар

Освен това пусни магнет-вентилите и ги провери колко загряват. Възможно е да се опекат, защото нормално в пералната работят под две минути, а не часове.

Коментар

Същата работа правя, ама малко по-високотехнологично.

Микроконтролер дето ще управлява 4ри клапана. Ще има и няколко датчика за влажност (специално за почва) които да помагат на софтуера да корегира поливането при недостатъчна влажност или прекалено голяма такава (дъждове). Има си часовник подсигурен с батерия и няма проблеми ако спре захранването за малко - просто не може да полива докато не дойде тока, ама при първото идване на тока следва незабавано поливане за да компенсира засушаването. Че даже пази логове през зададен интервал (май ще е през 1 час) за влажността на почвата и температурата на въздуха. На база на тях мога да оптимизирам процесите и да съм по-подготвен за следвящият сезон. Логовете се свалят най-лесно през bluetooth-а - връзваш се, пишеш си команди в терминала (за конфигуриране) и имаш команда за сваляне на логовете. Високотехнологично както писах по-горе .

В момента е готово в прототипен вариант. Тествам го от 24 часа дали клапаните държат по-дълго време отворени без прегряване и дали обратното напрежение от тях няма да ми докара проблеми. За сега всичко изглежда перфектно . Май ще го пусна без датчиците за влажност в началото, че от Китай малко бавно идват нещата...

Коментар

Предупредиха ме че греят и затова ще направя 4-5 поливки в един ден за по 10 минути, програматора позволява това. Колега брум, колкото е по-проста една система, толкова е по-надеждна.
          Последно редактирано от белята; 03-04-14, 15:33. Причина: кривопис

Коментар

Съгласен съм, ама точно т'ва с дъждовете няма как да го компенсира простата система . Обаче виж, за сложната и инвестицията е по-голяма, и занимавката.

Коментар

И аз така
              Миналата година купих материалите, но така и не го пуснах автоматично.
              С резервоар за вода съм. Пълня го от един поток, но през лятото потока пресъхва и колкото вода има толкова.
              Някакъв дзвер ми беше прегризал капковия маркуч, и си представих какво ще стане ако се беше включила автоматиката ...
              Тази година ще пробвам, но трябва да измисля нещо за предотвратяване на последствията от скъсан маркуч.
              Моят програматор е от простите - като усети, че се е стъмнило, пуска ток и се регулира през час. Т.е. клапана ще е отворен поне 1 час.
              И аз съм с клапан от пералня. Не съм се замислял за греенето. Може да му монтирам радиатор и да пусна водата покрай него през някоя медна/алиминиева тръбичка?
              Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

На каква височина ти е резервоарът? Ако е малко налягането преди клапана, при теб пък няма да отвори изобщо. Това са мембранни клапани с гумена мембрана и за да работят им трябва значително налягане. Например 1 бар, или ще рече 10 метра.

Коментар

Здравейте, днес не можах да намеря време да отида и да си взема капковия маркуч, но пък за това си взех, външно ел. табло-10 лв. за 5 бушона,1 бр. бушон-10А- 5лв. и 4-жилен кабел 1 кв. 10 м - 9 лв. Таблото взех, заради програматорите, които се монтират на шина. Заснех всичко за да добиете представа, за какво иде реч преди да го сглобя и окабеля. После ще го сглобявам. Ето и снимките:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0670.jpg
Размер:164.2 КБ
ID:5576191 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0671.jpg
Размер:111.6 КБ
ID:5576192

Коментар

Късно я виждам темата.
                    Гардена предлагат седмично програмируем кран захранван от 9В батерия. Кара целия поливен сезон. Остава да намериш регулиращи се капатели.
                    Модела е Т 1030 D

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      На каква височина ти е резервоарът?
                      7-8 метра. Трябва да стане. Ама докато не пробвам ще ме човърка

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                      Гардена предлагат седмично програмируем кран захранван от 9В батерия. Кара целия поливен сезон.
                      Това е 70 лв без батерията, но явно много опростява цялата работа. Ако имаше и датчик за дъжд щеше да е добре.
                      Последно редактирано от kbot; 04-04-14, 14:19.

Коментар

Гардения Т 1030 D 2 х 70 лв + 2 батерии по 5лв прави 150 лв. но трябва и регулатор за налягане на Гардения 1738 - 187.15лв

По прости сметки дотук при мен електрониката с клапана се връзва:

1.Програматори 2 х16.60лв - 32.20лв

2.ел клапан 1 х 13 лв

3. кутия външен монтаж 10 лв.

4 бушон 5 лв

кабел 10 м - 9 лв

дотук 69 лв цената на една Гардения, а имам две устройсва

5. 3 бр. армирани маркучи половин цол- 27лв

6. 400 метра 16мм капков маркуч с капкообразуватели - 120 лв

7. пластмасови фитинги - 50 лв

Всичко е 240 лв.

Колеги инвестицията е поне за 5 г.
                        Последно редактирано от белята; 04-04-14, 14:54. Причина: кривопис

Коментар

Gardena има и датчик за дъжд. 68 лв.
                          За 156 лв. има и комплект програматор "Т 1030 Плюс" със сензор за влажност на почвата.
                          Само програматор Т1030D - 66 лв.
                          Само сензор за влажност на почвата - 71лв.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
                            Гардения Т 1030 D 2 х 70 лв + 2 батерии по 5лв прави 150 лв. но трябва и регулатор за налягане на Гардения 1738 - 187.15лв

По прости сметки дотук при мен електрониката с клапана се връзва:

1.Програматори 2 х16.60лв - 32.20лв

2.ел клапан 1 х 13 лв

3. кутия външен монтаж 10 лв.

4 бушон 5 лв

кабел 10 м - 9 лв

дотук 69 лв цената на една Гардения, а имам две устройсва

5. 3 бр. армирани маркучи половин цол- 27лв

6. 400 метра 16мм капков маркуч с капкообразуватели - 120 лв

7. пластмасови фитинги - 50 лв

Всичко е 240 лв.

Колеги инвестицията е поне за 5 г.
                            Само маркуча с капкообразувателите повече от 2 години не може да се ползва. Запушват се отворите и не пуска, а на друго място започва да пуска по много. Даже и един сезон не изкарват понякога. Аз бях направил една част от градината на капково. Бабата пуска крана и си тече, но в един момент на места изобщо не се напоява. Няколко години карах на капково и от миналата година съм пак на познатата и изпитана схема с вадите.

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                              Gardena има и датчик за дъжд. 68 лв. За 156 лв. има и комплект програматор "Т 1030 Плюс" със сензор за влажност на почвата.
                              Имах предвид, ако беше 70 лв. с датчика за дъжд щеше да е приемливо. За 150, за точно моите цели, си е изхвърляне
                              А относно запушването на капкообразувателите:
                              Китайски маркуч за капково - 100 метра е под 15лв. (какво му плащаш?) Ако пък и кара 2 години ...
                              Моите ги монтирам на колчета. Досега нищо не се е запушило (1 сезон), занапред ще видим, въпреки че водата е от реката.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X