Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Зелени мечти

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Зелени мечти

От дълго време си мечтая за колекция от редки дръвчета, които да си гледам в къщи - лете на терасата - зиме да ми радват очите в хола. Не знам защо искам да ги мъча в саксии, но просто съм егоист и щом лимон може в саксия, значи и другите могат. Запалих се от дръвчето кумкуат на Янита и не се спрях. Сега имам авокадо, кумкуат от семки, касия, маслина, дървото на Буда като бонсай и днес станах горд собственик на една фейхоа...ето малко за нея:

Фейхоа преднадлежи към семейство Mitrovye.
    Вечнозелено, малко дръвче, достигащо височина 3-7 метра.

Произхожда от Южна Бразилия, Колумбия, Уругвай, Северна Аржентина. Среща се и в субтропическите части на Кавказ. Цветовете са красиви,

а узрелите плодове са тъмнозелени, меки на допир, с аромат на ягода и ананас.

Плодовете са богати на йод, което е най-ценно за хората. Те се използват за готвене, компоти, консерви, конфитюри и плодови салати.

Използват се и в суров вид. Богато на плодови захари, органични киселини, витамини. Прилагат се при лечение на болести на щитовидната жлеза, хипертония и атеросклероза. Растенията плододават към 4-тата година. Ако те цъфтят, но не плодоносят - трябва да се опрашват с четчица.
    Плодовете отгледани в стая не се отличават от тези в естествени условия.

Те това е...много му се радвам!

От: Зелени мечти

Радвам се на твоя придобивка.Аз отглеждам също редки дървета в хола ми
    (Eugenia Reinwardtiana,Gaboticaba, Eugenia Brasiliensis,)+грозде, лимон ,портокал.Всичко расте добре-имам плод лимони и грозде.Около дървета засяване подправки и билки-много хубава миризма има.Mного голямо удоволствие е отглеждане.Честито!

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo071.jpg
Прегледи:1
Размер:78.5 КБ
ID:5278349Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo087.jpg
Размер:95.9 КБ
ID:5278350Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo073.jpg
Размер:81.6 КБ
ID:5278351Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo073.jpg
Размер:81.6 КБ
ID:5278351

Коментар

Първоначално публикуван от vivee Преглед на мнение
        Радвам се на твоя придобивка.Аз отглеждам също редки дървета в хола ми
        (Eugenia Reinwardtiana,Gaboticaba, Eugenia Brasiliensis,)+грозде, лимон ,портокал.Всичко расте добре-имам плод лимони и грозде.Около дървета засяване подправки и билки-много хубава миризма има.Mного голямо удоволствие е отглеждане.Честито![ATTACH=CONFIG]331847[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]331848[/ATTACH]
        Лимон и аз гледам в хола зимата,а лете на терасата,ама ми е чудно какъв сорт е това грозде,което вирее в хола,някой декоративен вид ли е???????

Коментар

Тролингер-черен мускат

Коментар

Първоначално публикуван от vivee Преглед на мнение
            Тролингер-черен мускат
            Бллагодаря, то за сега вече е късно, но есента задължително ще го потърся, щото ми се струва готино да си имам асмичка на 5-я етаж.

Коментар

Аз също съм почитателка на екзотиките.Имам вече няколко едногодишни личита-едното дръвче е с доста листа,кумкуат с плодчета,мандарина и минипортокал,отрупан с плод и продължава да цъфти.Имах и авокадо-около 1,5м,но миналата пролет реши,че не му се живее и си умря.и маслинка имам.От карфур-Бургас си купувам плодове и си сея семките и костилките.По този начин се сдобих и с пасифлора едулис-плод на страстта.сладка гренадила-пак пасифлора/много красиви лиани/,личитата,с рамбутана обаче не ми се получиха нещата-не поникна.Имам и дръвче папая,но и то нещо не иска да се развива както трябва.

Коментар

Комкуата може ли да плододава у нас,вчера се върнах от о.Корфу и мислех да си купя малък в саксия,но ме разубедиха че нямало да вирее у нас,затова си донесох само едно клонче.Сега ще се опитам да го вкореня тогава.

Коментар

Би трябвало да може.Аз моя го купих с плодчета,пусна и нови клонки и се надявам да оцелее.Щом като се отглеждат мандарини,портокали и лимони в България,предполагам и това дръвче не е изключение.

Коментар

Първоначално публикуван от pepihm Преглед на мнение
                    Комкуата може ли да плододава у нас,вчера се върнах от о.Корфу и мислех да си купя малък в саксия,но ме разубедиха че нямало да вирее у нас,затова си донесох само едно клонче.Сега ще се опитам да го вкореня тогава.
                    Кумкуатът вирее чудесно в саксия имам приятелка чийто кумкуат роди над 70 плода миналата година! Но зимата се прибира на топло.

Коментар

Явно трябваше да инвестирам някое евро,но човек като не е запознат предварително така се получава. Нищо,следващият път.

Коментар

...Не мога да се сдържа... Зелената мечта на мнооого хора:
                        ...Както казваш - в саксийки...в хола...или на дворчето.
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                          ...Не мога да се сдържа... Зелената мечта на мнооого хора:
                          ...Както казваш - в саксийки...в хола...или на дворчето.
                          Ми що ми е в саксийка като по тротоарите зад службата от към гробището е фраш от тая "мечта"...вече е по метър висока!

Коментар

Днес се сдобих с едно прекрасно дръвче, което се нарича Мелия, или индийски люляк - Azadirachta indica, Neem, гордостта на Индия, или дървото на 40-тте болести.

Име:NEEM.jpg
Размер:100.7 КБ
ID:5282158

Име:Neem-flower.jpg
Размер:239.4 КБ
ID:5282161

Това дърво е уникално със своето многоспектърно приложение в медицината, смята се, че лекува 40 заболявания! От всяка негова част се произвеждат лековити екстракти. Neem е основна съставка на редица традиционни лекарства и билкови отвари. То е естествена алтернатива на синтетичните пестициди. Въздейства на повече от 195 насекоми и вредители, които са устойчиви дори на синтетичните пестициди. Маслото, извлечено от семената и ядрото на дървото се използват в производството на козметика като сапуни, шампоани и кремове. Силно е в лечението на много кожни заболявания и инфекции, включително и акне и варицела.

Дървото има огромен капацитет да поглъщат въглеродния диоксид и пречиства въздуха, което го прави идеалното дърво за тревни площи и дворове.

Ползва се главно при лечение на алергични реакции, кръвна захар при пациенти с диабет, херпес, сърдечно-съдови заболявания, хепатит, гъбични инфекции, малария, псориазис и язва. Научно доказано е, че подобрява имунната система.

Дървесината на дървото Neem е заместител на истински махагон, защото това е тежък и по същия начин с червен цвят.

Коментар

Имам семена от хоризия (chorisia speciosa). Много извратено дърво. Ако някой има интерес, да пише. Първият ми опит със семена беше пълен провал. Сега съм заредил втората реколта. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Chorisia_speciosa_B.jpg
Размер:169.2 КБ
ID:5690593Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Malvaceae - Ceiba speciosa  5.jpg
Размер:108.2 КБ
ID:5690594

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X