Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да спасим по едно дръвче!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да спасим по едно дръвче!

Здравейте!
    От няколко години по това време водиме с жената един и същи диалог: аз предлагам да вземеме изкуствена елхичка, тя си иска да и мирише свежичко на бор... и познайте кой надделяваше? Разгеле сега се вслуша в апела ми да не съсипваме по едно дръвче всяка година, най-малкото имайки в предвид, че са му необходими няколко години да достигне тази големина, гарантираща му поредния трион декември месец. Взехме си изкуствена елхичка и като гледам украсите и обстановката си стават както всяка друга, но пък ми остава огромното удовлетворение, че сме спасили едно дръвче! И дай боже повече години да имаме шанс да спасяваме по още едно!
    А, като се замисля колко много дръвчета се изсичат всяка година, за да ги подържиме няколко дни в хола, и след това на буклука.... жалко и тъжно!
    Та апела ми към всички е: замислете се има ли смисъл всяка година да унищожаваме по едно дръвче, расло толкова години, за да го ползваме няклоко дни!
    Хубава вечер и весели празници на всички!
    Казано е:
    -"Обичай ближния",
    щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

От: Да спасим по едно дръвче!

Цялата тази природозащитна истерия прилича на "убий бобър, спаси дърво". Тези елхички които продават по пазарите са отгледани да "умрат" по Коледа и нова година, за да радват хората и децата. И това че вие не сте си купили, повярвай, не означава че е отсечено едно дърво по малко. То е все едно да не ядеш маруля за да не я "убиват". Виж ако ти ходиш в гората да си я избереш и отсечеш - това е друго, и тук май всички сме на едно мнение.
    Та нали специално за "природолюбителите" се продават живи дървета в кофи, които можеш да засадиш в гората след празниците.
    За информация - в къщи от пет години сме с изкуствено дръвче, най вече по икономико-финансови съображения, и другото важно нещо е че можем да си я украсим още преди да започнат да продават истинските, заради детето ми (което дава зор да я кичим още през октомври)

Коментар

Темата е интересна, в духа на времето.... но на грешно място - България.
      Аз и цялото сем. сме любители на природата. Истински.
      Това обаче ни кара да виждаме нещата реални. А реално гората има нужда от разреждане.
      Това значи да се осигурява достатъчно светлина на малките дръвчета, за да растат.
      Ако това се прави от професионалисти - гората е по-жива и расте по-бързо.
      Друг е въпроса дали се прави както трябва.....?
      И ние сме на изкуствена от 5 години, но няма по-приятно изживяване от това, да отидеш в гората с децата, да си избереш една (единствена) красива елха и да си я вземеш в къщи.
      Поне според мен така научихме децата да обичат природата.
      Оказа се, че така заобичаха и хората ... но се отклоних.
      Просто бъдете добри човеци (и за дърветата, и за животните и за царя на животните).
      Весели празници !

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение
        ... И това че вие не сте си купили, повярвай, не означава че е отсечено едно дърво по малко. То е все едно да не ядеш маруля за да не я "убиват"...
        Та нали специално за "природолюбителите" се продават живи дървета в кофи, които можеш да засадиш в гората след празниците...
        Идеята ми е, че ако всяка следваща година се купуват все по-малко живи елхички, съответно при намаляло търсене следващата зима би трябвало да се изсичат по-малко дръвчета. Иначе една година взехме в саксия, но после, за съжаление не можа да се прихване.
        Отделно пробвахме 2 елхички да насадиме на вилата, но и там греда... Може би не ги насаждаме както трябва.
        Весели празници на всички!
        Казано е:
        -"Обичай ближния",

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
          Идеята ми е, че ако всяка следваща година се купуват все по-малко живи елхички, съответно при намаляло търсене следващата зима би трябвало да се изсичат по-малко дръвчета. Иначе една година взехме в саксия, но после, за съжаление не можа да се прихване.
          Отделно пробвахме 2 елхички да насадиме на вилата, но и там греда... Може би не ги насаждаме както трябва.
          Весели празници на всички!
          Абсолютно вярно !

Коментар

Честита коледа на всички. Ето и моите 5 ст.
            Посаждайте по 2 дръвчета за всяка една коледна елха и така не само ще сте спасили дръвче, но ще сте с едно напред

П.П. Темата много ми напомня на вица :
            Тате, днес тичах след трамвая и спестих левче. Баща му го поглежда и му вика :
            - Уф, че си бунак бе сине, да беше тичал след такси, двайсет лева щеше да си напред, а ти к'во ... левче!

П.П.П. Знаете ли колко въглероден диоксид и всякакви други вредности се изхвърлят в природата при производството на изкуствени елхи? А знаете ли колкото стотин години отпадъците от вашата изкуствена елха ще замърсява природата и колко точно живинки ще погинат благодарение на точно вашата изкуствена елха? Може би точно парниковите газове отделени при производството на вашия изкуственяк че наклонят везната на баланса в посока измирането на милиони хектари гори ... та какво казваше за екологията и спасеното дръвче? А и на какво учиш децата си? Да подменят истинските неща с пластмасови ... Човече, имаш свястна жена - слушай я по-често.
            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

Всяка година - една и съща дискусия. И все едни и същи аргументи вменени от медиите! Демек - манипулирани. А с манипулирани аргументи дискусията и тази година няма да доведе до никъде... Казвам от медиите, защото из науките такива дивотии не съществуват.
              А пък ми е крайно интересно да наблюдавам комсомолския плам на псевдоекологични настроения. И в едната и в другата посока. То по принцип и екологията е една велика манипулация, ама това е друга тема...
              Ако толкова ви се е приискало да застанете зад някоя кауза или каузи - поразмислете малко, попрочетете това или онова, но не вестници, анализирайте информацията ако можете и тогава се отдайте на каузата. А иначе - както обикновено - вятър и мъгла. Весели празници...
              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Спирате да ползвате коледни елхи и проблемът с екологията е решен! Или не?

Коментар

Първоначално публикуван от alex_serviz Преглед на мнение
                  Идеята ми е, че ако всяка следваща година се купуват все по-малко живи елхички, съответно при намаляло търсене следващата зима би трябвало да се изсичат по-малко дръвчета.
                  Коледните елхи се отглеждат(произвеждат) в държавните лесничейства специално за този празник.Това не са случайно отрязани дръвчета от горските масиви.Така, че ако намалим купуването на живи елхи ще се намали и броя на тяхното производство.

Начин на отглеждане и засаждане:
                  Как да засадим коледното дърво? Коледното дръвче е свикнало на постоянна влажност на почвата и въздуха в естествената си среда. За да се съхрани свежестта му, е добре да се отглежда в условия, близки до естествените по време на престоя му в дома. Засаждането в почвата трябва да се случи в периода януари - март, но не по - късно. Дръвчето се изважда от саксията и кореновата му част се заравя в предварително изкопана дупка. Пръстта около дупката трябва да е добре утъпкана и да се полее с вода.
                  Радослав Йончев

Коментар

Ако трябва да си сложа в къщата пластмасова елха - ще си навържа играчките на метлата! Понеже наистина се прекалява до досада с тези екологични дърдорства, ще обърна внимание на един по-различен аспект: Като си купя дръвче за украса, аз покривам разходите за неговото няколкогодишно отглеждане (разсадник, работна ръка, заплати, осигуровки и пр.), освен това, финансирам производството на десетки, ако не и стотици фиданки за разсад. Става въпрос, именно като си купя дръвче. Отсичането от гората си е бракониерство, кражба и т. н. (и пак няма особено противоречие с "екологията").
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Ако трябва да си сложа в къщата пластмасова елха - ще си навържа играчките на метлата! Понеже наистина се прекалява до досада с тези екологични дърдорства, ще обърна внимание на един по-различен аспект: Като си купя дръвче за украса, аз покривам разходите за неговото няколкогодишно отглеждане (разсадник, работна ръка, заплати, осигуровки и пр.), освен това, финансирам производството на десетки, ако не и стотици фиданки за разсад. Става въпрос, именно като си купя дръвче. Отсичането от гората си е бракониерство, кражба и т. н. (и пак няма особено противоречие с "екологията").
                      Доста по-тарикатско си е да си дадеш кинтите за петролно-производно коледно дърво, по-екологично е. Нищо , че въглеродните емисии (за които ме боли елхичката) са бая в повече, отколкото за едно отсечено произведено за целта дръвче.
                      Еколозите в нашата родина са точно толкова разбиращи от екология, колкото и аз от отглеждане на Батмааановци!
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Привет на всички!
                        Това, което направих и това, за което апелирам не е позьорство, направено е от чисти помисли. Така съм го почуствал - така съм направил. Дали е правилно или не, божа работа. Нали в спора се раждала истината... И не смятам, че за всеки повдигнат въпрос е необходимо да се изчетат всички материали предварително, пък чак тогава да се осмелиш да напишеш нещо.
                        Бъдете живи и здрави!
                        Весели празници!
                        Казано е:
                        -"Обичай ближния",

Коментар

Правилното дръвче за украса е елха а не борче и иглолисните дървета са нещо като плевелите те бързо се разнможават в природата и кадето ги посадите издърпват цялата влага от почвата и сега по планинските региони има по голям дърводобив на иглолисна растителност и засаждане на дъб или бук,така че режете елхи или борчета на воля а засаждаите широколисни а и ако не са във горския фонд няма проблем а и зависи от горския които ви срешне И НАЛИ ЗНАЕТЕ ВСИЧКО Е ДО КЪСМЕТ
                          0885 297985,мтел-Радо
                          0876 556870,виваком като домашен

Коментар

Първоначално публикуван от godech Преглед на мнение
                            ...иглолисните... ...издърпват цялата влага...
                            Това не е вярно. Младите насаждения, както и всеки друг млад организъм, потребяват по-интензивно ресурс от всякакво естество - и вода, и хранителни вещества от почвата, и минерали от нея (но и въглероден двуокис от въздуха) - защото се развиват. Изкуствените засаждения (т. е. развиващи се) в България са предимно иглолистни и затова се създава това впечатление, то се подсилва и от обстоятелството, че тези гори се изсичат веднага след като дървесината придобие стопанско значение и се залесяват отново. Всъщност, най-големите реки в България - едната от които и най-голяма на Балканския полуостров - обаче, извират от Рила, планина с естествени, вековни иглолистни гори. Даже има теория, според която Рила, на някакъв протоместенезик, означава: "Водна планина".
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колега знаеш ли че преди не знам точно колко години можеби 80,100,200България е била изцяло покрита със широколисна дървесина и предимно дъб вековен и тогава е започнало масово изсичане за да има обработваема земя и започва засаждане на иглолисна дървесина защото по бързо се развива но от няколко години във горските лесничеиства започнаха масово изсичане и вазстановяване на широколисната дървесина и ако не ми вярваш за водата посади няколко борчета до кладенец и гледаи какво става след това или си засади по близко до основите на къщата ти.И когато ходиш по балкана ми снимаи някои кладенец във иглолисна гора
                              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Това не е вярно. Младите насаждения, както и всеки друг млад организъм, потребяват по-интензивно ресурс от всякакво естество - и вода, и хранителни вещества от почвата, и минерали от нея (но и въглероден двуокис от въздуха) - защото се развиват. Изкуствените засаждения (т. е. развиващи се) в България са предимно иглолистни и затова се създава това впечатление, то се подсилва и от обстоятелството, че тези гори се изсичат веднага след като дървесината придобие стопанско значение и се залесяват отново. Всъщност, най-големите реки в България - едната от които и най-голяма на Балканския полуостров - обаче, извират от Рила, планина с естествени, вековни иглолистни гори. Даже има теория, според която Рила, на някакъв протоместенезик, означава: "Водна планина".
                              0885 297985,мтел-Радо
                              0876 556870,виваком като домашен

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X