От дълго време си мечтая за колекция от редки дръвчета, които да си гледам в къщи - лете на терасата - зиме да ми радват очите в хола. Не знам защо искам да ги мъча в саксии, но просто съм егоист и щом лимон може в саксия, значи и другите могат. Запалих се от дръвчето кумкуат на Янита и не се спрях. Сега имам авокадо, кумкуат от семки, касия, маслина, дървото на Буда като бонсай и днес станах горд собственик на една фейхоа...ето малко за нея:
Фейхоа преднадлежи към семейство Mitrovye.
Вечнозелено, малко дръвче, достигащо височина 3-7 метра.

Произхожда от Южна Бразилия, Колумбия, Уругвай, Северна Аржентина. Среща се и в субтропическите части на Кавказ. Цветовете са красиви,

а узрелите плодове са тъмнозелени, меки на допир, с аромат на ягода и ананас.

Плодовете са богати на йод, което е най-ценно за хората. Те се използват за готвене, компоти, консерви, конфитюри и плодови салати.

Използват се и в суров вид. Богато на плодови захари, органични киселини, витамини. Прилагат се при лечение на болести на щитовидната жлеза, хипертония и атеросклероза. Растенията плододават към 4-тата година. Ако те цъфтят, но не плодоносят - трябва да се опрашват с четчица.
Плодовете отгледани в стая не се отличават от тези в естествени условия.
Те това е...много му се радвам!
Фейхоа преднадлежи към семейство Mitrovye.
Вечнозелено, малко дръвче, достигащо височина 3-7 метра.

Произхожда от Южна Бразилия, Колумбия, Уругвай, Северна Аржентина. Среща се и в субтропическите части на Кавказ. Цветовете са красиви,

а узрелите плодове са тъмнозелени, меки на допир, с аромат на ягода и ананас.

Плодовете са богати на йод, което е най-ценно за хората. Те се използват за готвене, компоти, консерви, конфитюри и плодови салати.

Използват се и в суров вид. Богато на плодови захари, органични киселини, витамини. Прилагат се при лечение на болести на щитовидната жлеза, хипертония и атеросклероза. Растенията плододават към 4-тата година. Ако те цъфтят, но не плодоносят - трябва да се опрашват с четчица.
Плодовете отгледани в стая не се отличават от тези в естествени условия.
Те това е...много му се радвам!
Коментар