Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Костенурка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Костенурка

Здравейте. Търсих в гугъл и попаднах на тая тема.
    Днес намерих костенурка. Едричка. Не се е зарила сама, а аз не знаех какво да правя. Четох, че се зариват октомври, ноември, а вече е почти декември.
    Тук все още не е валяло сняг, днес дори беше сравнително топличко.

Да я зария ли аз? Как смятате?
    Аз изкопах дупка в земята и я покрих с найлон, за да запазя някаква минимална температура. В нея сложих малко храна и вода. Не вярвам да яде, костенурчето де. Искаше да излезе, но се надявам вечерта да не успее.
    Не ми се иска да умира, но се притеснявам, че все още не се е заровила, а аз ако я заровя, може да се задуши, не знам. Моля, споделете опит.

Коментар

Момчета, моля ви да ми помогнете. Последният топъл ден е. Прогнозата за времето обещава сняг утре. Цяла нощ не съм спала от притеснение за тая костенурка.
      Включвайте се

Коментар

Няма да се задуши. Зарини я с пръст и не се притеснявай. В почвата също си има кислород. Костенурките не пият вода, а си я набавят сами от разстенията които ядат.

Коментар

Първоначално публикуван от ghhhhhj Преглед на мнение
          Момчета, моля ви да ми помогнете. Последният топъл ден е. Прогнозата за времето обещава сняг утре. Цяла нощ не съм спала от притеснение за тая костенурка.
          Включвайте се
          Ако е активна-(В смисъл доста подвижна) остави я.Тя сама ще си избере място където да се зарови.Ако не е ,може да и помогнеш-Избери слънчево място с мека почва,изкупай не много дълбока дупка,около 15-20 см. и я зарови с пръст.У нас също има костенурка,и няколко малки.Обичат да се заравят под здравеца на майка ми.Просто си изравят дупки под корените на около 5-10 см. и там си зимуват.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1030897 (Medium).JPG
Прегледи:1
Размер:64.9 КБ
ID:5541778Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1030901 (Medium).JPG
Прегледи:1
Размер:146.0 КБ
ID:5541779 Малките са самостоятелни още от излюпването си.Още първия ден започват да се хранят. https://www.youtube.com/watch?v=MLJ1bjhCMyw
          0888 998 705
          /Георги/

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
            Няма да се задуши. Зарини я с пръст и не се притеснявай. В почвата също си има кислород. Костенурките не пият вода, а си я набавят сами от разстенията които ядат.
            Пият и още как.Издържат дълго без вода,но има ли пият всеки ен.
            0888 998 705
            /Георги/

Коментар

Много не се заигравайте,че до колкото знам са вписани в червената кника и съответно са забранени за отглеждане опитомяване и т.н. според НК!

Коментар

За костенурките, шипоопашатата е застрашена в рамките на България, а шипобедрената в световен мащаб.
                За опазването и защитата на двата вида в България се грижи РИОСВ
                Те ( отворените природозащитници, дето са виждали село и природа само на картинка ) се правят на интересни и развиват едни теории, че костенурката не би могла да живее в дворовете на къщите, защото виждате ли, това не е било нейната естествена среда.
                Израснах в едно балканско село, в годините когато никой нямаше хабер, че някога ще се създават организации за защита на животни.
                В двора на къщата където живях, много често се случваше да има костенурки. Никой никога не ги е донасял там, те сами си идваха и сами си отиваха, някой от тях си копаеха дупки в двора и се заравяха за през зимата.
                Двора граничеше с голяма ливада а в края на ливадата имаше пред-горски масив и борова гора. Природа дал Господ много, но явно костенурките на пук на днешните природозащитници не споделяха тяхното мнение, че двора на къщата не е тяхна естествена среда.

Текста който следва по надолу е копиран от: http://forum.dog.bg/topic/47613-%D0%...0%D0%BA%D0%B0/

Как да реагирате, ако намерите костенурка:

• Ако е излязла на пътя в планината, просто я преместете от пътя навътре в растителността. Не я взимайте, за да и търсите по-подходящо, според Вас, място. Животното най-добре си знае кое е подходящо за него.

• Ако е в града или на място, където, според Вас не биха могли да се срещат костенурки, обадете се в РИОСВ (Регионална инспекция за околна среда и води) по местоположение на животното, Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани или Центъра за размножаване и рехабилитация на костенурки, където ще получите съвет как да постъпите.

• Ако костенурката е ранена, свържете се с някоя от гореспоменатите институции, за да разберете как можете да я изпратите на лечение в някой от двата спасителни центъра - Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани или Център за размножаване и рехабилитация на костенурки.

• Ако имате в двора си повече от една костенурка и те са успели да се размножат и снесат яйца, от които са се излюпили малки костенурчета, а не желаете да се разделяте с възрастните, освободете поне малките. Не ги обричайте и тях.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                X