Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дядо Мраз v.s. Дядо Коледа

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дядо Мраз v.s. Дядо Коледа

Досега ми беше все тая, но тази коледа ще е първата на сина ми, което ме накара да се замисля как аджеба се случи така, че прецакахме бедния Дядо Мрази го заменихме с някакъв сатанист, с женско име произлизащо от "колене на прасета". Като ще сме модерни, поне да бяхме прекръстили празника "Рождество" а да си бяхме оставили името "Дядо Мраз"!

До: Дядо Мраз v.s. Дядо Коледа

Нещо ме кара да мисля, че Дядо Мраз е внесен от изток, а Дядо Коледа от запад. Дано да не съм прав,

Коментар

Първоначално публикуван от diecast Преглед на мнение
      Нещо ме кара да мисля, че Дядо Мраз е внесен от изток, а Дядо Коледа от запад. Дано да не съм прав,
      Май си прав ама то и Рождеството е внесено от някъде...Бог Тангра е забравен вече...
      После Дядо Мраз беше за Нова Година, че не се празнуваше Рождество... бе всеки си има право на избор....дали на изток или на запад да се надупи...или на юг.
      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
      Вальо. О888 557Ч7Ч
      Silverado 1.3 i

Коментар

Не е важно кое от къде е привнесено, ама "Дядо Мраз" поне звучи българско, докато "Дядо Коледа" е като "Дядо Снежанка". Циганите говорят така, без да зачитат мъжки - женски род и ед.-мн. число.

Коментар

От опит мога да кажа (дъщеря ми ще става на 5), че дядо Коледа се налага. Аз лично по-си тача Дядо Мраз (по ми е мил, пък и Нова година по я разбирам като празник). Но в детската градина, по филмите и театрите на децата им се Вкарва Коледа - Западната Култура натделява
          Ама няма лошо за детето - повече подараци, повече "Дядовци"....

Коментар

Дядо Прас и Прасколеда
            После смерти плохие десептиконы попадают в Автоваз

Коментар

Дядо Мраз си е чисто руско наложено име на българското Дядо Коледа.
              "Името Коледа представлява побългарена форма на римското Календе. С "календе" римляните означавали първия ден на всеки месец. По силата на фонетични закони календи в българския език станало Коледа. За това много спомогнала и народната етимология свързваща я с глагола "коля", нали за празника се коли прасе."

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
                Дядо Мраз си е чисто руско наложено име на българското Дядо Коледа.
                "Името Коледа представлява побългарена форма на римското Календе. С "календе" римляните означавали първия ден на всеки месец. По силата на фонетични закони календи в българския език станало Коледа. За това много спомогнала и народната етимология свързваща я с глагола "коля", нали за празника се коли прасе."
                Пълни глупости са това с "календето"! Името коледа произлиза единствено от езическия обичай свързан с колене на прасе. Още малко някой ще каже, че етимологията на думата е от "колело", защото на този ден са му подарили първото.

Коментар

Ето какво казва википедиата:

Дядо Коледа, известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и дядо Мраз, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.

Българската традиция

Според някои версии българското название „дядо Коледа“ произлиза от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец. В древността на Балканите са се чествали със специален празник Календите на месец януари[1], споменати като езически празник в каноните на VI (Трулски) Вселенски църковен събор през 692 г. От името на този празник произлиза името на българската Коледа, а от там се пренася и върху митичния старец, носещ подаръци около Нова година. В традиционното празнуване на Коледа не е съществувал обичай на получаване на подаръци.
                  По време на комунистическия режим в България дядо Коледа е преименуван на дядо Мраз и вместо на Рождество Христово, носи подаръците на Нова година. Той посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. Всяко дете трябва да каже някакво стихотворение или да изпее песен, за да получи подарък.

Произход

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети - четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.
                  В Гърция не съществува традиционно вярване, че Свети Никола носи подаръци на децата. В гръцката традиция този обичай се свързва със Свети Василий, който се чества на 1 януари.

Легенди, свързани с дядо Коледа

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф. Докато децата спят, той се промъква тихо през комина и оставя подаръците под коледната елха.
                  Имена на дядо Коледа в различните страни

• Македония: Дедо Мраз
                  • Аржентина, Колумбия, Испания, Парагвай, Перу и Уругвай: Papá Noel
                  • Чили:Viejito Pascuero
                  • Коста Рика: Colacho
                  • Мексико: Santa Claus
                  • Пуерто Рико: Santa Claus произнася се "Santa Clo"
                  • Доминиканска република: Santa Claus произнася се "Santa Clo" или "Santi Clo"
                  • Венецуела: San Nicolás
                  • Германия: Weihnachtsmann или heiligen Nikolaus
                  • Гърция: Άγιος Βασίλης
                  • Бразилияapai Noel
                  • Дания: Julemanden
                  • САЩ: Santa Claus
                  • Финландия: Joulupukki
                  • Франция: Père Noël
                  • Англия: Father Christmas
                  • Исландия: Jólasveinn
                  • Италия: Babbo Natale
                  • Норвегия: Julenissen
                  • Холандия: Sinterklaas (виж снимката в дясно)
                  • Португалия: Pai Natal
                  • Румъния : Moş Crăciun
                  • Русия: Дед Моро́з (Моро́зко) или Санта Клаус (Santa Klaus)
                  • Сърбия: Deda Mraz
                  • България: Дядо Коледа
                  • Швейцария: Christkind
                  • Австрия: Christkind (Christ child)
                  • Естония: Jõuluvana
                  • Швеция: Jultomten
                  • Украйна: Svyatyy Mykolay
                  • Уелс: Siôn Corn
                  • Канада: Santa Claus; Père Noël ("Father Christmas")
                  • Ирландия: Santa Claus
                  • Турция: Noel Baba
                  • Полша: Święty Mikołaj / Mikołaj ("Saint Nicholas")
                  • Латвия: Ziemassvētku vecītis ("Christmas pop")
                  • Армения: Ձմեռ Պապիկ (Dzmе Paprik "Grandfather Winter")
                  • Белгия: Sinterklaas
                  LZ1DWW

Коментар

Абе я дайте да го хванем тоя агент на лапландското финансово разузнаване и да му смъкнем брадата! Изхитрил се наглецът да идва два пъти, ...

Носи подаръци, носи, носи, а по Ивановден звънят от банките и разказват небивалици за кредитен лимит, овердрафт и подобни. Само не ми казвайте, че нямат връзка...

Коментар

Абе хора, стига с това "календе" бе! Това е измислено тълкование от последните години което поражда следните въпроси:

1. Как аджеба единствено в България коледа се свързва с календе?
                      2. Как България е единствената държава в света в която това има общо с първия ден от месеца?
                      Като пояснение за тия, които се чудат защо началото на летоброенето се свързва раждането на Христос, а празникът "Рождество" е шест дена преди Нова Година, защото е спазено древното еврейско поверие, че душата влиза в тялото на младенеца на седмия ден. Тогава се дава и име на детето.
                      И ква е тая философия: "Шамар да е, ама от запад да е"? Никога преди 10-11-1989г. в България не е имало словосъчетание "Дядо Коледа". Прабабами като го чу навремето и прихна да се смее. До сетния си час не го прие.

Утре детето ми като ме попита защо тоя дядо е със женско име какво да му обяснявам? Че не е травестит а просто мразим СССР? А също и за да се подмажем на новите си господари?
                      Баста!
                      Последно редактирано от Kamen13; 18-12-09, 10:11.

Коментар

Моята дъщеря когато беше малка ми обясни:
                        Дядо Мраз носи снегът,а Дядо Коледа подаръците.
                        Май че е най лесното обеснение за малки деца.

Коментар

Аз лично по харесвам дядо Мраз, щото си има Снежанка. Без Снегурочка какви празници ще са?!?
                          [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от toush Преглед на мнение
                            Моята дъщеря когато беше малка ми обясни:
                            Дядо Мраз носи снегът,а Дядо Коледа подаръците.
                            Май че е най лесното обеснение за малки деца.
                            Е,Дядо Мраз носел снега-Снежанка какво носи или е духнала по дискотеки.Поправи детето,не бива така.
                            Общо взето подкрепям мнението на drukman за себе си/без южната посока,ама хора разни/-кой както желае,превеса към Коледа е очевиден обаче.
                            А ако малко по-сериозничко,най-уважаваме в къщи Бъдни Вечер.Семейно,без гости и т.н.Само се чудя на хорската простотия,защо мятат пиратки и прочее...на Бъдни Вечер.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                              ... Никога преди 10-11-1989г. в България не е имало словосъчетание "Дядо Коледа". Прабабами като го чу навремето и прихна да се смее. До сетния си час не го прие.

...
                              А преди 9-ти имало ли е такъв обичай и как се е казвал дядката?
                              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X